Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-09-07 16:34

Regeringen och FoHM: De flesta restriktioner lyfts 29:e september - ej längre rekommendation att distansarbeta - vaccinpass förbereds för de största evenemangen

Folkhälsomyndigheten (FoHM) och regeringen meddelade idag att det fjärde steget i avvecklingen av restriktioner med anledning av Wuhan-pesten genomförs den 29:e september. Restriktioner om deltagarantal vid evenemang och sammankomster lyfts och alla restriktioner för restauranger lyfts. Rådet att jobba hemifrån tas bort och i princip kvarstår bara allmänna råd. Man remitterar också ett förslag på vaccinpass som krav för evenemang om initialt 15 000 personer eller större.
Inga problem. Eller kanske vaccinpass.
FoHM konstaterar att Sverige just nu har de lägsta dödstalen i Covid-19 i Europa, men att Covid kommer vara en del av vår vardag de kommande åren. Endast immunitet och vaccin kan på sikt stoppa smittspridningen. Idag har 82% av alla från 16 år och uppåt fått sin första spruta och 70% en andra dos vaccin.

Den 29:e september genomförs en utökad version av det fjärde och näst sista steget i lyftandet av restriktioner. Exakt vad som kvarstår är väl lite oklart, men i princip verkar det vara allmänna rekommendationer om håll avstånd, stanna hemma om du har symptom och tvätta händerna som finns kvar. I det femte och sista steget skulle även rekommendationen om att jobba hemifrån om möjligt lyfts, men det sker nu redan i fjärde steget.

Deltagartaken på allmänna och privata sammakomster tas helt bort. Serveringsställens samtliga restriktioner tas bort, och rådet att arbeta hemifrån tas bort, men den som har symptom bör stanna hemma och få stöd av arbetsgivaren att arbeta på distans.

Man remitterar också ett förslag om de kontroversiella vaccinpassen, som kan införas om FoHM rekommenderar det. Det ska gälla tillställningar på "kanske fler än 15 000 personer" enligt socialminister Lena Hallengren (S). Detta kan bli aktuellt om man skärper restriktionerna igen, men ska fungera som trygghet att det är fritt fram att återigen arrangera riktigt stora evenemang och vaccinpassen ska förberedas "utifall att". Inget hindrar dock privata arrangörer att själva kräva vaccinpass, men staten ställer inte de kraven idag.

Det blir till och med tillåtet med att dansa på lokal.

Nu är det dock tre veckor kvar tills den 29:e september. Det finns specifika mål som krävs för att man helt ska ta bort de sista rekommendationerna i steg fem.

Sedan får vi se om regeringen slutar med distanspresskonferenser den 29:e september ...
Helt okej

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. "Det finns specifika mål som krävs för att man helt ska ta bort de sista rekommendationerna i steg fem."

  Å andra sidan sket man ju nu i de specifika målen som fanns för steg 4. Istället gjorde man en s.k. "samlad bedömning".

  SvaraRadera
 2. Jobbigt. Då kan man inte längre lämna sängen 30 sekunder före arbetet börjar och sitta orakad och okammad i kalsongerna och lukta unken svett på mötena.

  Det är paradoxalt att ju längre man har arbetat hemifrån, ju mer ser man ut som om man vore hemlös.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha den var bra och dagens sanning :D

   Radera
  2. Så är det, men har man en bra arbetsgivare blir det inte direkt tillbaka till 5 dagar på kontoret. Kanske 1-2 på kontoret eller nåt sånt, resten hemma. Har funkat bra nog sista 18 månaderna med 0 kontor/5 hemma.

   Radera
  3. Håller med Joakim. En bra arbetsgivare värnar om det fria valet förutsatt att resultaten inte blir lidande.

   Radera
  4. Vissa delar har fungerat bra. Vissa delar har varit sämre.

   Jobbar som mjukvaruutvecklare.

   Med tanke på alla förseningar i större IT-projekt så vill jag påstå att de flesta större mjukvaruföretag inte lyckats till 100%.

   Nu kanske många säger - "men koda kan man ju göra hemma?" och det stämmer - det är det som fungerar bra men alla som jobbat som mjukvaruutvecklare vet att det bara är den del av jobbet. När man ska involvera andra team, jurister, objektspecialister, produktägare osv - då fungerar det inte lika bra längre.

   Radera
  5. Fan du ser ju arbetslös ut!

   Radera
  6. Kan säga att där jag är anställd är det väldigt svårt att få tag i tjänstemännen när de "jobbar hemma". Samma gällde före pandemin också.

   Radera
  7. Jobbar inom IT/konsult och har jobbat hemma i 15 år. Det fungerar rätt bra och eftersom kunderna ändå är utspridda spelar det mindre roll. Som chef måste man förstås anpassa sig och leda på ett annat sätt. Vi har just sagt upp 90% av våra kontor globalt, men vi var väl max 10-20 på dessa kontor i vilket fall.

   Radera
  8. Jobbar med utveckling av mjukvara och tycker att det fungerat bättre att jobba hemifrån. Något fler möten för att synka, men ok. Folk förbereder sig bättre för möten när man kör remote. Sen mindre dötid mellan mötena då man verkligen får något gjort. Sen vet man att de flesta sitter vid sin dator så man får lätt tag på folk när man behöver det.

   Radera
  9. Instämmer med Svinto. De företag där det är svårt att få tag i tjänstemännen när de "jobbar hemma" har anställt fel tjänstemän och behöver få hjälp med sin rekryteringsprocess och uppsägningsprocess. Inget företag som är utsatt för en hård internationell konkurrens överlever i längden med den typen av oåtkommliga tjänstemän.

   Radera
  10. Jobbar som mjukvaruutvecklare/konsult, och hade oturen att hamna hos en kund som inte under några omständigheter tillåter att konsulter jobbar hemma. För anställda går det bra. Fan vad jobbigt det var, speciellt när man har två småbarn som det ska vabbas för titt som tätt. Nu blir det att köra 20 minuter, släppa in sotaren, sen köra tillbaka 20 minuter till jobbet. Innan hos andra kunder kunde man distansa den eftermiddagen. Jag kommer att lämna detta uppdraget när detta projektet är slut, det funkar inte speciellt bra, så stelbent och osmidigt, när man var van att kunna distansa lite när man ville.

   Radera
  11. Tror de flesta av er är självgoda "hemmajobbare" utan egna fel och brister... Det är väl som vanligt andra som missköter sig...

   Radera
  12. Arbetsgivaren bestämmer var arbetet skall utföras och arbetstagaren bestämmer var de vill jobba. Matchar inte besluten så upphör relationen.

   Radera
  13. @Wofser - "Med tanke på alla förseningar i större IT-projekt så vill jag påstå att de flesta större mjukvaruföretag inte lyckats till 100%."

   Haha, och du menar att innan pandemin så flöt mjukvaruprojekten på kanon??? Om det hade varit så hade inte jag haft ett jobb :-) Nu jobbar naturligtvis du där alla mjukvaruprojekt går kanon men generellt finns det en enda sanning kring mjukvaru-/generella IT projekt - dom går åt helvete!

   Radera
  14. Personligen har jag blandade erfarenheter. När det kommer till att vara produktiv fungerar det mycket bättre hemifrån, får mer jobb gjort och det krävs mindre tid. När det kommer till att hålla ett team optimalt fungerande så är inte alltid distansmöten det bästa och för en del fungerar det inte bra att jobba i hemmamiljön.

   Vad som dock fungerar _bedrövligt_, och som kommer bli tydligt vid en övergångsperiod, är hybridmöten. Typ fem på plats i ett mötesrum på kontoret och fem på enskild videolänk. Kasst är det.

   Radera
 3. Förresten, varför gör inte fler som Uppsala och skickar en kallelse till vaccinering? Uppsala ligger nu i topp för antal vaccineringar per vecka. De flesta yngre gymnasieungdomar jag talat med verkar inte ens veta att de kan vaccinera sig nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1, ja det kanske kan få en och annan latmask att masa sig iväg för vaccinering. Så varför inte. Utfallet blev ju bra. Låter som en billig åtgärd, så den kommer nog slå brett.

   Radera
 4. En regerings åtgärder måste alltid ses i ljuset av hur man bedömt deras sannolika effekt på folk/väljaropinionen. Skulle smittspridningen m fl indikationer fortsätta att öka efter 29/9 kommer regeringen i debatten att beskyllas för att ha offrat de avlidnas liv för att vinna politiska poänger ...

  SvaraRadera