Aktuellt

Urbaniseringen avgörande för överdödligheten 2020 - men på olika sätt i Väst- och Östeuropa

Urbaniseringsgraden i EU/EES-länderna visar sig vara avgörande för överdödligheten 2020. Men sambandet är tvärt emot varandra i den forna up...

2021-09-21 10:46

Regeringen kör som vanligt över lagrådet och går vidare med Cementa-lagen - men beslut kan överklagas

Regeringen går vidare med propositionen om undantaget för kalkstenstäkter, den sk Cementalagen, och kör därmed över lagrådet. Dock kan regeringens beslut om dispens överklagas av de som vill sänka svensk  ekonomi, välstånd och välfärd så det är inte säkert att något vinns ändå, utan vi kan likväl få en cementkris redan i november.
Avgående näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Cementkrisen står ändå för dörren då regeringens prövning och beslut om ett tidsbegränsat tillstånd enligt den sannolikt i riksdagen klubbade lagen fortfarande kan överklagas till om bloggen förstått rätt Högsta domstolen. HD fryser då sannolikt regeringsbeslutet i väntan på att HD prövar det hela, och antagligen kommer fram att den tillfälliga lagen bryter mot grundlagen och Cementa inte får något förlängt tillstånd.
Högsta domstolen

Därmed får vi fortfarande en cementkris och det tidigare än vad marknaden och branscherna verkar inställda på, dvs redan första november. Som det är nu verkar man tro att bollen är sparkad vidare till den sista juni för att först explodera under den passande nog på Gotland arrangerade Almedalsveckan.
Cementa i Slite


Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

51 kommentarer:

 1. Det här riskerar att bli en svan som man svårligen kan sätta färg på mellan grått och svart. Dålig otydlighet. Men vilka alternativ finns det?
  Problemet är även om det löses den ripple effekt det skapar under tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elkris + cementakris + regeringskris + internationell nedgång.

   Känns som sverige börjar bli serverat för internationell spekulation/attack och allt är självförvållat i steid med vad vettiga medborgare vill

   Radera
 2. I och med att Stockholmsbörsen knappt reagerat assymetriskt på något besked om Cementa gentemot övriga europeiska/globala börser såhär långt får man väl utgå från att något har missats i analysen.

  Jag har dock inte den blekaste om vad det skulle vara! Den som lever får se...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan det vara en slags variant av Stockholmssyndromet?

   Radera
  2. Jämför med börsreaktionen på att (s) vill förbjuda vinstuttag i skolor. Vissa saker tror marknaden att det finns en reell risk att de genomförs, andra ... inte så mycket.

   Radera
  3. Blir ju spännande om HD stoppar Cementa 1:a november pga överklagande av regeringsbeslutet, nu när branschen inte varslat. Blir sittande med minst tre månaders löneutgifter och en stor del av arbetsstyrkan utan möjlighet att jobba. Men som sagt, marknaden tror stenhårt att detta löser sig.

   Med börsutveclingen är det uppenbarligen inte fel att ligga utanför kronan och utanför Stockholmsbörsen iaf.

   Radera
  4. Marknaden har sannolikt rätt. Jag är marknaden, visserligen en mycket liten del. Om jag har fel kommer troligen ett extraval efter ny lag och sedan nytt beslut. En hemsk lågkonjunktur under den perioden. Men alla företag dör inte under den tiden. Riksbanken köper obligationer och alla företag som kan ge ut sådana överlever eller?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 3. Så regeringen tror sig kunna stå över lagen?
  De ignorerade remissinstansernas invändningar när lagen klubbades 2018.

  Intressant att vi har en riksdag och regering som stiftar lagar som de själva tänker följa efter behag.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Sossarna är ju inte helt maktlösa än. Hur de nu kunde får MP att gå med på att dels förlänga, dels köra över lagrådet i en fråga som skäggansande folk har åsikt om eftersom de kan allt, från vargar, energi, och skog eftersom de har varit på picnic i Vita Bergs parken på söder.

  Nä här har sossarna en riktig hållhake, troligtvis nån sexskandal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att nån i mp tagit betalt i natura?

   Radera
  2. Det skulle vara natura 2000 i så fall?

   Radera
 6. Intressant att regeringen förgäves försöker rädda en situation de själva skapat med Natura 2000-beslutet 2018, Cementa varnade 2017 att de kunde få problem, sedan att Cementas godkännande att få fortsätta i Miljödomstolen plötsligt i nästa instans inte är tillräckligt bra känns lite märkligt, men det verkar som om vi nu kan räkna bort Cementa från betongindustrin-konsekvenserna är förmodligen smärtsamma för landet, men det verkar ligga helt i linje med regeringens vilja att ha så hög arbetslöshet som möjligt, just nu är vi på tredje plats, snart på 1:a-bra jobbat Regeringen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan det vara Cementa som utnyttjar regeringens inkompetens i avsikt att lägga ner tillverkningen i Sverige och därmed få upp prisnivån och själva organisera importen av ordentligt dyr cement från sina övriga fabriker?
   De lämnar in en bristfällig ansökan och vet att Mp kommer göra allt för att stoppa den.
   Går den trots det igenom fortsätter Cementa i 20 år till eller till nästa problem dyker upp, går den inte igenom får Cementa upp prisnivån i Sverige och slipper samtidigt problemen med Mp och S.

   Radera
 7. Kan man upphäva Natura2000-beslutet? Skulle det ändra förutsättningarna eller blir det en ny domstolsprocess då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan man göra. Dock tar ju en ny domstolsprocess många år, så det hjälper inte kortsiktigt.

   Radera
  2. Vad för domstolsprocess? Har reglerna för upphävande ändrats under senare år? Det som krävs (utöver att upphävandet ät motiverat av att naturvärden inge längre är sådana att området bör vara klassat som ett "natura 2000-område) är att regeringen samråder med kommissionen?

   Radera
  3. Man skulle kanske kunna tänka sig att då förutsättningarna för befintlig dom ändrats radikalt så kunde man begära inhibition av domen i väntan på att en ny domstolsprocess genomförts.

   Radera
  4. Det hade helt klart varit enklare om de avstått från att införa Natura2000 område där 2018.

   Det kan liksom inte ha kommit som en överraskning att det skulle kunna bli såhär.

   Radera
 8. Lugn i båten. Cementkrisen drabbar ingen fattig. Se bara hur regeringen öser miljarder hit och dit. Egentligen borde väl alla i Sverige betala 99,9% i skatt eftersom jämfört med jordens befolkning är vi väl en del av den där en procenten som inte betalar sin rättvisa andel. Eller får man inte syna socialism på det viset?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får absolut hitta på en massa halmgubbar om politik man inte gillar, men risken är ju att man blir utskrattad.

   Radera
  2. Jag tyckte jag var rolig. Men det brukar ju i och för sig betyda att man inte var rolig.

   Radera
  3. Läste att V vill stoppa Cementa. De är ju finansieringsorienterade, så vi kan omöjligt få några problem med finanserna om Cementa får lägga ned.

   Radera
 9. Jag är luttrad nog att tro att minst 90% av svenska befolkningen inte förstår ett dugg om vad som skett , vad som sker just nu och eventuella konsekvenser. När kommer lets dance igång igen ? Någon ny spännande vinbox på systemet ? När valet närmar sig så finns alltid dom som tycker att Per Bolund är så stilig och att Märta Stenevi är så rejäl

  SvaraRadera
 10. Så vad blir nästa steg för att runda denna beslutsordning? Detta håller på att bli helt absurt. Slutar det med att regeringen skickar polisen eller SOG för att fysiskt vakta driften mot de delar av statsapparaten som försöker stänga driften?

  SvaraRadera
 11. Och här har vi en mycket viktig anledning att rösta ut MP - och inte fly medborgaransvar på sofflocket. Till demokratisk storm!

  SvaraRadera
 12. Det är inte uteslutet att någon överklagar regeringens beslut. Om domstolen då skulle ge den klagande rätt kan det ta tvärstopp (TT). Så det kan alltså bli ytterligare rundor? Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://tt.omni.se/regeringen-kor-over-lagradet-for-sverige/a/ALEw5r

   Radera
  2. Ja, jag såg att det är så. Hur länge kan det pågå, frågar man sig ...

   Radera
  3. Vilka har rätt att överklaga? Privatpersoner, andra myndigheter, organisationer... vad gäller?

   Radera
  4. Vet ej. Men privatpersoner kan inte välta hela lasset, förmodar jag. För övrigt: på flera punkter kan tillståndet krocka med nya EU-regler som införts de senaste åren.

   Radera
  5. Jag tror att Greenpeace och Naturskyddsföreningen funderar på att överklaga.

   Radera
  6. Även enskilda ska tydligen kunna överklaga. Så EN privatperson kan i princip se till att Sverige till stora delar stängs ner, genom i förlängningen beslut av HD. Rimligt?

   https://tt.omni.se/cementa-kan-stoppas-i-domstol-igen/a/eE5pag

   Radera
  7. Det är inget regeringsbeslut utan en lag. Det är således upp till Högsta förvaltningsdomstolen att avgöra om denna lag står i strid med grundlagen. Den här typen av lagar, som egentligen handlar om ett specifikt fall har dock gjorts tidigare och gått igenom, ett exempel är nedläggningen av Barsebäck.

   Radera
  8. Och? Regering och riksdag är högsta hönset. De får helt säkert rätt gällande tillfälligt tillstånd för Cementa.

   Radera
  9. Det som möjligen skulle kunna stoppa tillståndet är att det eventuellt krockar med EU-regler. Det bedömer jag som största chansen för Greenpeace m fl. Men alla länder följer ju inte alla beslut av EU, och klarar sig undan med det.

   Radera
 13. Stor underhållning är det i allafall. Ibland längtar man tillbaka till gamla tider då det räckte med ett brev underskrivet av Kungen för att fixa problemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore nog inte sämre än nuvarande ordning..
   Kanske odemokratiskt, men mer förutsägbart för industrin.

   Radera
  2. Det kanske skulle fungera fortfarande bara han skrev brevet... 😊

   Radera
 14. En av de bästa kommentarerna jag läst:

  "Åtminstone 99 procent av alla gånger man tror att det handlar om en konspiration är förklaringen vanlig inkompetens. Nedbrytningen av elsystemet är inte ett dramatiskt undantag från denna regel, utan har orsakats av en cocktail av inkompetens, önsketänkande och fanatism – en tämligen förödande blandning."

  Källa: https://timbro.se/smedjan/fanatikerna-forstorde-sveriges-elforsorjning/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att höra en marknadsfanatisk tankesmedja som vill marknadifiera precis allt argumentera för "långsiktighet, stabilitet och ta död på fanatikerna" är lite som att höra Örebropedofilen lägga fram argument för varför han skulle vara en bra dagisfröken.

   Radera
  2. Men de har ju rätt. Är det inte marknassliberal fanatism som ligger bakom kaoset? Det mycket lite "marknad" på elmarknaden...

   Radera
  3. Håller med Rickard, de har ju rätt, samtidigt anser jag att den oseriösa jämförelsen med dem som jobbar på Timbro med en pedofil är patetisk och visar egentligen på en oförmåga att argumentera med fakta. Jag memar inte att Timbro saknar agenda med det de skriver, för det har de, men i denna text så är de förmodligen tillräckligt nära sanningen för att vara läsvärda.

   Radera
 15. Lagrådet, LOL. Jag måste säga att jag ändå tycker att deras laguppställning 2014 med både Leif "Leffe" Thorsson och Göran "Labbe" Lambertz i laget var deras bästa, en klassisk uppställning! Dom grabbarna är ju särdeles lämpliga för ett sådant jobb. Den enda jag egentligen saknade i den första linen var Bo "Bosse" Svensson som fällde sin klassiska kommentar "...sexköpet inte behövde vara en nackdel då det innebar att Thorsson hade djupa kunskaper i ämnet" i TV.

  Jag vill ha fler sådana juridiskt oantastliga killar som granskar vår lagstiftning!

  För övrigt, i det stora perspektivet är fortfarande Gotland ett lågt pris att betala för landets fortsatta välstånd.

  SvaraRadera
 16. Märkligt att det bara går att köpa cement från ett ställe. Det finns ju någon mer cementfabrik i Sverige och sedan finns det ju cementfabriker i grannländerna. Bara att båtarna får åka lite längre. Vad är det jag inte förstår?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Föreslår att du klickar på taggen Cementa och t ex läser rapporterna från expertmyndigheterna Boverket och SGU så kanske du förstår lite bättre.

   http://cornucopia.cornubot.se/search/label/Cementa

   Radera
  2. Vi måste ju vara väldigt speciella som behöver unika elinstallationer och unik cement.

   Radera
  3. Du får läsa på om testningen och certifieringen av cement och vad som händer med konstruktionsritningar och dimensioneringar om kvaliteten ändrar sig från den beräknade.

   Radera
  4. Fast du kanske vill ha det som i Kina där nybyggda byggnader, broar, vägar etc spontant rasar?

   Radera
  5. Man får ju ändå ge Kineserna att dom gör vardagen lite mera spännande...

   Radera