Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-09-28 19:42

Nytt elprisrekord i södra Sverige - 241 öre per kWh, oskattat onätat omomsat

Just nu upplever elhandelsområde SE4 Södra Sverige ett nytt elprisrekord om oskattade 241 öre per kWh. Inklusive skatt, rörlig elnätavgift och moms landar därmed elpriset på runt 3:75 SEK per kWh.
Malmö
Vi som bor i SE3 ska inte skratta, ty med lite fördröjning har vi fått SE4:s rekord även här, även om vi just nu bara (nåja) har 119 öre i elpris oskattat onätat och omomsat. Priserna är relativt sett höga även i SE1 och SE2 i Norrland med 59 öre per kWh.

Som lägst det innevarande dygnet har elpriset varit 94 per kWh i SE4 oskattat onätat och omomsat.

Samma prisr gäller just nu även i Danmark, Estland, Lettland och Litauen och följer i princip elpriserna i krisens Tyskland, med vilka man har byggt samman elnäten.

Vintern har alltså inte börjat än. Förhoppningsvis kan lite handhjärtan och styrkekramar få oss att hålla värmen utan att tömma plånböckerna framåt januari.

Alla siffror avrundade till hela ören.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

43 kommentarer:

 1. Verkar som om vi installerat en luft-luftvärmepump till i grevens tid. Den här vintern lär ju svida i lädret ändå.

  SvaraRadera
 2. Verkar som om vi installerat en luft-luftvärmepump till i grevens tid. Den här vintern lär ju svida i lädret ändå.

  SvaraRadera
 3. Verkar som om vi installerat en luft-luftvärmepump till i grevens tid. Den här vintern lär ju svida i lädret ändå.

  SvaraRadera
 4. På tal om höga elpriser.
  När ska Norge börja sälja el till England?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1:a oktober: https://www.statnett.no/vare-prosjekter/mellomlandsforbindelser/north-sea-link/#nyheter

   Verkar som Sverige kommer få mer och mer problem med elnätet då elen går från öst till väst istället för från norr till söder med all nya kapacitet (se exempelvis att sydvästlänken inte kan köras på full kapacitet). Lite kommentarer på vad Norges export har för "destabiliserande" effekt på vårt nät här: https://second-opinion.se/svensk-oro-kring-norska-sjokablar/

   Radera
  2. Den testas just nu men från 1 oktober ska den köra för fullt.

   Radera
 5. Ett tips är ju att bara skriva ett svar i kommentarsfältet. Varje sekund med skärmen tänd kostar extra, tänk på det! ;)


  Tysk kol-el kostar väl säkert 4-5 kr jämt. Så att få köpa miljövänlig solidarisk svensk el för 7 kr måste väl kännas bra?
  /Klimatskam

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet elektronerna hur de har producerats? T ex med smutsigt kol eller miljövänlig vattenkraft? Är de så smarta?

   Radera
  2. Absolut. Och inte nog med det. Gröna elektroner från miljövänlig el glider lättare i ledningarna. Så du får bättre uppkoppling.

   /Miljöpartist

   Radera
  3. Ska du försöka få elektronerna att skämmas?

   Radera
  4. Elektronerna borde fan skämmas, så mycket elände dom ställer till med!

   Radera
 6. När tror ni den stadigvarande smärtgränsen går för att det ska börja talas sänkningar av elskatten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser fram emot att läsa om det. -Elupproret, sedan Eluproret 2.0 när priset närmar sig nästa krona.
   Därefter normaliseras allt och det skrivs inte mer om det är bensinpriset.
   Regeringen kan ju alltid skylla på utlandet, för vi har i vanlig ordning inte gjort något fel. Kärnkraften råkade ju bara bli för dyr när man skattade sönder den...

   Radera
  2. Bensinen är ändå att det går från 12 till 16. Elpriset är mer att det går från 30 öre till 3 kronor.

   Radera
  3. Energipriserna har en förmåga att följa varann. Risken är väl att bensinen tar samma väg.

   Radera
 7. En sak att minnas är att Tyskland vägrar ha elprisområden vilka tvingats på Sverige. Trots att de har enorma problem med överföring från nordtyskland till södra delarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför de är på g att bygga ut sitt nät med "korridorer" från norr till söder. Är väl 3 st 525 kV DC nätverk som byggs.

   Radera
  2. Jo men tills dess att de är klara bör de enligt eus regelverk precis som Sverige ha olika elpriser.

   Radera
 8. Billig, pålitlig och förutsägbar energi tror jag är en oerhört viktig bas för ett land om man vill ha tillväxt och välståndsökning för hela befolkningen. Jag gillar skarpt bloggarens idé om nästa generations kärnkraft i full skala. Dyrt och säkert svårt att genomföra men vilken succé om det lyckas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Förusägbar, ren och gärna rätt så prisstabil.

   Radera
 9. 1983 installerade jag min första värmepump och oljetanken åkte ut, pannan behöll jag för ved om det skulle behövas, jag ansåg att oljan som bränsle skulle förpassas till historiens skräphög. Nu år 2021 eldar man karlshamnsverket med olja, jag antar att det är diesel ej tjockolja, och detta i miljöpartiets Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför i h-e skulle man köra på diesel? Billig tjockolja som man förvärmer fungerar minst lika bra i ett oljekraftverk.

   Radera
  2. Man når inte full effekt på ett oljekraftverk om man bara eldar diesel. Man kan börja med diesel för att värma upp systemet och sen växlar man över till tjockolja när man når tillräckligt hög temperatur.

   Radera
  3. Tjockolja hade vi på fartygen och enligt vad jag har hört så innehåller den många otrevliga beståndsdelar, men jag antar att de renar den eller skrubbar avgaserna. Enligt media så kör de på diesel.

   Radera
 10. Det är lugnt, om alla bara inte använder dammsugaren när elpriset är som högst, så ordnar det sig...

  SvaraRadera
 11. Har tittat på offgrid-lösningar ganska länge, plötsligt känns det allt mer överkomligt. Mitt stora problem är spisen/ugnen. Den drar lätt 5000 W och så stor växelriktare har jag inte råd med..

  Men batterier blir allt billigare och solpaneler kostar inte många kronor idag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förr eller senare blir det skatt på solpaneler..

   Radera
  2. Vedspis anpassad för matlagning mer än värme. Går att köpa gamla husqvarna eller liknande på blocket för någon tusenlapp.

   Radera
 12. Uppvärmning med el är lyx, jag brukar inte sätta på några el-element, utom ett enda med termostaten på 15 C över den värsta vintern. Plus lite golvvärme och handdukstork i badrummet. Jag fryser ändå inte, jag har vant mig gradvis vid ett lägre rumstemperatur, men jag har istället fått som biverkning svårt att stå ut med värmen under sommaren.

  Sedan har man fått mycket rutin i vedeldning och med våra nya "Pudas"-lådor i plast (Jula, Jysk) har vi mängder av fnösktorr ved att elda med. Förut hade vi veden under presenningar, men de blåste alltid sönder och fick bytas ut, veden blev sur för det mesta och fick tas in och torkas först.

  Vi halverade vår elförbrukning under det senaste året, men det beror på kompisen Jar-Jar Binks´ eldnings-noja i braskaminen och renoveringen av gäststugan med 20 cm glasfiber-isolering i väggarna. Den jäveln eldade sönder min braskamin också, en metallbalk böjde sig, vilket sotaren hade aldrig sett förut.

  SvaraRadera
 13. Jag vet inte hur man ska kommentera det faktum att man bor i ett land som begår ritualsjälvmord.

  För övrigt hade en rörlig bild passat utmärkt här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med och funderar mycket på detta just nu. Hur kan vi ha hamnat i att vi med berått mod styr rakt mot avgrunden i så många avseenden? Det känns som USA på sätt och vis att sanningen beror på vilken politisk färg man hör till och inte fakta.

   Radera
 14. Då får vi se om fjärrvärme priset hänger med...

  SvaraRadera
 15. Kan man hoppas att nån reaktor är stängd för underhåll?
  I övrigt lär elverk sälja som smör i solsken för tillfället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Forsmark 3 är avstängd till 25:e Oktober.

   Radera
 16. OT: Vad tänker bloggaren om Fokus Estonia
  https://www.youtube.com/watch?v=zup7OxqMyoo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde man inte hitta sprängämnes-rester på de söndervridna metalldelarna i så fall? De är väl inte alla vattenlösliga? Har man inte anlitat tillräckligt med internationell expertis, när så många dog i katastrofen?

   Radera
 17. Jag vet! Vi stänger Ringhals 3 och 4 också.

  SvaraRadera
 18. Det knorras i Frankrike också. Varför ska de få dyr el på hemmaplan för att länderna runt inte kan sköta sin egen elförsörjning?

  SvaraRadera
 19. Undrar egentligen vart smärtgränsen för staten är. När kommer de gå in och prisreglera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast vad löser enbart prisreglering?
   Det behövs samtidigt en vettig energipolitik.

   Radera
  2. Behövs ingen politik i Spanien i alla fall som har samma skenande elpris som här fast lite värre pga fossilberoendet (€185/MWh enligt OMIE). Där går vänsterregeringen in och omfördelar $3G under 6 månader för att få ned priserna enligt Voice of America (20/9-21). Fattar inte riktigt hur det skall hjälpa, men socialistiska idéer brukar det ju inte vara ont om när det finns ett problem att lösa.

   Radera
 20. 4,41% av väljarna 2018 vill ha det så här.

  SvaraRadera