Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2021-09-16 11:52

Nya uppslag för att stoppa Cementa redan i oktober

SvD redogör för nya uppslag för att se till att stoppa Cementa redan i slutet av oktober, där det ser ut som att det finns öppningar för att sänka svensk ekonomi, välstånd och välfärd genom överklaganden, inklusive möjligheten fär länsstyrelsen att stoppa Cementa från att köpa kalk från närliggande Nordkalk.
Nordkalk på Gotland
En professor i miljörätt uppger till SvD att regeringens nödlag om att ge tillfälligt tillstånd bryter mot flera EU-regler, och måste godkännas av EU:s regeringe EU-kommissionen.

Det anges dock mer sannolikt att ärendet istället hamnar i svenska domstolar, då regeringens kommande beslut om att bevilja tillstånd kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen. Det räcker att en privatperson gör det så kan domstolen stoppa tillståndet tills den nya domstolsprocessen är avgjord om några år.

Vidare kan regeringens representant länsstyrelsen på Gotland också fortfarande stoppa tilståndet, då man kan hänvisa till de Natura 2000-områden som regeringen beslutat om 2018. Då kommer Cementa behöva göra en ny ansökan och få sin verksamhet stoppad tills den är hanterad om några år. 

Cementa planerar att ersätta en del av den förlorade utvinningen av kalk till cementen genom att köpa kalk från närliggande Nordkalk, men den behöver då transporteras med lastbil på väg. Enligt artikeln säger länsstyrelsen handläggare på Gotland att det då räcker att det bullrar eller dammar med transporterna, så krävs återigen ett tillstånd från länstyrelsen och som kräver flera års hantering i Mark- och miljödomstolen.

Det ser alltså ut som att det finns många möjligheter för de som vill sänka svensk ekonomi, välstånd och välfärd att fortsätta göra detta trots regeringens nödlagstiftning för att tillfälligt rädda Cementa ens ett halvår.

Länsstyrelsens handläggare verkar väldigt pigg på att fortsätta stoppa Cementa, trots att länsstyrelsen är regeringens representant ute i provinserna.

Källa

SvD www.svd.se/nya-eu-regler-kan-stoppa-plan-for-cementa
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

26 kommentarer:

 1. Ja, vem behöver nanomiter för att sänka oss.. (en som just nu läser Stjärnserien). Offentlig förvaltning tycks redan vara Zombies.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var lite besviken på nanomiterna först, men klart nöjd med dem i slutet på första boken.

   Nu läser någon med mindre förståelse om möjligheten till överklagande och vi kan möjligen få en kris i höst. Mitt grundtips är att regeringen löser det hela i samarbete med riksdagen även om Eu tycker något annat.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 2. De kommer att lösa detta, inte ens MP när de förstår konsekvenserna kommer att motsätta sig en lösning.

  (konsekvenserna ur MPs perspektiv=faller under 4%)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte så säker på att de förstår konsekvenserna.
   Fundamentalister är knappast kända för att ta till sig fakta eller logiska resonemang.

   Radera
 3. Ja, det är för mycket på spel ifall näringslivets prognoser om varsel stämmer. Orimligt att S skulle låta det ske under valupptakten. Vore politiskt självmord på både sig själva och Mp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kan väl hoppas på att elpriserna i vinter inte fallit i glömska på valdagen och då blir ett politiskt självmord för ansvariga partier ...

   Radera
  2. Mp-väljare har väl knte några elräkningar öht?

   Radera
 4. Mp verkar dock föreslå gräddfil istället för cement. Kanske funkar lika bra, är ju svårt att få bort från tallriken om det torkat in ordentligt.

  Betalsida
  /www.svd.se/ny-graddfil-ska-oka-bostadsbyggandet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag inte ett dugg på. Gräddfil är ju i grunden mjölk, ofta producerad av svenska bönder. Så i detta fall väljer de cementen.

   Radera
  2. Det är gräddfil genom tillståndprocesser för certifierade byggbolag.

   Någon sorts VIP-kö för de med rätt värdegrund?

   Radera
 5. Håller du på att ompositionera dig? Var det inte regeringen/MP som försökte sänka Cementa och svensk ekonomi nyss? Blir besviken, är bilden komplexare än så...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nejdå Martin, du har förstått grundkonceptet korrekt.

   Radera
  2. @Martin, det är inte särskilt komplicerat. MP vill sänka Cementa och skicka Sverige tillbaka till medeltiden nu med en gång. S vill igentligen inte men är beredda att göra det för att behålla regeringsmakten. De vill dock dra ut på det, så att katastrofen inträffar efter valet nästa år. Den tredje parten är diverse "miljöaktivister", femtekolonnare och aktivistiska tjänstemän med egna agendor, och det är sådana personer det här inlägget handlar om.

   Radera
  3. Vad tror du det är för typer som jobbar på Länsstyrelsen? Det är inte bara Cementa de är ute efter, fråga de som driver småskaliga vattenkraftverk exempelvis.

   Radera
 6. Det börjar snart bli läge för en utredning om detta inte är en del av en påverkansoperation från främmande makt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det inte Kina som ville köpa Slite hamn för ett par år sedan? Dom blev väl knäppta på näsan då och har bytt taktik.

   Radera
 7. Lösning: Avklassificera området som Natura 2000.

  SvaraRadera
 8. Våra närmaste grannländer är väl luttrade vid detta laget och häpnar inte längre över hur vi organiserat oss att driva landet med handlingsförlamad inkompetens och naiv fjantasiidealistisk självdestruktion som modus operandi.

  SvaraRadera
 9. Jahapp, och där konstaterar även Lagrådet att regeringens nödlösning och tillfälliga förlängning strider mot Regeringsformen.
  Farsen går vidare - skalar en i bananmonarkin Sverige odlad banan och inväntar vidare underhållning...

  SvaraRadera
 10. SR meddelar nu "Lagrådet sågar regeringens cementaförslag". Att tillverka en lag för gå förbi ett specifikt domstolsutslag ogillas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lagrådet har ingen egentlig makt, de är bara en (tung) remissinstans. Nuvarande regering har skitit i deras åsikter mer än en gång tidigare, se t.ex. gymnasielagen och lagrådets kommentarer på den.

   Radera
 11. Rädda Sverige - Rösta ut MP ur riksdagen. Nu är det närmast en nödvärnshandling.

  SvaraRadera
 12. Har jag missförstått något när jag tror att felet _egentligen_ ligger hos Cementa som gjort en undermålig ansökan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där har du helt rätt. Det tråkiga är att medan Cementas ägare Heidelberg group missar lite vinst under de närmsta 20 åren, så blir konsekvenserna för landet Sverige desto större. Det verkliga felet ligger snarare i att ingen verkar ha tänkt på vad som händer om cementtillverkningen i Slite stänger ner. Samma effekt som nu hade man fått vid en storbrand i cementfabriken. (Tänk motsvarande branden hos Polarbröd, men där var konsekvensen endast att vi fick klara oss utan runda mackor...)

   Radera
  2. Där har du helt rätt. Det tråkiga är att medan Cementas ägare Heidelberg group missar lite vinst under de närmsta 20 åren, så blir konsekvenserna för landet Sverige desto större. Det verkliga felet ligger snarare i att ingen verkar ha tänkt på vad som händer om cementtillverkningen i Slite stänger ner. Samma effekt som nu hade man fått vid en storbrand i cementfabriken. (Tänk motsvarande branden hos Polarbröd, men där var konsekvensen endast att vi fick klara oss utan runda mackor...)

   Radera