Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-09-06 08:18

Nya rekordpriser för elen när det är vindstilla och två reaktorer i Ringhals avvecklats

Med kallt och vackert vindstilla väder är det nya rekordpriser för elen nu under morgonen i kölvattnen av två nedstängda kärnkraftreaktorer i Ringhals. Den oskattade elen ligger just nu på 163 öre per kWh i elhandelsområde SE Göteborg - Stockholm och ännu högre i SE4 Syd.
Morgonens statuspanel i Home Assistant
Elpriset ligger alltså på rekordnivåer i södra halvan av Sverige, drygt tre gånger så höga priser som i vattenkraftens norra rikshalva.

Det var kallt i natt, antagligen frost på sina håll och här på Sveriges framsida var mikrolokalt temperaturen nere och vände på 5.0 C där huvudmätaren sitter skyddat. Oskyddad mätare var nere på 2.8 C, men det tål att påminnas om att även SMHI:s väderstationer är skyddade och drabbas inte fullt ut av utstrålningen av värmen rakt ut i världsrymden vid molnfritt.

Samtidigt har regeringen som ägare av Vattenfall permanent stängt ner två kärnkreaktorer i Ringhals, vilket gjort det svenska elsystemet extremt sårbart. Miljöpartiets bejublade vindkraft står just nu för endast 8.3% av elproduktionen mot vattenkraftens 51.6% och kärnkraftens 31.7%.

Självaste Vattenfall gick dessutom nyligen ut med en officiell varning till marknaden att kraftverken i Ringhals och Forsmark kan tvingas stängas 2024 eller 2025 på grund av regeringens oförmåga att besluta om kärnavfallet.

Vi pratar alltså då om även i sådana här kritiska lägen upp mot 30% av Sveriges elproduktion som ovanpå dagens redan pressade läge ska tas bort. Dagens elpriser kommer 2025 kännas som den gamla goda tiden.

Ett tips är skaffa dig en kamin och handla fulved när EU och Miljöpartiet vill förbjuda vedeldning, så slipper du i alla fall frysa ihjäl under vintern. För det är inte bara elpriset som kommer vara högre - det kommer bli så kallad flexibel elanvändning framöver, dvs U-landsnivå där konsumenter kommer kopplas bort från elnätet och inte kan använda el när de vill. Hur exakt det ska rädda klimatet är oklart, särskilt när Kina ökar sina utsläpp med flera Sverige om året.
God morgon med lite stillastående vindkraftverk

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

50 kommentarer:

 1. Fulved är det gamla kreosotimpregnerade kraftledningsstolpar;)

  SvaraRadera
 2. Som man röstar får man frysa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hustomten höll ordningen på familjen i utbyte mot lite gröt.
   Haschtomtarna sänker hela landet i utbyte mot rejält valfläsk.

   Radera
  2. Hm, om man inte röstat på dem, slipper man frysa då?

   Radera
  3. Det beror på - i kärnkraftsomröstningen 1980 fanns även den mindre kända linje 6: Kroppsvärme.

   Radera
  4. Tänker du på åkarebrasor?

   Radera
  5. Ja, sådan brasa kan miljöpartisterna gärna få ta sig i.

   Radera
 3. Värt att notera är också att vi importerar el från Polen och Tyskland för att över huvud taget kunna hålla igång elsystemet i SE4 Syd. Ja, på totalen exporterar vi men om vi inte hade behövt importera i syd så hade vi både kunnat exportera mer i norr samt sannolikt haft bättre överföringskapacitet i mellan områdena då dessa överföringar kräver marginaler vilket kan tyckas ologiskt. Jag är tyvärr inte tillräckligt tekniskt insatt för att förklara närmare, men tror att det har att göra med svängmassa vilket vindkraftverk inte tillför i tillräcklig mängd och den tilltänkta batterilagringen inte alls.

  Att lägga ner kärnkraft leder alltså till ökade koldioxidutsläpp även om vi kan exportera!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag uppfattat det rätt så är över hälften av överföringskapaciteten SE3-SE4 nedstängd för underhåll just nu...

   Radera
  2. Vindkraft tillför väl ingen svängmassa alls, dom är asynkrona.
   Batterier kan däremot tillföra svängmassa, beror på den tekniska lösningen.

   Radera
  3. Oerhört enkelt att bygga upp energilager som kan kompensera för bortfallet av planerbar energi från reaktorna... Eller just det, det är ju inte det.

   Radera
 4. Vill vi använda oss av teknik från innan kristi födelse så får vi också räkna med att leva som man gjorde på den tiden.
  Förutom vedkamin som bloggaren tipsade om så vill jag även lyfta klokheten i att borra egen brunn med manuell pump. För utan el så kommer inget vatten i kranen då vattensystemet är beroende av pumpar för att fungera. Pumpar som drivs med el så klart

  Nej. Utbyggnad av kärnkraft och vattenkraft är den enda vägen framåt. Resursintensiva och miljöförstörande kraftslag som vind hör inte hemma i Sverige. Sedan tycker jag om tanken med att sätta solpaneler på taket. Dock så skulle jag gärna se att någon betalade mig för att få nyttja mitt tak då kalkylen för en riktig elproducent är betydligt bättre än för mig som privatperson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och när de så kallade kylkedjorna i matvaruhanteringen havererar (om inte annat när strömmen går för de personliga kylskåpen) så kommer vi att få magsjukeepidemier av den typen som sveper länder i tredje världen med jämna mellanrum.

   Radera
 5. 206 öre kl 08 i min app. Fick till och med en varning om ovanligt högt elpris.

  Vårt elberoende kommer kommer ge oss en avvänjning med stora abstinensbesvär.
  Det ironiska är väl att det var samma statsapparat som ville få oss dit för ett halvt sekel sedan.

  SvaraRadera
 6. Vi är inte så väl rustade inför vintern vad gäller vattenmagasinerna heller.
  De Norska (som står för 3/4 av totala magasinkapaciteten i Norden) är dåligt fyllda, delvis beroende på en torr sommar men också på att kraftbaronerna vill casha in så snart det är möjligt kan man anta.
  Så ladda upp med ved och reservgeneratorer, jag är beredd som en amatörprepper.
  Den Norska magasinsituationen finns på Nordpool https://hydro-reservoir.nordpoolgroup.com/rescontent/norway/rescontent.cgi

  SvaraRadera
 7. Att rösta på miljöpartiet och tro att dom ska lösa något är lite som att skicka malajkompaniet på gamla I12 för att klippa Bin Laden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojoj, jag tror faktiskt malajkompaniet var mer kompetenta att lösa en sådan uppgift än vad MP är att sitta i riksdagen.....

   Radera
  2. Du har förmodligen rätt där, det hade varit större chans för dom att lyckas än sannolikheten att MP får till en enda sak rätt.

   Radera
  3. Att tro miljöpartiet kan rädda miljön är som att ta med sig en grillad kyckling till vetrinären.

   Den är min favorit.

   Radera
  4. Haha, den var bra, en annan, inspirerad av DDR - Om MP var ansvariga för all sand i Sahara så skulle det efter 6 månader bli sandbrist....

   Radera
  5. Blir lite sekundärkränkt nu, känner faktiskt några som var malajer på I2...

   Radera
  6. @Tjugofemcentimeterplus - då behöver du inte vara kränkt, jag refererade till malajkompaniet på I-12 (Eksjö) som vi stannade vid och åt en gång. Den kort observation vi gjorde där sade mig att dom inte var ryggraden i svenskt försvar, militärt sett då. Men säkert sköna killar!

   Radera
  7. I12, där höll malajerna till ja. Jobbade själv med KB6, som tyvärr skrotades. 200m bro på typ 2h som lätt höll för en 60tons pansarvagn.

   Radera
  8. I12, där höll malajerna till ja. Jobbade själv med KB6, som tyvärr skrotades. 200m bro på typ 2h som lätt höll för en 60tons pansarvagn.

   Radera
 8. En liten snabb uträkning på elpriset hos EoN, mellan kl 19:00 och 20:00 i SE4 i kväll, kommer med pålägg av energiskatt nätavgift och moms, landa på ca: 4,40kr/kWh.
  https://elen.nu/dagens-spotpris/se4-malmo/
  Och just nu, importeras, kolkraft från både Polen och Litauen, på sammanlagt nästan 600MW.
  https://www.electricitymap.org/zone/SE?solar=false&remote=true&wind=false
  Samtidigt tvingas Laholm tacka nej till etablering av industri, som motsvarar 2000 arbetstillfällen.
  https://www.tn.se/hallbarhet/kommunen-tvingas-saga-nej-till-tusentals-jobb-omojligt-utan-mer-el/
  Hur kan människor ö.h.t. överväga, att lägga sin röst på vår nuvarande regering?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken tur att Polen nu plannerar för kärnkraft! Som de kan sälja till oss dyrt!

   Radera
 9. Skyhöga elpriser hjälper Sverige att uppnå sina klimatmål då de minskar befolkningens ekonomiska utrymme till att exempelvis flyga på utlandssemester, köra bil och äta nötkött. Dessutom driver det industrin utomlands samt att de som då blir arbetslösa får sämre ekonomiska förutsättningar till klimatskadlig konsumtion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte att förglömma... ett högt elpris=högre skatteintäkter, det är S morot i denna samhällsdemontering som pågår.

   Radera
  2. Inte sådär jättemycket mer skatteintäkter väl? Punktskatten är fast per kWh, och momsen på själva totalen blir visserligen högre, men hushållen drar rimligen ner på annan konsumtion, och kanske rent av minskar elförbrukningen (mindre punktskatt).

   Radera
  3. Jo, vi avbokar väl den där bowlingtiden Magdalena Andersson tipsade om.

   Radera
 10. Det blåser alltid nånstans, inte. Det ser lugnt ut från Gibraltar till Nordkap, blåser lite på Biskaya och Norska havet, jo lite på västkusten och södra svealandskusten också, men det är ju inte där vi byggt vindkraften.
  https://www.ventusky.com/?p=37;30;2&l=wind-10m&t=20210906/0900

  SvaraRadera
  Svar
  1. MP kanske har en plan att återanvända örnar mm fågelarter som dör av vindkraftvärken och förbränna dem i kommunernas fjärrvärmeanläggningar...

   Radera
 11. Värt att notera är att Ringhals3 varit avstängt för revision och fortfarande går på ramp-up/halvfart. Ska kunna gå fullt från och med imorgon tror jag.

  Ringhals4 är helt offline för revision. Inkoppling på torsdag och full produktion natten till lördag, enligt NordPool.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, ser att det har tillkommit uppåt nån 500MW kärnkraft sen igår morse runt 00:00

   Radera
  2. Det behövs för att få upp nivån i vattendammarna

   Radera
 12. Norge har dessutom nyligen invigt en länk söderut. Alltså kommer priserna generellt bli ännu högre eftersom vi få mindre el därifrån dessutom.

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Kanske inte var så dumt att binda priset till 52 öre.

  SvaraRadera
 15. Så en mer korrekt rubrik kanske vore ’rekordpriser när kärnkraften står still (på grund af planerat underhåll).’

  Paul här ovan träffar också huvudet på spiken. Norge (i ordets vidaste bemärkelse) har investerat i att kunna kringgå Sverige (i orderbekräftelse s vidaste bemärkelse) och istället exportera direkt till UK och GER/DAN. Heeeelt andra priser när man säljer till UK än till elområde 1 som man tidigare var tvingad till. Detta driver upp svenska elpriser. Norge - med Europas största elöverskott(?) importerar(!!!) nu el från Sverige i det här arbitrageläget. Well played.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, norrmännen satsar på mellan Europa,, t.o.m. tyska Greenpeace satsar på el, gas-el, förmodligen mellanskillnadspriser då dom väl inte har nått själv.

   Radera
 16. Antagligen kommer man snart minnas tillbaks och tänka att det var bra billigt 2021 när det bara kostade 2:-/kWh.

  SvaraRadera
 17. Don't mention the Energiewende!

  https://www.agora-energiewende.de/en/service/recent-electricity-data/chart/power_generation/03.09.2021/06.09.2021/

  SvaraRadera
 18. Norge, Tyskland och Polen exporterar nu till Sverige men Sverige exporterar till Finland och Danmark. Netto exporteras som vanligt ganska mycket el. Den stora orsaken till mycket högre elpris i södra Sverige är att de kablar som är i drift i vårt åldrigas stamnät inte klarar högre effekt just nu. Vind ger nästan som nettoexporten just nu. Normalt ger vinden mest el under vintern och med de utbyggnader som pågår ger vinden mer än samtliga dagens fissionsreaktorer i TWh 2024. Vår nettoexport är undr året störst till Finland men betydande till alla länder utom Norge.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte klara högre effekt säger du. Så då vore väl lite mysig kärnkraft i sörda Sverige bra som tar bort behovet av det åldrande stamnätet ;)?

   Radera
  2. Nej, med kommande utbyggnader i Sverige kommer inte vindkraften generera mer energi än kärnkraften. Vindkraften gav lite mer än hälftne av vad kärnkraften gav, med 40% högre toppeffekt installerad.

   Vindkraften kan inte ersätta kärnkraft.

   Radera
  3. Det går inte att installera havsbaserad vindkraft till lägre kostnad än kärnkraft heller, och det är enda alternativet för att ersätta Barsebäck och Ringhals 1+2. Vi ser väldigt få sådana projekt och det är för att de är så dyra. Doggers bank kostar 80-90% av vad ett totalmisslyckat finskt kärnkraftverk. På pappret för i verkligheten kommer det såklart köra över budget.

   Radera
  4. If wishes were horses, beggars would ride.

   Vi kan ju önska att vi hade ett bättre elnät men det har vi inte. Vi kan ju önska att vi hade mer vindkraft som kunde producera men det har vi inte. Vi kan ju välja att leva i verkligheten eller ochså kommer verkligheten att bita oss i röven.

   Radera
  5. Ingen fel på 'kablaget'.
   Det har ju lagts ner uppåt 3-tusen MW kärnkraft +typ Mörrumsån i omr3-4 av mer eller mindre politiska skäl, är väl bara en av reaktorerna i Oskarshamn som las ner av ägaren, detta väl pga. temp-skillnaderna, turbinen skickades neröver till nån fransos eller italienare eller spanjor eller nått, för putsning o effekthöjande, eller om det gjordes en ny, då den kom tillbaka så tog skovlarna i varandra då dom körde 'plattan i mattan' , dom hade väl räknat fel på temperaturen.
   Dom stoppa väl dit nån gammal reserv och körde väl på ¾ effekt nått tag men gav upp och satsar på 3:an.

   Radera
 19. Rikard Ohlin
  Har du räknat om kalkylen för det planerade Doggers bank sedan sist du tog upp det projektet?
  Har du hört om möjligheter att rationalisera när du ska producera många av någonting? Jag har inte hört mycket om att vindkraftsparker har haft problem med att klara budget.

  SvaraRadera
 20. Är elpriset verkligen högt? I förhållande till vilket pris? Räkna gärna inflationsjusterat på hur dyr el varit genom tiderna. Är det ATH nu eller?

  SvaraRadera