Aktuellt

Urbaniseringen avgörande för överdödligheten 2020 - men på olika sätt i Väst- och Östeuropa

Urbaniseringsgraden i EU/EES-länderna visar sig vara avgörande för överdödligheten 2020. Men sambandet är tvärt emot varandra i den forna up...

2021-09-26 15:55

Ny större våg Covid att vänta i februari - mars?

Varken att ha haft infektion eller vaccination ger evigt skydd mot coronaviruset Covid-19 och dess mutationer. Nya utbrott bland på äldreboenden visar att de som vaccinerades först i våras nu allt oftare återigen blir sjuka. Minst en (dansk) studie visar också att skyddet efter infektion räcker i sex månader, vilket sammantaget pekar på att det kan bli en ny våg Covid efter årsskiftet när det gått sex månader sedan de flesta vaccinerats eller varit sjuka sist.
Vaccinationslokal
Jag är ingen smittskyddsexpert, till skillnad mot alla kommentatorer i kommentarsfältet, utan detta är lösa amatörmässiga funderingar.

Varken faktiskt infektion eller vaccination mot Covid-19 ger alltså livslång immunitet. Frågan blir därmed när vi får en ny våg, likt börjat ske på äldreboenden igen. Äldreboendena var de första att vaccineras, och det har nu börjat bli utbrott, bland annat ett utbrott i Överkalix där åtta dubbelvaccinerade avlidit, samt cirka trettio personer insjuknat, varav merparten ska varit dubbelvaccinerade. En dansk studie uppger att immunitet efter infektion räcker i sex månader, dvs ungefär lika länge som efter andra sprutan med vaccin. Trots allt övar vaccin immunförsvaret på ett sätt som ska motsvara infektion, fast ofarligt, så att immuniteten blir lika långvarig oavsett infektion eller vaccination är rimligt.

Givet att de flesta i allmänheten fick sina vaccin framåt sommaren som medel, så kan vi alltså riskera en ny våg efter årsskiftet, kanske februari - mars, kanske tidigare. om inte allmänheten ges en tredje vaccination innan dess. Samtidigt är inte Sverige en isolerad ö, utan om andra länder inte vaccinerar en tredje gång kommer vi likväl få in sjukdomen igen längre fram.

SARS-CoV-2 bör antagligen bli en rekommenderad årlig vaccination på hösten, särskilt för riskgrupper, likt de årliga väntade influensastammarna är. Lägre smittspridning under sommarhalvåret får göra det acceptabelt att inte ha immunitet sommartid.

I övrigt får man hoppas att det finns en planering inför nästa hypotetiska vända efter årsskiftet. Ska vi stänga ner samhället igen och aldrig komma i fas och acceptans att SARS-CoV-2 med sina mutationer kommer vara en återkommande del i våra säsongsbaserade sjukdomar?

Dessvärre har riksdagen förlängt de så kallat tillfälliga pandemilagarna, till 31:a januari 2022. Annars skulle den upphört vid det kommande månadsskiftet. Detta talar för att man återigen kan ta beslut om att stänga ner samhället.

På grund av vaccinationerna blir förhoppningsvis nästa hypotetiska våg mindre allvarlig, men som fallet i Överkalix visar så är de äldre svårt sjuka som bor på särskilda boenden fortfarande en riskgrupp även om resten inte blir lika sjuka längre och belastningen på övrigt vård blir stor, men inte extrem. Frågar landar därmed i om vi stänga ner landet för att skydda de svårt sjuka, eller ska man bara ha tunga restriktioner inom särskilda boenden? Nu ska dock de särskilda boendena ges en tredje vaccinspruta. Men det kommer inte hindra ett nytt allmänt utbrott i den övriga befolkningen.

Är de som var rasande över de särskilda boendena våren 2020 beredda att fortsätta leva med ett nedstängt samhälle ett tredje år? När hade ni i så fall tänkt att man ska sluta med restriktionerna om Covid-19x återkommer varje år för all framtid? Fyra, fem, sex, sju, åtta, tio, tjugo, femtio eller hundra år av av nedstängningar? När blir ni nöjda?

Källor

SvD www.svd.se/atta-doda-med-covid-19-pa-aldreboende
SVT www.svt.se/nyheter/vetenskap/ovanligt-att-fa-covid-19-tva-ganger

För övrigt ska den ännu okända svenska tillämpningen av länkskatten komma först nästa år, lagom till valet. Eftersom webpubliceringar är sk pågående publiceringar kan bloggen likväl inte länka till bidragsmedia, som antagligen kommer få rätt att få betlat om man länkar till dem i den svenska tillämpningen. Därav fortsätter bloggen att inte länka till bidragsmedia.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

48 kommentarer:

 1. Vore praktiskt att få med Covid 19 i den vanliga sprutan mot säsongsinfluensa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur. Vet inte om det är möjligt, men det finns ju andra multivaccin.

   Radera
  2. Moderna jobbar redan på ett sådant.
   https://www.cnbc.com/2021/09/09/moderna-says-its-developing-a-single-vaccine-for-covid-and-flu-boosters-shares-gain.html

   Radera
 2. Svaret är rimligen en tredje dos vaccin till allmänheten sex månader efter den andra, ungefär (och så påfyllnad var 6:e månad). Nyttan av det borde överstiga kostnaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Narrativet är dock att U-länderna behöver doserna.

   Radera
  2. Redan efter 4:a månader har effekten sjunkit rätt kraftigt (Pfizer), dock verkar Moderna fungera något bättre över tid. Vi skickade ju A-Z doserna till U-länderna, vad mer ska vi göra tycker du?

   Radera
  3. Handlar väl inte om vad jag tycker. Handlar om vad FoHM och politikerna tycker. Samt olika lobbyorganisationer.

   Radera
  4. De yngre under 50 kan ju få en nysning i ansiktet från en smittad så får de sin vaccination utan att förbruka en u-lands spruta.

   Radera
  5. Tja, vi har redan avsatt 5,5 miljarder kronor i budgeten för 2022 (och 2023) för vaccininköp, så nog blir det fler doser. Särskilt om fallen skulle börja öka.

   Radera
  6. Senaste forskningen sägs ju visa att Pfizer har 80% skydd mot allvarlig Delta Covid medan moderna har 95%. Dvs vi behöver uppdatera vaccinen. Dom som fått Pfizer borde väl rimligtvis få en moderna spruta nu.

   Radera
  7. Är inte Delta lite gårdagens smak.

   Radera
  8. Är inte nödvändigtvis så enkelt. Forskare är rädda att Astra's vaccin skall göra att immunsystemet bryr sig mindre om viruset, troligtvis inte samma risk för mRNA-vaccinen.

   Var en artikel hos BBC på ämnet när några forskare "spekulerade" (ja, vi är alla nya för denna situation, även de bästa vet inte med 100% säkerhet utfallet), tyvärr är de så svårare att hitta igen.

   Radera
 3. https://cspicenter.org/blog/waronscience/why-covid-19-is-here-to-stay-and-why-you-shouldnt-worry-about-it/

  Har inte oroat mig för wuhannen sen jag skummade denna artikel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det som avgör är hur de som skriker högst kan påverka populistiska politiker att stänga ner igen.

   Radera
 4. Som självutnämd soffexpert så läste jag att nästan alla äldre vaccinerad som avlidit är multisjuka och var allmänt i dåligt skick d.v.s. ingen lever för evigt, även vaccinerad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen skillnad mot särskilda boendena våren 2020. Man är där för att man är döende.

   Radera
  2. Nej, man är där för att man behöver omsorg på ett permanent sätt.
   Exvis demens är ingen akut sjukdom, men man behöver omsorg då man inte kan ta hand om sig själv.

   Radera
 5. Genomgången infektion ger bättre skydd än bara vaccin, men bäst skydd har de som både vaccinerats och varit sjuka:
  https://www.sciencemag.org/news/2021/08/having-sars-cov-2-once-confers-much-greater-immunity-vaccine-no-infection-parties

  SvaraRadera
 6. Varför kablar man inte ut vaccin till de äldre redan nu? Man har ju redan pratat om dos 3 i höst för de äldre och alla andra är väl klara nu? De har stängt ner lokala vaccincentralen hör iaf.

  SvaraRadera
 7. Helt OT, men hur definieras en länk enligt den kommande länkskattlagen? Webbläsaren förstår ju att texten www.svd.se är en länk och öppnar den vid klick. Är inte texten då en länk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är din webläsare som gör det så, jag har inte länkat med en a href, men visst vi får se vad länkskattelagen säger. Kanske får sluta med att även skriva ut URL:ar för manuell hantering.

   Radera
 8. Samtidigt flaggar ju FHM för att säsongsinfluensan kommer bli extra dödlig i år då färre fick det förra gången. Alla skall vi ju dö förr eller senare, så det är nog bara att bita i det sura äpplet och göra det bästa av situationen utan att gå bananas med insatser som leder till enorma samhällsekonomiska kostnader på regelbunden basis.

  SvaraRadera
 9. "Tuesday, November 8, 2022" Är det val i USA, dvs vi måste ha massa virus tills dess så Demokraterna kan skicka ut 2x poströster än vad det är röstberättigade...pga av att det _verkligen_ vill vara säkra på att alla röstar... hedersord!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eh, är du trög eller bara allmänt svårnådd?

   Radera
 10. Det får gärna bli lite restriktioner igen för min del. Småtrevligt att gå på en konsert där det inte är packat med folk, slippa hälsa i hand och hålla avstånd i köer.
  Det gör inte saken sämre att slippa alla resor i jobbet och om man får önska, kan jag tänka mig att jobba hemma framöver också.

  Lätt uppoffring för att spara lite människoliv i min värld.
  (Jo, jag är vaccinerad)

  SvaraRadera
 11. Man kan gissa att antalet fall går upp 2-3 veckor efter att restriktionerna tas bort. Dags för de ovaccinerade att ta sina sprutor innan de hamnar på IVA. Det är trots allt 17% av befolkningen som inte tagit en spruta än.

  Spelar ingen roll om man klarat sig till nu. Förr eller senare kommer alla att bli exponerade för viruset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Spelar ingen roll om man klarat sig till nu. Förr eller senare kommer alla att bli exponerade för viruset."

   Ja men hur stor risk är det att man hamnar på sjukhus om man blir infekterad?

   Radera
  2. Poängen är att de som inte är vaccinerade har samma dåliga utsikter som tidigare. Mycket större risk att hamna på IVA och att dö. Det är i huvudsak (8 av 10) de ovaccinerade som ligger på IVA.

   https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2021/08/8-av-10-med-covid-19-pa-iva-ovaccinerade/

   Radera
  3. Länken du skickar är helt irrelevant eftersom den säger bara att 8 av 10 som är inlagda på IVA är ovaccinerade vilket är en god nyhet eftersom det är väldigt få som är inlagda på IVA och det antalet har legat stabilt sen slutet på augusti. Så ovaccinerade gör alltså inget större avtryck på IVA vården oavsett vad skrämselpropagandan säger.

   Anledningen till att jag frågar hur stor risken faktiskt är är dels för att jag har märkt att människor har dålig information och därför har panik över det som skrivs i kvällspressen med mera. Till exempel: I USA tror 30% av demokrater att det är 50% chans att bli inlagd på sjukhus/IVA om man blev infekterad av corona. Så vad tror du risken är att inte vara vaccinerad?

   Och dels så vill jag fråga hur stor risken är för att jag vill veta hur du definierar:

   "Poängen är att de som inte är vaccinerade har samma dåliga utsikter som tidigare."

   Vad menar du är dåliga utsikter egentligen?

   Radera
  4. Det är 99.97 sannolikhet att du *inte* hamnar på IVA som ovaccinerad utan några andra riskfaktorer (fetma, diabetes, högt blodtryck etc)

   Radera
  5. 81% av alla som hamnat på IVA befann sig i någon riskgrupp

   https://www.icuregswe.org/data--resultat/covid-19-i-svensk-intensivvard/

   Radera
  6. Det är just det här som är problemet. Gammelmedia har i nån mån lyckats hetsa upp panik hos folk vilket lett till att folk i allmänhet som konsumerar dessa medier allvarligt överskattar risken med att vara ovaccinerad.

   Risken för nån som är 75+ och ovaccinerad är stor men för folk under 55 som är i övrigt friska så är risken extremt liten. Men pga det hysteriska tonläget så att en stor del av befolkningen lever i fantasivärld. Jag vet inte hur det ser ut i Sverige eftersom ingen vill ju studera fenomenet här men som sagt i USA så är det 30% av demokraterna som tror att risken att hamna på sjukhus om man blir smittad av covid är nära 50% och det såg inte mycket bättre ut för republikaner. Det här är resultatet av en desinformationskampanj som genomförs här i Sverige ochså.

   Radera
  7. Sannolikheten *att* du tillhör en riskgrupp i USA är väldigt stor, det pågår redan ett fetmaepidemi där som bekant.

   Radera
  8. 42% är extremt feta
   Hur många som av kass livsstil har andra riskfaktorer är förmodligen ännu högre.

   https://www.cdc.gov/obesity/data/adult.html

   Radera
  9. Ja men den verkliga siffran i USA var mellan 1-5% så om du tror att 50% är en rimlig siffra eftersom "Muh amerifats" "muh diabetus" osv så är du helt fel ute och precis lika dum som alla andra som har panik över covid.

   Radera
 12. "En dansk studie uppger att immunitet efter infektion räcker i sex månader, dvs ungefär lika länge som efter andra sprutan med vaccin."

  Nja nu har du farit med osanning igen. Den Danska studien påstår inte att immunitet räcker i 6 månader de säger tom i klartext:

  "How long protection against repeat infection lasts after previous SARS-CoV-2 infection remains unknown because too little time has elapsed since the beginning of the pandemic..."

  Deras studie är en uppföljning där man följer de som blev infekterade i första vågen och kollade hur många av dem som blev infekterade i andra vågen för att på så sätt utröna hur gott skydd man har efter en naturlig infektion. De tittade på två perioder 3-6 månader och >7 månader efter första infektionen. Det man fann var att ca 20% av de som varit sjuka (och inkluderades i studien) blev sjuka även i andra vågen. Anledningen till att man anger tidsintervall är ju för att vissa blev sjuka i slutet på första vågen och sen blev sjuka igen i början på andra vågen så då hann det inte gå så lång tid.

  Deras studie visar, liksom andra uppföljningsstudier, att de flesta har ett gott skydd efter en naturlig infektion och det skyddet varar i MINST 6 månader.

  Du gjorde exakt samma misstag som antivaxxerz™ gjorde här i våras/sommras när man började följa upp vaccinstudierna från hösten/vintern. I våras började man publicera 6 månaders uppföljningar på vaccinationsstudierna som påbörjades förra året och då visade studierna att man har ett gott skydd i minst 6 måndader efter andra sprutan. Det tolkade sen vaccinationsmotståndarna som att studien sa att vaccinationen bara gav immunitet i 6 månader. Vilket de naturligtvis inte gjorde. De visade bara att immuniteten räcker i MINST 6 månader.

  I diskussionen diskuterar forskarna senare att den vedertagna uppskattningen för hur länge immuniteten räcker är 11 månader och att det är svårt att uppskatta hur länge immunitet räcker eftersom när man tittar på andra virus i familjen så varar immuniteten i 2-3 år. Forskarna ansåg dock inte att de kunde se en sjunkande trend under den perioden som de studerade så de kan inte se nån trend som skulle kunna peka på när immuniteten börjar upphöra.

  "Dessvärre har riksdagen förlängt de så kallat tillfälliga pandemilagarna, till 31:a januari 2022. Annars skulle den upphört vid det kommande månadsskiftet. Detta talar för att man återigen kan ta beslut om att stänga ner samhället."

  Och det är det här som är poängen. Precis som efter 911 så vill man att folk ska ha panik så att folk accepterar att regeringar kränker folks rättigheter. Det är bara frågan om vi som folk kanske kan frammana lite Dacke och säga nej till överheten eller om auktoritärt styre och repression blir det nya normala.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har för mig att de mäter antikroppar, men det finns andra system i immunförsvaret som räcker mycket längre. Man kanske blir sjuk efter att antikropparna försvunnit, fast bara lite. Ett visst specifikt försvar finns kvar mycket länge, men tar några dagar att få igång, och under tiden är man lite förkyld, precis som med vanliga förkylningar.

   Radera
  2. Ja men lite så är det. I den Danska studien så tittade man bara på infektioner så man hoppade helt över steget där man mäter antikroppar och då såg man att ca 20% får en andra infektion. Andra studier som gjorts ligger på mellan 5% och 20% så det ligger ju i samma intervall som andra har hittat. Dock tog man inte hänsyn till hur allvarligt sjuka de blev eftersom den datan finns inte tillgänglig eftersom detaljerade sjukdomshistorier inte skrivs ner såvida inte patienten blir inlagd (Så det är nästan underförstått att det var väldigt få som blev inlagda vid den andra infektionen).

   Men det som är intressant är ju hur allvarligt sjuk blir man och det som man sett i andra studier är att både vaccination och naturlig immunitet gör att man får en mildare sjukdomsperiod om man blir sjuk igen. Nån procent i båda grupperna kommer naturligtvis bli allvarligt sjuka men överlag så får man ett väldigt gott skydd mot allvarlig sjukdom som varar rätt länge (hur länge är oklart än så länge).

   Radera
 13. För att fylla i det Tabby skrev tidigare om Cornu feltolkning av den danska studien: Här en från Danderyds sjukhus som visar att kroppens immunförsvar mot Covid-19 sitter i rätt länge: https://www.ds.se/jobba-hos-oss/mot-oss/bred-immunitet-efter-nio-manader/.
  Vilket är bra och ger lite mer hopp för framtiden!

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Det finns ingen sådan statistik på alla de kriterier du nämner. Jfr förbudet mot att registrera tex etnicitet.

   Radera
  3. Det finns inget generellt förbud mot att registrera etnicitet men det som överläkaren sa var att de flesta är utrikes födda, överviktiga, och ovaccinerade. Sen finns det absolut inget förbud mot att registrera riskfaktorer inom sjukvården tvärtom är det sånt som ska registreras eftersom det är typiskt obra om nån är allergisk mot ett visst läkemedel och ingen antecknar det i journalen...

   https://sverigesradio.se/artikel/overlakarens-larm-utrikesfodda-hamnar-pa-iva-vi-maste-na-ut

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  5. Då låser vi kommentarsmöjligheterna. Finns svärjissajter för sådant. Detta är inte en svärjissajt.

   Radera
 15. Du måste vara försiktigare med dina slutsatser. Att vaccinets effekt svara snabbt för personer på äldreboende innebär inte att det avtar lika snabbt för yngre/friskare personer. Idag ska man i princip vara döende för att få en plats på äldreboende = dåligt immunförsvar och dålig allmän hälsa.

  SvaraRadera