Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-09-15 07:39

Nedåt i Asien på onsdagsmorgonen

Börserna vänder tillbaka nedåt i Asien under onsdagsmorgonen, medan Stockholm stängde på plus trots att KPI-inflationen tog sig ett skutt vilket fullständigt ska överraskat Riksbanken, förstås.
Stiger inflationen 0,1 procentenhet på grund av drivmedel och 0.2 på grund av elpriser kan den här byggnaden förstås strunta i det hela.
Stockholm stängde med OMXSPI på +0.37% och OMXS30 på +0.8%.

Det känns dock sannolikt att det återigen blir nedåt idag, då husse stängde negativt i USA med S&P-500 på -0.57% och Nasse 100 på -0.33%. Dollarn stärks något till 8:62 USDSEK, vilket drar upp guldpriset till 500:- SEK per gram. De amerikanska markandsräntorna fortsatte falla och de senaste veckornas uppstuds är därmed borta.

Den officiella KPIF-inflationen från SCB igår landade på 2.4%, upp från 1.7% i juli, vilket tydligen ska varit en överraskning för Riksbanken. Sägs det. Således var det inte väntat och kommer inte påverka Riksbankens räntebanan och dessutom har ju elpriserna stigit och de ska i så fall räknas bort vid en analys, såväl som allt annat som drog upp KPIF, som kläder och drivmedel. Särskilt drivmedel och elpriser ska aldrig tillåtas påverka Riksbankens räntebanan.

I Asien är börserna ned. ASX 200 -0.22%, Hang Seng -1.18%, KOSPI +0.27%, Nikkei 225 -0.44% och Straits Times -0.63%.

Jag har svårt att se vad som ska få Stockholmsbörsen att stiga idag, så antagligen stiger den.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

3 kommentarer:

  1. Riksbankens räntebanan? Det går inte att säkert veta om det ska stå riksbankens räntebana eller ränte-banan. Båda alternativen verkar rimliga på något sätt.

    SvaraRadera
  2. I stockholmarnas värld går det förstås aldrig heller åt drivmedel för att gå och handla livsmedel eller kläder. Det kommer flygande sparvar... avocadotoast menar jag förstås... rätt in i munnen på folk på Södermalm.

    SvaraRadera
  3. Samtidigt marginellt lägre utfall för CPI i USA än väntat, så caset nu är väl "inflationstrycket är övergående". Den som lever får se, börserna får gärna falla tillbaka något år nu så vinsterna hinner växa ikapp värderingarna.

    SvaraRadera