Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2021-09-29 13:47

Naturskyddsföreningen tänker överklaga regeringsbeslut om Cementa - cementkris redan om en månad, utan varsel lagda

Som väntat kommer regeringens beslut om tillfälligt tillstånd för Cementa enligt den nya undantagslagen. Det innebär att vi redan om en dryg månad kan drabbas av cementkrisen, men utan att de drabbade företagen lagt något varsel. Initialt byggbranschen och gruvbolag som LKAB kan tvingas betala löner i flera månader utan intäkter innan blixtuppsagd personal kommer sluta, och en del bolag kommer därmed gå i konkurs.
Cementa i Slite
TT rapporterar att Naturskyddsföreningen kommer överklaga ett regeringsbeslut om tillfälligt tillstånd för fortsatt drift för Cementa till högsta förvaltningsdomstolen. Det kan innebära att tillståndet fryses omgående i början av november och verksamheten upphör. Förutom att gruvan därmed kommer översvämmas och utrustning och anläggningen förstöras så verksamheten inte kan startas igen, så kommer vi akut drabbas av cementkrisen med kanske halverad tillgång till cement på bara några veckor. Cement är en färskvara på grund av hur det reagerar med fukt.

Ursprungligen skulle byggbranschen lagt sina varsel i augusti då man har tre månaders uppsägningstid, men i och med löftet om undantagslagen har man nu inte varslat. Detta gäller även gruvbolag som den stagliga kassakon LKAB, som kommer behöva stoppa sin gruvbrytning om man inte har cement.

Istället riskerar nu byggbolagen och gruvorna bli stående med personal som inte kan jobba, medan man måste betala löner under uppsägningstiden. En del - särskilt de mindre bolagen - kan tvingas i konkurs.

Nästa steg blir att LKAB inte kan leverera järn till SSAB, som därmed inte kan leverera stål till svensk industri, inklusive byggindustrin. Därmed kan inte underleverantörer till Volvo Car, Volvo Group mfl svenska industrijättar heller leverera och beroende på hur små lagren är kommer hela industrisverige att tvärbromsa.

Det blir inte heller några vindkraftparker, då dessa kräver 1000 ton betong per kraftverk. Inte heller blir det några nya fabriker för Northvolt, inklusive batterifabrikerna åt Volvo Car, som kräver cement. Northvolt kommer tvingas bryta sina kontrakt med Volkswagen, som är vad hela bolaget bygger på, och VW är nog måttligt roade och kommer dra Northvolt till tinget. Från Sveriges Nya Industrimirakel till konkurs. Volvo Car i sin tur kommer inte få batterier och hamna helt efter i paradigmskiftet till elbilar och antagligen i sin tur gå under.

Kort sagt Naturskyddsföreningens drömvärld. Ingen svensk industri, miljontals arbetslösa, ingen svensk ekonomi, ingen svensk välfärd, inget svenskt välstånd.

På den positiva sidan så blir det inte heller någon höghastighetsjärnväg och stopp för Västlänken, Förbifart Stockholm mfl gigantiska infrastrukturprojekt. Nackdelen är att de krondikena kommer lämnas som de är tills vidare.

Och ja, att Cementa lagt ner i stort sett allt utom Skövde och Slite beror förstås på att just aktörer som Naturskyddsföreningen överklagar alla tillstånd till kalkgruvor. Då tilltståndsprocessen är lika dyr per gruva, så har Cementa successivt valt att koncentrera sin juridikbudget till färre och färre platser och försvarat dessa och övergivit de andra. Nu har man sannolikt förlorat Slite. 

Skövde kommer komma härnäst när tillståndet går ut där.

Vad Cementa har lyckats göra sedan i somras är att säkra viss tillgång till kalk från Nordkalk, så produktionsfallet bör bara bli cirka 50% istället för tidigare 80%. Dock kommer antagligen aktivisterna överklaga vägtransporterna från Nordkalk till Slite, så även det kommer sannolikt stoppas.

Målet är att lamslå Sverige och krossa svensk ekonomi, välfärd och välstånd. 

I övrigt ska regeringen nu klubba nya Natura 2000-områden. Snart intill en överklagningsbar arbetsplats nära dig.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

75 kommentarer:

 1. Fantastiskt, med medborgare som dessa behöver vi absolut inte frukta externa fiender. Jag upprepar denna [sic!]:

  "Ett terroristbrott är enligt svensk lag en gärning som kan skada en stat eller mellanstatlig organisation allvarligt, och vars avsikt är att: Injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller befolkningsgrupp. Tvinga offentliga organ eller en mellanstatlig organisation att vidta, eller avstå från att vidta, en åtgärd"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturskyddsföreningen är väl bara en underavdelning till miljöpartiet, deras lobbyorganisation, det är ju samma personer som vandrar mellan dessa olika organisationer. De funkar på precis samma sätt som LO och Socialdemokraterna, den ena beställer och den andra levererar.

   https://uvell.se/?s=Naturskyddsf%C3%B6reningen

   Radera
  2. Det räckte alltså att ryssen infiltrerade MP / V för att få landet på fall. Med folkets tysta medgivande.

   Radera
  3. Sverige faller som en lågt hängande frukt i Rysslands famn. Billig krigföring utan döda ryska soldater och utan riktiga vapen, bara "grön" propaganda. Putins genidrag att låta landet förstöra sig självt med dåraktiga miljö-nissar vid makten (vettiga miljö-nissar kan dock vara av godo, jag försöker själv leva så miljöriktigt som jag kan).

   Radera
  4. Klart det är ryssen som ligger bakom det. Vi är ju inte så jäkla dumma att vi riskerar att skada vårt land på egen hand!

   Radera
  5. "never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity"

   Inget högt "IQ" betyg på landets befolkning i vilket fall, "makten" påstås utgå därifrån. Vi har själva grävt gropen i sann kollektiv anda.

   Radera
 2. Vi har elbrist i hela europa då västeuropa precis som sverige lagt ned fullt fungerande kärnkraft till förmån för vind och solkraft och nu står man utan baskraft och är helt beroende av rysk gas.
  Väldigt lämpligt så är nordstream klar.

  Miljörörelsen verkar rycka på axlarna åt att man istället för vattenkraft och kärnkraft får köra kol, olja och gas. Inte ett stort bekymmer verkar det som.

  Hör och häpna så är det cementbrist i hela europa…
  Skulle man lyfta på den stenen kanske man hittar en miljörörelse som har stoppat andra som cementa ute i europa?

  Miljörörelsen verkar agera väldigt simultant och ha bra timing med nordstream 2.

  Tänker nästan att det sitter ett par KGB med medaljtyngda bröst skålandes i rysk champagne åt sin bästa psyops ever..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem läckte manuset på min nästa roman till dig? Vem vare, vem vare som läckte?

   Radera
  2. :)

   Känns som att det kan bli en värdig uppföljare till de andra trilogierna.

   Radera
  3. Lägg till att skogsbruket snart är förbjudet i Sverige, kanske det finns ett land österut som kan erbjuda timmer? Jordbruket ska också miljöprövas, lösningen blir förstås import av jordbruksprodukter om inte MP förbjuder klimatavtryck via import. Då blir det att leva på fallfrukt.

   Radera
  4. Jo visst försöker EU försvåra vårat skogsbruk, men hälften av skogsmarken är väl helt privatägd och inte tror jag att vi privatpersoner tänker låta oss toppstyras av utländska politiker?
   Jag röjer, gallrar och hugger som vanligt när jag ser lönsamhet och behov och om det inte uppskattas av byråkratin låter jag bli att lämna in avverkningsanmälan. Virket går alltid att sälja eller såga och jag tar kontanter om inte staten vill att jag hugger,momsar, deklarerar och skattar mitt skogsbruk.

   Radera
 3. Har byggbolagen och SSAB fått något löfte från regeringen som vi inte känner till, iom de inte har varslat? Att det skulle bli övergklagan på den tillfälliga lagen kunde man ju räkna ut och hade jag ägt ett drabbat bolag så hade jag varslat ändå med för att ha handlingsfrihet tills man vet säkert ATT man kommer kunna fortsätta få cement.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att konsekvenserna är så stora att de befinner sig i förnekelsefasen med huvudet djupt nedstucket i betongblandaren.

   Radera
  2. Stockholmsbörsen hälsar att alla med "money in the game" är övertygade om att det löser sig.

   Radera
  3. Ja detta är lite för idiotiskt för att det skall kunna få hända.

   Grundvatten för en by på Gotland vs. Värsta lågkonjunkturen ever.

   Men det trodde jag om kärnkraften och krimunaliten också och nu har vi nedlagda fullt fungerande kärnkraftverk, snordyr el och ett domestic terror/bombdåd av 140 lägenheter som verkar kallas explosion.

   Radera
  4. Håller med här, normalitetsbias de Lux!

   Radera
  5. Tror att företagen inte varslat eftersom att det är en stor risk att anställda börjar flytta på sig till andra arbetsgivare och det vore ju dumt när denna fråga blir löst eftersom om Cementakrisen inte löses så är det ju konkurs, så varför varsla innan och riskera kompetens.

   Radera
  6. Just att bombdådet i Göteborg kallas att en byggnad "drabbats av" en explosion får mitt huvud att snurra! Måtte fler än jag se galenskapen nu!

   Radera
 4. Eftersom grundlagen inte spelar så stor roll är det väl bara att välja hur man skall skita i överklagandet? Vilket måste göras för landets överlevnad som fungerande nation.

  SvaraRadera
 5. Hej Lars! Håller med helt i ditt resonemang/logik men tror du inte Högsta förvaltningsdomstolen ger Naturskyddsföreningen avslag i sin överklagan tämligen fort? Allt gott, Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Processen tar väl minst ett halvår?

   Radera
  2. Säkert i normalfallet men tänker att det är ett unikt case och att "vissa politiska/ekonomiska påtryckningar" kommer göra skillnad men det kan förstås initialt vara som du skrev i kommentaren ovan att "de de befinner sig i förnekelsefasen med huvudet djupt nedstucket i betongblandaren"... Men där kan man inte bli kvar länge om man vill ha huvudet kvar eller vill undvika att stelna till ett avskräckande monument över en misslyckad ledare... :) /Johan

   Radera
  3. Vi var väl hela biten med ministerstyre och domstolars självständighet som aktivisterna lärt sig utnyttja när det behövs.

   Kan bli knepigt detta med MP och samarbetet

   Radera
  4. Lagrådet består av jurister från våra högsta domstolar och har i sitt remissvar sagt att undantagslagen (om vi nu ska kalla den det) strider mot grundlagen. Det är ju inte säkert att alla justitieråd håller med, men det kan ju vara en indikation att ett antal av dem redan tagit ställning.

   Radera
  5. Är inte Naturskyddsföreningens verksamhet till stor del skattefinansierad? Varför inte dra in statsbidragen och låt medlemmarna i föreningen stå för fiolerna?

   Radera
  6. Det krävs prövningstillstånd.

   Radera
  7. Det krävs prövningstillstånd.

   Radera
  8. Det krävs prövningstillstånd.

   Radera
  9. Det krävs prövningstillstånd.

   Radera
  10. Jag undrar om det möjligen är så att det krävs prövningstillstånd?

   ;-)

   Radera
 6. Har jag nämnt den medborgerliga plikten att bidra till Sveriges överlevnad genom att rösta ut MP ur riksdagen? Det är ytterst ansvarslöst att inte använda alla demokratiska medel för att mota ut samhällsdestruktörerna. Upp till kamp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från och med idag är det tillåtet du demonstrera igen. Ut och spika plakat.

   Radera
  2. Det kan man göra. Och/eller använda sin nätplattform för att bilda opinion mot MP och deras agenter.

   Radera
 7. Roade mig med att Google Nyhetssöka "Naturskyddsföreningen svt" för att få SVT-nyhetsartiklar om Naturskyddsföreningen.

  Spoileralert, det är inte mycket de är positiva till. Inte ens solcellsparker. De gillar inte Svenska Rallyt heller.

  SVT har för övrigt en nyhetssatsning på klimatet och hur vi påverkas av det sedan en tid tillbaka. Slår mig mer och mer att jag generellt tycker SVT tar en ganska tydlig ställning utifrån vem som intervjuas och vem som får komma till tals. SVT tar vad jag tycker är en tydlig industrinegativ-inställning. Överlag romantiserande över det "förindustriella-samhället", som även Cornucopia nämnt i något tidigare inlägg att någon kulturskribent nämnt.

  Vidare, SVT har idag en artikel på deras site svt.se med rubrik: "Klimatparadoxen: Så kan omställningen försenas av att det är rekorddyrt att släppa ut CO2"

  Man missar öppet mål - och då pratar man ändå med industrin i berörd artikel. SVT verkar tro elpriserna beror på ökande priser på utsläppsrätter. Säkert rätt till viss del, men det är så himla mycket mer än så. Typ bristen på planerbar kraft i södra Sverige, utökade handelsområden inom Europa osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SvT är all in just nu på att rädda kvar miljöpartiet i riksdagen, allt de rapporterar skall analyseras från den agendan. Åker MP ut lär sossarna få svårt att behålla makten...

   Radera
  2. Är borgelig, men glöm aldrig att det var Reinfeldt som släppte in dem i värmen och köttgrytorna.

   Radera
  3. SVT har redan dragit igång valkampanjen för MP. Det är pinsamt hur oneutrala de är, och jag gissar att det bara kommer bli värre ju närmre valet vi kommer.

   Radera
  4. Miljöpartister äter väl inget kött, det är texturerade sojabönor/sojakött eller texturerat vegetabiliskt protein i form av sojafiléer, som gäller för dem.

   Sojabönor används som råvara till sojamjöl, som utsätts för en process med hög temperatur, tryck, strukturering och uttorkning. När det har dehydratiserats, ges den olika former från sojafiléer, remsor, skorpor eller smulor.

   Jag är super-allergisk för sojaprotein, vilket jag upptäckte för drygt tre decennier sedan. Björkpollen kors-allergi mot baljväxter, nötter och vissa frukter samt vissa grönsaker.

   Radera
  5. Viktigaste för en skäggansande vegan är att det inte är svenskt, punkt, protein eller ej soja eller ej.

   Oatley är ju veganernas bästa vän som ägs av ett amerikanskt bolag som skövlar regnskskog tillsammans med kinesiska diktaturen.
   Visar väl på att veganer behöver gå ett par kurser till i Umeå eller Uppsala

   Radera
 8. Spontan kommentar från en miljöjurist, Cementa kommer inte få igenom en ansökan utan att helt göra om förarbetet. Och det är inget man gör på några månader. Lagarna är ändrade såpass mycket från 2010 till idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OBS, jag är ingen miljöjurist....utan en bekant som är aktiv inom ansökningsförfaranden typ Cementa, Preem etc

   Radera
  2. Det är ju rätt i sig och problemet är detsamma som förut, nämligen att det inte går at förutse vilka krav domstolen till sist tycker ska gälla för at just din ansökan ska vara OK att ens pröva. All börda ligger på sökanden och det finns absolut ingen tillstymmelse till krav på myndigheter eller domstolar som ska yttra sig eller pröva ansökan.

   Radera
  3. Korrekt, och det spelar nog ingen roll om de skulle göra en perfekt ansökan enligt dagens krav, framåt 2330-35 när den slutligen behandlas så är kraven andra, igen.

   Radera
  4. @ Underdog: låter som ett scenario ur Kafkas roman Processen.

   Radera
  5. Detta inser såklart regeringen också. Därför kommer Cementa lämna in en ansökan på ett kaffefilter
   "Öh, ge oss tillstånd annars lägger vi ner imorgon, puckon".

   Och sedan övertar regeringen prövningen av nya ansökan.

   Som sig bör. Detta är ett problem skapat av politiker. Det kan bara lösas av politiker.

   Sedan kan olika intresseföreningae och expertkommiteer gaffla på hur de vill.

   Till syvende och sist handlar det om att styra landet, och ha förmåga till det.

   Huruvida sittande regering är förmögna att göra detta däremot ställer jag mig tvivlande till. Men så är jag inte heller Chief Karlsson.

   Radera
  6. På tal om det, var är den gode Chiefen? Jag saknar honom och skulle vilja ha ett statement från honom om Magda A så att vi bara kan diska av att hans förtroende för Magda är orubbat!

   Radera
  7. "inte få igenom en ansökan utan att helt göra om förarbetet"

   Jo.

   Det är 100 000-tals jobb vi pratar om. Utan dessa har (s) inga mutor till sin bidrag(s)beroende väljare.

   Radera
 9. Brist på cement, halvledare, hårddiskar, energi (el, gas etc.), Ikeamöbler, trävaror (eller var i alla fall), och till jul ryktas det om brist på leksaker. Är det något annat än centralbankspengar som det *inte* är på väg att bli brist på? Har vi nått peak everything?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte naturgas, nu när Nordstream 2 snart kommer på plats, och kan vapenfieras för Kreml att bedriva reflexiv kontroll på de europeiska regeringarna.

   Radera
  2. Fast f.n. fyller väl den ryska gasexporten inte upp Nordstream 1 ens. Ytterligare rör gör bara skillnad om man fyller dem med något.

   Känns som Kina gjort samma tabbe. Man blev sura på Australien för att någon sa att covid startade i Wuhan, och stoppade importen av australiskt kol. Och nu har man rullande strömavbrott.

   Radera
  3. Hur fanken kan Kina importera kol från Australien och skicka innåt i landet till något av sina kolkraftverk?

   Australien måste verkligen vara lägre än Glocalnet då.

   Radera
  4. Och fosforbrist som ett brev på posten
   https://www.agweb.com/news/crops/crop-production/fertilizer-prices-soar-near-2008-highs-supply-shocks-concerns-sprout

   Radera
  5. Peak faktaförnekelse har ännu inte inträffat. Den kommer fortgå i varje fall 1 år till och troligen längre. För i Sverige kommer vi ha svårt att hantera att Demokraterna förlorat mellanvalsåret stort, vi är ännu i Heil Biden tillståndet.

   Radera
 10. "Peak förtroende för folkvalda" har i alla fall passerats med råge

  SvaraRadera
 11. Vi får väl se om föreningen har talerätt/klagorätt och sen blir det prövningstillstånd som ska avgöras. Juridiken tar sin tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det råder knappast någon tvekan om att de har talerätt. Det är en av alla populistiska dumheter som leder till att det blir så här.

   Radera
 12. Resultatet blir att regeringen får kliva fram med hänvisning till rikets.. nånting med samhällsfarliga konsekvenser.

  Högsta Förvaltningsdomstolen får utreda Naturskyddsföreningens överklagan under tiden som Cementaproduktion fortsätter.

  Nåt annat är otänkbart för det vore förutom samhällskonsekvenserna en perfekt storm rakt i nyllet på potentiellt tillträdande S-partiledare och tilltänkt statsminister Magda. Inte många fjädrar kvar i plymen om det skulle hända.

  SvaraRadera
 13. Vad är det som får dig att tro att domstolen kommer att inhibera verksamheten? Det är inte alls särskilt troligt, utan man kommer att göra en intresseavvägning där det högst troligt kommer fram till att verksamheten ska tillåtas under domstolsprocessen.

  SvaraRadera
 14. Lagen förlänger bara brytningen i åtta månader, man kommer nog kunna förhala ärendet under den korta tiden.

  Men därefter blir det intressant...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ursprungliga tillståndet bestod i att en given mängd kalk fick brytas inom en viss tid. Förlängningen i tid avser bara att den ursprungliga mängden kalk får brytas eftersom man inte hunnit göra det så det rör sig inte om någon utökad brytning som vissa tror. Därefter måste Cementa söka nytt tillstånd vilket de inte kommer få.

   Radera
  2. Det lagen egentligen gör är att täkt- och vattenverksamhet från kalkbrott, vilka tidigare haft tillstånd, tillfälligt blir anmälningspliktigt samtidigt som kravet på tillstånd slopas. Detta under max 12 månader och med vissa förutsättningar på vattenvolymer.

   Radera
 15. Det finns säkert en förklaring till varför Cementas ägare inte säger "Fuck you, Sverige" och spränger kalkbrottet i bitar?

  Har de månne så mycket vinst att hämta från den verksamheten om den får fortgå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ca 3 miljarder skäl årligen.
   De får nog göra en rejäl nerskrivning i böckerna också.

   Men ja, blir det för dyrt att uppfylla kraven kan de alltid lägga ner.

   Radera
  2. Cementa bestämmer lika mycket över Betongproduktioenn som Fridoline bestämmer över kolkraftverken i Tyskland.

   Radera
 16. Så man kan överklaga alla beslut om lagar t.ex. plastpåseskatten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst skaffa dig en politiskt korrekt intresseorganisation, se till att den får fina föreningsstöd från staten, anlita de svindyraste advokaterna för pengarna och kör på att bända och hitta kryphål i lagstiftningen som gör att en ideell förening kan stoja till det och hävda att de är en part i lagstiftning för industriell/kommersiell verksamhet. Glöm inte att rösta på rätt parti också och smöra på.

   Radera
  2. Skaffa 230000 medlemmar till din förening med 270 lokalföreningar.
   I dag är det svårt att få hjälp av Selma Lagerlöv när du bildar föreningen men det finns säkert någon kändis som "gåttigång" på plastpåseskatten.
   Så mitt råd är sitt inte hemma utan ut och värva medlemmar.

   Radera
 17. Är miljölagstiftningen en grundlag? Vad är det som hindrar riksdagen att ändra lagstiftningen och nullifiera den del av aktuell lag som hindrar fortsatt drift? Det torde vara en stor majoritet i riksdagen för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Det är väl det rimliga resultatet vid ett regeringsskifte. Man kastar ut stora delar av miljöbalken. Häll ut gör om gör rätt!

   Radera
 18. Så här går det när beslutsfattare läser Rand, Orvell eller Huxley och tror att de läser en bruksmanual.

  SvaraRadera
 19. Barnungarna i Naturskyddsföreningen rollspelar offer. De framstår bara precis som så inkompetenta de är.

  SvaraRadera