Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-09-07 14:00

Nato skickar sin hybridkrigsinsatsteam till Litauen på grund av Vitryssland

Nato skickar sitt hybridkrigsinsatsteam CHST till Litauen på grund av Vitrysslands hybridkrigföring mot Litauen, sedan landet gett skydd åt vitryska oppositionella. Därmed har en ytterligare militär dimension lagts till konflikten och det visar även hur Nato deltar aktivt i försvaret av medlemsländerna.
Presidentpalatset i Vilnius
Efter att Vitryssland börjat använda asylsökande som vapen, förmedlade via Ryssland, som svar på att Litauen gett skydd till flyende vitryska oppositionella, har Litauen lämnat in en formell begäran om militärt stöd av Natos Counter Hybrid Support Team.

“Let us be frank, the situation that Lithuania faces is not a migration crisis. It is Lukashenka’s well organised, cynically orchestrated hybrid operation, his vengeance in retaliation for Lithuania’s principled support to Belarusians in their fight for a democratic future of their country”

Natostyrkan bör vid det här laget vara på plats i Litauen och agerar enligt pressmeddelandet analyserande och rådgivande, inklusive kring strategisk kommunikation och hur Litauen ska förberedsa sig för en eskalering.

Detta sammanfaller också med att Ryssland nu bygger upp stora styrkor vid Litauens gräns, inklusive luftvärn, inför övningen Zapad 21. Ryssland har även mobiliserat delar av den sk reserven, dvs krigsplacerade värnpliktiga, och har bland annat flugit in dessa till den ryska exklaven Kaliningrad, som också gränsar mot Litauen. Zapad-övningen sägs enligt ryska försvarsministeriet omfatta 200 000 man.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

15 kommentarer:

 1. Personligen är jag helt övertygad numera om att det inom en inte alltför avlägsen framtid blir en ny större väpnad konflikt i Europa mellan "ÖST/VÄST".

  Kanske redan under en Zapad övning i närtid?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser det som osannolikt. Ryssland är experter på att spela hotkortet, sämre på faktisk krigföring + logistik. Man är 'in it for the long game' vilket innebär att man prioriterar bevarande av kapacitet/trovärdigt hot/osäkerhet snarare än att spela ut sin (svaga) hand och riskera att förlora allt.
   I det senaste exemplifierat i hur man orsakar intern politisk kris inom NATO/PL/Lt med små medel (transiteringskostnad för dussintals - 100tals flyktingar.

   Radera
  2. Ja, vi får väl hoppas du har rätt. Även om jag gjorde en referens till deras övning så behöver det ju inte vara El Ruski som får feeling och drar igång det, finns ju andra kandidater som skulle kunna aspirera på att få vara gnistan i WW3.

   Radera
  3. Klart, fast om du tänker på belarus så har de sämre möjligheter och mer att förlora. En ensidig eskalation mot Pl/Lt kommer med all sannolikhet sluta efter 1-2 v med NATOtrupp i östra belarus och en ungefärlig dubblering av det strategiska djupet i suwalkikorridoren. Belarus har förhållandevis små väpnade styrkor som främst består av hunsade värnpliktiga utrustade primärt till sovjetisk 80-tals standard. Säkert också lagom demoraliserade efter senaste årets protester. Utan ryskt explicit stöd så är det så nära walkover du kan komma.

   Radera
  4. Jo, jag tänkte iofs lite bredare och inte just med den i dagsläget gällande "lojalitetskartan". Sådant ändras ju fort och man vet inte vad som händer med klubbtillhörigheten framöver. Finns ju många sköna snubbar som skulle kunna känna sig trängda och tänkas kunna hitta på en uppsjö av kul påhitt.

   Men krig är ju sällan kul och framför allt inte roligt så jag hoppas som sagt att du har rätt och jag har fel.

   Radera
  5. Vilka tänker du på isf? Har svårt komma på några med möjligheter eller lojalitet österut.

   Radera
  6. Jag tänker som sagt inte bara på sådana som just nu identifierar sig som anhängare till en speciell klubb, sånt där svänger fort i hockey och brinner det till så kan lojaliteter ändras och klubbar bytas fort.

   Om man ska ta ett långsökt ex. Erdogan surar ur på Grekerna och bestämmer sig för att göra något samtidigt som han vill se stark ut inför en vikande opinion. NATO ringer och frågar glatt vad fan han håller på med och att han inte kan attackera ett annat NATO land. Erdogan blir jätteledsen för ingen förstår honom så han söker tröst hos Putte och Nalle Puh och tja, sen är det igång...

   OBS - ett långsökt exempel för att åskådliggöra att man inte kan stirra sig blind bara på nuet.

   Radera
  7. Nä, någon större konflikt lär det inte bli. Ryssland har en GDP som är lägre än Italiens. Hur dryga de än är kan de inte ingå i regelrätt väpnad konflikt med EU.

   Säkert blir det dock fler hybridkrig där de plockar strategiska punkter i stil med Krim. Det är förvisso är förargerligt, men inte tillräckligt för att EU ska vilja förklara krig.

   Radera
  8. OK, om du säger det så är det säkert så.

   Radera
 2. Kanske ingen dum idé att gå med i NATO.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge (S) har en betydande minoritet vänstersocialister som får något fuktigt i blicken vid tanke på tiden före 1989 kommer ingen (S)-ledare att riskera de inre slitningar som skulle följa om en NATO-anslutning ens diskuterades öppet. Detta binder också en ev borgerlig regering, eftersom de inte skulle satsa på en NATO-anslutning utan att ha en absolut folkmajoritet bakom sig. Och det lär inte inträffa förrän Röda armén står utanför Visbys stadsport.

   Radera
 3. Även om jag inte har särskilt stora sympatier för Ryssland/Vitryssland i fråga om politik (ej att förväxla med kultur och nation), så funderar jag på om det inte är vettigare att samarbeta än att konfrontera.

  Bortom Ryssland ligger oroliga stater med lättrörlig överbefolkning. Ryssland är billigt. Vi kan såväl betala Ryssland för att hålla borta folkströmmar som att förvara folk i fängelser, det senare till en bråkdel av kostnaden i Sverige.

  SvaraRadera
 4. Hur mår ryssland? Färdigvaccinerat med Sputnik så det stabiliserar sig? ...

  SvaraRadera
 5. Vilken soppa detta kan bli. Vad skall gränsvakterna göra? Skjuta på migranterna och dra på sig en massa kritik för det? Köra på likt Sverige 2015 och släppa in alla?
  Antar att EU i tysthet kommer hälla pengar över ytterligare en despot/diktator på samma sätt som man hanterar Erdogan som ju också håller handen på migrant-kranen och kan översvämma Grekland med migranter.

  SvaraRadera
 6. Mycket som händer i närområdet -
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/rysk-minister-dod-under-ovning

  SvaraRadera