Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-09-13 14:45

MÖP-måndag: Ytterligare motövning mot ryska Zapad-21 - amerikanska marinkåren övar i Stockholms skärgård

Förutom att tidigare omnämnda Northern Coasts drog igång idag med 2000 man, 30 fartyg, samt bland annat stridsflyg, samt övningen Joint Protector med den brittiska snabbinsatsstyrkan JEF i Dalarna och Enköping, så meddelade Försvarsmakten idag att övningen Archipelago Endeavor startade med den amerikanska marinkåren i Stockholms skärgård. Detta samtidigt som den enorma ryska övningen Zapad-21, vilket naturligtvis inte är en slump. Därmed sker nu minst tre övningar med Natoförband på svensk mark som motövning mot Zapad-21.
Svensk flagga och tung kulspruta hos svenska marinen
Sverige har alltså omfattande snubbeltråd på plats om någon rysk befälhavare skulle få feeling under eller efter Zapad-21, som sägs omfatta 200 000 man.

Försvarsmakten uppger idag att Northern Coasts (Noco, inte Nocco) är igång med 2 000 deltagare från 15 nationer och över 30 örlogsfartyg på och under ytan, samt tio flygplan och ett antal landenheter. Bland annat har tyskt stridsflyg observerats landa på F 17 Kallinge, och Försvarsmakten har bekräftat till bloggen att det handlar om deltagande i Noco.

Nytt för idag är offentliggörandet av Archipelago Endeavor, där amerikanska marinkåren kommer öva tillsammans med Amfibieregementet utanför Stockholm. Marinkåren ska ha landat på Skavsta flygplats utanför Nyköping.

Totalt ska 350 man delta, men det inkluderar både svensk och amerikansk trupp. Man kommer genomföra landstigningar med stridsbåtar och skarpskjutningar med tunga vapensystem på Försvarsmaktens övnings- och skjutfält i Stockholms skärgård.

Risken för ett ryskt angrepp är därmed mindre och övningarna ska ses som strategisk kommunikation. Sverige står inte ensamt, och Natotrupp är på plats och Sverige är beredda att understödja dessa om Ryssland ger sig på Natoländerna i Baltikum eller Polen. 
Stridsbåt 90

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. Detta är en uppenbar provokation mot Ryssland. Väst slänger upp tre gånger så många övningar. Tre gånger så många övningar som Rysslands. Allt för att spänna musklerna mot öst och möjligen rent av landstiga i moderlandet! /Alla hos bloggens svartlistade Ryska troll och nyttiga idioter sannolikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din argumentation påminner om "Fem myror är fler än fyra elefanter"? Men det kanske inte sändes där du tycks bo.

   Radera
  2. Nä vänta nu... Ryssland övar med 200 000 personer. Men samtidigt är ingen övning större än 6700 för då måste man bjuda in observatörer. Så i runda slängar har Ryssland hela 30 övningar i gång! :)

   Radera
  3. Kriget i Ukraina är ingen provokation.... ockupationen av Krim som är ukrainskt territorium är ingen provokation... Den som inte provocerar är Ryssland-jo-tjena.

   Konventionlla stridskrafter räknat på totalen så är Ryssland underlägset väst, däremot så har Ryssland visat sig villigt att inleda fientligheter med grannländer varvid dess grannländer höjer sin egen vaksamhet-och övar. Men mantrat känns igen snart kommer tjafset om kärnvapenfri zon i norden-som bara gynnar Ryssland.

   Radera
  4. Det där med ironi och sarkasmer är uppenbarligen svårt.

   Radera
  5. Akela: Ja minst sagt! Jag trodde att min avslutande signatur borde hjälpt till på traven :D

   Radera
 2. …och tystnaden är total i Public Service.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så klart är det tyst. Det får ju inte komma fram att Sverige behöver ett försvar. Det skulle ju innebära att man skulle behöva skära ner på kulturbidragen och mediebidragen och öka anslagen till försvaret istället. Och det är ju inget som passar de runt 70% av journalisterna på SVT som röstar på (s) och (v).

   Förvisso kanske vi ska ha tur att inget framkommer i Public Service, för det är ju det enda (mp)-nissarna tittar på och får sin verklighetsbild från. Om de skulle få nys om att det försegår övningar med tunga vapen hade de snabbt skickat dit sin egna JEF (Joint Environment Force), en slags QRF som gör en snabbutredning med miljöperspektiv på plats och stoppar hela kalaset.

   Radera
  2. Vad menar du, public service har rapporterat många gånger om både den ryska och den svenska övningen, även om övningar med nato.

   Radera
  3. Är det huvudnyhet? Nej, och det borde det inte heller vara.

   Radera
  4. @Ananan:
   Tycker du det? Fyra artiklar senaste månaden på SR. Lyssnar varje morgon på P1 Morgon och har inte hört något om att Marines är här i skärgården. SVT gjorde en stor sak i slutet av augusti att vi skickar folk till Gotland.
   Lutar mer åt Eriks analys.

   Radera
  5. Varför skulle public service göra en stor sak varje gång USA övar i Sverige? Sök så hittar du mängder av artiklar som tar upp i hur Sveriges ögon samarbete med nato/USA ser ut. Det är ingen stor nyhet att man är här och övar. Det sker regelbundet i tex Vidsel. Allmänheten är inte MÖP-ar... och man gör en nyhetsvärdering. Man har rapporterat om det väsentliga,- att sv har höjt beredskapen och därmed höjer ribban för en rysk attack. Och man har bakgrundsartiklar om hur det svenska samarbetet med nato ser ut. Inga konstigheter. Ingen konspiration. Ingen dold agenda.

   Radera
  6. Det är mer märkligt att de inte gått till Svenska Freds... som de brukar och ger röst till deras något tusental medlemmar-vilket jag alltid funnit märkligt att SVT/SR agerat taltratt till. Den roganisationen brukar ju bara kritisera svenska övningar som provocerande, även om de faktiskt någon gång haft en mening om Ryssland-de hade dock aldrig en kommentar om de gamla Sovjetiska övningarna.

   Radera
 3. Vi får väl tacka ryssarna för att försvaret ges möjlighet att öva.

  SvaraRadera
 4. Någon journalist borde någon gång nagelfara politikerna om orsakerna till att vi saknar ett eget försvar. Leta upp de ansvariga från 90- och 00-talen. En del är fortfarande aktiva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skylla på någon annan. Hade folket belönat politikerna för att satsa på försvaret så hade vi haft ett starkt försvar. Det är så enkelt att folket inte har brytt sig, då har politikerna inte heller gjort det..

   Radera
  2. @Ananan Så är det. Tyvärr.

   Radera
 5. Uppenbarligen ses Zapad 21 som oroande. Snubbeltrådsupplägget är omfattande. Det är inte bara symbolkommunikativt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte man är oroad, men man vill ju öva de upplägg man tänkt sig. Och om tanken är att NATO förband ska involveras tidigt i en konflikt så är det lämpligt att planera och öva så de är på plats vid varje situation som är av karaktären att en konflikt är möjlig. Alternativet är att stationera förband och det har väl NATO gjort i Baltikum och Polen av politiska skäl kan man inte det i Sverige/Norge känner inte till hur Danmark det på det men NATO har mig veterligen inget stationerat där. Med NATO ovan menas då så klart andra NATO länders trupper.

   Radera