Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-09-06 16:36

MÖP-måndag: FMV inleder arbetet med att anskaffa fyra nya stridsfartyg - Visby G2

Dags för MÖP-måndag. FMV meddelade idag att de inlett arbetet med att anskaffa fyra nya stridsfartyg i en ny klass som än så länge kallas Visby generation 2. De nya fartygen i Sveriges kanske viktigaste försvarsgren kommer utgå från dagens Visbykorvetter men får antagligen utökade förmågor, som t ex integrerat robotluftvärn från början.
Visbyklassens HMS Härnösand
Det ska som bekant bli ytterligare fyra nya stridsfartyg, förutom vidareutvecklingen av befintliga Visbyklassen. De befintliga korvetterna ska få robot 15 mark 3, uppgraderat torpedssystem med ny ubåtsjakttorped och även robotluftvärn förutom det befintliga luftvärnet i form av allmålskanonen. Visbyklassen ska därmed vara "operativt relevanta och kan hållas i drift bortom 2040".

De fyra nya fartygen i Visby generation 2 kommer förstås döpas efter det första fartyget i klassen när väl det namnet är beslutat,och ska utgå från Visbykorvetternas design. FMV:s projektledare säger enligt FMV:s pressmeddelande:
"Det är fantastiska fartyg, dagens korvetter typ Visby klarar många olika typer av uppdrag. Det är helt naturligt att vi utgår därifrån."

Det finns gott om spekulationer om hur fartygen ska utformas och det är vad som i detta skedet i projektet ska fastställas. Många tror att de kommer bli större och kanske rent av få en helikopterhangar, kanske mer att klassas som fregatter än korvetter. En fregattklassning skulle också visa hur avgörande svenska flottan är för svenskt försvar - inte bara som en väldigt skarp och hög tröskel för Ryssland att kliva över om man vill skeppa över trupp över Östersjön, utan också som eskort och skydd av de kritiska transporter av svensk och allierad trupp som krävs vid förstärkning av inte bara Gotland, utan också av Fastlandssverige från väst. Sverige kommer alltid vara beroende av våra hamnar i väster, särskilt vid krig, då Öresundsbron är lätt att stänga för lång tid framöver.

Sedan får vi se om de nya fartygen blir för lite, för sent och för dyrt. Man får hoppas att de åtminstone till skillnad mot Visbyklassen levereras operativa från början och att det inte sedan tar 10+ år innan de ens kan skjuta sjömålsrobot för första gången.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

24 kommentarer:

 1. Äntligen ! Men jag skulle satsa på landbaserade system istället. Billigare & enklare och mkt mindre sårbara, lättare att gömma. More bang for the buck. RBS15 och luftvärn på lastbilar och truckar, som kör runt i terrängen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vetefasen, tänker på ceausescus 2 miljoner minibunkrar nu.

   Radera
  2. En utmärkt komplettering och det gör omladdningen med dyra robotar meningsfull även om fartyget inte finns kvar. Men lastbilarna kan inte jaga ubåtar osv så de kan inte ersätta båtarna.

   Radera
  3. Det är mycket svårt att lägga ut minor, jaga ubåtar och skydda sjötransporter med kustrobotar. Det är märkligt att förståelsen för hur livsviktiga sjöförbindelser ,och att kunna behärska havsområden, är för ett land som Sverige.

   Det allra viktigaste för svenskt försvar är att se till att den lede fienden överhuvudtaget aldrig sätter sin fot på svensk mark.

   Radera
 2. Gött att det blev MÖP-måndag igen ^^

  SvaraRadera
 3. Snackar vi en utökning av antalet korvetter med 4, eller kommer man avrusta Göteborgsklass-korvetterna samtidigt, så att utökningen består av 2 fartyg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klippt från texten ovan: "Det ska som bekant bli ytterligare fyra nya stridsfartyg, förutom vidareutvecklingen av befintliga Visbyklassen".

   Radera
  2. Kvarvarande två Göteborgsklass kommer antagligen att skrotas trots lång livstid kvar i samtliga fyra om man bara velat. Summa summarum; för lite, för sent och i stort sett ingen ökning.

   Radera
 4. Är robot 15 mark 3 = Gunrid eller vad hon nu hette? Eller är Gunrid "15 mark 4"?

  SvaraRadera
 5. Gungnir kanske det ska vara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mk 4 Gungnir är exportversionen av den nya sjöroboten. Rätt svensk beteckning ska troligen vara Robot 15 Mk3/F-ER. Av försäljningsskäl så vill man förmodligen spara Mk 4 beteckningen för exportversionen.

   Radera
 6. Förvisso bra med fler fartyg, men litet större än korvetter med plats för mer lv. Något i stil med fregatter av Iver Huitfeldt-klass. Gärna med RBS 15 Mk 4.

  SvaraRadera
 7. Som jag förstår det, kommer HMS Gävle och HMS Sundsvall att skrotas/läggas i malpåse, där redan HMS Göteborg och HMS Kalmar ligger.
  Den nya Visby 2 blir troligen marginellt större än Visby. Flotten vill i första hand ha fler skrov, inte nödvändigtvis större.
  Lite märkligt i detta sammanhang är att man inte redan tagit chansen att plocka ut M71 Landsort och M 72 Arholma ur malpåsen och modernisera dessa lika Kosterklassen, för att få till en minröjarrote på västkusten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, så då blir det alltså en nettoökning på 2 korvetter iom Gävle och Sundsvall utgår. Dock är ju de nya korvetterna betydligt bättre så det är ju även en ökning i kvalitét.

   Radera
  2. Om man inte gör om dom till patrullbåtar när Visby Gen2 kommer, beror nog lite på om hur mycket skroven har kvar att ge.

   Däremot så kommer nog Stockholmsklassen skrotas.

   Radera
  3. Med tanke på den omfattande renovering som GLE och SVL nu genomgår så kan jag inte tänka nåt annat scenario än att de ersätter STO och MMÖ efter 2026. Förmodligen kommer de även att behålla sin korvettstatus till in på 2030-talet när de ersätts av nr 3 och 4 av de nya korvetterna.

   Radera
  4. Sanslöst resursslöseri att avrusta 2/4 GBG och 2/2 STHLM även om Stockholm/Malmö till viss del har kvar utrustning som korvett. Samtliga fyra av Göteborgsklassen hade kunnat vara operativa som korvetter i lång tid framöver. Att göra vedettbåtar av dom bara för att man nu råkar få något nytt är ju bara dumt.

   Radera
 8. Sluta mesa! Kärnvapen nu! Enda sättet att hålla Ryssen eller Bryssel borta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amerikanen kanske inte samtycker, han gillade ju inte riktigt det på 50 och 60 talet.

   Radera
  2. Kärnvapen i vårat land? Vi håller oss ju knappt med kärnkraft längre och har ett politiskt styre som knappast klarar att hålla ett konventionellt försvar

   Radera
  3. Vet ni hur man får fram information/torterar/dödar en svensk soldat?

   Hotar bränna Prideflaggan = Soldaten berättar allt. Tvingar i soldaten lite mjölk = laktosintolerant.....
   Tvingar i soldaten i jordnöt = Nötallergi.....

   Radera
  4. Otroligt osmakligt inlägg att ge sig på personer med funktionsnedsättning (allvarlig allergi) på det sättet.

   Radera
  5. @Mike: Jordnötter är inte nötter. Däremot kan jordnötsallergi vara dödligt och till och med skadligt i luften.

   Radera
 9. Det viktigaste med nya pråmar är att de kommer kunna dektektera hypersonica sjömålasrobotar så vi får hoppas att dom kommer utrustas med Giraff 4 FF tillsammansmed strategisk VLS som finnarnas nya båtar!

  SvaraRadera