Aktuellt

Urbaniseringen avgörande för överdödligheten 2020 - men på olika sätt i Väst- och Östeuropa

Urbaniseringsgraden i EU/EES-länderna visar sig vara avgörande för överdödligheten 2020. Men sambandet är tvärt emot varandra i den forna up...

2021-09-30 13:50

Marknaden löser energikrisen och sänker elpriset 2022 - genom ekonomisk kris, konkurser och massarbetslöshet

Dags för det utlovade beskedet om att elpriset kommer falla och energikrisen kommer vara över sannolikt redan nästa år. Marknaden löser som bekant alla problem och det tar 5-15 år att få fram ny energiutvinning, men det tar bara en vinter med dagens elpriser för att knäcka den ekonomiska återhämtningen, få fram konkurser inom industrin och fixa fram massarbetslöshet, som alla minskar efterfrågan på energi och därmed sänker elpriserna. Så redan nästa sommar kan vi få se lägre el- och gaspriser igen!
Energibesparingar finnes genom utslagning av industrin
Och så tycker ni att bloggen är negativ. Men energikrisen kommer alltså lösa sig, precis som jag har skrivit om peak oil. Detta gäller förstås också regional peak gas, som EU upplever konsekvenserna av nu. Priserna stiger, knäcker ekonomin, så priserna faller. Sedan återhämtar sig ekonomin efter några år. Upprepa.

Vad som kommer hända i vinter om det nu inte blir en enormt mild och blåsig vinter i hela EU är att energipriserna kommer skena, vilket a) gör att mer av konsumenternas pengar går till oförädlad energi, och mindre till övrig jobbskapande högförädlad energi (=konsumtionsprodukter och arbetstillfällen) och b) slår ut industrier och andra arbetsplatser, särskilt från import konkurrensutsatt dito. Det blir inte fler jobb inom energiinfrastrukturen bara för att priserna stiger - det krävs lika många linjemontörer oavsett elpriset, till skillnad mot övrig konsumtion som drar upp antalet arbetstillfällen. Istället för i kassörskans och industriarbetarens fickor hamnar pengarna i ryska gasoligarkers fickor.

Marknadens osynliga hand kan inte trolla fram energiutvinning och nya kraftverk eller energiinfrastruktur som pipelines, eller LNG-terminaler och LNG-fartyg snabbare än på 5 - 15 år och det tar alltså tid att öka utbudet, men på mycket kort tid kan den osynliga handen genom demand destruction slå ut efterfrågesidan av marknaden och därmed lösa bristen på energi och de höga energipriserna.

Redan nu har Kina stängt ner industrier, framför allt exportindustrier på grund av landets energikris, som uppstod när man blev griniga på Australien och slutade köpa kol från Down Under. I praktiken kommer alltså från Kina importberoende industri i Väst drabbas av ännu större komponentbrist, medan kinesiska färdigutvecklade produkter kommer fortsätta få sina komponenter och kan sedan sälja sina färdiga produkter till Väst, trots energibristen. Men västs industrier får ännu svårare att leverera.

Detta i sig kommer göra att efterfrågan på energi inom EU minskar när industrierna kommer få stå stilla pga avsaknad av komponenter.

Industrier kommer också stänga ner på grund av energipriserna, och även en del andra verksamheter med höga energikostnader i förhållande till intäkterna. Kan du stava till padelhall? Rätt mycket ljus som behövs i en sådan och även många kubikmeter luft som ska värmas. Eller badhus för den delen. Pizzerior. Spa-anläggningar.

Marknaden kommer skicka upp elpriserna till den nivå där demand destruction löser energibristen. När verksamheterna permanent gått omkull i t ex konkurser så kommer priserna falla tillbaka igen. Med överhettad konjunktur kommer många företag vara mycket känsliga för ytterligare störningar - om en underleverantör går omkull kan ett helt korthus av andra industrier tvingas stoppa och massor med energi sparas.

Så hav förtröstan. Elpriset kommer komma ner igen. Istället blir du eller dina anhöriga arbetslösa. Det blir främst arbetsgivarna som kommer dra ner. Hushållen kommer bita ihop och betala, de måste ha sina bostäder oavsett energipriserna.

Nä, politikerna kan inte göra något åt saken, eftersom det tar 5 - 15 år att få fram ny energiproduktion som kan lösa problemet. Så marknaden fixar det snabbare genom att ta bort efterfrågan.

Ha en fortsatt trevlig dag!
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

133 kommentarer:

 1. Hehe, ja, Sverige verkar ha nått sin El-peak iaf...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min känsla är att Sverige nått peak allting.

   Radera
  2. Fast BMI:n bara växer i stort sett i alla grupper, har jag läst.

   Radera
  3. Det är bra med stort BMI. Då finns det mycket att älska! <3

   Radera
 2. Och Magdalena Andersson skall knäcka gängen, ta hand om integration och invandring nu när hon, Morgan Johansson, Mikael Damberg och de andra Sossarna kastat ängsligheten om att vara rasistisk över bord. 2022 artar sig om nu bara 50,1% röstar på S alltså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så att fixa energikrisen gör hon på en kafferast.

   Radera
  2. "knäcka gängen" - du menar väl aktivt arbeta med S-trogen media för att normalisera våldet på nuvarande nivå eller straxt över för att få människor att somna om framför Bonde söker fru?

   Radera
  3. En sprängning per dag i GBG verkar snart bli det nya normalläget.

   Radera
  4. Känn medelhavs klimatet och tänk Libanon för x tiotals år tllbaka 🙄

   Radera
 3. Tony seba verkar veta nått också https://www.youtube.com/watch?v=Kj96nxtHdTU&ab_channel=TonySeba

  SvaraRadera
  Svar
  1. Shhh... Du förstör bloggens tunnelseende! :o

   Radera
 4. Jag tänker ha golvvärmen och handdukstorken på i alla fall, annars kan det bli fukt-och mögelskador som blir ännu dyrare. Vi har förmodligen mer skog än de flesta andra på området, med en tomt som är stor och bred, särskilt närmast skogen på baksidan.

  En del grannar har inte kunskap nog om hur man tar hand om sin ved eller verktyg för ändamålet. En del vet inte ens att veden ska torka 1-2 år, innan den eldas i kaminen. Vi har gett bort gratis tiotals kubik torr ved till de fattiga eller ofärdiga grannarna, men nu blir det slut med det.

  Grannen som har tidigare hämtat mest torr gratisved härifrån, får ingenting, också pga grannfrun, som kallade mig inbillningssjuk och påstod att det inte finns några tjuvar på Värmdö. Jag hade berättat att någon kände på mitt dörrhandtag och någon bankade på min ytterdörr under natten i början av augusti resp. september. Sedan stod det i lokaltidningen om exakt samma tillvägagångssätt i Boo ungefär samtidigt tidsmässigt. Enligt polisen är det utländska ligor som ligger bakom. Många och även jag missar ibland att låsa sin dörr vid läggdags och då är det enkelt för tjuven att känna efter om dörren är låst och sedan smyga in och ta värdeföremålen i hallen, med liten risk att åka fast. Men vad är vitsen med att slå med knytnäven mot ytterdörren mitt i natten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill inte vara taskig men måste bara säga det här eftersom jag tänkt på det under en lång tid. Det är alltid något som känns lite off med dina inlägg, de frågar eller påstår aldrig något kring ämnet utan utgörs endast av en lång anekdotisk redogörelse om hur rätt du gör saker medan andra gör fel. Till en början är texten vagt relaterad till ämnet men avviker sedan helt och lever sitt alldeles egna liv mot slutet.

   Radera
  2. Haha Calle! Jag har gjort samma härliga iaktagelse, njuter alltid av ett gott Marjatta-inlägg. Krävs alltid en dåre för att man ska känna sig klar i knoppen.

   Radera
  3. Marjattas inlägg är en stor behållning, en av anledningarna till att läsa bloggen överhuvudtaget.

   Radera
  4. Mina herrar, det är med avsikt. Har inte ni någon jobbig granne, som vill ha er färdiga ved gratis, där ni har bekostat fällningen och kubbningen och sedan stått vid vedklyven från morgon till kväll samt vid Stubai-bänken och elkedjesågen och förvarat veden tills den är torr? En granne som lånar era verktyg i 10 år utan att lämna dem tillbaka, trots flera påstötningar?

   Radera
  5. AndreasE Tack, det var oväntat!

   Radera
  6. Apropå vedeldning så köpte kompisen Jar-Jar Binks en sådan populär fläkt och placerade den på sin braskamin. Den funkade dock inte, pga att han har en täljstens-kamin och den uppnår inte så hög temperatur som krävs för att fläkten ska börja snurra.

   Då fick jag ta över fläktjäveln och hade den på min lilla gjutjärns-kamin, men jag fick så mycket näsblod, tills jag fattade att orsaken var björkpollen från veden. Till sist lossnade min nässlemhinna när jag snöt mig, med blodstörtning som följd.

   Jag hade aldrig tänkt att veden kunde ha så mycket björk- och al-pollen på sig och att luftens rörelse pga en fläkt kunde orsaka allergiska problem. Till sist gick fläktjäveln sönder och min näsa blev genast mycket bättre.

   Radera
  7. Vi köpte billigt på rea flera plastboxar av märket Keter, "Pudas-lådor" som vi kallar dem för skojs skull, och kompisen snickrade en hållare inuti dem, så att lådan inte ska gå i spagat, pga tyngden av mycket ved, och dörrarna inte går att stänga ordentligt.

   Blogg-läsarna är kanske för unga att känna till "Pudas-lådan":
   "Folke Pudas från Armasjärvi i Övertorneå kommun hungerstrejkade på Sergels torg i sin egenhändigt ihopspikade Pudaslåda, som är en låda, stor nog att rymma en fullvuxen människa, som används som ett medel att protestera."

   "Den ursprungliga Pudaslådan användes av den norrbottniske taxichauffören Folke Pudas när denne skulle processa mot länsstyrelsen (och i förlängningen regeringen) genom att ligga i sin låda på Sergels torg och vara sur. När ni läser detta framstår kanske Pudas som en gammeldags rättshaverist, men i slutändan stod det Pudas 1 - Svenska staten 0. Denna process resulterade i lagen lex Pudas. Pudaslådan är således ett underutnyttjat medel i kampen mot byråkratin. Att kalla Pudas för en folkhjälte är inte en överdrift."

   Nu är inte våra ved-lådor av trä utan av plast (utom hållaren inuti) och de rymmer inte någon liggande vuxen människa, om man inte drar knäna mot hakan, förstås. Öppningen är också annorlunda, med ett lock på toppen och två dörrar.

   Vi hedrar således Folke Pudas genom att döpa våra vedskåp efter honom.

   Radera
  8. Calle. Jag är inte missanpassad om du tror det. Däremot har jag ett annat förhållningssätt till saker och ting som uppfinnare och kvinna i en teknisk bransch. Jag brukar ifrågasätta andras tekniska lösningar och det har lett till flera nya instrument. Jag försörjer mig på serietillverkningen av delar till mina tidigare uppfinningar, som har blivit export-succéer.

   Radera
  9. Marjatta:
   Smarta människor brukar vara lite "egna"/kufar och tänka utanför boxen.
   Jag tycker det låter som att du trivs med ditt liv, härligt!

   Radera
  10. Turboprop. Tack! Jag har nog drivit många kollegor till vansinne under åren, särskilt de som säger att "det finns bara ett sätt att lösa den här uppgiften på". Även internationellt: tyska kollegor tror inte på mina teknik-lösningar, fransmännen har blivit utkonkurrerade, ryska och iranska forskare känner sig provocerade, svenskar vill roffa åt sig mina lösningar redan före publiceringen och jänkarna älskar förmodligen det jag gör.

   Nu är det främst billiga, enkla, lättanvända, robusta instrument för fältbruk i varierade förhållanden som jag har utvecklat. Serietillverkningen hamnar nog i Sverige, om inte kineserna snor rubbet.

   Radera
  11. Normalt förfarande annars av ligorna för att se om folk är hemma eller inte är att placera ut föremål på tomten. En plastpåse i ett träd, en större sten vid dörren eller varför inte en tennisboll. Föremål folk tror har blåst dit motsvarande och som man tar bort när man ser dem. Är de kvar är det indikation på att personen inte varit hemma sen sist och inte är hemma.

   Radera
  12. Annat sätt - placera lite makaroner på soptunnan och se om de fallit undan. Flytta ner en kruka på marken framför trappan och kolla om den ställs tillbaka.

   Bemötes lämpligen med att man tar bort makaronerna och så ställer man dit en tom hagelpatron istället.

   Radera
  13. @Cornu: Hahahaha bang om target!

   Radera
  14. Stora herr-regnstövlar av storlek 48 (dvs "kanoter") har föreslagits, Jar-Jar Binks drar just den storleken. De internationella ligorna från bl a Vitryssland och Baltikum kommer till era hus också med tiden. Alla
   "UFF-lådorna" plundras här numera, så det blir ingenting kvar till välgörenheten.

   Jag har på brevlådan många firma-namn, som kan locka till sig tjuvar i tron att det finns bl a dyra datorer i huset. Budbilarna som transporterar råvarorna till mig och de färdiga produkterna till min uppdragsgivare hittar inte rätt annars. Det har ibland hänt att de har kört fel och då blir grejerna försenade och det är katastrof. T ex har företaget produktions-stopp hela den här veckan, pga att de väntar på delar från mig. Så jag jobbar dagar, kvällar och helger för att hinna med, och det blir alltid jobb under hela natten mot slutet, tills budbilen är här. Kanske lite som en deadline för Cornus böcker, "en chicken race" på slutet, pga oväntade störningar, som det brukar bli för mig?

   Radera
  15. Calle. En kvinnlig doktorand på Universitetet kallade mig för "en världs-frånvänd nörd". Jag satt inte så mycket i kafferummet som de andra gjorde, utan jobbade hårt med samma jobb som nu, som uthyrd konsult, tills det blev för mycket bråk om pengar och jag flyttade produktionen hem. Det blev för mycket förlossnings-snack i fikarummet och jag har ingen erfarenhet på det området. Dessutom provocerade det många att jag var uthyrd till industrin, medan de flesta av doktoranderna hade aldrig haft ett riktigt jobb.

   Radera
  16. Ju mer jag läser Marjattas inlägg på denna sajt samt en annan sajt desto mer övertygad blir jag att detta handlar om en AI bot. Jag tror inte heller jag är den enda dom tänkt i de banorna. Tro inget annat än att jag uppskattar Marjattas inlägg och tror inte heller att Turingtestet lär vara ett problem att klara av.

   Radera
  17. Erik. Jag klarar Maine Coon-testet, jag kan sova på en stor skiftnyckel och en Biltema-kombihammare samtidigt under mig i soffan på natten, utan att känna obehag. Den katt-rasen påstås också kunna sova på alla ojämna och konstiga underlag. Jag hade förut en underbar halv Maine Coon-katt och den kunde sova gott på en hel hög med klädhängare, den t o m föredrog de mest omöjliga ställen att sova på. Cornu har en Maine Coon, men han kanske inte har några ojämna underlag att erbjuda i sitt hus med väldigt god ordning.

   Radera
  18. Erik. P.S. Jag sover med min Laptop-dator också, jag brukar titta på Youtube före läggdags, där finns bl a mycket ASMR-videos som hjälper en att somna.

   Radera
  19. Marjatta L, jag läser alltid dina inlägg med stor behållning! Fortsätt så!

   Radera
  20. Samma här. Fast jag skrattar inte. Har mest känt.. lite ångest över att någon pratar på ut i tomma luften om sina personliga problem, utan att någon nånsin svarar.
   Gillar inte ordet "cringe" (används av omogna töntar som inte kan hantera situationer), men det är nog ändå det ord som närmast beskriver känslan.

   Radera
  21. Woops, ej refreshat sen 15:20, mycket konversation som kommit under tiden.
   Nåväl, känner mig lite bättre till mods för alla inblandade, när jag läser att många uppskattar de där långa obesvarade utvikningarna.

   Radera
  22. Ni svenskar känner inte det finska temperamentet, det är en blandning av vemod pga fyra krig under 1900-talet (och inget av dem gick särskilt bra), fattigdom, kärv humor, starka svordomar och sisu. Man får inte skryta i Finland ("eget skryt luktar illa"), så man pratar mycket om problem istället och man riktigt gräver ner sig i sina bekymmer och anstränger sig för att andra inte ska tycka att man är högfärdig.

   Radera
  23. Kapten Crunch. Tack!
   B.fischer. De flesta problemen behöver inget svar eller någon psykolog, heller.

   Radera
  24. Marjattas långa historier är för mig en väsentlig del av att läsa kommentarsfältet. Sluta aldrig!

   Radera
  25. @Marjatta, som du skriver det finska temperamentet är intressant, var över flera gånger till Jägarbrigaden i Sodankylä och fick min beskärda del av erfarenheterna, de kollegor som var med och hade finländsk bakgrund föll intressant nog in i liknande beteende när vi var där, men inte hemma.

   Anekdot - var på en förevisningsskjutning artilleri i norra Finland, sk koncentrationsskjutning, den finska mentaliteten sprack igenom på följande sätt, Befälet sade till beväringen, -Pojkar, vi har 120 sekunder att skjuta 20 granater på mot målpunkten, vi har 40 granater...tystnad... -Jag tycker vi skjuter alla 40 på 120 sekunder så slipper vi problemet med att återlämna skiten.. Vad säger ni?... De sköt alla granaterna på 118 sekunder.... och var ifrån batteriplatsen på 3,5 min., en satans massa jävlar anamma... Den enda kommentaren de unslapp sig vid påtalan om hastigheten, -Jo, det gick fort.

   Radera
  26. @Marjatta, vad du än menar om det finska temperamentet så är ju dina inlägg ofta långa svador av förtäckt skryt. Generellt uppfattar jag ofta finnar med högre utbildning som både ganska skrytsamma och självgoda. Den traditionella finska mentaliteten finns absolut kvar, men hos de som inte genomgått högre utbildning. Jag tycker att B.fischer sammanfattar hur många svenskar förmodligen upplever dina inlägg. ”cringe”/lite ångest över prat ut i tomma intet. Precis som Erik har jag också funderat över om inläggen är skrivna av en bot men svenskan, både stavningen och formuleringarna, är alldeles för bra för att vara en bot, åtminstone baserat på min erfarenhet av bottar.

   Det som skaver är nog att inläggen helt verkar sakna social koppling eller finstämdhet till bloggarens inlägg eller andras kommentarer.

   På grund av tidigare och nuvarande val av partner har jag umgåtts mycket med personer som är finska eller har finskt påbrå och om det finns nån gemensam nämnare mellan alla dessa så är det att de har saknat förmågan att anpassa sin kommunikation till mottagaren. ”Det spelar inte så stor roll hur man formulerar sig, budskapet är ju sant och om nån tar illa upp får det stå för denne.” Eftersom jag befunnit mig i skärningspunkten mellan olika finska och svenska sociala grupper och sammanhang så kan jag anekdotiskt generalisera att svenskar upplever finnar som något burdusa eftersom de senare ofta saknar både den språkliga förmågan (inte i marjattas fall) och intresset av att nyansera sina budskap.

   Annars har även min egen mor och min sambos farsa väldiga problem att anpassa samtalet till en mottagare. De vill bara prata om det som intresserar dem själva och om det ämnet inte intresserar motparten så får de helt enkelt hålla en lång monolog istället. Min mor och min sambos farsa är dock båda svenskar men lider båda av någon form av odiagnostiserad psykisk sjukdom och pratar gärna om diverse konspirationsteorier.

   Det var skojigt en gång när jehovas vittnen knackade på hemma hos oss. De och morsan satt på var sin sida av soffgruppen och försökte båda konvertera den andre till sin uppfattning utan att lyssna ett ord på vad den andre sa. Efter två timmar gav vittnena upp och gick.

   Radera
  27. #47. Roligt inlägg. Bäst var "då slipper vi problemet med att återlämna skiten".

   Calle. Nej, någon finstämdhet har jag inte. Inte lyhördhet, heller.

   Radera
  28. Calle, Jag brukar tänka på Jar-Jar Binks kommentar om sin blandrashund "Gunde" för länge sedan, när jag efterfrågade lite mer disciplin (hunden var hans bastard-misstag som kennel-vakt).

   Han sa: "Gunde gillar inte att lyda. Därför ska han slippa det."
   Analogt skulle man kunna säga likadant om Marjatta. "Gillar inte att lyda. Därför ska hon slippa det."

   Radera
  29. Du verkar ha självinsikt och -distans och du skriver själv att du inte är missanpassad och du förefaller ha meningsfull sysselsättning och må bra på din plats på jorden (även om det verkar vara mycket tjuvar på Värmdö). Allt gott så!

   Radera
  30. Jag kommer inte ifrån att Marjattas beskrivningar av sina uppfinningar får mej att tänka på Amos Persson i Gammtjärn och hans siberator och andra uppfinningar.
   https://www.youtube.com/channel/UCu_DfXQ3-DLP2z2VOIh74xw/videos

   Radera
 5. Det bli inte vackert när folk på bara skinnet får upplever vad det betyder att leva i Gretas och Bolunds nya värld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast Greta och Bolund har egentligen inget med saken att göra. Greta må hålla straffpredikningar tills hon blir blå, men det är inte orsaken till att Europa nått peak gas, att Ryssland hellre behåller sin gas själva, eller att asiaterna betalar mer för amerikanarnas skiffergas.

   Men en fin illustration av lågenergisamhället blir det.

   Radera
  2. Dessvärre. Bolund et al handplockade aktivist till Vattenfall styrelse varpå man beslutade avveckla kärnkraft.

   Radera
 6. Skulle vi inte få sänkta energipriser då det satsas som aldrig tidigare på den billiga vindkraften samtidigt som vi avvecklar den allt för dyra kärnkraften?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så blir det! I FFFablernas värld...

   Radera
  2. Det som det storsatsas på - som *ingen* verkar ha förståelse på - är solpaneler.

   Om några år kommer det byggas 10% av Sveriges nuvarande generationskapacitet per år i solkraft. Förstå vad det kommer göra för elpriserna.

   I år var 10 kW solkraft + 10 kWh lagring för en villa runt 100 000, det är mellan 33-50 öre per kWh och en dygnsransons lagring för medelhushållet. Betalat, skattat, och klart. Om fem år kostar samma paket 50 000. Väldigt snart är paketet lägre än överföringsavgifterna i elnätet.

   Solen kommer hålla nere priserna rätt rejält, är bara en tidsfråga nu.

   Radera
  3. Antag att 10 kWh motsvarar ett dygns förbrukning för en villa får vi en årsförbrukning på 3650 kWh per år Visst det är orealistiskt lågt men låt ändå göra ett räkneexempel baserat på det. Du behöver spara energin för 3 månader, 90 dagar då solens bidrag är marginell. Då blir det en inverteringen 9 miljoner kr. Med ett halverat pris till 50 000 kr för 10 kWh hamnar vi på 4.5 miljoner kr.

   Radera
 7. Opel inleder nedstängningen nu.

  https://www.nyteknik.se/industri/opel-stanger-fabrik-i-tyskland-till-2022-7021798

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, eller är bara Opel på dekis. Vem köper liksom en Opel. Alla tillverkare lider av biltillverkare lider av halvledarebristen, brist på kompetens av underleverantörer(p g a pesten), intels misslyckande är en annan delförklaring, brist på elmotorer och batterier. Bristen lär hålla i sig alltså

   Radera
  2. Ja, men det är pga halvledarbrist och inte el- eller energi-brist. Och fabriken kan öppna efter årsskiftet. Men vad ska personalen hitta på under tiden?

   Radera
  3. Personalen behöver nog hugga ved för att hålla sina bostäder varma vintern 22/23

   Radera
 8. Har sagt det förut och säger det igen trots mothuggen jag får.

  Fattiga människor bryr sig inte om miljön.

  MPs och övriga miljötomtars handlingar kommer få konsekvenser som i slutändan kommer slå tillbaka, rejält.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag säger det igen då du inte tycks förstå.
   Fattiga människor har inte ekonomiskt utrymme att bry sig och behöver krast inte bry sig.
   Att en rik människa flyger till Thailand med familjen på semester genererar mer utsläpp än den fattiga familjens hela år.

   Det är inte enskilda människor som ska lösa klimatkrisen, det är en gemensam ansträngning, där rimligtvis de med de ekonomiska förutsättningarna skall gå i täten.

   Radera
  2. Du tycks inte förstå.

   Vad som händer nu är att många människor kommer kastas ned i fattigdom. Det kommer leda till konsekvenser.

   Att skapa fattigdom kommer till en början leda till minskad miljöpåverkan, men i längden leda till värre saker.

   Facit har vi redan sett i otaliga länder som satsat på fattigdomsmålen, sovjet, venezuela osv...

   Radera
  3. Greenious de gasberoende råkar värst ut. Få företag i Sverige drabbas hårt av ens dubbelt pris per kWh, men exporten söderut, förutom el minskar säkert pga sämre köpkraft. Villaägare med enbart direktverkande el, dålig isolering och stor bostadsyta får räkna med gissningsvis 50% dyrare el i vinter.

   Inte ens i Tyskland kommer vi få en repris av Sovjet eller Venezuela.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Nanotec, är du säker på det?

   Hela europa har ju storskaligt gått in för att stoppa tillväxten.

   Det slutar i en nedåtgående spiral där fler och fler blir fattiga, och där staten i slutändan också blir fattig.

   Riskerna för utbredd svält, näringsbrist, sjukdomar, allmän social/psykisk ohälsa, kriminalitet, drogmissbruk, upplopp, våld och (inbördes)krig nämner jag bara i förbifarten.

   Men när även staten blir fattig så är miljökatastroferna garanterade, och kommer på löpande band. Och det kan gå riktigt fort, särskilt om vi inte har några större exportinkomster staten kan lägga vantarna på.

   Radera
  5. Greenious ja. Du är för pessimistisk. Nu ska jag på möte för att få utvecklingen av medicinföretag att gå snabbare, men ska läsa här senare i kväll.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Frågar man om folk vill stänga ned kärnkraft säger många ja, men om man redogör för konsekvenserna säger de flesta nej (det har gjorts flera undersökningar på just detta.) Folk kommer troligen inte vara så pigga på att rösta för ytterligare nedmontering när det själva drabbats av den. Lite som med opinionen för migrationspolitiken eller hårdare straff.

   Radera
  7. Greenious. Fattigpensionärer och många som skiljer sig eller blir änkor/änklingar och behöver en bra KALP-kalkyl (kvar-att-leva-kalkyl). Här ingår dina inkomster, kostnader för lånet, andra skulder, driftskostnader för bostaden och levnadskostnader. Jag har läst att många som skiljer sig har svårt att låna pengar av banken till ett nytt boende.

   Radera
  8. Och pappskallarna på SVT förklarar att de höga priserna i södra Sverige beror på att det förs över för lite el från norr. Men nu är det andra tider här i norr med all industriutbyggnad. All elsom produceras i norr plus lite till behövs här uppe men det tycks inte en reporter på SR förstå. Besviken på public service som ger en ensidig och vinklad bild i södermalmskolonial anda.

   Radera
  9. Pappskallarna har rätt, allt handlar om tid. Om några år behövs mer el i norr men inte idag. Jag hoppas vi i tid får fram all el de nya industrierna behöver fast jag inte bor så långt från Södermalm.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  10. Många har fått en kraftig höjning av sina tomträttsavgälder och nu blir även elen rekorddyr. Som tur är så har jag en friköpt tomt.

   Radera
 9. En bekant köpte hem ett lass ved. Bonden ville ha 650 kr kubiken! Nu börjar det hamstras...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fortfarande okej pris om det är torrt och elpriserna står sig.

   Radera
  2. Jag köpte 4,5 m3 för 2000 kr förra vecka, den skulle vara torr.. riktigt nöjd är jag inte, men den torkar snabbt om man tar in lite...

   Radera
  3. Iof sig nu var det hemkört men vill minnas att det brukade kosta runt 200 kubiken för några år sedan. Fast minnet kanske sviker mig. Eller så mäter man kubiken på olika sätt. Travat eller stjälpt mått eller vad det nu heter. En hel vetenskap för den oinvigde...

   Radera
  4. Gjorde misstaget att köpa 5kbm "nästan torr" ("nästan dyblöt" hade nog varit en bättre beskrivning) ved för några år sen. Tror jag gav 400:-/kbm. Byggde en ställning/hylla bredvid kaminen att torka på. Det funkade, men man lär sig av sina misstag.

   Radera
  5. Förra vintern köpte jag snustorr ved som legat lagrad inomhus i flera år. Det fungerade också bra. 600 kr för en kubik gav jag, fick den hemkörd och allt mitt i vintern.

   Radera
  6. Jag tog 400kr för snutorr björkved. Men från och med idag så har det höjts.Sen får man ju passa sig det är väl snart olagligt att elda med ved och då blir det kanske i bästa fall 10kr.

   Radera
 10. Vi får inte några bortkopplade hushåll i Sverige i vinter om inte en orkan bryter strömmen. Däremot kommer elen tidvis bli dyr. Kan leda till att någon elhandlare går i konkurs. Många, (alla?) handlare får förlust.

  Kriser leder till innovationer och nya tankar kommer ge nya jobb. Positivt är att en del icke livskraftiga företag, främst i gasländerna, slås ut. Men givetvis synd att några bra företag också måste duka under.

  Vi kan möjligen få några dagar med negativt elpris också för produktionen av el ökar framåt i Sverige och Norge.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huruvida hushåll kommer kopplas bort eller inte går inte att säga något om. Dock är det osannolikt att så händer. Större sannolikhet att elintensiv industri tvingas stänga.

   Radera
  2. Sen bör man ju minnas att negativa elpriser inte är något bra, det är ett marknadsmisslyckande som medför att produktion inte är lönsam.

   Radera
  3. Tyvärr blir det svårt för folk att fatta om vi inte får bortkoppling av hushållen ens på Södermalm och annorstädes där miljöaktivisterna är vanligare än sunt förnuft.

   Radera
 11. Mööööööhhh det här var ju ingen solskenshistoria... en riktig partypooper.. Jag som hoppats på ECAT eller nått :D

  SvaraRadera
 12. Och när man blir arbetslös blir man sosse... och så får Maggan sina 50 %

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man mister sin trygga och bekväma anställning får man hanka sej fram som småföretagare,vedhuggning,trädfällning,snickeri,husmålning osv går att leva på oxå...
   Risken att man ska hemfalla åt socialism när man själv svettats för att jobba ihop några tusenlappar är betydligt mindre än om man har en bekväm tjänst i stat eller kommun och lönen kommer punktligt samma datum varenda månad.

   Radera
  2. Trädfällning? Jag brukar anlita proffs som ger 50% RUT-avdrag. Utom för de mindre träden som jag vågar ta ner själv, där jag tar en vanlig fogsvans och sågar fäll- och riktskär med den och kompisen Jar-Jar Binks blir helt vansinnig på mig, "såg-marodör!" ropar han. Men de riktiga, tyngre sågarna eller motorsågen funkar inte för mig.

   Radera
 13. Blir nästen 70-talsnostalgisk. Energikris.Industrinedläggningar och arbetslöshet. Eurosclerosis. Stagflation. Vilka tider!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle lagt in en icke-länk till det tidsaktuella skivomslaget till Supertramps LP "Crisis what crisis" också, men den blev för lång. Googla gärna ungdomar.

   Radera
  2. Snyggt! Var värt den där googlingen.

   Radera
 14. Ett par decennier av elmarknad gör mig sugen på planekonomi. Det är bara det att det fortfarande riskerar att ge rodret till dumpuckopolitiker och civilisationsnedmonterare.

  På 1960 talet fanns det ett teknikval mellan små BWR med självcirkulation i reaktorn och stora med pumpad cirkulation, man valde stora eftersom det under dåtidens förhållanden var billigare per kWh och det skulle ju ändå byggas dussintals eller mera. Undrar hur en kontrafaktisk verklighet hade sett ut om de svenska kommersiella reaktorerna hade hållet sig inom 1 GW termisk energi och byggts helt nära städer och industrier som ägt dem? Nu vart det gemensamma anläggningar som mestadels byggdes i obygd och de som använde energin släppte ägandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får mig att tänka på SECURE-reaktorn, som Asea Atom föreslog på 80-talet.

   Radera
  2. Jo det är synd och skam att det projektet aldrig realiserades.

   Radera
  3. Jag skrev energi när jag menade effekt. *skämskudde*

   Radera
  4. Minns ni "tankeförbudslagen" mot kärnkraft ? Det fanns dåliga politiken även förr

   Radera
  5. Behöver SECURE-reaktortypen ens uppfylla kraven på oberoende härdkylning, som vanliga kärnreaktorer efter Fukushima? Behöver SECURE ens fördröjningsbäddar av aktivt kol för ädelgaser?

   Radera
 15. Äh, så fort nordstream 2 får en underskrift så vrider ryssarna på kranen igen.

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. Man måste ge Putin en guldstjärna av att ha lyckats infiltrera europas gröna partier så bra! Under sovjet var det fredsrörelsen som gick Sovjets vägar, nu under Ryssland så är det miljörörelsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Putin kan, flyktingströmmarna från Syriens inbördeskrig till Sverige var väl också hans "vapen".

   Radera
 18. Finns det inga nedlagda fossilkraftverk kvar i Europa som man kan starta upp igen?

  Det borde ju gå snabbt som attan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Värtan finns kraftvärme nedlagd förra året som eldades med kol, kan säkert göra nytta igen då det LAS ner förra året.

   Radera
 19. Skänker en tanke till alla kärnkraftshatare som skrattat åt finnar a i 10 år för deras reaktorbygge. Den kommer gå i produktion ganska lagom trots allt. Pilutta dig, som Astrid hade sagt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bygget av Olkiluoto 3 (Halmkobben på svenska) har blivit försenat ännu en gång.

   OSLO, Aug 23 (Reuters) - The start of Finland's much-delayed Olkiluoto 3 nuclear reactor has been pushed back by a further three months, with full power production now scheduled for June 2022, operator TVO said in a statement late on Friday.

   Kärnteknisk drift pågår ännu, men vintern därpå lär reaktorn producera el till nätet.

   Radera
  2. Det är ju bra om de drar igång sin kärnkraft, då slipper de importera så mycket från Sverige, och det blir mer kvar åt oss.

   Radera
  3. Svinto kommer vi att få ner mer el från norr om Finland slutar importera el?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Der går en kabel från Forsmark till Åbo ifall du inte visste det. Just nu 600MW över till Finland därifrån.

   Radera
  5. O3 skall ersätta en del fossil el också. De kör ganska dyr kraftvärme även utanför eldningsäsongen för att producera el. Kraftvärme är egentligen mest lönsam när man kan köra ut 40% som el och 60% som värme. Värmen säljer man dyrt.

   Överföringskapaciteten från Norra Sverige är begränsad av bristen på planerbar el i SE3 och 4 (främst) samt underhåll på befintliga transmissionsanslutningar. Sydvästlänken har i princip inte gjort någon skillnad, men ökar driftsäkerheten då det finns en anslutning till.

   Radera
  6. de skall sätta upp en ny transmissionsledning ca 1000 meter från där jag sitter. Blir bra med det. Det skånska nätet begränsar utbyggnad av boende , industri och andra verksamheter då SVK sagt nej till Regionnätsägarnas pråpåer om utökad effekt. Om det sedan finns behov, det vette tusan. Så länge det inte finns planerbar elkraft så blir det svårt.

   Radera
  7. Tratt jag vet och i norr går nu mer än dubbelt så mycket över till Finland.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  8. Rickard det finns behov annars skulle din regionnätsägare inte begärt mer el.

   Du bad mig tidigare läsa ett långt inlägg av en hippi som heter Svenolof.

   Befriande fritt från floskler kallade du skriften.

   Först går han neutralt igenom en del om vätgas innan han börjar predika vätgasens farlighet användning och problem.

   Den börjar med luftskeppet Hindenburg som exploderar framför filmkameror och 36 personer som omkom. I ett slag gjorde det slut på hypen med luftskepp konstaterar han.

   Sedan citerar han en professor som tar upp vätgasens fyra steg.
   1. El produceras med sol eller vind
   2. Elen används i hydrolys och producerar väte och syre av vatten
   3. Vätet komprimeras eller görs flytande för transport eller lagring
   4. Vätet bränns för att producera el
   Sedan säger han att verkningsgraden är i steg 2 i bästa fall 80% i steg 3 70% och i steg 4 50% och summerar det till 0,28%.

   Han menar att allt med Hybrit, LKABs övriga användning och H2GS bygger på EUs 430 miljarder Euro för vätgas.

   Han konstaterar att finska aktieaffärer måste bero på avsky för vätgas. Tyska förhandlingar med länder i Afrika om el betecknas som oförsvarlig imperialism. "Tanken att fattiga länder i Afrika med egen outvecklad elförsörjning ska producera el för rika Europa är absurd, chockerande och etiskt oacceptabelt"

   Utsläpp reduceras i viss sektor eller land sker på bekostnad av högre utsläpp globalt.

   Vätgas ses som miljönationalism.

   Ja mycket som kan ifrågasättas i hans vätgashat.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  9. Finland importerar ganska mycket el från Ryssland också.

   Radera
  10. Jo, men han har rätt i mycket. Hybriten bygger på EU stöd. Det är publik info.
   Aktörerna är tydliga med att de söker stöd.

   Jag har designat vätgassystem. Det är väldigt farliga grejor. Hindenburg hade inträffar ändå, det var fler luftskepp som brann.
   I princip skulle a jag säga att det är omöjligt att designa ett vätgastank system som tillåter fordonsförarrn att sitta kvar eller ens befinna sig i närheten vid tankning.


   En vätgastank har i vikt och volym lägre energidensitet än ett teslabatteri.
   100 liter vid 700 bar innehåller ca 100kWh vätgas (genom bränsleceller). Problemet är att tanken väger ganska många hundra kilo...

   Vätgasen är en dålig energibärare helt enkelt pga dess fysiska egenskaper.

   Det kommer behövas enorma bergrum för att täcka några dagars vindstilla och vindkraften itne ger något. Tror jag fick det till ca 100 globen, per dygn om reglerkapaciteten skulle motsvara vattenkraften. Då djupt ner i berget pga trycket och så svårigheterna med tätning.

   Däremot är vätgas ett utmärkt råmaterial i ex stål framställning, petrokemisk industri och som råvara till konstgödning (vätgasen framställs idag ur fossila bränslen)

   Men då förbrukas den i princip momentant. Kanske de bygger ett lager för en vecka eller två, och dimensionera upp produktionsapparaten.

   Radera
  11. Ojjoj, 700 bar är mycket, jag använder i princip ingenting över 5 bar själv, det är för läskigt. Just nu är det nattjobb och jag är glad att inga säkringar, jordfelsbrytare eller brandlarm löser ut (jag har fyra badrumsfläktar igång, pga mycket os och kväveoxider som man får en pipig röst av.)

   Radera
  12. Rickard vätgas passar inte för bilar. Det tycker jag med.

   Självklart söker alla kompetent skötta företag som utvecklar ny teknik de stöd de kan få. Mina energibolag gör det åtminstone.

   Hindenburg brann en lång stund vilket är stor skillnad mot exploderade. Blev en gång på DNs första sida kallad modiga frivilliga militärer som stannade och bevakade en vätgasballong när Sandgrund fick blixtutrymmas av polisen på grund av åska.

   Vi hade fått betalt för att ösa sand och hala upp och ner ballongen med passagerare. Naturligtvis frågade vi vad som händer om blixten träffar ballongen och fick svaret att stå inte så nära att ni kan få ballonghöljet över er. Branden i gasen går snabbt uppåt för trycket är så lågt i ballongen och vätgasen stiger medan den brinner. Vår bevakning behövdes för på natten kom en del udda personer några med pilbågar av tävlingstyp. Blixtutrymningen gick långsamt utan några polisuppmaningar när ett stilla regn föll och åskan i fjärran kom inte till oss. Men DN fick en spännande artikel, vi blev förvånade hjältar, ballongägaren blev glad och nästa dag seglade ballongen med besättning iväg. Vi frivilliga värnpliktiga tjänade några hundra på att mest sitta och dricka kaffe i några bilar.

   Jag utgår från att om vi får mycket av de 500 TWh från vind till havs så kommer det tillverkas mycket ammoniak av vätet när det blåser mer än vad som behövs som direkt el till nätet. Vi kommer knappast lagra 100 globen. Vid de industrier som behöver vätgas kommer det däremot lagras för några veckors behov när el är dyrare än normalt. Förmodligen kommer större vindparker till havs både tillverka ammoniak eller andra kemikalier i växlande mängd och skicka in el beroende på rådande pris.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  13. Det spelar ingen roll hur mycket vindkraft vi har, det kommer tider då den inte är tillgänglig mer än på enstaka %.

   Detta är fysik, eller meterologi om man skall vara exakt.

   Det har ignorerats fram till nu eftersom vindkraften utnyttjar befintlig reglerkraft och subventioneras av denna.

   Och det handlar om mer än 100 Globen isåfall om storskalig, dyr havsbaserad vindkraft skall ersätta planerbar produktion.

   Havsbaserad vindkraft är mycket dyrare än landbaserad.

   Ett vindbaserat energisystem kommer bli mycket dyrare än förespråkat.

   Radera
  14. Rickard det byggs mycket mer vindkraft och särskilt den havsbaserade kommer bli mer lönsam med volym. Jag gissar att den med tiden blir mycket vanlig. Men det kommer också byggas annan kraft inte bara solceller på våra tak.

   När Svk blir lite modernare kommer de betala mer för reglerkraft och bygga ut nätet lite lite tidigare. En modern HVDC till Gotland tex. Glöm inte att vi har väldigt mycket vattenkraft jämfört med andra länder och kommer kunna använda den mer effektivt när industrin byggs ut i norra Sverige.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  16. Nanotec 2021-10-01 09:40
   Njaee vi har 16-tusen MW vattenkraft men bara 65TWh alltså 6-månader på full effekt, vattnet kan vara backupp med 16000MW i 3-månader per blötväder:
   Vinden 2020 på install 10-tusen MW gav som max 8397MW som min 42MW och detta gav 27TWh med då beräknat 3100MW 24-7-365, detta klarar vattnet av idag att vara backupp för men kanske inte då vinden måste vara 3ggr mot 2020 för att ersätta kärnkraften , alltså 81TWh snitta på 9300MW har då vattenkraften 9000MW i reserv när vinden går ner till 1,36% av medel alltså 42*3MW ?
   Ett kraftigt problem är att blåser det inte i Sverige så blåser det inte i Mellaneuropa, blåser det i Mellaneuropa blåser det i Sverige och DK tvingas skicka med en 2-öring till den som vill förbruka all den överblivna strömmen, norrmännen o Sverige tar emot 2-öringen för att fylla dammarna

   Radera
  17. Nils menar du att det bara skulle vara 42 MW vind i TRE månader i rad? Jag ser det som nästan lika osannolikt att vi bara skulle ha vatten och vind under den mer överblickbara tiden till 2030.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  18. Nanotec 2021-10-02 10:44
   Nej men vind-kramare , Bolund - Ygeman pratar gärna om typ 8397MW eller exporterat 24TWh ALDRIG om 42MW som är runt 1,5% av snittet 3100MW eller 0,5% av skryteffekten ,ingen pratar heller om 113 timmar under 300MW alltså 10% av förväntat.
   Skulle det varit möjligt att behålla alla reaktorerna så skulle vi förmodligen kanske haft motsvarande hela vinden och inte ett nytt hinder i horisonten att bråka om.

   Radera
  19. Nils 42 MW var under en enda timme 2020. Nu har 2021 inte haft mycket vind men jag tror ändå på grund av utbyggnaden att de 113 timmarna under 300 MW 2020 har krympt i år. Jag gillar nettoexporten för det minskar kolbrännandet.

   Min gissning är att alla kvarvarande fissionsreaktorer körs ett antal år ytterligare om ingen ny katastrof inträffar någonstans.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 20. Nej Nanotec. Acceptansen att överföra el från norr till söder finns bara i söder. En annan anledning förutom det stora elbehovet i norr är att i söder pepprar man inte skärgård eller andra sommarstugeområden fulla med vindkraftstolpar på samma sätt som sker i norr. De flesta i söder tänker NIMBY och tänker man så bör man bli utan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen helt tomt i söder.

   https://vbk.lansstyrelsen.se/?appid=9773ed835f2d4173ae27ab0d3e4f2586&bookmarkid=26513

   Radera
  2. Ekonomen lär dig lite om världen. De ansökningar om utbyggnad till havs som kommit in till Svk tom augusti motsvarar 500 TWh och det mesta är utanför SE 4. Kommer nog kunna ge en hel del el åt industrin i norr.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Bara ett problem där Nanotec - "de ansökningar". Ansökningar kan som bekant både avslås, dras tillbaka eller överklagas.

   När rikingarna som riskerar att få havsutsikten förstörd börjar värme upp MSA, Vinge och "dubbelpippi" m.fl. så kanske du får räkna i watt istället för TW.

   Radera
  4. Brasklapp helt rätt med första stycket. Verkar som många parker hamnar på allt djupare vatten och mer sällan synligt direkt från land. En del "rikingar" äger vindkraftföretag och andra vill ändå bekämpa fossila utsläpp eller bryr sig inte.

   Bara den vindkraft som är på väg med alla tillstånd klara motsvarar många TWh i produktion.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Mjaee Glenn2021-09-30 22:26
   Det är borttaget 3000MW från omr 3-4 och ersatta med har för mej 2500MW install. =800-900eff. mot kärnkraftens 3-tusen *0.8 =2400 eff. det har minskat åtminstone med 1000MW alltså energileveranserna har minskat med typ 7-10TWh eller 5-6-7% av total elkonsumtion typ 130TWh egen-förbrukning ,produktionen var 154TWh 2020
   Mer exakt gissat så har vi ersatt typ 21TWh kärnkraft med 27 TWh vind som leverera enl. kommentar till Nanotec

   Radera
  6. I den sista min kommentar så räknar jag in drygt 4-tusen MW från omr 1-2 i 27TWh alltså all vind

   Radera
 21. Havsbaserad vindkraft kommer ju nu också, den är så lönsam att Vattenfall och Örstad kräver att få stamnätsanslutningarna gratis!
  Till det finns ett mycket starkt tryck på att förbjuda nätägare att ta betalt för produktion.
  Så högre elpriser och högre nätkostnader för elanvändare är beställt av vindkraftsindustrin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu har vinden åstadkommit att Sverige har nordens lägsta elpris.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Samtidigt har Jylland som har ännu mer vindkraft 50% högre pris ungefär.

   Radera
  3. Nanotec, tror inte du ska bygga svensk energiförsörjning på ständig kulingvarning på Västkusten. Inte ens katterna vill gå ut i det här vädret. Det visar väl snarast att endast vid nästan halv storm klarar svensk vindkraft av att leverera det som möjligen behövs medan det är 10+ grader varmt ute.

   Radera
  4. Här skiner solen och vind är bara en del av framtiden. Idag betyder vind på västkusten litet men snart betydligt mer. Mesta vindkraften är än i Norra Sverige och nu ger vind lika mycket som vatten.

   Hoppas katterna snart vill gå ut. Vår gamla katt sover nu med huvudet på kartongen från ett bokpaket efter att ätit mycket kycklingfärs.

   En av böckerna blir en present till sonen och bör läsas av dig som författare och snart igen aktieägare. Geografins makt av Tim Marshall.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Nanotec 2021-10-01 10:10
   Vattnet brukar ge 60-70TWh per år med en maxeff. på12 - 14 tusen MW
   Naturligtvis ger JUST NU med timmätning vinden mer än vattnet då vattnet är tvingade att vara reglerkraften för vinden, men vinden har aldrig på månadsbasis ens levererat mer Wh än vatten eller kk.
   Men vinden har maxat 8397 kortare perioder vilket är mer än kk men rätt vare är så levererar vinden 42MW eller 1,36% av medel eller 0,5% av toppeff. eller ... som medel Wh 1/3-del av install.

   2020
   - - GWh - - - max MW
   vind 27587 - 8397
   vatten 72068 - 12986
   kärnkraft 47398 - 7786
   värmekr. 5943 - 1537

   Radera
  6. Nils en timme under 2020? Med lite mer havsbaserad vind kommer 0,5% av toppeffekt att bli ännu mer sällsynt än under 0,1 promille av året. Dröjer säker något innan vinden vuxit så mycket att den passerar vår fission för en månad.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera

  7. Nanotec 2021-10-02 11:05
   Njaee det brukar blåsa ungef. lika i nära delar inom Europa men just nu blåser det konstigt nåkt i DK dom eldar ångmaskiner ,mens det blåser bra i Sverige verkar i omr2.
   Man måste som äre England som ska lägga sjökabel o köpa ström från Marocko, vindleveranserna måste ligga långt från varandra för att kunna vara utjämnande eller sin egna backupp-kraft, blåser det bra på Nordsjön blåser det bra i Tyskland också och strömmen blir gratis, då gäller det att ha en massa fotbollsplaner med Tesla-batterier på dryga 200MWh o nätt 200MW

   - - mindre3000 - - mindre2000 - - mindre1000 - mindre300 - större5633
   Mwh - 7 790 433,74 - 3 700 403,78 - 683 900,38 - 24 104,30 - 7 787 315,15
   ant tim - 4 708,0 - - 3 068,0 - - - 1 091,0 - - - 113,0 - - - 1 184,0
   snit MW - 1 654,72 -- 1 206,13 - - - 626,86 - - - 213,31 - -- 6 577,12

   Radera
  8. Nils solen skiner så jag går strax ut och klyver lite mer ved. Tack för siffrorna som jag gissar är från 2020 års produktion. Du har helt rätt i att vindkraft blir mer utjämnande med avstånd. Mesta vind i Sverige kommer från väster, men vi har mest vindkraft i norr och i princip allt på land. Om vi får en del havsparker längre åt väster och öster får vi mer utjämnad produktion och de 113 timmarna minskar kraftigt. Dessutom kommer vi få längre perioder med topplast och fler produktionstimmar på de nya parkerna jämfört med alla nuvarande.

   Anser att våra batterier ska fortsatt vara vattenmagasin. En del vattenkraftverk borde kunna moderniseras för att bättre nyttja de tilltagande regnen och snöfallen.

   En fördel med vind är att vi vet allt bättre hur mycket som kommer produceras i den nära framtiden med högre kvalitet. Om ett eller annat vindkraftverk får tekniska problem är det inget problem för nätet som måste ha kapacitet att nära omedelbart hantera ett bortfall av en större ledning eller fissionsreaktor.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera