Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2021-09-29 16:50

Magdalena Andersson blir S nya partiordförande - och kanske nästa statsminister

Den socialdemokratiska valberedningen föreslog idag officiellt finansminister Magdalena Andersson (S) till ny partiordförande. Därmed blir hon kanske nästa statsminister i den statsministeromröstning som riksdagen behöver genomföra när Stefan Löfven (S) avgår.
"Hur i helvete ska jag klara av cementkrisen, energikrisen, massarbetslösheten, gängvåldet och dessutom vinna valet 2022? Hm. Jag kan höja skatten. Att vi är där vi är beror på att vi inte har tillräckligt höga skatter."
Valberedningen skriver bland annat:
"Magdalena Andersson vet hur det är, hon säger som det är och gör det som krävs. [...] Magdalena Andersson är en person som känner stark iver och otålighet att lösa samhällsproblem. Det är en stark socialdemokratisk ådra hon besitter och det bygger på hennes respekt för dig, för samhället för jobben och för alla som bor i Sverige."

Andersson själv accepterar förstås nomineringen, annars hade hon inte lagts fram av valberedningen och säger:

"Jag känner mig djupt hedrad över att bli föreslagen som partiordförande och vill tacka för det stöd jag fått av så många medlemmar. Sverige är ett fantastiskt land men vi socialdemokrater vet också att Sverige kan bättre. Nu har vi ett hårt arbete framför oss fram till valet och om kongressen vill är jag redo att leda det arbetet."

Att hon kommer väljas ter sig tämligen självklart, särskilt som tydligen alla partidistrikt och därmed deras ombud på partikongressen uppger att de stöder Andersson som partiledare.

Däremot är det inte självklart att hon blir nästa statsminister. För det blir talmansrundor igen i riksdagens sandlåda, så får vi se om något ändrats sedan sist. Ingen vid sina sinnes fulla bruk vill dock i det här läget vara statsminister när allt går åt helvete innan valet. 

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

24 kommentarer:

 1. När man börjar få reklam för erektionssvikt och sexuell dysfunktion på din blogg betyder det att man börjar bli gammal?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så har annonsörerna identifierat min läsekrets korrekt.

   Radera
  2. Nu fick jag den också (jag måste köra inkognitoläge för att se reklamen eftersom jag besöker sidan så ofta att reklamen tar slut).

   Radera
  3. Fast det var reklam för att INVESTERA i ett läkemedelsbolag mot erektionssvikt och sexuell dysfunktion. Det var du som gjorde en annan slutsats.

   Radera
  4. Ah, millennial, kan inte ta till mig fakta.

   Radera
  5. Tim, är vi inte akademiker som läser denna blogg, dvs. har jobbat bort faktaresistensen iallafall delvis!

   Radera
  6. Ante, att man lyckats snappa upp lite högskolepoäng längs vägen säger tyvärr inte så mycket längre.
   Några av de smartaste jag träffat har inga medans några av de dummaste jag träffat har 300.

   Radera
  7. Nej, antal högskolepoäng behöver inte betyda mycket (har 365). Jag märkte inte mycket av fritt tänkande och nya idéer när jag studerade på universitet. Testade lite nya idéer en gång. Det slutade med konflikt mellan min handledare (professor) och den som skulle examinera (en docent). Professorn förstod fullt ut vad jag var ute efter. Docenten inget alls.

   Radera
 2. Gillar inte riktigt att du kallar riksdagen för sandlåda, det är ju trots allt det som är vår demokrati. Det finns ett land öster om östersjön, där skulle man ju då tycka att det är ordning och reda och inget tjafs och definivt ingen sandlåda.
  Nä kritisera stenhårt enskilda partier men riksdagen tycker jag inte vi ska kalla för sandlåda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helhjärtat med!
   Alternativet till sandlådan vill inte jag ha.
   Men kanske de som kallar den sandlåda?

   Radera
  2. Om Riskdagen varit i en sandlåda (IT) kanske de värsta avavrterna inte fått genomslag?

   Radera
  3. Från Wikipedia
   "
   It is often used to execute untested or untrusted programs or code, possibly from unverified or untrusted third parties, suppliers, users or websites, without risking harm to the host machine or operating system."

   Radera
  4. Ja, om det ändå vore så väl att de vildaste idéerna hölls instängda i en skyddad miljö och inte läckte ut till allmänheten.

   Radera
 3. Kommer att bli härliga Bitchfights sen mellan Magda, Märta, Annie och Noshit deathstar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Män söker sig alltid dit makten är (och pengarna)...
   Om Riskdagens påfåglar bara blir hönor så faller skådespelets intresse..
   Frågan blir då...
   Var är männen?

   Radera
  2. En del av männen är ju så korta och liknar tjäderhönor att det är svårt att se dom.

   Radera
  3. Skämtade du just om männens längd? Det var lågt!...

   Radera
  4. Höjden av fräckhet!

   Radera
  5. Vadå lågt? Det här är lägre ...

   https://www.youtube.com/watch?v=6ij0raszOKs

   Radera
 4. Dags att fundera på hur länge Magda och Annie orkar med varandra innan regeringsunderlaget totalhavererar. Tänk om Magda talar med Noshit, då blir Annie skitsur. Tänk när Magda skall förankra S hela politik med Annie och Annie säger nä till det mesta och krävar avreglerad (valfri fråga).

  SvaraRadera
 5. "..stark iver och otålighet.."
  Jodå ..det brukar ju vara ett bra recept för långsiktig framgång...men blir säkert munter underhållning. Påminner att preppa popcorn.

  SvaraRadera
 6. Antar att många kommer att få lite att oroa sig för när Magdalena ”The power girl” kommer att hålla i taktpinnen framöver… :-)

  SvaraRadera
 7. Ingen är intresserad av regeringskris mindre än ett år innan valet så Magdalena Andersson blir ju statsminister. Det intressanta är valet.
  Allt hänger på om MP åker ur eller inte.
  Annie har ju bundit sig så hårt till vänsterblocket att det inte spelar någon roll vad någon annan gör. Hon kommer stödja sossarna även om de sa de skulle införa löntagarfonder igen. Alltså torde vi se en socialdemokrati som kommer höja miljöpartiets deltagande och frågor så högt de bara kan för att få dem kvar i riksdagen.

  SvaraRadera