Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-09-09 15:00

Ibrahim Baylan (S) avgår som näringsminister medan flaggan fortfarande är hissad

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) avgår som näringsminister i samband med valet av ny partiledare och därmed statsministerkandidat. Detta efter att ha fått hård kritik för cementkrisen och nyss för att inte ha diariefört SGU:s rapport när den inkom till näringsdepartementet oavsett vad han än säger. Han slutar dock medan flaggan fortfarande är hissad, och vem vid sina sinnes fulla bruk vill vara näringsminister när cementkrisen exploderar på allvar till sommaren. Likt statsminister Löfven (S) gäller det att lämna i god tid för att slippa ansvaret.
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) på väg bort från en riksdag under renovering
Till SvD säger Baylan att det inte alls har cementkrisen att göra och att beslutet togs redan i somras (vilket var när cementkrisen drog igång). Han hävdar dock tvärt emot SvD:s egen dokumentation att man visst diarieförde SGU:s rapport när den kom in, men det skiljer alltså uppåt två veckor mellan SGU:S diarieförande som utgående handling och näringsdepartementets diarieförande, vilket SvD visat. 
"Den där rapporten gjorde vi offentlig så fort den inkom till departementet."

Nu avgår alltså Baylan när ny statsministerkandidat utses och han själv säger sig tillhöra Team Magdalena Andersson, men tänker inte fortsätta som minister och tänker inte ställa upp i riksdagsvalet för första gången på 25 år.

I och med avgången så kan man ändå konstatera att Baylan trots de rabiata Miljöpartiet lyckades förlänga dödsdatumet för Cementa och svensk ekonomi med ett drygt halvår, till halvårsskiftet 2022. Det ska han ha all credd för, för det var knappast Miljöpartiets och Per Bolunds (MP) förtjänst, utan skedde trots MP.

Antagligen har dock MP gett beskedet att man inte tänker rädda Sveriges ekonomi längre än så, utan att den önskade ekonomiska kraschen sedan släpps lös. Förlängningen av tidsfristen var en intern kompromiss i regeringen, men inte mer än så. De berörda ministrarna som Löfven och Baylan lämnar nu, då de vet att det inte gick att förhandla till sig mer än ett halvår från MP i frågan om Cementa.

Ur det perspektivet förstår man att både Löfven, Baylan och antagligen ännu fler ministrar framöver kommer avgå och inte ställa upp eller tillfrågas av nästa eventuella regering om vi inte får regeringskris fram till valet. Vem vill ta ansvar för ett Sverige där ekonomin kommer krascha om man inte via de metoder som finns räddar Cementa (t ex utse Cementa till ett riksintresse för svenskt totalförsvar)? Vilket MP med alla till buds stående medel kommer vilja hindra.

Så det är bara tacka Baylan för hans tjänstgöring och önska honom och Sverige lycka till framöver. Det kommer behövas, även om Baylan nog personligen är garanterad lämpliga styrelseposter i de statliga företagen innan de går omkull som följd av cementkrisen, alternativt ambassadörspost eller kanske en landshövdingepost. Eller om inte annat få lite utredningar att försörja sig på.

Nu är frågan vem som är nästa att lämna medan den socialdemokratiska flaggan fortfarande är hissad?

Bloggen fick även ett foto på Ardalan Shekarabi (S), samt ...

... blivande statsministerkandidaten Magdalena Andersson (S) på väg in i värmen med sitt entourage

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

25 kommentarer:

 1. Känns som Dan Eliasson har bra läge att bli minister snart.
  Så kanske allt ordnar upp sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore kanon, då får S min röst.

   Radera
  2. Med det CV:t och alla myndigheter som han hoppat runt på så kan han väl köra skutan själv?Första beslut som Statsminister Maggan tar är att instifta Envåldsdepartementet och tillsätter Eliasson som Envåldsminister. Sedan kan alla andra myndigheter läggas ned.

   Radera
 2. Jennie Nilsson kan väl ta över då hon testat som landsbygdsminister..??
  För det var väl knappast det att Näringsministern fick ta över uppgiften som "Skogsminister" nu när Bryssel villa över kontrollen över svensk skog - med vad det innebär i folkligt uppror när allmogen (möjligen) inser vad det innebär...??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Effekterna av EUs nya skogspolitik kan bli ganska dramatiska.
   Vissa länder, som till exempel Danmark, kommer att plantera igen mycket av sin jordbruksmark fram till 2030.
   Du kan ju tänka dig effektern ifall även Svenska bönder fick likvärdiga erbjudanden att plantera igen jordbruksmarken.

   Radera
 3. Rimligtvis har han internt lovat att avgå om inte MP ger sig?

  SvaraRadera
 4. Det är förstås moderaternas fel...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja före detta statsminister R har lagt grunden till vad vi ser idag. Hoppas han är nöjd, själv är jag bitter på mig själv att jag röstade på fru M, Herr R och helikoptersnurrarmannen.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 5. Vem kommer efter Baylan då, Baylan då?
  Amigos adiós, adiós el silencio loco...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sí señor, corona de cristales
   Yeah, yeah, yeah

   *mellanstadiedisko intensifieras*

   Radera
 6. Jag gissar på Jan Emanuel.

  Dels för att han faktiskt förstår näringslivsfrågor. Dels för att han faktiskt vågat kandidera till jobbet som statsminister. Dels för att han nog är den enda de har som kan spänna ögonen i en miljöpartist och få hen att ge sig.

  SvaraRadera
 7. Det gäller väl för Ibbe att hoppa av snyggt innan mörkandet i turerna kring Cementaaffären hinner granskas i KU och ett klockrent misstroende kan riktas mot Ibbe.

  SvaraRadera
 8. Han har kommit undan med ministerstyre flera gånger. Som bloggaren är inne på så avgår han förstås i förtid ifall journalisterna skulle lyckas hitta någon dynga så kommer det inte smetas av på Maggan.

  Man kan undra hur många "sanningar" som undanhållits väljarna genom åren, politikernas ansträngningar att dölja obekväma rapporter är illavarslande.

  Baylan var skolminister från den 1 november 2004 till efter valet 2006. I början av 2005 hamnade Baylan i blåsväder sedan Skolverket, efter kritik från skolministern, dragit tillbaka en uppmärksammad rapport. Rapporten, som presenterades den 24 januari, drog bland annat slutsatsen att friskolor var mer budgetmedvetna och kostnadseffektiva än kommunala skolor, samt att lärarnas utbildning inte hade någon större inverkan på elevernas resultat. Dagen efter uttalade sig Baylan i TV och sade: "Den här rapporten som ju i sig är en produkt som man borde fundera på om den någonsin borde ha släppts ut från Skolverket". Samma dag drog också Skolverket in rapporten med motiveringen att den hade stora vetenskapliga brister. Därefter anmäldes skolministern till konstitutionsutskottet av Moderaterna och Folkpartiet för misstänkt ministerstyre. Under utfrågningen i KU förnekade Baylan att han avsett att styra Skolverket"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade en professor i ekonomistyrning som nämnde Baylans hantering av denna rapport med en viss irritation. Han var inte själv författare, men det var en metod som han kände till väl (Data Envelopment Analysis) som är ett bra verktyg för att utreda offentliga verksamheter. Förstår att han var sur när man har en minister som skiter på hans kollegors arbete genom att obstruera och säga att det brister i kvalitet.

   Radera
 9. Jag hade inte jättehöga tankar om honom tidigare, efter att t ex ha hört rykten under studietiden om att han som ende ordförande någonsin skrivit Umeå studentkårs verksamhetsberättelse i jagform. Men på senare år så har jag fått respekt för hans roll som vad det verkar ändå vara den som fått vissa saker att hända trots i övrigt tämligen dysfunktionell regering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr kanske han "har fått saker att hända" på mindre lämpliga sätt såsom tysta ner information som inte passat regeringspartnern.

   Radera
  2. Jag har aldrig haft någon respekt för karln och har det inte nu heller. Det må vara rationellt att "välja" (s) för sin politiska karriär (efter Pol Mag-examen...) trots att man helt saknar ideologisk grund för det (det har jag från säker källa...) och det har ju tagit honom förhållandevis långt.
   Ska man vinna min respekt förväntar jag mig dock att man har en ideologisk kompass och att man utifrån den har förmågan att presentera sina idéer om samhället på ett hederligt och övertygande sätt. En ren karriärist som Hr Baylan som valt politiskt läger utifrån rena karriärmöjligheter bidrar inte på det sättet till samhällsutvecklingen på något utmärkande vis.

   Radera
 10. MP kommer att bli S dödgrävare om de inte stoppas. Historieskrivningen kommer inte att bli nådig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. He, he.
   Man behöver inte vara bra för att vinna.
   Det räcker med att motståndarna är sämre.

   Radera
  2. Du levererar dagens visdomsord där Anders och en viktig poäng som många glömmer bort idag!

   Radera
  3. Hur förenar man i ett parti stålverksarbetaren i Luleå för vilken bilen, jakten och skotern är viktiga med kulturarbetaren på Södermalm med helt andra preferenser?

   Radera
 11. Hattefnattarna i S har lekt hela havet stormar och det finns ingen ministerstol kvar för honom....

  SvaraRadera
 12. Skärpning.. Den som har minsta insikt i detta vet att det kommer fortsätta produceras cement i Sverige. Det helt uppenbart. Det kommer en ny tillfällig lag som löser problemet.

  SvaraRadera