Aktuellt

Söndagsenkät: Vad tycker du om din lokala kollektivtrafik?

Dags för en söndagsenkät igen. Vad tycker du om din lokala kollektivtrafik? Svara nedan. Varning för spårvagn!

2021-09-28 14:57

Hög tid se över uppvärmningen för energikrisens vinterhalvår

Inlägget innehåller betallänk till Bokus och annons för Compricer.

Det är fortfarande inte för sent för att ordna några lågt hängade frukter inför energikrisens vinterhalvår. En av dem är att binda elpriset och har man lite tur går det även att installera exempelvis luft-luftvärmepump om man ännu inte har det. Och köpa ved, även om den så här års är torkad och dyrare, men att installera kamin och skorsten är nog för sent.
Redaktionsmedlem dyrkar den Heliga Värmekällan (TM)
Oroar man sig över elpriset, som kanske kan sticka från dagens cirka 100 öre, eller 150% mot någon form av normalt elpris, till uppåt 200 - 300 öre per kWh i vinter om det vill sig illa, så går det fortfarnade att låsa elpriset.

Bloggens samarbetspartner Compricers sammanställning nedan.Det går alltså fortfarande att binda elpriset till lägre pris än dagens rörliga, åtminstone om man låser in sig på tre år vilket förstås är en chansning. Rörligt månadspris landar på knappt 90 öre för SE3 Stockholm - Göteborg mot cirka 65 öre för låst på tre år. För SE4 Sydsverige är det dock små skillnader, cirka 105 öre rörligt mot cirka 95 öre låst, så nere i södern är det kanske redan för sent. 

Sexmånaderspriserna ligger just nu rätt nära det rörliga priset, 95 öre för denna vintern, vilket är en indikation på vad marknaden tror vi ska ha för elpriser under vinterhalvåret i år. Med skattepåslag, rörligt nätpris och moms landar det runt 2:- SEK per kWh skattat, nätat och klart.

Men det kan alltid bli värre.

Vad gäller aktiva åtgärder så kan väntetiden på att installera en luft-luftvärmepump vara några veckor eller någon månad, vilket alltså inte är för sent om man får fatt på en leverantör med korta leverans- och installationstider. Kör man med direktverkande el för villan torde det vara rätt självklart.

Att installera kamin och tillhörande godkänd och inspekterad skorsten är det värre med, eftersom kommunen ska säga sitt.

Men har du redan godkänd, brandsäkerhetskontrollerad och sotad kamin så kan du fortfarande köpa ved, om du inte redan har ved. Energipriset på ved ligger i praktiken och förenklat cirka på det stjälpta kubikmeterpriset genom 1000 kWh, dvs 500:- SEK per m3 stjälpt ved ger 50 öre per kWh i effektiv värme. Vilket alltså är 25% av vad elen inklusive skatter enligt sexmånaderspriserna kommer kosta i vinter. Den förenklade tumregeln är att en kubikmeter stjälpt ved ger dig 1000 kWh värme efter förluster. Björkved, askved och bokved ger mest energi, gran-, al- och aspved minst. Generellt ger ädelträd, frukt- och blomträd som äpple och syrén och björk mer energi, medan skräpträd som gran, asp och al ger minst. Sälg och tall ligger mitt emellan, men tall innehåller mycket kåda. Ek ska man generellt inte elda pga garvsyran, om man inte har för ändamålet anpassade vedpannor, men då vet du redan det och behöver inte läsa det på den här bloggen. Har du inte koll, köp björkved.

En luft-luftvärmepump bör ge åtminstone 3 kWh värme per 1 kWh el och ger ett värmepris på cirka 66 öre per kWh vid 2:- SEK per kWh för elen skattat och klart.

Uppvärmningen är trots allt den största enskilda förbrukningen av el om man inte värmer med fastbränsle, eller inte har elbil som man kör mycket med. De stora besparingsmöjligheterna är just på uppvärmningen. Att sitta och snåla med resten blir inte många kronor om dagen i praktiken.

Fördelen med ved är att den också kommer ge dig värme  om strömmen går, men se till att ha rutin på vedeldning redan innan strömavbrottet. Som Lena och jag skriver i vår bok Är du förberedd? så är det absolut avgörande för trivseln och den mentala uthålligheten vid kris att kunna ha varmt inomhus. Att gå runt i tjocka kläder är inte samma sak, utan ska man härda ut långsiktigt behöver man ha normal värme så att man kan uppföra sig som normalt. Ska du klara en kris måste du klara det mentala, och det gör du bäst om saker är så lika normalläget som möjligt. Trams som att lägga filter över köksbordet och knö ihop familjen som i ett tält därunder är just trams och en extremt tillfällig nödlösning som inte kommer göra någon det minsta glad och som kanske fungerar några timmar innan alla bryter ihop.

Dock kommer energikrisen i vinter främst handla om priset. 

Om något oförutsett driftstopp inträffar, t ex av någon kraftledning, så kan vi i södra Sverige dock räkna med att det även kan bli flexibel elanvändning där konsumenter kopplas bort för att hindra en total kollaps av elsystemet. Du som privatperson är absolut värd ingenting i det sammanhanget.

Oavsett - beställ din luft-luftvärmepump nu och köp torr ved nu. Övriga väsentliga åtgärder kommer sannolikt ta för lång tid. Att köpa fuktig färsk ved så här års ska du inte göra - den kommer inte torka förrän det är vår igen.

Tilläggsisolering, moderna dörrar och fönster, helt nytt värmesystem baserat på bergvärme eller pellets hinner du inte med i år, men har du en energiineffektiv bostad fundera på det längre fram. Och solceller ska man beställa så här års, så de är redo när vårsolen bryter fram, men kommer inte rädda dig i vinter - november till februari ger de små mängder energi. Men är det någon tröst så ger de som bäst vintertid när det är som kallast, då det brukar vara klart väder då... Själv har jag precis beställt en dubbling av min solkraftanläggning, men det tar jag i ett separat inlägg.

Ved köper man annars normalt på våren och torkar själv medan man så här års köper torr ved och då ska säljaren ha betalt för att ha lagrat och torkat veden. För er som hugger er egen ved från egen mark behövs inget blogginlägg.

Går inte veden åt i år, och energikrisen uteblir, så har du användning av den kommande år. Så länge du lagrar den under tak och utan markkontakt håller den tills vidare.

I övrigt finns det pelletskorgar som du kan ställa in i kaminen och elda pellets du köpt på säck i. Ger inte lika hög effekt som ved, men finns i alla fall som komplement. Det finns även pelletskaminer man kan installera och som sköter sig automatiskt så länge du fyller på pelletstanken.

Som vanligt bloggar jag för att vi ska kunna undvika problem, inte för att de kommer inträffa. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

41 kommentarer:

 1. Att vi i Uppland skall ingå i samma elområde som västkusten stör mig mer än höga elpriser! Lämna Forsmark ifred! 🤬

  SvaraRadera
 2. 24 KW el ger ,förutom värmen , ca 0.00036 BTC (~130 kr / dygn).

  Räcker till att betala resten av elräkningen.

  SvaraRadera
 3. Någon som kan bjuda på anekdotiska ledtider på att få solceller installerade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror jag ska få mina på någon månad, bör vara klart i november, accept på offerten förra veckan. Ska vara korta leveranstider nu på hösten tydligen, det är mot våren som folk vill beställa när solen redan är framme. Då är min utbyggnad redan på plats.

   Radera
  2. Tackar. Överväger starkt att beställa nu i höst

   Radera
  3. Båda mina installationer har varit klara på mindre än en månad efter beställning. Båda har utförts på senvåren, men covid kan ha påverkat.

   Radera
 4. Dum fråga, men om man har (två! suck...) öppen spis som är sotad och godkänd osv, finns det något sätt att köra någon enklare kaminlösning där eller är det kassett som gäller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kassett. Behöver tillstånd från kommunen förstås, men går ju snabbt att installera om skorstenen redan är godkänd.

   Radera
  2. Ok, ja, kommer inte hända just nu (är i startgroparna för större projekt som innefattar ommurning av hela öppna spisen ändå, bland annat). Om man inte skulle sätta en i källaren men där skulle jag ärligt talat hellre ha en kamin med kokplatta...

   Radera
  3. Dock kan det blir stopp om du har ett golvbjälklag dikt murstocken. Dvs. två våningar och ett gammalt hus. Kassett/kamin räknas som nyinstallation och kräver nya byggnormer runt murstocken. Kolla upp det innan du kikar på kassett/kamin. Hoppas det löser sig!

   Radera
  4. Min lilla kamin Morsö, med ekorre på sidan, funkar bra som kokplatta, jag har lagat mat på den under många, långa strömavbrott här i Storskogen på Värmdö. Det svåra var förr i tiden att pumpa upp vatten från brunnen med en 3-fas pump nedsänkt i brunnshålet. Då blev det svårt att använda toaletten och duscha. Med gult järn- och mangan-haltigt vatten, med en stank av svavelväte, som man hällde över sig från en plasthink, kändes det som att duscha i urin, äckligt som fan.

   Nu är det kommunalt VA och alla badrumssysslor känns som lyx: dusch, toa, tvätt. Även tänderna börjar förlora sin missfärgning efter att man har tidigare druckit pissvatten under decennier. Nu dricker vi massor av kolsyrat vatten med patroner från lågprisaffären, det gick inte att få bra smak tidigare med kolsyrning av pissvatten.

   Radera
  5. P: Ja, kommer se till att det blir korrekt. Har villa från 1938 med källare och två våningar (varav översta är vindsvåning då) på det. Ursprungligen fanns det nog vedspis i huset och kamin på vindsvåningen, kokspanna i källaren.

   Radera
 5. Känns tryggt med 1 kakelugn, 3 rörspisar, vedspis och bakugn men oväntade problem dyker altid upp.

  SvaraRadera
 6. Tycker det finns lite frågetecken kring hur effektivt det blir med solceller gällande väderstreck-riktning på taket. Om man inte har rak söder-lutning på sitt tak, är det värt det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har mina mot öster. Ger lite mindre, men ger istället mer när elpriset är som högst på morgonen. Fortfarande lätt att räkna hem. Då det är svalare och soligare på morgonen kompenserar det delvis. Mot väst är sämst, oftare mulet på kvällen, plus varmare = lägre verkningsgrad. Dubblar mot öster nu.

   Radera
  2. Lutningen på mitt tak är i syd-västlig riktning, typ kl 8 på uret. Så det är kanske inge vidare då(?)

   Radera
  3. Min första installation var på östersidan. Den senare gjordes i nordväst, vilket enligt leverantören ska ge c:a 80% av maxkapaciteten.
   Som bloggaren skrev, är det på morgonen man vill ha produktionen.

   Radera
 7. Ytterligare frågetecken gällande solceller är var i den tekniska livslängden det underliggande taket är. Om taket säg har en teknisk livslängd på 40 år, och 30 av dom åren gått, alltså ~10 år kvar.

  Om man lägger solceller på det taket så kanske takomläggningen som kommer senare blir ett avsevärt dyrare projekt. Här finns kanske en breakpoint på antal år när det blir värt det(?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Garantitiden avser att solcellerna fortfarande ska ge 85-90-95% av sin ursprunliga verkningsgrad beroende på tillverkare. De slutar inte fungera efter 30 år. De fungerar antagligen fortfarande efter 50-100 år. Snarare är det växelriktaren som ge rupp.

   Radera
  2. Annars ja, ska du byta taket vänta tills dess. Säkert 10-20% av kostnaden för solcellerna är byggnadsställningen.

   Radera
  3. Mitt tak med betong-pannor är 42 år gammalt nu, så det börjar bli dags att byta. Jönåker (numera Moniér) kunde inte gjuta takpannorna tillräckligt täta förut, men de nya ska vara mycket homogenare och tätare, gäststugan har den nya varianten. Underlagspappen kan också vara ganska krispig.

   Nej, här blir det nog solpaneler mot söder som avslutning på en kommande altan, delvis med tanke på att man kan ha upp till 1.8 m höjd som mest, inom 3.6 m från huvudbyggnaden eller Attefall-huset. Här verkar det behövas upp till 1.8 m, pga bergets branta lutning. Huset skuggar då solpanelerna senare på eftermiddagen.

   Radera
  4. Om du har markyta, sätt solcellerna på markställnung, så slipper du bry dig om framtida husrenoveringar.

   Radera
  5. Jag har väldigt gott om markyta och har redan funderat på markställningar, tomten är en södersluttning.

   Radera
 8. Så länge schablonen 40 stämmer för dig. Tak kan hålla i 100 år.

  SvaraRadera
 9. Så länge schablonen 40 stämmer för dig. Tak kan hålla i 100 år.

  SvaraRadera
 10. Beställt ny, större,snabbare och häftigare luft-luft VP.
  Dessutom flyttar vi innedelen för bättre värmespridning.
  Räknar med en besparing på ca 2000kWh direktvärkande el.
  Gäller bara att leveranstiden håller :)

  Än har vi dock inte slagit på värmen tack vare välisolerat hus.
  Men det börjar svalna av så smått.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska köpa en luft-luft värmepump till våren, efter att balkongen har gjorts om till en glasveranda. Jag vill inte hänga upp den på husgrunden, eftersom det redan finns en spricka i Leca-muren där och den ska lagas. Luftvärme-pumpen vibrerar ibland sönder väggen som den hänger på, om det är en tegelvägg med fogar eller en stenmur bakom. Den får istället stå på ett stativ med betong-klossar under fötterna.

   Jag står inte ut med en sådan värmebölja till som i somras. Som tur så kunde jag simma i poolen halva dagarna under 7 veckor(distans-jobb, distans-studier).

   Radera
  2. Jag fick RINGORM (TMI?) på tre ställen på kroppen av svettningen pga värmen. Lite underligt, eftersom jag inte har något husdjur, bor ensam i huset, tvättar alla sängkläder och handdukar vid 60 C, duschar flitigt och har badat i väl-klorerat vatten dagligen under hela sommaren.

   I midsomras kom det första röda utslaget, sedan fick jag röda, kliande ringar på underarmarna och efter ett tag fattade jag - RINGORM! JÄVLAR! De svarade på receptfri anti-mykotisk kräm från apoteket. Doktorn får nog skriva ut en starkare kräm eller tabletter för säkerhets skull. Jag har aldrig drabbats av ringorm eller något annat eksem förut.

   Hudsvamp (tinea corporis):
   Tillståndet förekommer i alla åldersgrupper.
   Ibland smitta från husdjur exempelvis marsvin, hund eller katt.
   Det finns ett, eller några få, isolerade, fjällande fläckar, eller ringformade utslag. Rodnaden är mest uttalad i utslagets ytterkant.

   Radera
 11. Trots att jag har bundet elpris, planerar jag för högre priser.
  Jag har redan 4,5kW ongrid solceller, men kommer utöka det under hösten, med ytterligare 1,8kW. Jag plockar ihop prylarna och monterar själv så får elektrikern ansluta det till nätet. Pris ca: 12000:- plus elektrikern.
  Utöver det, ett offgridsystem med batterilagring med 1,2kW solceller och ca: 4,5kWh batterilagring, som ansluts till en hybridinverter, som ger 240V 10A ut. Systemet kan även laddas via nätet, eller ett elverk.
  Priset på det landar på ca: 11000:- Där kan jag göra allt jobb själv, då det inte är nätanslutet.
  Det blir bra terapiarbete, nu när kvällarna blir mörkare ;-)
  Dessutom motiverar kvällens nya prisrekord, på 2,40:-/kW i SE4 lite extra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där låter intressant. Är det 12.000 kr för 1.8 kW d.v.s ca 36000 kr för 4.8 kW? Ikea tar 70.000 efter avdrag för 4.7 kW. Har du några bra länkar för gör-det-själv?

   Radera
  2. Det måste vara 70 000 inklusive installation isf?

   Radera
  3. @Sjunkbomb
   Till ongridsystemet, 3x dessa växelriktare (måste ha tre st då Eon kräver installation på alla faserna) https://www.ebay.com/itm/164782362573?var=464261781826
   Sedan 2x panel på på varje sådan om ca: 300w st.

   Till offgrodsystemet, denna hybridinverter https://www.ebay.com/itm/224568011331 och till lagring, 2x Biltemabatterier á 180Ah
   sedan 3x solpaneler på knappt 400w st

   @Cornu
   70k låter inte orimligt. Jag har själv sett sådana priser. Men då är det en helt annan inverter än jag skall ha och inte heller Biltemabatterier. http://www.swedensol.se/produkter-solel/batterilager?product_id=121

   Radera
  4. Öht kan ett sådant offgrid blybatterisystem vara mkt mer prisvärt än att köra riktigt livesystem med litium. Är det bara för nödström behövs inte litium egentligen, används ju sällan. Har själv 2x 75Ah batterier på vanlig Biltemaladdare, plus ett mindre överblivet batteri från paj UPS. Koppplas till lämplig utrustning via vanlig växelriktare, har en 1500 W ren sinus för att kunna driva pumpen, annars Klas i Sjöns 300 W rena sinus för främst IT-utrustning, lampor etc.

   Radera
  5. Sedan har jag 720 Wh litium till IT-utrustningen också i enligthet med tidigare blogginlägg.

   Radera
  6. Tja, lite av det offgridsystemet, är för att jag vill testa det och för att det inte kostar skjortan att leka lite ;-)
   Men jag räknar med att få tillbaka pengarna på 5-6 år.
   Sedan är det ju ett flexibelt system, som går att ladda flera olika sätt. Från sol, nät och generator.
   Men, i morgon skall jag sätta det i drift, även om det blir med några småpaneler jag har liggandes, medans jag väntar på de som skall sitta där slutligen.

   Radera
  7. Jag hade tidigare blysyra-batterier (bl a Global), men de var kassa och vi har kört dem till återvinningen. Jag köpte senare AGM-batterier (Tudor) på rea hos SeaSea och de har varit kanonbra: håller laddningen bra med väldigt lite underhållsladdning, ger allt när man kopplar in en stor last på invertern och är snabba att ladda upp på nytt. Perfekt för den som inte kommer ihåg att underhållsladda sina bil- eller båtbatterier, som jag.

   Vi har flera 12 V frysar och kylar, det är ganska mycket "Tech Hoarding" hos oss, knökfullt med teknikprylar överallt. Min syster har haft ett svårt "samlarproblem", hon brukade handla kläder för hela sin lön och sitt arv efter pappa, så det ligger nog i släkten. Sedan hyrde hon ett bord på en loppmarknad och sålde allt för 10% av ursprungsvärdet.

   "The difference between a "hoard" and a "collection" is how these items are organised. A collection is usually well ordered, and the items are easily accessible. A hoard is usually very disorganised, takes up a lot of room and the items are largely inaccessible."

   Radera
 12. Vad kan man göra som lägenhetsinnehavare? Inte mycket om något eller?

  Priserna bör ju inte bli lägre nu när Naturskyddsföreningen avser stoppa Cementa, inga nya "heliga vindsnurror" efter det utan mer fin-olja i Karlshamn för miljörörelsen.

  https://www.gp.se/ekonomi/naturskyddsf%C3%B6reningen-avser-%C3%B6verklaga-cementa-1.55908640

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tvärtom. Tvärstopp i industrin tar bort en stor del av förbrukningen.
   Industrin står ändå för 35%...
   Samhällsservice 40%.

   Radera
  2. Det är löne rörelse nästa år. Inte bara elpriserna som faller.

   Radera
 13. Satte upp ca 7kw för ca 75k efter avdrag innan sommaren. Har givit ett netto på över 13 tusen kronor hittills. Ca 43 grader lutning ett par grader väster om söder. Eldar annars m flis vilket känns tryggt inför vintern. Funderar tack vare cornu på ett litet elverk m trefas som kan hålla igång flispannan vid strömavbrott. Kakelugn, gasspis samt vedspis finnes också. Känns ändå trist att vårt land(med omnejd)är på väg åt det här hållet.

  SvaraRadera
 14. Kakelugn och vedspis i gamla delen av huset, installerade Jötulkamin i nya delan av huset för två år sedan. 130 kvm i ett plan hålls enkelt rejält varma utan el. Bara badrummen som får golvvärme. Två luftvärmepumpar från Jula( a 5000:-/styck) installerade själv, som stöd om vi inte kan vara hemma och elda. Trots det blir det c:a 15000 kwh på årsbasis. Förstås har värmepumparna gått som AC i somras så det drar väl upp förbrukningen en del. Eget vatten och avlopp(gott vatten, inte som grodvattnet från kommnunen).

  SvaraRadera