Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2021-09-29 07:25

Hårda börsras under tisdagen - lugnare i Asien på onsdagen - huvudskuldra i OMXSPI

Gårdagen bjöd på hårda börsras i Europa, USA och Sverige, även om utvecklingen på onsdagsmorgonen är något lugnare i de asiatiska tidszonerna. De amerikanska räntorna rusar vidare uppåt och för Stockholmsbörsens breda index OMXSPI fick vi igår en huvudskuldra, vilket inte anses vara ett gott tecken.
Dagschart OMXSPI
I Europa rasade CAC 40 med -2.17%, DAX med -2.09% och Euronext 100 med -2.11%. Bäst klarade sig britternas FTSE 100 med endast -0.50% trots att Mad Max utspelar sig i landet med kampen om den sista bensinen.

I USA föll S&P-500 med -2.04% och NAsdaq Composite med hela -2.83%. Dollarn var rätt stabil mot kronan och hittas på 8:73 USDSEK, men de amerikanska räntorna skenar vidare. 10-åringen ligger nu på 1.54% och den högsta nivån sedan juni. Annars kan man tycka att räntorna borde falla när marknaden flyr aktier, men snarare verkar det som stigande räntor med sina högre avkastningskrav på de övervärderade aktier piskar ner aktiemarknaden. Inte heller guldpriset sticker iväg, utan hittas på 488:- SEK per gram. Detta talar alltså för att det egentligen inte är panik, utan ett fundamentalt skifte bort från aktiemarkanden drivet av högre avkastningskrav. Annars hade guldet stigit. Och många aktier är absurt högt värderade. I bästa fall kan kvartalsrapporterna hindra nedgång, men det finns nog inte så mycket uppsida i de flesta aktier just nu.

I Stockholm gick storbolagsindex OMXS30 -2.17% och OMXSPi gick hela -2.42%, så Stockholm fick vara bäst i klassen i Europa även om Nasdaq-börsen var värre.

Intressant är att vi fick en huvudskuldraformation, vilket tekniker brukar anse är ett dåligt tecken. Börsen stängde inte bara på dagslägsta, utan dessutom under den botten som vi såg måndag förra veckan. Det brukar innebära att proppen går ur. Mot detta talar att vi befinner oss i ett stödområde där OMXSPI vänt flera gånger förut, så vidare nedgång kan var seg. Fast faller detta stödområde kan det gå fort, men utan en riktig krasch lär det oavsett ta några dagar, då området är brett.

I Asien faller Australiens ASX 200 med -0.97% vilket är det index som bäst visar vägen för Europa, utom när det förstås inte gör det. Hang Seng faller -0.45%, KOSPI -1.49%, Nikkei 225 -2.15% och i Singapore småskrattar Straits Times med oförändrat på +0.04%.

Alla bloggläsare sålde förstås på toppen, så det är lugnt på den fronten för er.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

6 kommentarer:

 1. Jag gör tvärt om!
  Köper på toppen och säljer på botten!

  SvaraRadera
 2. För varje avslut på börsen finns det alltid en köpare och en säljare. Även en blodig dag är det någon som ser ett värde och köper en utbombad aktie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är jag inte säker på "månadssparande av tjänstepension i indexfond via arbetsgivaren" nödvändigtvis tänker så, utan det är dumma pengar som ständigt går in så smarta pengar kan sälja.

   Radera
  2. Nu förstår jag inte sparekonomer brukar väl rekommendera att köpa hela tiden.. :-) och den totala pensions insättning varje månad är nog inte att förringa. Svårt att hitta bra defensiva placeringar för dom, på de flesta jag har finns tex inget alternativ med ädelmetaller fanns för något år sedan på ppm men nu har inget än mina konton som tvingas till fondplaceringar någon sådan. Mest defensivt är stats papper i dollar eller möjligen euro vad man nu tror mest på.

   Radera
  3. Inser att det inte är helt sant, har lite hos Avanza som tvingas till fond men med hela deras utbud av fonder finns liten mer att välja på.

   Radera