Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-09-24 14:49

Fredagsmys: Bokmässa trots allt - för branschfolk desperata efter Mötet (TM)

Dags för lite fredagsmys. Trots allt blev det en bokmässa i år i någon form i form av hybridmässan med enbart seminarieprogram, där jag själv deltar på söndag. I princip var det bara de närmast sörjande närvarande och seminariepubliken sägs välja det billigare digitala alternativet. Men det branschfolk som faktiskt närvarar verkligen törstar efter det där Mötet (TM) man inte haft på två är, både de planerade och särskilt de spontana.
Välkomna till den tomma Bokmässan!
Bokmässan har spektakulärt dålig timing då alla relevanta restriktioner i praktiken släpps nästa veckan, men man hade förstås inte kunnat planera annorlunda, då allt bokas upp åtminstone ett halvår i förväg.

Istället är det nästan bara media och de som framträder, samt deras förläggare, PR, agenter och en del annat branschfolk närvarande. Och några tappra författarsjälar som åkt till mässan bara för att hålla flaggan i topp och ha planerade och spontana möten.

Bänkar man sig kvällstid i den enorma lobbyn på Hotel Gothia, med sina två restauranger och barer så slogs åtminstone jag av att antingen har jag blivit kändis, eller så stöter alla på mig - män som kvinnor - trots att min fru Lena sitter intill, eller så är alla desperata efter Det Spontana Mötet (TM) och granskar varenda person de ser i hopp om att det är någon de känner. Och det är detta tredje alternativ som är det korrekta. Alla letar efter Mötet.

Och de uppstår. Vi träffade en nyligen flerfaldigt prisbelönt författarkollega och illustratör efter cirka sextio sekunder i lobbyn, och en halvtimme senare blev det även spontana möten med förlaget, inklusive min PR-ansvarige. Dock var det inte den vanliga bokmässans minuter mellan de spontana mötena, utan mycket längre ledtider.
Park Bokmässan 2021

Därefter drog vi vidare till ett nästan helt öde Park, för planerat möte med goda kollegor, där även flera spontana möten uppstod, liksom även senare tillbaka på Gothia efter att sällskapet blivit utkastade från Park.
Park Bokmässan 2016

Samtidigt finns de planerade mötena med förlagsmiddagar, agentmiddagar och andra planerade möten, så bara för att de spontana mingelplatserna som Park eller Gothias lobby var öde relativt sett så har nog ändå många restauranger fått ett litet tillfälligt uppsving via bokade mässmiddagar. Fast många platser nära mässan gapade öde, tvärt emot normalläget.

H23 lunchtid klockan 12:18

Det var även gott om lediga platser på H23 lunchtid, och om man nöjde sig med barserveringen så behövde det inte bokas bord. Det fanns till och med tider lediga inom den närmaste halvtimmen vid de dukade borden, något som annars måste bokas veckor eller månader innan för bokmässan.

Det blev till och med ett spontant möte med en bloggläsare, diskret svart Snigel-ryggsäck och allt.

Så visst är det en bokmässa, men en väldigt annorlunda och gles sådan.

En del oroar sig för att Wuhan-pesten blev bokmässans död, men utirån den törst eter Mötet (TM), som man ser i branschfolkets ögon, är åtminstone inte jag det minsta oroad. Bokbranschen vill ha sin årliga firmafest. Det som återstår är att genom ett öppet myllrande mässgolv fullt av små evenemang i montrarnas mångfald få tillbaka besökarna, som i år sitter med Bokmässan Play istället. För även besökarna vill ha de spontana mötet och chansen att träffa Förattaren, Illustratören, Kulturpersonligheten, Journalisten eller Kändisen, inte bara sitta med händerna i knät på ett halvtomt seminarium.

Sedan blir det kanske inte den sedvanliga Bokmässanpesten i år - normalt drabbas halva branschen av vanliga förkylningar dagarna efter mässan. Förhoppningsvis innebär skärpta hygienkrav och att man ska vara frisk efteråt i år mindre allmän smitta. Utom sådan som sprids enskilt på hotellrum.

Med det önskar jag ett fortsatt fredagsmys. Själva återvänder vi till mässan på söndag för mitt uppträdande som den som betalar 395:- SEK kan se på Bokmässan Play. Spontant kan du antagligen lägga de pengarna på att köpa två ex av Drönarhjärta istället - ett till dig själv och ett att ge bort - om du inte är intresserad av en lång rad av de övriga seminarierna. Som författare uppträder man gratis - det är antagligen rent av så att förlagen betalar mässan för ynnesten att få ha sina författare på scenen, inte tvärt om.

I år är mässan främst för de närmast sörjande.

Nästa år, kanske? Det kommer bli episkt i så fall, tre år efter sista riktiga mässan 2019. Snacka om kosläpp.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

9 kommentarer:

 1. Dedo down så har du lite humor, som Monthy Python fast värre, mer cyniskt och mer svenskt 😂😉

  SvaraRadera
 2. Intressant, inom mitt skrå så har ingen av de kollegor jag har pratat med någon törst efter det personliga mötet. Nu får man nog anta att det både är annan approach på en bokmässa och på en "bokbranschmänniska" än på en inköpare men att slippa säljare, möten, kaffemaskinssnacket, "fint kontor ni har" och istället ge dom 15-45 minuter på elektronisk väg där man kan trycka röd knapp och slippa lidandet är en gudagåva.

  Länge leve Wuhan pesten!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta i branschen är egna och frilansare. Författare jobbar hemma själva, liksom frilansarna inom omslag, redaktörer, korrläsare osv. Således finns väldigt lite faktiskt utbyte till vardags, ens via möten online. I teorin kanske du sitter hemma hela året även normalt, utom vid två tillfällen - när du har boksläpp, samt bokmässan.

   Radera
  2. Lätt ironiskt är att en bransch som bokbranschen, som enligt en del ska vara vänster, mestadels består av ensamföretagare utan anställningstrygghet och utan arbetsgivare.

   Radera
  3. Ah, så i princip var vardagen en "pandemisk realitet" redan innan Covid för bokbranschen. Man lär sig något nytt varje dag!

   Själv hade jag ändlösa rader möten varje dag och till det detta evinnerliga resande som konsumerade upp både tid och humör.

   Taxi, säkerhetskontroll, incheck, flygning, utcheck, taxi, konferensrum, äckligt kaffe, mer konferensrum, mer taxi, incheck hotel, något att äta, läsa ifatt mail som man inte hunnit när man rest, sova lite, hotellfrukost (den enda ljusglimten), mer taxi, mer konferensrum, äckligt kaffe igen, ännu mer konferensrum, mer taxi, mer flyg och säkerhetskontroller och så lite taxi, hemma! Aj fan, alla sov redan!!!

   Nja, jag gillar det här nu! Trevlig helg påbjudes!

   Radera
 3. Avrådan mot utlandsresor gällande Corona tas bort 1 oktober. Nu kör vi :)

  SvaraRadera
 4. Såg reklam för "Spontana heta möten på hotell i närheten av dig" men tänkte inte så mycket på det. Hade jag vetat att det var du hade jag aldrig tryckt bort annonsen! :(

  SvaraRadera
 5. Det var fullbokat på Armemuseums restaurang idag så fick pallra mig över till Östermalmshallen istället. Bokmässan kanske skulle flytta till capital of scandinavia? Men ett smörrebröd med en snaps och en stöl slank ner lika bra. Fick till och med med mig några unkna ostar hem.

  SvaraRadera