Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2021-09-23 15:00

Foton: Höstdagjämning och höstblot

Igår kväll var det årets höstdagjämning, vilket som traditionellt firades med höstblot, denna gång högst upp på berget efter att tallarna där avverkats i vinter. Några foton nedan.
Två timmar innan klockslaget
Med eldningen av tallgroten högst upp på berget är nu en plats med en mils utsikt rensad för fortsatta ritualer och sociala aktiviteter, vilket läggs till listan av projekt. Det var förstås viktigt att ta ner dessa tallar innan myndigheterna kommer med eventuella förbud. De grenar och toppar som blev kvar var inte av en volym stor nog för att ekonomiskt flisa, så de fick agera bränsle till årets höstblot.
Bloggaren något avklädd, då det blev rätt varmt. Även detta blev för svettigt efter ett tag.

Vädret var också perfekt för att elda - det hade regnat på tisdagen och skulle ösregna på torsdagen, samtidigt som det var rätt vindstilla för att vara högst upp på berget med fri sikt västerut.

Lite fart på lågorna

Det blev nästan tre timmars eldande innan klockslaget.

Sju minuter kvar

Mörkret har fallit och höstsolståndet har passerat.

Dito ur annan vinkel

Kvar är nu den rensade bergstoppen. Det finns en del mer ris att elda, men som var svårt att komma åt i mörkret, men det kommer ett midvinterblot också och nu har vi en plats att elda på, som kommer synas väldigt långt.

Resterna

Andra röstar i kyrkovalet istället. Vad som är mest rationellt kan man diskutera i små grupper.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. Var är bilderna på blodiga offergåvor & kroppar som offras till Asagudarna .. ?

  SvaraRadera
 2. Rörliga bilder! Premiär?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Test, kan SvD kan jag. Ska köra med stabil kamera isf.

   Radera
 3. Mysigt värre.
  Får man elda utan tillstånd? Tänker på hur långt bort det syns. Folk har ju en tendens att ringa brandkåren redan vid röklukt.
  Gissar att räddningstjänsten inte skulle vara helt glada om de kom för att upptäcka att inget fanns att släcka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får elda utan tillstånd på egen mark utanför detaljplanerat område, så länge det inte råder eldningsförbud. Man är dock ansvarig för det som händer om man slarvar.

   Radera
  2. Får en att ångra köpet av villan i storstadsområde. Men är som tur är född i skogslän och kan blota både här och där på hemmaplan.

   Radera
 4. Anade att det var i sin ordning. Då lärde jag mig något nytt igen.

  SvaraRadera
 5. Har man lite bråttom med sitt eldande eller ifall det inte tar sig riktigt hjälper en lövblås, just say'n.

  SvaraRadera
 6. Bra höjd för en vårdkase som kan varna bygden när myndigheterna snokar runt efter vedkaminer, dieselbilar och annat otyg som stör världsbilden.

  SvaraRadera
 7. Utan att kalla det blot så gjorde vi det här varje höst i barndomen. Vi kallade det kort och gott att göra uteeld. Men tidpunkten var ungefär samma och det var definitvt en samvarogrej och inte slyrensning. Hade vi en-ved var det då på glödbädden den skulle eldas för den goda doftens skull. Väldigt trevligt att sitta uppe och kolla på forn-tv sent på kvällen med grillade kabanosser.

  SvaraRadera