Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-09-27 08:22

Försiktiga börsuppgångar i Asien under måndagsmorgonen

Börserna trevar sig försiktigt uppåt under måndagsmorgonen, efter gårdagens överlag negativa vecka.
Lägenheter, men nog inte Akelius utan sannolikt bostadsrätter i gräddhyllan Kungsbacka, åtminstone på högra sidan där 44 m2 i mars gick på 2 620 000:- riksdaler
Börsveckan inleds alltså försiktigt positivt i de asiatiska tidszonerna, efter att förra veckan stängt på -1.54% för OMXSPI i Stockholm.

ASX 200 går i skrivande stund +0.55%, Hang Seng +0.16%, KOSPI +0.20% och Straits Times +1.20%. Nikkei 225 är dock oförändrat på -0.02%.

Guldpriset hittas på 488:- SEK per gram och dollarkursen mot kronan har varit relativt lugn på 8:63 USDSEK. Inga andra större valutarörelser heller. NOKSEK ligger på 1:01 och EURSEK på 10:12. GBPSEK hittas på 11:82.

Mest anmärkningsvärt är väl att de amerikanska marknadsräntorna fortsatte uppåt i fredags och 10-åringen nu hittas på 1.47%, vilket är räntor som senast sågs i juni.

Akelius FAstigheter har sålt Roger Akelies livsverk med nästn 29 000 hyresrätter i Skandinavien och Tyskland. Man har dock kvar fastigheterna i den angloamerikanska sfären och i Paris. Att man skulle sälja i Norge, Sverige och Tyskland var redan kommunicerat tidigare under månaden. Köpare är Heimstaden.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

9 kommentarer:

 1. Kolla parkstad? Snart med havstomt där. Badvaktsrollen får bestämmas på nästa stämma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns såklart de som har det värre. Förr i tiden tyckte man det var klokt att bygga en bit över vatten, den lärdomen försvann i ett irrvarv av ljust och fräscht kanske.

   Radera
 2. "Varför vill ni sälja?

  – Det är av ekonomiska skäl. Jag har ägt hyresfastigheter i Sverige under 27 år, och i EU sedan 2006. Nu investerar jag mest i England, Kanada och USA för att det är mer lönsamt. En bidragande ekonomisk orsak är att EU de senaste tjugo åren har infört regleringar av olika slag. England, Kanada och USA förenklar för företag. Det innebär att tillväxten i BNP är och kommer att vara ett par procent högre i dessa länder än i EU, skriver han.

  ..

  Men du har ju sagt att du gillar bruksvärdesystemet för att bestämma hyrorna och är motståndare till marknadshyror…

  – Ja, tack vare hyresreglering är det enklare att äga hyreshus i Sverige än i länder med marknadshyra; aldrig några vakanser."

  https://www.hemhyra.se/nyheter/akelius-vill-salja-28-500-hyresratter-vi-ska-lamna-sverige/

  Med andra ord värderar Roger numera driftsnettot högre än fastigheternas potentiella framtida uppvärderingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ju en potentiell framtida nervärdering också: "Förbjud vinstuttag på hyresmarknaden".

   Känns kanske långsökt, men om/när det börjat diskuteras så är det redan för sent. Kolla ex. på friskolorna och Academedias börsvärde den senaste tiden.

   Radera
  2. Det vore fullkomligt otänkbart men det omvända kan mycket väl hända, helt fria hyror.

   Radera
  3. "Det vore fullkomligt otänkbart...." - skulle kunna bli en klassiker i stil med:

   "internet är en fluga"
   "There is no reason anyone would want a computer in their home"
   ...

   Vi har inte en aning om vad våra kära folkvalda kommer hitta på för stolligheter i en framtid inte alltför långt ifrån oss...

   Radera
 3. Hur är det med råvarupriser?
  Främst kol och gas?
  Något man bör oroa sig över?
  Som typ Spanien, Storbritannien eller typ alla lantbrukare som är beroende av billig konstgödning.

  Jo, det är ledande frågor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget att oroa sig för Anders, somna om bara, sätt på ett avsnitt av "Bonde söker fru" och planera samtidigt för din nya husutbyggnad, pool och spaanläggning och när du ändå är igång lägg på 150.000:- så tar du och familjen en jorden runt kryssning eller 4 månader i Thailand medans huset byggs om...

   Det är ändå så billigt att låna ju [sic!]

   Radera