Aktuellt

Söndagsenkät: Vad tycker du om din lokala kollektivtrafik?

Dags för en söndagsenkät igen. Vad tycker du om din lokala kollektivtrafik? Svara nedan. Varning för spårvagn!

2021-09-25 09:04

Evergrande ska ha missat räntebetalningarna

Bland annat Bloomberg rapporterar att den kinesiska skuldsatta fastighetsjätten Evergrande ska ha mssat räntebetalningar på sina obligationer i torsdags. Därmed tickar klockan för fastighetsbolaget, då man tydligen inte ska få begära bolaget i konkurs förrän efter 30 dagar.
Veckochart Hang Seng. Logaritmisk skala.
Beloppet ska än så länge handla om 84 MUSD och tidigare i veckan ska man även missat att betala skulder till bankerna. Totalt ska skulderna hos bolaget handla om storleksordningen 300000 MUSD, alltså 300 miljarder dollar.

Anställda ska inte heller fått lön i bland annat koncernens kinesiska elbilsverksamhet.

Aktien föll med -11.61% igår fredag och drog ner Hong Kong-börsens Hang Seng-index med -1.30%. Börsen är ner -2.92% för veckan, men som ni ser på veckocharten ovan har de senaste veckornas uppmärksamhet kring Evergrande bara fortsatt en redan pågående nedtrend, initierad av Beijings nedslag på kinesiska Internet- och spelbolag. Lite till så är man nere på botten från coronakraschen.

Ingen vet nog egentligen konsekvenserna av en konkurs för Evergrande. Även om västerländska banker bestämt hävdar att det har begränsad exponering, så utlöses en eventuell finanskris som ett korthus som faller.  Man behöver inte vara exponerad mot det totalt sett lilla kortet Evergrande, för att dras med när kanske hela korthuset faller.

Dock kommer inte längre några centralbanker tillåta en upprepning av den akuta finanskrisen 2008 - 2009. Verktygen och arbetsmodellerna för hur man ska rädda marknaderna finns på plats denna gång. Skadan kommer begränsas till enskilda bolag och inte hela marknaden.

Snarare bör oron ses som ett tecken på att börserna är övervärderade och att många sitter med feta vinster som de nu börjar bli oroliga över. Det har varit hög tid för en sättning på börsen ändå nu, och det är kanske vad vi får se.

Tjugo till trettio procent ner skulle bara vara hälsosamt för värderingarna, och samtidigt förhoppningsvis utplåna myriader med levande döda zombieföretag som finns på börserna idag - företag utan några som helst framtidsutsikter för att faktiskt kunna gå med vinst, utan som endast lever på att äta hjärnorna på dumma människor och deras tillhörande kapitaltillskott.

På tal om korthus - ett barndomsminne var att bygga korthus i kajutan på båten som liten. På en båt. Brukade gå att bygga iaf 3-4 våningar om man var försiktig.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

44 kommentarer:

 1. Jag tror inte att Evergrande kommer trigga en finanskris likt Lehman Brothers, Kina är inte särskilt integrerat med de globala finansiella marknaderna.

  Den kinesiska fastighetsmarknaden är dock en jättebubbla och det här KAN vara nålen som smäller den. Kinas BNP och arbetskraft består till stor del av byggsektorn. Likaså hushållens besparingar. Landförsäljning är en väldigt stor andel av skatteintäkter.


  Om världens näst största ekonomi bromsar in så kommer det få globala effekter utanför börsens fantasivärld. Troligen inte en jättesmäll för oss i Sverige, men vissa effekter känner vi redan av (ex. NEVS).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min bror berättade att när han jobbade i Kina för tio år sedan insåg han att det skulle komma en fastighetskris. Flera kineser pekade på höghus och berättade att de köpt några outhyrda lägenheter, som de senare tänkte sälja när priset ökat. Verkade vara ett vanligt sätt att spara i Kina då.

   Största effekten av det upphörda byggandet i Kina är dramatiskt fall för järnmalm. Behövs inget stål till armering.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Jag pluggade i Kina ungefär samtidigt och hade samma upplevelse.

   Yes, järnmalmen har varit i fritt fall sedan juni: https://www.investing.com/commodities/iron-ore-62-cfr-futures

   Då kan jag säga att det länge snålat på armerignen. Är inte byggnadsingenjör, men när man såg att det var tunt som klädhängare så tänkte man "det där kan ju inte vara bra". Pluggade i södra Kina. Pearl River-deltat är världens mest tätbefolkade område enligt vissa mått. Det är också en jordbävningszon.

   Radera
  3. Var i Kina senast för 10 år sen. Vad jag fick berättat för mig av de kinesiska kollegorna då var att familjerna hade sparat i generationer (socialistiskt land så eget skyddsnät). Dessa pengar använde man då för att köpa lägenheter. Detta märktes när man åkte inne i Peking. Var släckt överallt i de nya komplexen. Att det någon gång skulle komma till ända var givet. Får se om det blir nu.

   Radera
  4. Säljer Sverige stål för armering i
   Kina? Trodde det var i huvudsak Australien som stod för det.

   Radera
  5. Är så fallet så kanske Australienska producenter sälja någon annan stans?

   Radera
  6. Jag har för mig att Sverige producerar rätt så mycket av världens finstål (höghållfast och specialstål?), så kanske inte samma sak då det krävs så mycket mer om det skall armeras med.

   Radera
  7. En fastighetsutvecklare med gigantiska lån - wow. Finns dock ingen direkt likhet med Lehman.

   Radera
 2. De 300 miljarderna inkluderar inte leverantörsskulder och värdet på alla fastigheter som ska levereras, om jag förstått det rätt. Straits times skriver att om man inkluderar leverantörsskulder kommer man upp i 410BUSD. Och vem vet vilken röta som döljer sig i bokföringen? I reda pengar kan det komma upp till Lehmanstorlek.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den finansiella ekonomin har svällt rejält sedan Lehman tack vare centralbankerna, så inte ens Lehmanstorlek skulle ha samma konsekvenser idag.

   Radera
  2. Nästan så man tror att detta är medvetet. Om entiteter är så stora att när de faller drar med sig ekonomin. Då blåser man upp ekonomin tills att entiteten inte är stor och inte längre kan dra med sig ekonomin.

   Radera
  3. På äkta socialistiska manér :"Faller en faller-alla"

   Radera
 3. Vad kan de inrikespolitiska konsekvenserna bli om kinesiska bubblor brister och en överväldigande majoritet av den nya medelklassen förlorar sina besparingar? Jag vet inte men det skulle kunna få stor betydelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vill man måla fan på väggen kan man tro att partiet får för sig att genomföra något stort gemensamt projekt, exempelvis att invadera Taiwan.

   Radera
  2. Jag tror också det, min teori är att Kina kommer leta syndabockar och en anledning till vapenskrammel skulle kunna vara om de hittar en syndabock till varför deras inhemska ekonomi kraschar.

   Radera
  3. Ja, att attackera Taiwan kommer göra underverk för ekonomin. Not.

   Radera
  4. @Rickard, skulle det motverka aggression menar du?

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Det viktigaste här över ekonomin är väl den ekonomiska och politiska sammanhållningen i Kina, ur ledningens perspektiv där?

   Radera
  7. Om de tänker sig för innan de skickar iväg bombplanen så kanske de förstår att det inte lär hjälpa.

   Men huruvida de är fångar i sin egen retorik vet jag inte.

   Men money talks and bulls hit walks.

   Radera
  8. Magnus Redin är på bollen här, som vanligt i den västerländska (i allmänhet) och den svenska (i synnerhet) analysen så utgår vi ifrån att allt handlar om pengar och att detta, om det skulle gå åt helvete i Kina, kommer vara och hanteras i stort som 2008. MEN det kinesiska kommunistpartiet har ett enda mål, behålla makten och fortsätta kontrollera Kina samt upprätthålla bilden internt i landet att Kina numera är världens mäktigaste eller åtminstone på väg att bli världens mäktigaste supermakt. Lägg till det en narcissitisk galning vid rodret så kommer man ha en helt annan vinkel på vad man behöver göra och hur man agerar om detta börjar mullra internt i Kina.

   Obamas "strategic patience" strategi där hans rådgivare var helt övertygade om att Kina kommer bli en tokliberal demokrati som hade gett Martin Ådahl erektion borde väl ha lärt oss något om landet?

   Radera
  9. Unite the country with a common enemy?

   Gillar kineser att gambla? (på atr USA viker ner sig igen och släpper Taiwan?)

   Skiter björnar i skogen?

   Radera
  10. Jag tror ärligt talat inte att en ekonomisk krasch skulle ha så stor påverkan att folk tappar förtroendet för kommunistpartiet. Kineser överlag är väldigt nöjda med hur landet styrs. Det är inte så att folk i gemen började förkasta demokrati i västvärlden under finanskrisen (ja, det finns undantag). Jag tror i första hand att man kommer peka finger på miljadärena, fråga ex. Jack Ma hur han ser på framtiden. Nej juste, han får man inte tag på längre.

   Radera
 4. Är ju rätt fiffigt uträknat av CCP att låta utländska investerare finansiera "Det stora språnget" och lyfta levnadsstandarden för det egna folket. Sen skiter man i att betala räntan och förstatligar alla när skiten krashar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "..stora språnget Del 2" skulle det varit, alltså hämnden mot väst för opiumkrigen

   Radera
  2. Utländska investerare har ett val vart de investerar pengar. Har de tyckt att det är värt risken att finansiera världens mest belånade fastighetsbolag, så får de skulle sig själva. Man brukar väl inte räkna med en statlig bail-out på företagsobligationer.

   Radera
 5. Tjats mycket om Lehmen men var problemet 2008 egentlgien att en bank kursade? Eller att det fanns en massa lån som inte kunde betalas?

  Att en väldig massa lägenheter är övervärderade går knappast att ordna med bailaouts.
  Och om alla kineser tappar lsten för att köpa lägenheter på ritning går nog knappast heller att fixa med byråkratiska beslut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Centralbanken kan köpa fastigheterna.

   Radera
  2. Ja, folk glömmer att det finns oändligt med pengar... i en ändlig värld.

   Radera
  3. Jamen så är det ju. Det finns precis så mycket pengar vi vill :)

   Radera
  4. För vilka pengar? Belåningen för den kinesiska staten är skyhög och den blöder pengar från alla kroppsöppningar.

   Radera
  5. "Nytryckta" digtala pengar, det är bara att ösa på, en period med inflation stärker utrikeshandeln.

   Radera
 6. Om köpa lägenheter som aldrig används, samtidigt som det ej går att äga land i Kina, behövs en lösning på var kinesiska hushåll skall spara.
  För övrigt, även pm situationen är annorlunda här verkar det vara en hel del som köper boende som en samtidig spar- och investeringsform.
  Så vi är kanske inte så extremt annorlunda?

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. De kan sälja sin fotbollsskola som de investerat 185 miljoner dollar i eller världens största fotbollsarena som beräknas kosta 1.7 miljarder dollar. De har också byggt något slags konstgjort Hawaii med hotell, gallerior, stränder, säkert också fantasisummor.

  SvaraRadera
 9. Ett korthus är GBs isolationism.

  DN "LONDON. Under fredagen utbröt kaos på många bensinmackar i Storbritannien. Bristen på lastbilschaufförer tvingade flera bensinstationer att stänga.

  Vid de som var öppna var det ofta långa köer och en del införde ransonering på hur mycket man fick tanka."

  Hoppas vi inte härmar isolationism.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kommer nog runt snart. Börjar redan gruffas att de behöver ge utländska lastbilschaufförer tillfälliga arbetsvisa.

   Ge det ett par år så har hälften av de som röstade för brexit dött av hög ålder eller Covid-22.

   Radera
  2. Brexit har fixat precis vad det lovade att göra! Det finns nu efter Brexit alltså tillräckligt med lediga jobb för i princip alla arbetslösa i hela England.

   Att aktuellt uppdaterad matchning på arbetsmarknaden saknas är den andra sidans felt. Liberal MSM hade kunnat analysera den kommande situationen korrekt och hjälp/uppmanat de arbetslösa att skaffa sig förväntat efterfrågade utbildningar. Det kan ju inte vara någon större överraskning vilka jobb som dominerades av utländsk billigare arbetskraft och som nu skulle bli lediga för britter på hemmaplan.

   De hade mer än fem år på sig. Istället lade de allt krut på att hetsa mot Boris, övertala den arbetslösa röstboskapen att göra ingenting, samt clickbaitade landet redan usla tabloidmedia för egen maximal monetär vinning.

   Radera
  3. Det finns mer som är tokigt där.
   Bland annat deras satsning på vindkraft.
   Nu i det akuta skedet är det brist på koldioxid.

   Vi lär återkomma framöver framöver i det ämnet.

   Radera
  4. Finns inte en chans att brittiska arbetslösa kommer att fylla ens en bråkdel av "luckorna" som gästarbetarna lämnade efter sig. Detta är något som bl a frukt- och grönsaksodlare har fått erfara. Den inhemska arbetskraften insåg redan efter en att detta var "too hard work" och kom inte tillbaka nästa dag. Nu kommer vintern till UK med ett val för många låginkomsttagare; "heating or eating?". Inte så kul i ett land där 1-glas fönster och kass isolation är vanligt.

   Radera
 10. Var och jobbade i Kina några månader innan de höll OS. Både i Bejing och Nanjing reagerade jag på de många hundratals lyftkranar som var igång och undrade över hållbarheten ekonomiskt.

  Det var iaf en grym syn att åka runt ett hörn och se den gravitationstrotsande CCTV-skrapan under uppbyggnad. En mängd ljud som det verkade taxichauffören var van vid kom över mina läppar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räcker man är i valfri håla 5M+ med en större industripark under utveckling.

   Fy fan vilka råtthål.

   Radera
  2. Semiråtthål skulle jag säga. Arbetskraften nyttjades på ett sätt man inte är van vid här. På morgonen då jag åkte ut till min arbetsplats hade 500 män börjat röja ett område. På kvällen då färden gick tillbaka mot hotellet var det röjt o plant som en dansbana, en 10 000 m2.

   Värre var det när jag jobbade i inre Brasilien i José Dos Santos, där kan vi prata råtthål av korrugerad plåt som knappt höll i hop, folk som låg döda på gatan med kanylen i armen o en satans massa brott

   Radera
 11. Vi har ju åtminståne blivit av med världens mest irriterande diplomat. Blev han tom för irriterande för husse, eller varför fick han kicken?

  SvaraRadera