Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-09-19 11:55

En ren S+MP-budget kommer klubbas - Centerpartiets åsikter spelar inte längre någon roll

Efter att SD förklarat att de inte kommer rösta för en M+KD-budget och Centerpartiet inte tänker fälla en socialdemokratisk statsministerkandidat så kommer en ren S+MP-budget att gå igenom i riksdagen. Regeringen kan helt enkelt strunta i att förhandla med C om t ex strandskyddet, äganderätten i skogen eller arbetsrätten.

Fint Centerpart, du har där, Annie, synd att vi inte behöver bry oss i budgetarbetet

SD har meddelat att de inte kommer rösta på en M+KD-budget, utan röstar bara på egen budget eller budget där de fått vara med och bestämma. M+KD släpper inte in SD i budgetarbetet, och därmed kommer en sådan budget få färre röster än en ren S+MP-budget.

Alternativen för budgetmandat ser ut som följer.

Socialistiska alternativ

S+MP: 116

S+MP+V: 143

S+MP+C: 147

Borgerliga alternativ

M+KD: 92

M+KD+L: 112

Brunhögeralternativ

M+KD+SD: 154

M+KD+SD+L: 174

De två budgetalternativ som är relevanta är alltså S+MP med 116 mandat och M+KD med 92 eller möjligen M+KD+K med 112 mandat. Man ser här att S+MP trumar en M+KD och M+KD+L-budget.

Således kan regeringen helt strunta i vad Centerpartiet och Annie Lööf (C) ylar om kring strandskydd, äganderätt i skogen eller arbetsrätten, som sägs vara de frågor man vill få igenom sin politik i via den sista höstbudgeten innan mandatfördelningen i riksdagen ändras i nästa riksdagsval.

Genom att inte vilja stödja en borgerlig budget och därmed erkänt att man är ett vänsterparti har C helt enkelt gjort sig irrelevanta. Faktum är att även om SD skulle stödja en M+KD-budget så är C fortfarande irrelevant, M+KD+SD får fortfarande fler mandat än S+MP+C, och L har slutat stödja S inför verkligheten att de kommer åka ur riksdagen. L tror att väljarna är dumma i huvudet, har minne som en guldfisk och ska komma tillbaka till partiet efter att ha stött S i tre år.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. Den tre år långa amatörfilmen "Svetsaren och Lantlollan" närmar sig sitt avslutande moneyshot och sedan får hon sitta där i nio månader och vänta på eventuella nya uppvaktare...

  SvaraRadera
 2. Jag hoppas verkligen, att SD tar sitt förnuft till fånga.
  Man behöver inte gilla SD, för att tycka, att stoppa mer vansinnig röd/grön politik är viktigare, än det politiska spelet.
  Och hur svekdebatten skulle gå bland SD-röstarna, kan man ju också fundera över.
  Jag tror de skulle tappa både förtroende och röster hos sin väljarkader.

  SvaraRadera
 3. Mycket möjligt att det ändå blir som 2014, en reservation i FiU som får majoritet senare. En ihopjämkad reservation kan utgå från en M+KD-budget och sen vinna stöd från andra partier, till exempel. Ungefär som 2014 och 2018.

  Vi får se hur det går den här gången. C har dessutom två möjligheter att utnyttja sin makt. Först statsministeromröstningen, sen budgetomröstningen (rambeslutet då specifikt). Om MP lämnar som de hotat med, tja, då blir väl ganska många glada ändå...

  SvaraRadera
 4. Skulle inte förvåna om SD och L röstar på den borgerliga budgeten. Skulle det ske kommer V och C rösta på den socialistiska budgeten som har gett dessa partier några rejäla feta köttben. C kan inte bli mer av ett stödparti än så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD har sagt att de inte kommer rösta på M+KD:s budget. Menar du att SD ljuger?

   Radera
  2. Det kan mycket väl bli så att man efter att ens budgetförslag fallit ändå jämkar ihop sig med en reservation, likt 2018. Det skulle mycket väl kunna bli så, för att peta bort åtminstone de mest ömmande punkterna.

   Radera
  3. Se tågordningen som den var efter förra valet på riksdagens sida här om rambeslutet 2019.

   Dvs, alla partier går fram med egna budgetmotioner. De röstar bara på sina egna -> regeringens proposition blir utskottets förslag. Men sedan reserverar sig ett eller flera partier med ett eget förslag den vägen, som sedan riksdagen kan rösta på. Då kan man rösta på en reservation utan att bryta mot löftet "vi röstar bara på vår egen budgetmotion".

   Jimmie Åkesson har redan antytt att det kan vara vägen framåt. Om inte C och V mangrant röstar för regeringens budget kan man nog räkna med att oppositionen kommer försöka sig på något liknande.

   Radera
  4. "Som det ser ut just nu så kommer vi inte rösta på en M-budget" var väl det Åkesson sa ungefär. Låter inte som det är 100% klart, är kanske en så kallad politisk målsättning eller ett sätt att sätta press på M?

   Radera
  5. Ja, en del av det spel som är kvar innan det är dags för skarp omröstning.

   Finns möjlighet för SD att i slutändan tex ändå rösta på en reservation som innebär en mindre förändring, snarare än ett helt budgetalternativ, om man nu inte samarbetar om ett sådant. Alternativt att omfördela inom ett utgiftsområde, även om det inte är lika omvälvande eftersom man inte kan ändra på själva ramarna när väl rambeslutet är taget.

   Av taktiska skäl kommer förstås alla partier hålla alternativen öppna i praktiken för att kunna krama ut mer av sina hjärtefrågor, särskilt gäller det C.

   Radera
 5. Cornu! "Brunhögeralternativ", du låter som en betongsosse som flyter med strömmen utför.
  "Socialistiska alternativ", borde heta "Kommunistiska alternativet" för att balansera ovan nedkladdning.
  Med en räv bakom örat har jag skrivit ovan text ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. @RA: bloggchefen vet att han retar upp vissa, och det gör han väldigt medvetet = skapar trafik till bloggen! Inget fel med det, affärsidéer bygger på att skapa intäkter i alla former, helst med så låga kostnader som möjligt.
   Sen bör nog bloggaren se upp nu lite inför valet: Det är inte bara rysstroll som vill höras här, utan även en hel del från Sveavägen 68.

   Radera
  2. @Ge... Givet" busar" bloggarjäveln😉, och vissa sväljer både agn, krok och lina.. Kul och provocera för att få en reaktion... Det gör även jag. Och, ja, många troll finns det.

   Radera
 6. Jag är inte 100 på att SD inte kommer att stödja en M+KD-budget. Jag tror det när jag ser det.

  SvaraRadera
 7. Nu verkar det bli S+C

  https://www.expressen.se/nyheter/uppgifter-regeringen-nobbar-v-i-budgeten-prioriterar-c/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt är ju känt redan. Och just det V-löftet tror jag man struntar i och tolkar som "sänk inte skatten för mycket". Plus att det även blir V-skattesänkningar (för bidragstagare). Att man sen lägger 7 mdr eller vad det nu är på allmänna inkomstskattesänkningar är rätt lite i sammanhanget, när man ser till den totala reformnotan om 74 mdr, så det sväljer nog V.

   Radera
 8. Vill M+KD ha igenom sin budget? Om det går dåligt är det pga deras budget som regeringen misslyckas och om det går bra är det trots oppositionens budget som de lyckats.

  SvaraRadera
 9. Intressant att S prioriterar C framför V (och även Mp verkar det som). S+C har ju 131 mandat, trumfar M+Kd+L. Och S prioriterar säkert C långsiktigt, trots att de nog tappar många väljare till V.

  Svaret från M borde bli att budgetförhandla med Sd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. S har naturligtvis tagit hänsyn till V, men det låter annorlunda när de uttrycker sig i media. Och media låter de hållas utan att ställa jobbiga frågor.

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera