Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-09-14 14:03

Elen kostar idag två kronor utan skatt och moms även i Stockholm och Göteborg (SE3)

Ikväll klockan 19:00 når elpriserna i elhandelsområde SE3 Södra Mellansverige Göteborg - Stockholm nästan två kronor, något under vad SE4 i Skåne fick betala igår. Därmed kommer elen kosta över tre kronor inklusive skatter och rörlig enätavgift även för villaägare i våra andra två så kallade storstäder. Miljöpartiets Vindkraftssverige fortsätter att visa vart framtiden är på väg.
Kan inte hålla nere priset
Efter att ha kostat över en krona sedan klockan 06 i morse och i skrivande stund 119 öre så kommer alltså elpriset i elhandelsområde SE3 nästan nå gårdagens skånska nivåer klockan 19:00 och kosta hela 192 öre ex moms, elhandelspåslag, energiskatt och rörlig elnätavgift.

Bloggaren kör rörlig timtaxa och jag man skulle välja att använda el vid tidpunkten blir priset 119 1.25*(0.02+1.91612)+(0.1984+0.356)*1.25=3:11 SEK per kWh.

De flesta kör inte timtaxa och kan inte välja bort detta pris om de kör rörligt. Istället schablonfaktureras de som om de gör av med som mest el när elpriset är som högst och som minst när det är som lägst.

Största vinnarna är förstås de som låst sitt elpris, men för varje vinnare finns det en förlorare - man ska fundera på hur många av elhandlarna som överlever de här priserna. Någonstans finns det någon som ligger brutalt fel på köp- eller säljterminer. I mitt fall har Södra Medlemsel 2 öres påslag, som ska täcka IT-system, fakturering, personal och elhandel. Andra elhandelsbolag kan ha högre påslag, men det är inte mycket till affär och ligger man fel kan det minst sagt gå åt helvete.

Vi får se om det blir en sträcka med konkurser bland elhandelsbolagen framöver.

Man kan seriöst fundera på vad ens elhandelsbolagen fyller för funktion längre, om någonsin? Elnätbolagen fakturerar rörligt om inte annat din energiskatt idag och har alla uppgifter och har redan faktureringskostnaderna. Varför inte bara lägga alla kunder på rörligt timpris eller rörligt månadspris även för elen direkt kopplat till Nordpools elpris utan påslag - trots allt har man redan IT-systemen, personalen och faktureringen.

Det är inte så att ett öre hit eller dit i påslag är det som avgör elpriset idag.

Förslagsvis lagstiftar vi att inga elhandelspåslag ska ske och att elnätägarna ska direktfakturera Nordpools elpris mot kunderna. På köpet minskar arbetsbelastningen rejält för kunderna - bara en faktura och inget behov av valmöjlighetVill kunden säkra sitt elpris får separata finansiella elprisförsäkringsbolag hantera den frågan. 

Den som tror att det är någon fri marknad med el när allt det handlar om är enstaka ören i elhandelspåslag måste vara nyliberal.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

38 kommentarer:

 1. Dags att fråga bloggens besökare: Har du bundit? Jag gjorde det igår faktiskt efter ditt inlägg som visade hur augusti-priset stack iväg ordentligt. Fyra år för 60 öre, kanske visar sig vara en dålig idé i längden men... Finns det något som pekar på fallande priser?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 48 månader bundet kostar i dag 90 öre enl. Elskling, så det var åtminståne kortsiktigt en bra affär.

   Radera
  2. BeM: Vilken zon är du i? SE4 här och hittar fortsatt avtal med 61 öre...

   Radera
  3. Vilket som är mest lönsamt är nog väldigt beroende på hur man förbrukar.
   Vårt hushåll med solceller och elbil kör självklart med timdebitering.
   Med lite framförhållning sparar man faktiskt stora summor på att ladda när solen lyser, eller elpriset är lågt.
   För vår del skulle bundet elpris inte löna sig, men å andra sidan skulle nog timdebitering inte vara lönsamt för ett hushåll med jämn normal förbrukning.

   Radera
  4. Problemet med timdebitering, för de allra flesta hushåll, är att man har svårt att styra sin elförbrukning efter det.
   Man vill värma huset när det är kallt. Det inte så kul att vänta tills elpriset har fallit.
   Man vill laga mat när man är hungrig. Inte heller så kul att vänta till 22.00....
   Belysning spelar kvittar med LED-lampor.
   Tvätta kan man kanske skjuta på, men kanske inte en barnfamilj.
   Diskmaskinen kan man köra på natten, kanske.
   Elbilen är trots allt ganska ovanlig.

   Men totalt sett inte så mycket man kan flytta.

   Radera
  5. Japp 5 år bundet <50 öre SE3.

   Radera
  6. Jag är i SE4.
   Vi hade oxå c:a 60 öre i förra veckan, men nu plötsligt är det 90 öre.

   Radera
  7. SE3 Göteborg Energi. Bundet 3år på 0.63kr/kWh

   Radera
  8. 5 år bundet á 54 öre i SE4

   Radera
 2. Mina 31 plattor på taket har aldrig kännts så fint som nu :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En intressant iaktagelse är dock att spotpriset når en topp vid 8-9, faller sedan tillbaka och har en botten vid 12-13, sör att åter igen stiga och når en topp vid 1-17.
   Men konsumtionskurvan ser inte ut så.
   Soleffekt?

   Radera
  2. Jo, det är väl (förväntat) utbud och efterfrågan som styr priset. Även om efterfrågan är konstant kanske utbudet förväntas öka (kanske sol och vind?) och då går priset ner. Dock inte till de nivåer som det skulle vara med ett kärnkraftverk i drift dock. Allt är relativt.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Men de snabbt ökande elpriserna öppnar ju för en lysande affärside.
  Jag har bundet i två år till för 42.8 öre + skatter och dstribution = 1.21kr/kWh.
  Min granne har solceller och får spotpris - 4 öre för elen + diverse ettöringar + skattesubvention på 60 öre.
  Då kan vi dra en kabel från mitt hus till hans! och sälja min billiga el tillbaka till elbolaget med en ganska bra avans, borde åtminstån täcka kostnaden för 25 meter EKKJ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Onekligen en spännande idé, om man tar omväg över batteri kan det nog tom vara ok att koppla in. Annars är det nog tveksamt. Sen står det säkert något finstilt i kontraktet om väg man fått och inte får göra.. men kör på.. blir nog åtminstone en notis i media vad det lider

   Radera
  2. Tyvärr inte tillåtet men lockande. Om man skall ägna sig åt olagligheter finns det bättre när man anträtt den vägen.

   Radera
  3. Lite spännande att det inte är tillåtet. Om man själv har spotpris och mikroproduktion med hemmabatteri så kan man ju göra exakt samma sak egentligen?

   Radera
 5. 51 öre här i 36 månader tecknat i jul 2021. Gäller från augusti 2021.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju fantastiskt, var det ingen som såg detta komma då eller tror de att det kommer blåsa över? Jag band mitt på 49 öre juni 2019 i 60 månader.

   Radera
 6. Kan man skicka sin elfaktura till MP:s partikansli?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krävs läskunnighet dessvärre.

   Radera
 7. Skulle ställa till det för mig, jag har ju köpt andelsvindkraft. Just inte läst på en finns det några skatte skäl att den ska levereras och inte bara säljas. Det borde funka lika bra att bara sälja Ellen och köpa annan. Men nu är tanken att elen ska vara till självkostnadspris när man köpt en andel.

  SvaraRadera
 8. Oj, tre kronor.
  Då kanske det är dags att titta över diselelverket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att du kan hoppas på runt 4 kr/kwh i rörlig kostnad, om vi antar att verket i sig redan är avskrivet.

   Radera
 9. Efter valet i Norge finns det blivande regeringspartier som vill att dom skall lämna ACER. Lär nog inte hända men visar på att det är politisk turbulens kring elpriset och det kanske kan segla upp som valfråga även hos oss så småningom. De gröna i Norge hamnade ju under 4%-spärren, man kan ju drömma om att samma sak kunde hända hos oss.

  SvaraRadera
 10. Band mitt elpris någon gång i maj, fick i augusti mer betalt per kWh för solcellselen som såldes än den jag köpte in... och då har jag inte ens försökt optimera priset för försäljning då skatteavdraget (än så länge) varit högre än själva priset...

  SvaraRadera
 11. Imorgon kommer veckans uppdatering av H2O nivåer för vattenkraften:

  https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1/Power-system-data/hydro-reservoir1/ALL/Hourly/?view=table

  https://hydro-reservoir.nordpoolgroup.com/rescontent/area/rescontent.cgi

  Kan bli intressant, eller otäckt, om det inte börjar komman nederbörd snart!

  SvaraRadera
 12. Vart behöver elpriset ligga (högt/lågt) för att det ska börja löna sig att installera storskalig batterikapacitet, ladda dem när det är billigt och sälja när det är dyrt? Kombinera det med sol/vind...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du sätter ihop ditt eget batteripack med LiFePO4 så är det nog lönsamt redan nu. 100kWh kostar väl runt 70kkr men det blir billigare så himla snabbt så det är säkert en gammal uppgift. Borde gå tjäna igen på 5-10 år? Men jag har inte orkat räkna på det så har säkert helt felt ;)

   Radera
 13. På tal om el, ser så där ut för NEVS med tanke på Evergrandes situation och att dom nu plockar in Houlihan Lokey som rådgivare (vill minnas att dom bland annat röjde runt efter LBs "lilla" fadäs runt 2008).

  Tydligen lite högljutt borta i Kina och vi får väl se hur det här spelar ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hörde precis om det av en bekant som oftast inte ens är så intresserad av ekonomi så det låter högljutt.

   Radera
 14. Låste på 49 öre i 3 år för 2,5 år sedan. I Januari hamnar jag på rörligt igen. Får passa på att bada bastu ikväll kl 19 för att nyttja rabatten.

  SvaraRadera
 15. Högre elpris är lika med högre inflation så borde väl alla vara glada.

  SvaraRadera
 16. "Förslagsvis lagstiftar vi att inga elhandelspåslag ska ske och att elnätägarna ska direktfakturera Nordpools elpris mot kunderna. På köpet minskar arbetsbelastningen rejält för kunderna - bara en faktura och inget behov av valmöjlighet. Vill kunden säkra sitt elpris får separata finansiella elprisförsäkringsbolag hantera den frågan." hatten av för den!

  SvaraRadera
 17. Igår gav vindkraften 4500MW. Idag ger den 1700MW och fallande. Snittet SE3/4 och SE2/1 är nästan maximerat och Sverige exporterar för det vilda.

  Eftersom det alltså råder brist på el generellt pga vindkraftens brister och även nätkapacitet får konsumenterna betala.

  Det hjälper inte att bygga ut vindkraften. Det är bara havsbaserad sådan som löser bristen i söder och sådan kraft är inte så billig, det är 3 gånger dyrare än landbaserad. Annars måste man bygga på åkermark i söder och det är direkt förkastligt.

  SvaraRadera
 18. Om man har vattenburen värme med värmepump kanske det kan vara lönsamt att investera i ackumulatortankar och köra värmepumpen när elpriset är lågt. Verkar ofta vara en dipp runt 14-16 på eftermiddagen. Då är det dessutom som varmast ute och man får bra verkningsgrad på värmepumpen... Men eventuellt är solceller en bättre investering?

  SvaraRadera