Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2021-09-17 07:42

Dollarn stärks - guldet faller - räntor upp - blandad fredagsbörsmorgon i Asien

Dollarn har stärkts mot kronan, men guldet rasar i pris, samtidigt som amerikanska marknadsräntor återigen är upp. Efter positiva börser i Stockholm och oförändrat i USA är bjuder fredagsmorgonen på blandad utveckling i de asiatiska tidszonerna. Och en liten kommentar om Evergrande nedan.
Faller
USDSEK har tagit ett bra kliv upp mot svenska kronan och hittas nu på 8:62 kronor för en dollar. Trots starkare dollar rasar också guldpriset rejält och hittas nu så lågt som 488:- SEK per gram och 1760 USD per troy ounce. Det är de lägsta priserna sedan i början av augusti, men inte så lågt som vi såg i februari-mars. Kan ändå vara ett köpläge, givet att man tror att centralbankerna kommer fortsätta med sina tillgångshyperinflationpolicies.

Stockholmsbörsen gick starkt under gårdagen och OMXSPI stängde på +0.96% men veckan är fortfarande negativ då uppgången var från den lägsta noteringen sedan juli. OMXS30 stängde på +0.83%.

I USA var det i stort oförändrat med S&P-500 på -0.16% och Nasdaq 100 på +0.08%. Detta innebär i sig inte direkt positiva förväntningar på Stockholmsbörsen idag.

I Asien är fredagsmorgonen blandad. ASX 200 -1.03%, Hang Seng +0.49%, KOSPI +0.27%, Nikkei 225 +0.50% och Straits Times -0.13%. Den kinesiska fastighetsjätten Evergrande ser ut att krascha under en lånebörda på över 2 500 miljarder svenska kronor, och deras byggprojekt ska ha stannat upp halvfärdiga. Man uppges ställt in sina räntebetalningar. För svensk del ska man bland annat äga Nevs och Saab Automobiles gamla fabrikslokaler i Trollhättan.

Det finns förstås en risk för kaskadeffekter om Evergrandes obligationer visar sig bli värdelösa, men inget som inte en centralbank kan rädda.

Trots raset för Evergrande är alltså Hong Kong-börsen där bolaget är noterat ändå upp, vilket kanske sammanfattar läget - även 2 500 miljarder kronor betraktas i tillgångsinflationens tidevarv bara som en isolerad händelse och inget att bry sig om för börsen generellt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

5 kommentarer:

 1. ”men inget som inte en centralbank kan rädda”
  Du låter bitter. Ta fram sågen och ge dig på en granjävel så kommer det kännas bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har redan mördat granjävlarna.

   Radera
  2. Det sker en effektivisering när det gäller djupa gruvor så guld kan nog bli lite vanligare snart. El istället för diesel, vilket minskar den stora mängden luft som traditionellt pumpas ner och robotisering för färre gruvarbetare.

   Tror det är bättre satsa på julgranar. När börjar mordsäsongen inför jul. Har hört att det blir brist på allt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 2. I Evergrande-fallet är det ett test på hur kinesiska staten kommer agera.

  2500 miljarder kronor låter mycket, men är inte mycket i relation till storleken på det kinesiska banksystemet, eller i de muskler kinesiska staten kan flexa. Utländska investerare lär tappa allt, sen "motiverar" staten olika finansaktörer att dela på förlusterna. Men såklart, inte särskilt transparent vem som sitter på vad osv.

  SvaraRadera
 3. Kolla upp vad som händer på uranmarknaden Lars! Spot rör på sig, delvis kanske tack vare Sprott, men även WSB sägs ha ett finger med i spelet.
  Många bolag ligger +500-1000% på ett år.

  SvaraRadera