Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-09-14 20:39

DN: Försvarsmakten genomför en beredskapskontroll från Östergötland ner till Skåne - "Zapad har inte föranlett beredskapskontrollen i sig"

Utan att den ryska storövningen Zapad-21 med sina påstådda 200 000 man, inklusive delvis mobiliserad reserv, har föranlett det hela så genomför nu Sverige enligt Dagens Nyheters Mikael Holmström en beredskapskontroll som omfattar förbanden från Östergötland ner till Skåne.
Pansarskyttefordon från P 4 Skaraborgs regemente
Till DN säger Försvarsmakten:
"Zapad har inte föranlett beredskapskontrollen i sig. Men den militära närvaron i Östersjön är ju av den karaktären att det framstår som logiskt och lämpligt att genomföra en kontroll nu. Den kontroll som pågår denna vecka sker inom Södra militärregionen som sträcker sig från Östergötland ner till Skåne."
Stridsvagnsförband och pansarskytteförband från Skövde ska ha omgrupperat till runt Eksjö och genomför tillsammans med logistikenheter från Skövde och sambandspersonal från Ledningsregementet beredskapskontrollen. Åtminstone de delar och platser man väljer att berätta för media om.

Detta är utöver de ett ... två ... tre övningar som genomförs tillsammans med Natoförband på svensk mark, där samtliga slumpat sig så att de råkar genomföras samtidigt som Zapad-21, och den beredskapsanpassning som bland annat skett på Gotland.

Beredskapskontroll innebär i praktiken att de berörda enheterna är på stridsfot, då det är just vad man testar med en sådan kontroll.

Svenskt försvar är just nu att betrakta som delvis mobiliserat, om än bara som rena myndighetsbeslut inom myndighets ram. Och ovanstående är vad som öppet medges. Huruvida det också ligger någon eller några fullt bestyckade ubåtar och väntar någonstans mellan Kaliningrad och Gotland får vi aldrig facit på under vår livstid. Eller iaf inte under min.

En viktig poäng är att Försvarsmakten till skillnad mot våra politiker inte sitter stilla och är reaktiva och agerar först när något hänt, utan agerar proaktivt innan något hänt och för att hindra att något händer. Försvarsmakten behöver nämligen inte visa att de kan lösa problem för att bli omvalda, medan politiker måste visa sig duktiga genom att (säga sig) lösa problem de själva ofta skapat aktivt eller passivt.

Man agerar inte heller i ett informationsvacuum, utan har Must, FRA, flyg- och sjöbaserad spaning, samt informationsutbyte med våra allierade demokratiska vänner. Således tar myndigheten de proaktiva beslut som den bedömer som nödvändiga. Naturligtvis helt utan någon koppling till Zapad-21 och 200 000 mobiliserade ryska soldater, sjömän och offcierare.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. Begreppet "hata slumpen" (sett från ryssarnas sida). Det klart det måste finns någon form av samband här...

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Ubåtarna har väl rutin mässigt med skarpa vapen, och att inte ha åtminstone en i närheten av ryska aktiviteter borde vara tjänstefel

  SvaraRadera
 4. Ubåtsverksamhet är väl alltid skarp med skarpa vapen. Ligger troligen alltid en ubåt eller två någonstans mellan Kaliningrad och Sverige om inte annat för att hålla koll på ryska flottans ubåtar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det sägs även att Göran Frisk har siktats i en buske i skärgården, planerandes ett eldöverfall ^^

   Radera
 5. Är detta anledningen till att den moderate riksdagsmannen Hanif Bali infört total radiotystnad sedan någon vecka tillbaka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han måste ha läst ditt inlägg för han vaknade precis upp igen.

   Radera
  2. Jag tycker det är synd att du förlorat formen lite Ben. Hoppas du hittar tillbaka till gamla storformen snart med slagkraftiga, fyndiga och pricksäkra kommentarer.

   Radera
 6. Här tror jag att bloggaren läser militärens svar felaktigt. Han säger inte att det saknas ett samband med den ryska övningen. Han säger ju att det finns ett sådant samband - och att man därför väljer att förlägga den beredskapskontroll som ändå skulle ha skett någon gång - till just denna tidsperiod eftersom det är lämpligt mig den ryska övningen.

  Hade man inte planerat för en beredskapskontroll sedan tidigare så hade man kanske valt att gå upp i beredskap ändå - om detta säger han ingenting åt något håll.

  SvaraRadera
 7. Den danske pensionerade generalen Michael Hesselholt Clemmesen med erfarenheter från NATO:s stabsnivåer diskuterar vad vi i västvärlden borde göra:


  "Og så til sagens kerne: Det russiske billede af en landinvasion via Ukraine og Belarus. Det nærer en mental belejringsoptræden, er uden fundament og derfor totalt latterligt. De, der i Vesten tror på og forsvarer muligheden som realistisk at tro på, har samme forhold til virkeligheden som COVID19-vaccinemodstandere har på et andet område. NATO i Europa er historiens klareste eksempel på et hurtigt og frivilligt kollaps af kapaciteten til militært selvforsvar – for slet ikke at nævne offensiv landmilitær evne. Selv en zombiehær ville mangle egnet materiel og logistik.

  Dette forhold burde anvendes offensivt af Vesten. Det burde indledes en diplomatisk kampagne for en nye europæisk våbenkontrolaftale, der fokuseret på de midler, der bærer landoffensiv evne, dvs. pansrede kampkøretøjer samt støttende artilleri- og dronesystemersystemer. Det burde for at kunne virke være koblet til et tillidsskabende kontrolregime.

  Man konstaterer korrekt, at det vil russerne ikke gå med til.

  Netop derfor skal muligheden energisk forfølges som al anden ubekvem sandhed, Dette fordi en sådan kampagne ville blotte det manglende indhold i det russiske trusselsbillede og dermed punktere kravet om belarusisk og ukrainsk underlæggelse. Det vil også give den europæiske reaktion på den stadig dybere amerikanske isolationisme en politisk attraktiv irriterende idealistisk dimension. Her kan selv tyske Grønne og socialdemokrater være med."

  blog.clemmesen.org/2021/09/12/forstaelsens-tabelighed-det-er-ikke-synd-for-russerne/

  SvaraRadera
 8. Lokaltidningen Sydöstrans mest utskällda löpsedel någonsin under den värsta ubåtshysterin på 80-talet var: "Ursäkta - var är kriget?". Då var jag upprörd. Idag inser jag att frågan faktiskt var befogad. Varför ens öva för en storskalig invasion som aldrig kommer att komma. Jag tycker att försvaret varit ute och cyklat lite väl länge nu. Försvarspengarna borde läggas på att kunna möta hejda och slå assymetriska angrepp istället. Där ligger vi nämligen ljusår efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste nog tänka i båda scenariovarianterna. Ryssarna lastar inte upp på färjor med tusentals man och utrustning för att åka runt i Finska Viken. Assymetriska angrepp följs upp av en mer konventionell insats så länge det handlar om att ta territorium i besittning.

   Radera
 9. Britterna, USA och Australien i säkerhetspakt. Fokus riktas nu i första hand mot Kina och den delen av världen?

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/britterna-usa-och-australien-i-sakerhetspakt

  SvaraRadera