Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2021-09-20 20:22

Det ryska Duma-valet granskas hårt på de ryska ambassaderna - rapport från Gjörwellsgatan och ambassaden i Stockholm

Igår genomfördes det ryska duma-valet och ännu har inte några officiella valresultat presenterats efter att presskonferensen skjutits upp minst fyra gånger. Den fängslade oppositionelle Navalny har fått till ett system för smart röstning som ställer allt på sin spets. På ambassaderna i demokratierna granskas valet stenhårt av volontärer för att kunna exponera eventuellt valfusk. En läsare har rapporterat från Stockholm om hur det såg ut på Gjörwellsgatan och ambassaden i den svenska huvudstaden.
Kö till ambassaden och röstningen

Granskningen av volontärerna innebär att det finns oberoende volontärgranskare i vallokalen som också sitter med vid rösträkningen och dokumenterar, samt rapporterar det räknade resultatet så det kan jämföras med faktiskt resultat. Andra volontärer står utanför och tar en vallokalsundersökning av samtliga som lämnar, vilket dock inte täcker in ambassadspersonalen. Alla svarar dock inte, sannolikt mestadels de som röstar på Putins parti Förenade Ryssland. Därmed får man både siffror på röstandet och valdeltagandet och kan jämföra det både med räkningen, så inte det klassiska ryska sättet i Moderlandet att valförrättarna stoppar i buntar med valsedlar för Förenade Ryssland kan användas.

Navalnys organisation har fått till ett smart röstande, som går ut på att som opposition rösta på den kandidat som har störst chans att vinna i respektive valkrets oavsett parti, t ex kommunisternas kandidat när det är relevant eller Yabloko eller vad det nu är, allt för att tränga bort Förenade Ryssland eller göra valfusket uppenbart. I Stockholm ska det varit kommunistpartiets kandidat som skulle smartröstas, vilket är mycket vanligt och går emot Navalnys egen politik. Men det viktigaste är att få bort Putins Förenade Ryssland samt exponera valfusket.

Appen och för det smarta röstandet har dock blockerats i Ryssland, men utomlands har diasporan fortfarande kunnat använda systemet, liksom de som redan laddat ner appen, som fått massiv spridning.
Ryska Federationens parlament Duman

Regimen har också försökt förvirra genom att registrera kandiater som har snarlika namn eller rent av få den att byta namn för att få folk att kryssa fel kandidat, eller rent av förändrat eller retuscherat utseendet för att likna en annan kandidat. Det har fungerat förr med dublettkandidater för att hålla nere rösterna på oönskade kandidater.

En läsare rapporterar från ambassaden att det är mer folk än vanligt, vilket gör att man kan jämföra med valdeltagandet när Putin valdes med 69% av rösterna på ryska ambassaden.
Kandidaterna att välja mellan på ambassaden i Stockholm

Väldigt många svarar på volontärernas vallokalsundersökning, och de som inte vill röstar antagligen på Förenade Ryssland. De som röstar annat har allt att vinna på att berätta det.

Det var kyligt i Stockholm, och är inte riktigt som att stå stilla utanför ambassaden på ryska vallfärdsmål som Cypern och ta vallokalsundersökningen.

Inne i lokalen ska man ta handsprit och sedan skjuts alla i pannan med termometer. De med feber avvisas. Alla får sedan masker. 

Valurnan är sedan kritik vid förra dumavalet inte längre genomskinlig, så man ser inte vad folk röstar på. Hemma i Moderlandet är valurnorna dock genomskinliga så ingen ska kunna ha valhemlighet, vilket dock gett upphov till horder av foton som visar hur buntar med röster stoppats i för Förenade Ryssland. Detta har också fångats på film från övervakningskameror, där valförrättarna ogenerat stoppar i hundratals röster i buntar samtidigt under pauser när ingen utomstående är i lokalen. Några exempel t ex när valförrättarna försöker ställa sig ivägen när flaggan röstar eller när man stoppar i buntar under en paus när vallokalen stängdes för desinficering, vikta buntar i valurnan, där varje röst stoppas i enskilt, liksom även här.
Vallokalsundersökningen utanför ambassaden fångade upp samtliga utom det fåtal som tackade nej

Det blir nu mycket intressant att se de officiella siffrorna från ambassaden. Vid presidentvalet var det över 1 700 som röstade varav 69% på Putin, men nu var det fler i lokalen. Är valdeltagandet färre väljare denna gång är det ännu en bekräftelse på valfusket.

Att man skjuter upp offentliggörandet kan bero på att man behöver fixa till valresultaten så de stämmer bättre med det beställda resultatet när t ex de volontärsgranskade rösterna från utlandet kommer in. Det har dock varit fritt fram för ambassaderna att valfuska i diktaturer där man haft den lokala regimen på sin sida och kunnat konsekvensutsätta vallokalsundersökningarnas volontärer, liksom eventuella oberoende granskare. I Sverige är det inte möjligt utan att det blir väldigt medialt och ett polisiärt ärende även om ambassadspersonalen själva har immunitet, vilket dock skulle se dokumenterat dumt ut att åberopa om valövervakare behöver föras till sjukhus.

Valövervakandet och vallokalsundersökningen ska varit lyckad, och bloggen har preliminära siffror som minst sagt inte ser bra ut för Förenade Ryssland i Stockholm, men i väntan på officiella siffror från volontärerna man kan länka till får det avvakta. Det blir också intressant att alltså jämföra med de officiella siffrorna.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

2 kommentarer:

  1. Inspirerande. Sveriges 5-8% dyslektiker, 2% ansiktsblinda, 1% helblinda och 1% förståndshandikappade ska bära mig till makten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Rösta på Ulf-Jimmie Lööfvin!"

      Radera