Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2021-09-12 12:10

C kommer ut som vänsterparti - kommer inte rösta på en M-budget under några omständigheter - C är nu irrelevant

Centerpartiet medger nu att man är ett vänsterparti tillhörande det socialistiska blocket. Partiledaren säger att man under inga som helst omständigheter kommer rösta på en M-budget, utan den enda budgeten de kan tänka sig är lagd av C eller S. Det gör att C nu är irrelevant i budgetförhandlingarna och att SD avgör vilken budget som går igenom.
Tomt även i Centerpartiets monter i Almedalen
Detta uppgav Annie Lööf (C) till Dagens Industri TV i fredags. Förutsättningarna för att rösta på en S-budget är att C får igenom lättnader i strandskyddet, skydd för äganderätt av skog och förändringar av LAS. Fast man kommer inte rösta på en M-budget om de punkterna finns i den budgeten istället.

I Aftonbladets senaste opinionsundersökning presenterades också C i samma röda färg som MP och S.

Om C lägger ner sina röster och bara röstar på den egna budgeten så vinner förstås den budget som får flest röster.

Alternativen i mandat är därmed följande eftersom C vägrar samarbeta med V, M och SD och de så kallade Liberalerna numera inte kommer stödja S för att försöka rädda sig kvar i riksdagen.

Socialistiska alternativ
S+MP: 116
S+MP+V: 143
S+MP+C: 147

Borgerliga alternativ
M+KD: 92
M+KD+L: 112

Brunhögeralternativ
M+KD+SD: 154
M+KD+SD+L: 174

Kort sagt står det mellan antingen en ren socialistisk S+MP-budget eller en brunhögerbudget i och med att C under inga omständigheter kommer rösta på en budget där Moderaterna ingår. Både V och C kommer aldrig rösta på samma budget. M+KD måste alltså söka stöd från SD för att få igenom sin budget. 

Kort sagt är det fritt för SD att diktera villkoren, annars blir det S+MP som ensamma får igenom sin budget. S+MP behöver alltså inte vika sig en tum för Centerpartiet, utan det som avgör är om M+KD+SD kommer överens. Då faller ändå en S+MP+C-budget så S+MP kan hålla dörren stängd till C. S+MP kan också helt skita i Vänsterpartiet, för även S+MP+V får färre röster än en SD-stödd budget medan S+MP får fler röster än M+KD+L.

Annie Lööf har helt enkelt gjort sig själv och Centerpartiet icke relevant.

Möjliga budgetar är således markerade i fetstil ovan.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

32 kommentarer:

 1. SD gjorde klart att de bara kommer rösta på en budget de vart med och förhandlat, så blir ingen "Högerbudget" i höst.

  "Sverigedemokraterna tänker inte rösta på Moderaternas budget i höst.

  – Som det ser ut just nu så finns det ingen anledning för oss att stödja en budget som vi inte varit med och förhandlat, säger Jimmie Åkesson"

  https://www.expressen.se/nyheter/jimmie-akesson-ungern-ar-ingen-forebild-for-oss/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedär. Då har S+MP frikort på att avveckla svenskt välstånd, välfärd och ekonomi under 2022.

   Radera
  2. Skickligt manövrerat av S får man säga. De kan nu skita i JÖK:en.

   Radera
  3. Om inte M ger SD några hundben i budgeten så är dom ännu mer korkade än c.

   Vägrar m budgetförhandla med SD? Dom har väl stor samsyn i det mesta rent sakpolitiskt?

   Radera
  4. Men SD har mycket att förlora på att få igenom sina förslag. Hade Mr R tagit itu med deras frågor så hade SD varit lika stora eller små som L. SD har allt att förlorar på att göra uppgörelser.

   Radera
 2. Så. Vad kan det innebära i praktiken för sådant som
  - ordning- och säkerhetsfrågan
  - energifrågan
  - cementfrågan?

  SvaraRadera
 3. Jag är tämligen säker på att V och C kan rösta på samma S-budget om det är vad som krävs för att förhindra att SD får inflytande via en M-budget.

  C:s övergripande mål är att förhindra att SD får inflytande. Allt annat är sekundärt, tom att rösta med det fd kommunistpartiet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. C och V gjorde gemensam sak när de röstade ner Ulf K som statsminister. C fällde aktivt sin egen statsministerkandidat från valrörelsen. Det säger allt om det partiets preferenser.

   Nu kommer inte C, V och S förhandla budget direkt med varandra utan det sker på annat sätt.

   Radera
  2. Precis. Får C och V tillräckligt mycket godis i budgeten (C har redan fått sänkt skatt på arbete, V har fått sänkt skatt för bidragstagare + skattereduktion för a-kassan) så kan de rösta för en S+MP-budget om de anser att alternativet är värre. Inför kameran kommer de säga "det räcker inte" tills det blir skarpt läge.

   Sen hur länge den dansen går att hålla igång är en annan sak.

   Radera
  3. S kommer säkert veta exakt vad C och V kräver för att rösta ja, och lägga en budget därefter. De har ju råd eftersom det inte är sossarnas partikassa eller deras medlemsavgifter som betalar kalaset.

   Radera
  4. Dock är det enda de behöver uppfölja för (C) att inte ge (SD) något inflytande.

   Tror den svårast nöten blir ny statsminister. Annie's självbild lär inte klara av att hon inte blir den första kvinnliga statsministern.

   Radera
  5. Ja, två mycket spännande omröstningar i höst blir det...

   SIWOTI har exakt rätt. Och även utan regelrätta förhandlingar har man såklart underhandskontakter, åtminstone med C. Det luriga är att V gått ut med sådant som "för varje skattesänkning kräver vi motsvarande skattehöjning". Kanske att man pekar på höjningen av beskattningen för finanssektorn för det kravet.

   Fortfarande en hel del av de aviserade 74 miljarderna som ännu inte är redovisade. Det blev mindre till kommuner/regionen än vad jag trodde. Rättsväsende återstår, kanske någon morot till på företagarsidan för C?

   Radera
  6. Tror att ABC har hittat pudelns kärna här. För övrigt - hellre låta S + Mp köra landet i botten än att svärjisarna får något att säga till om. Huuu!

   Radera
 4. "Närodlad politik" som slogan för C kan ju bytas till "inavlad politik".

  SvaraRadera
 5. Jag såg med tillförsikt fram emot nästa val. Energi-, cement- och gängvåldskriser har avlöst varandra i en strid ström samtidigt som Löven mumlat "vi såg det inte komma". Strategiskt är Sossarna i en klass för sig. Timingen för Löfvens avgång är gjord med fingertoppskänsla och valet av arvtagare
  är magnifik. En person som associeras med ordning och reda på finanserna samt förknippas med "samla i ladorna". Pricken över i:et en kvinna. Jag är genuint orolig över valutgången nästa år. Nu kommer allt valfläsk i en skickligt koordinerad rörelse. Allt på en gång. Lägg till denna ekvation ett Centerparti som har målat in sig i ett hörn så har ni receptet på ytterligare en mandatperiod där Mp kommer att åsamka detta land icke reparabla skador. Arma Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vi såg det inte komma" och "vi har varit naiva" borde ersättas med "vi har visat att vi är inkompetenta"

   Radera
  2. Lööf sitter inte för evigt men hon kommer säkert sitta till nästa val. Skulle det ske ett överraskande partiledarebyte hos C så kan partiet mycket väl glida högerut igen och därmed ändras spelplanen. Så S tjänar på att ha ett svagt C och vill därför ha igång en allians mellan M och SD.

   Radera
  3. Aldrig i livet att jag sulle rösta på sossarna men jag tror ändå att Magdalena Andersson skulle bli en ok statsminister om det nu måste bli en sosse. Hon har fått kritik för att hon är stel, rakt på sak och inte så folklig men det tycker jag är positivt. Jag vill ha en statsminister inte någon j*vla tjejkompis.

   Radera
 6. Ibland önskar man att man kunde bli vald till Diktator på 4 år..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle rösta på herr Bloggarjäveln. :D För försvarets skull om inte annat.

   Radera
 7. Brunhöger? Låter visst flashigt, men har noll med verkligheten att göra.
  Termen uppfanns av MSM för att säkras S:s eviga maktinnehav.
  Den bistra sanningen är: vill man inte ha MP:s helt avindustrialiserade Fattigsverige då få man finner sig i tanke natt man samarbetar med SD. De är inte mer bruna än S var för 25 år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den nya fascismen heter "Politisk Korrekthet"

   Radera
 8. Tror att alla partier innerst inne är näjda med en S-märkt budget, så att det inte blir dålig stämning och nyval ett halvår före ordinarie val.

  Vilket man såkart sulle ändra så att dett blir en ny 4-årsperiod vid varje nyval/extraval, och inte som nu med spikade valdag vart fjärde år.

  SvaraRadera
 9. Det är av en avgörande betydelse för landets framtid att man under inte några omständigheter diskuterar budgeten med SD. Med det alternativet är det att avveckla svenskt välstånd, välfärd och ekonomi under 2022 ett mycket lågt pris för svenska folket att betala.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske inte min inställning men det är uppenbart att en majoritet av Sveriges riksdagsmän har den inställningen.

   Radera
 10. Bra och principfast av CP-människorna. Strandskyddet är den kanske mest akuta frågan att lösa i Sverige just nu.

  SvaraRadera
 11. Framgick det varför man inte kan tänka sig att stödja en M-budget? Det låter helt ologiskt, och nu när Löfven är väck känns det som att chanserna för C att få igenom in mer eller mindre borgerliga politik krymper rejält. Nej, C har väl alltid förbryllat, som ett kappvändarparti, även i fornstora dar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja C har gjort den kanske längsta resan av alla riksdagspartier. Från att ha börjat som ett agrarnationalistparti med som enda riksdagsparti med rashygien på partiprogrammet till låtgå liberalism som stödjer socialister.

   Radera
  2. Alla dåvarande riksdagspartier var väl iofs eniga att starta SIFR, vilket gör det lite komiskt när de anklagar SD som ju aldrig fick chansen att rösta för det.

   Radera
  3. @Light of the Metal Sausages - det där ska vi inte prata om längre, här finns inget att se, gå vidare...

   Radera