Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-09-09 08:56

Brittiska expeditionsstyrkan JEF övar 700 man i Sverige i anslutning till ryska Zapad-21

Igår kom beskedet att den brittiskledda expeditionsstyrkan Joint Expeditionary Force (JEF) övar med 700 man i Sverige i anslutning till den ryska gigantiska övningen Zapad-17. Eftersom personal kommer anlända till Sverige innan den brittiska svenskledda övningen börjar kommer Sverige alltså ha en snubbeltråd i landet via Natolandet Storbritannien och andra deltagare i övningen.

Brittiskt sjukvårdsfordon
Övningen heter Joint Protector 21 och har inte kommunicerats tidigare, och är främst en ledningsövning där en multinationell stab ska öva "planering, ledning och samordning av gemensamma operationer i ett gråzonsläge". JEF består av Storbritannien, Nederländerna och länderna i Norden och Baltikum, inklusive Finland och Sverige, och är som sådan tänkt att vara den brittiska snabbinsatsstyrkan till Norden där alla vapengrenar ingår.

Totalt deltar tio länder och Sverige står för övningsledningen.

Ledningsövningen kommer ske i Trängslet i Dalarna och på Ledningsregementet i Enköping.

Britterna skriver uttryckligen om att övningen handlar om försvar av Norden och Nordkalotten:
"A joint statement was released following the meeting: [We] look forward to Exercise JOINT PROTECTOR which will take place in Sweden in September. The exercise will test the JEF HQ’s ability to provide command and control to counter malign influence and destabilisation activity short of crisis and competition in the High North, Baltic and the North Atlantic area."

Övningen börjar den 16:e september, samtidigt som den ryska gigantiska övningen Zapad-21 ska avslutas, men det innebär att personal kommer vara på plats i Sverige innan dess, och om ryssarna får frispel och inte skickar hem sin trupp efter övningen (vilket man inte gjorde 2016), vilket inkluderar mobiliserade värnpliktiga, så har JEF redan sin ledningsstab på plats i Norden, och det återstår vid en eskalering bara att få in flyg, flotta, marinkår och de lite långsammare arméförbanden.

Det är också intressant att britterna i sitt uttalande pekar ut Nordkalotten, då mycket av Rysslands övning kommer ske på Kolahalvön och även i Barents Hav.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

14 kommentarer:

 1. Bra öva mera under dessa veckor.

  SvaraRadera
 2. Och amfiberegementet skulle öva med United States marin corps i Stockholms skärgård under ďe närmaste veckorna också. Bra planerat!

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Tänkte samma, borde det inte vara Zapad-21?

   Radera
 4. Vänsterstyrt engelsktreggat fordon??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Innebär NATO standardisering på vilken sida man kör? Kan spela roll om man har riktigt bråttom iväg.

   Radera
 5. Jag tycker detta är bra, men förstår inte riktigt upplägget med JEF. Varför har Storbrittanien en styrka som ska undsätta Norden? Eller är det en NATO-grej där SB är framework nation och Sverige ingår?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, Sverige gick med 2017 https://en.wikipedia.org/wiki/UK_Joint_Expeditionary_Force

   Radera
  2. Verksamhetsområdet för JEF är väl inte definierat. JEF kan väl sättas in lite varstans där man måste mota Olle i grind. Att bråka med UK innebär potentiell konflikt med kärnvapenmakt. Snubbetrådsförband är ett billigt sätt att hålla ryssen på avstånd. RF är inte på långa vägar så potent som de visar upp. Det är långt mycket enklare och billigare med 700 JEF på turné än att fundera på hur man klarar av ryssen om de sitter på Gotland med Bqlrikum bakom.

   Radera
 6. Av en tillfällighet anlände Fregatten Hamburg till en Svensk hamn idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och en amerikansk jagare i Tallinn, trevligt när vänner kommer på besök.

   Radera
 7. Det har ju även övats och skjutits skarpt här på Västkusten under några dagar nu. Mullrat en hel del.

  Vädret är ju på topp så det är säkert en fin verksamhetsstart efter semestern.

  Åker ryssarna fortfarande runt med sina fullastade truppfärjor på Östersjön förresten?

  SvaraRadera
 8. Då vet man vad vissa falanger i Sverige kommer tjata om nu i höst. Om hur vi hetsar stackars Ryssland genom en "krigshetsarövning" med dödsmördarorganisationen Nato.

  SvaraRadera