Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-09-17 08:55

Bostadsbyggandet föll vidare under andra kvartalet - inte tillbaka på 2017 års nivåer

Bostadsbyggandet fortsatte att falla under andra kvartalet 2021 och har ännu inte återhämtat sig till 2017 års nivåer, vilket är ett kvitto på regeringens havererade och icke-existerande bostadspolitik.
Wallenstam bygger i Kallebäck
Byggandet rä alltså inte tillbaka till 2017 års nivåer, innan bostadspriserna rasade när spekulationsbubblan i att köpa obyggda lägenheter på pappret för att sälja dyrare innan inflytt punkterades. Byggbranschen har inte lyckats återhämta sig från den smällen när man inte längre kan sälja helt fritt på papper för att finansiera sina projekt längre.
Påbörjade lägenheter i flerbostadshus och småhus Data: SCB

Bostadsbyggandet av påbörjade lägenheter föll tillbaka under andra kvartalet 2021, kanske påverkat av de skenande byggpriserna. K2 2021 hade också lägre siffror än K2 2020, så det handlar inte om någon säsongseffekt, utan faktiskt minskat byggande för säsongen. Glidande medelvärde för fyra kvartal har också planat ut på en lägre nivå än 2017.

Trenden för färdigställda lägenheter fortsätter att falla, då den ligger cirka två år efter påbörjade byggen.

Färdigställda lägenheter

Här bör vi nästa år dock få se en vändning uppåt i och med att byggandet återhämtade sig något under 2020 från botten 2019. Men likväl kommer vi vara långt från nivåerna som gällde 2019.

I övrigt ser man tydligt ovan hur miljonprogrammet i mycket handlade om villamattor och inte om betongghettona i förorterna. Villabyggandet är inte i närheten av fornstora dagar på 70- och 80-talet, trots att villa är bostadsdrömmen för de flesta och även den enskilt vanligaste boendeformen för svenskarna (på grund av att barnfamiljer oftare bor i villa, dvs villahushållen är generellt större).

Tydligt är att regeringen inte klarar av att föra en bostadspolitik som kan öka byggandet, utan uppenbarligen slår Sverige i kapacitetstaket när man inte likt fram till 2017 kan spekulera i obyggda bostäder längre. Regeringens bostadspolitik är i praktiken icke-existerande, utan det byggs av privata entreprenörer och privata byggherrar trots regeringens politik, inte tack vare.

Andra kvartalet 2021 påbörajdes 11 535 lägenheter i flerbostadshus kontra 11 740 andra kvartalet 2020. Villor ökade dock från 2 717 till 3 144 byggstarter - antagligen ett utfall av den coronakrisdrivna villatrenden.

Färdigställda lägenheter i flerbostadshus föll från 10 019 andra kvartalet 2020 till 8 870 andra kvartalet 2021. För villor föll siffrorna från 3 149 till endast 2 059, eller ungefär med en tredjedel.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

18 kommentarer:

 1. Är det inte rimligt att anta att byggandet tar fart nu när MP har uppfunnit sätt att bygga utan behov av klassiska byggmaterial som t.ex. Cement.

  Ser fram emot att få se byggarna sitta på rad efter lunchen och "trycka en" för att få material till eftermiddagens fundamentkonstruktioner...

  SvaraRadera
  Svar
  1. 3D-printers för byggmaterial som fungerar på en kombination av tjurdynga, varmluft och intermittent eltillförsel är snart vårt enda hopp...

   Radera
  2. Man kanske skulle ta fram en gjutform som passar i en vanlig toalett, som separerar fast och flytande. Så kan man ju gjuta sig en "tegelsten" direkt.

   Radera
  3. Var ska du få dyngan ifrån? MP gör ju det inte lättare att vara jordbrukare och i de fall det finns dynga behöver bonden det själv.

   Radera
  4. Finns en obegränsad tillgång på "bullshit" det är bara att använda.

   Radera
  5. Ja, både tjurdynga/bullshit och varmluft/hot air var populärkulturella anglicismer. :-)

   Radera
 2. Man bygger otroligt mycket småhus (villor, radhus, parhus) i kommunen jag bor, vilket jag tycker är mycket positivt. Trycket på denna marknad i regionen (storstockholm) är fortsatt otroligt högt. Med denna typ av bebyggelse får man rätt typ av kommuninvånare också. Skattebetalare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "rätt typ av kommuninvånare" - löneslavar med småbarn menar du. Är det verkligen en vinstaffär för kommunen?

   Radera
  2. Om alternativet är billiga hyresrätter som attraherar bidragsberoende låginkomsttagare så är nog löneslavar med småbarn exceptionellt bra kommuninvånare ;) Dessa är dessutom hemma på kvällarna istället för att vara ute och ränna och hota ("särskilt utsätta") området de bor i :)

   Radera
  3. Visst är väl kidsen en minuspost för kommunen, men med tanke på vad en genomsnittlig ägare av nyproducerad villa betalar i kommunalskatt så tror jag de får ihop kalkylen med god marginal ändå.

   Radera
  4. Lars H, jag har för mig Cornu hade ett inlägg om just detta där det visade sig vara en förlustaffär för kommunen. Barnomsorg är dyrt.

   Radera
  5. Erik, alternativet billiga nya HR finns inte.

   Radera
  6. @Tim: För storstadsområdena är det knappast någon vinst att folk flyttar in. Robin Hood-skatten innebär ju i princip att Stockholm och Göteborg betalar till konkursboet Malmö och glesbygdskommunerna, samtidigt som man får ökade kostnader för kommunal service.

   Radera
  7. DrHegde, Göteborg är väl också ett konkursbo
   ? Stockholm hålls under axlarna p g a statliga myndigheters överrepressentation. Inget konstigt där, Stockholmare är trots allt rätt puckade i snitt, inget nytt under solen där …

   Radera
 3. Läste SBABs bomarknadsrapport imorse. I den står det att det just nu är efterfrågan som är det i särklass största hindret för nyproduktion enligt byggherrarna. De drog slutsatsen att det är möjligen är fel (=för dyra) bostäder som byggs. Intressant var också att bristande maskinpark seglat in på listan, om än en liten del av förklaringen. Det är relativt större behov för nya villor än bostadsrätter, särskilt i Stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Påstod de inte dessutom att bostadsbristen skulle vara ett minne blott redan till år 2027?

   Radera
 4. Regeringen har en havererad politik på samtliga områden. Varför skulle just bostadsbyggandet - som är komplext enligt andra bedömare - vara framgångsrikt när regeringen inte har lyckats göra speciellt mycket rätt i övrigt?

  Jag försöker komma på något enda något som regeringen Löfven gjort bra under sina sju år, men kommer inte på något. Kan någon hjälpa mig? Nåt måste de ju ändå ha lyckats med?

  SvaraRadera
 5. Regeringen har en havererad politik på samtliga områden. Varför skulle just bostadsbyggandet - som är komplext enligt andra bedömare - vara framgångsrikt när regeringen inte har lyckats göra speciellt mycket rätt i övrigt?

  Jag försöker komma på något enda något som regeringen Löfven gjort bra under sina sju år, men kommer inte på något. Kan någon hjälpa mig? Nåt måste de ju ändå ha lyckats med?

  SvaraRadera