Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-09-13 07:55

Börsveckan inleder rött i Asien efter negativ vecka - huvudskuldra i OMXSPI?

Eter den förra genomgående negativa börsveckan så inleder handeln i Asien blodrött med nedgångar över hela linjen. Guldet stärks dock något och dollarn har blivit starkare. Vi kanske har en toppformation i veckocharten för Stockholmsbörsen?
Veckochart OMXSPI
Att dollarn stärks när det blir skakigt på börserna är inte direkt ovanligt. Istället flyr kapital till amerikanska statsobligationer, fastän amerikanska staten på pappret är bankrutt, om än inte i praktiken, vilket drar upp dollarkursen. Dock steg räntorna och 10-åringen har nu 1.35% i ränta, vilket kanske är lite motsägelsefullt. Guldpriset hittas på starkare dollar på 498:- SEK per gram.

Veckan som gick innebar nedgångar på -1.40% för OMXSPI och -1.69% för S&P-500. Nasdaq 100 gick -1.36%.

Det ser allt mer ut som en toppformation i OMXSPI och vi har rent av en huvudskuldra i veckocharten, eller om man så vill bubbelanatomin. Enkelt förklarat så stängde förra veckan lägre än dippen för fyra veckor sedan, vilket inte anses vara ett gott tecken.

Kanske är det dags för lite nedgång och vi får se hur länge nerverna håller. Många har stora vinster som de inte vill bli av med och börjar marknaden sälja av för att ta dessa vinster kan det gå fort utför.

I de asiatiska tidszonerna är det rött under morgonen i de index bloggen följer.

ASX -0.12%, Hang Seng -2.21%, Kospi -0.36%, Nikkei -0.28% och Straits Times -0.94%. På den positiva sidan är de svaga nedgångarna för ASX i Australien, som kan vara vägledande för Europas börser.

Alla bloggläsare har förstås redan sålt exakt på toppen för fem veckor sedan, eller köper mer på dippen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

7 kommentarer:

 1. Portföljen har i stort sett legat i träda under sommaren. Förutom autogirot till Lysa. Tror det även blir en lugn höst/vinter med ytterst lite ändringar.

  Vid eventuella sättningar/korrektioner/ras kommer det möjligtvis fyllas på i de aktier som man har mest förtroende för.

  SvaraRadera
 2. Vore skönt med en nedgång ja. Har blåsts in mycket luft här och var. En del har redan pyst ut som väl är (ex investmentbolagen), men är nog mycket kvar (ex fastighetsbolag, småbolag).

  Allra bäst vore det med en långsam, utdragen nedgång så överhypade nya småsparare tröttnar på casinospelande och så att det blir mer tydligt köpläge. Nu känns det inte lockande...

  SvaraRadera
 3. Vad gäller investmentbolag ligger jag kvar i t. ex Latour, ser att de kommit ner i premie litegrann på ibindex. Men visst, premien är fortfarande hög. Latour är nog ett av de bolag jag köper mer i vid ett kommande ras.

  Känns som analytikerna är ganska tudelade hur framtiden kommer te sig.

  SvaraRadera
 4. Ända sedan George Marshalls trolleri med krediter till Europa från USA byggda på ingen konkret substans alls från ett krigsbankrutt USA, men byggda på den upplevda/styrkan styrkan av USA så funkar det mesta bara involverade parter har förtroende för upplägget.

  Konjunktur/efterfrågeläge blir fokus. Halvledarbrist, Covid etc. är ju påverkansfaktorer som orsakar en del jojo-effekter men i grund är det konjunkturläget som styr. Omställning till mer hållbara lösningar växer och kommer att visa tillväxt i både hög och lågkonjunktur.

  SvaraRadera
 5. Alla aktieägare här kör enbart uranium nu, och ligger plus 100% per dag.

  SvaraRadera