Aktuellt

Urbaniseringen avgörande för överdödligheten 2020 - men på olika sätt i Väst- och Östeuropa

Urbaniseringsgraden i EU/EES-länderna visar sig vara avgörande för överdödligheten 2020. Men sambandet är tvärt emot varandra i den forna up...

2021-09-22 08:11

Blandade börser i Asien på onsdagsmorgonen efter oförändrade börser på tisdagen

Gårdagens uppgång och återhämtning kom av sig efter att husse fått handla lite i USA och i Stockholm och USA stängde börserna i princip oförändrade. Handeln i Asien är blandad under morgonen och onsdagen står således och väger, trots att Evergrande sagt att man kommer kunna betala sina räntor i morgon.
Fastigheter i en asiatisk tidszon
Stockholmsbörsen låg först en bit på plus under tisdagen efter måndagens ras, men sedan satte husse stämningen. OMXSPI slutade på -0.07% och OMXS30 på +0.11%, vilket kan ses som oförändrat. I USA stängde S&P-500 på -0.08% och Nasdaq 100 på +0.10%, i princip också oförändrat.

USDSEK hittas något upp på 8:68 och de amerikanska räntorna steg något. I Sverige meddelade förstås Riksbanken att man inte ändrar sin permanenta krisränta. Guldpriset hittas nu på 496:- SEK per gram.

Evergrande säger sig kunna betala räntorna i morgon efter en uppgörelse med fordringsägarna, och kommer därmed inte sättas i konkurs denna vecka. Huruvida marknaden tolkar detta som positivt får vi lämna åt marknaden.

I de asiatiska tidszonerna går nu ASX 200 +0.70%, Hang Seng +0.51% där Evergrande faller -0.44%, Nikkei 225 -0.47% och Straits Times -0.53%. Inga siffror för Kospi som kanske fortfarande har stängt?

I Sverige lovar den så kallade miljörörelsen ledda av Greenpeaces Carl Schlyter att överklaga ett regeringsbeslut som räddar Cementa, vilket gör att Sveriges ekonomi, arbetsmarknad, välstånd och välfärd kan tvärnita redan om en dryg månad, och det utan att de berörda branscherna har lagt varsel och därmed blir sittande med arbetskraft som saknar möjlighet att jobba. Tre månadslöner utan intäkter kan knäcka många bolag, så ovanpå total kris kanske vi också får en massa konkurser. Men det är inget som marknaden tror på. För egen del känns det åtminstone ur börsperspektivet skönt att vara borta från kronan och Stockholmsbörsen, men ingen som bor i Sverige kommer vara osårbar för det som kommer om Cementa stoppas. Miljörörelsen säger att det är branschens eget fel att man koncentrerat allt till en aktör, men själv har de överklagat och stoppat alla alternativa kalktäkter ...
Fritextsökning på NCC i min bilddatabas, där nu 45 000 foton håller på att lokalt på datorn indexeras med OCR. Träffar på Västlänken och min diskmaskin tydligen. Den har dock inte hunnit indexera ens senaste året 6 120 foton än. Blir nog ett blogginlägg om fritextsökning på MacOS fotodatabas. Flera av ovanstående bilder ger även träff på Volvo, som står för någon av entrprenadmaskinerna på bilden.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

15 kommentarer:

 1. OT-fråga om bilddatabasen du använder: är det något speciellt program (förutom Photos alltså) som du använder. Kämpar själv med Adobe Elements och +60k bilder men det är inte stabilt. Photos (i alla fall i Catalina) är inte heller speciellt bra och då är det enbart ~5k bilder som tagit med mobilerna genom året.
  Ser fram emot ett inlägg om bildhantering!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kör Big Sur, inte Catalina. Photos tycker jag är suveränt. Dock OCR:ar den inte, utan detta är ett extern program som går igenom hela Photos-databasen och indexerar med OCR.

   Radera
  2. Du har alltså lastat in 60k bilder i Photos? Wow! Kör du iCloud Photos eller håller du allt lokalt (i original upplösning)? Om du kör iCloud Photos - hur hanterar det synkning med (eventuella) andra enheter? Funkar?

   Radera
  3. 45000. Vet inte varifrån 60000 kommer. Fungerar smärtfritt med synkning mellan padda, iphone och dator. Blixtsnabb sökning på datum, GPS, och bildanalys (t ex "katt"), men inte OCR-text utan externt program.

   Radera
  4. Ah - blandade ihop med mina egna 60k. Spännande skall kolla - dock är den inbyggda SSD:n en begränsande faktor.

   Radera
 2. Om man nu tillåts lite sarkasm och ironi så på temat miljörörelsen och deras hindrande av Sveriges väl och ve:

  Ett terroristbrott är enligt svensk lag en gärning som kan skada en stat eller mellanstatlig organisation allvarligt, och vars avsikt är att: Injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller befolkningsgrupp.

  Jag tror att svensken kommer känna fruktan när elen upphör, när vi inte kan bygga eller laga någonting, när vi...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om vi ändå fortsätter på temat. Åsiktsregistrering borde vara ok om man använder det för att släcka de bostäder där miljöpartister bor först så fort det blir elbrist. Leva som man lär väl?

   Radera
  2. Alla som har '100% vindkraft' i sina elavtal borde bli av med strömmen aå fort det inte blåser.
   Så kanske folk lär sig att deras beslut har konsekvenser...

   Radera
 3. Hade varit intressant att se pristillväxten på bostäder i kinesiska storstäder kontra befolkningens lönetillväxt. Tror nog det skulle förklara varför Evergrande faller omkull nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Googla "China housing affordability".

   Tyvärr så är det värre än så. Inte nog med att priserna är höga, det är väldigt mycket som står helt tomt. Kineserna har länge "investerat" i fastigheter då de har en kass finansiell marknad för privatpersoner att placera sitt sparande. Sen så är det ju såklart extra trevligt när man kan låna pengar från familj och vänner för att sedan betala insatsen på en lägenhet - härlig hävstång! Synd bara att lägenheten ligger i en spökstad.

   Radera
  2. Man underar ju lite om det finns en kinesisk "Cornucopia?". Med insiktsfulla inlägg om hur det inte är en bra idé att gå till sina päron för att låna pengar till lägenhet #3 i det där fuskbyggda huset i bostadsområdet som ingen någonsin kommer flytta till. I kommentatorsfältet skriver någon "LOL du hade fel förra hösten, det var bara en dip !"

   Radera
  3. En kinesisk Cornu 🌾 haha. Denna bloggen är permabannad i Kina av en anledning. Närmast till tanke kommer Liu Xiaobo och han blev dessvärre inte långlivad.

   https://hongkongfp.com/2017/07/23/badiucao-cartoon-dangerous-three/

   Radera
  4. Bara en anledning? #kränkt

   Radera
  5. På ett frimodigt, väl underbyggt och fyndigt sätt återkommande avslöjar och rapporterar kommunistdiktaturen Kinas dubbelspel, militära förmåga, imperialistiska strävan och kroniska brott mot mänskligheten. Även miljö- och klimatbrott 🤓

   När jag var i Beijing 2012 frågade jag flera locals om de visste att en av deras nyligen vunnit Nobels fredspris men de hade absolut ingen aning. På den tiden var brandväggen ändå inte så avancerad utan jag lyckades forcera den tack vara en medhavd lista på särskilt utpekade proxys. Jag hjälpte även en person starta upp sitt första Facebookkonto vilket var väldigt skoj.

   Radera
 4. I en eventuellt kommande fråga om inhibition borde Cementa ha goda chanser att fortsätta driften i väntan på slutligt avgörande.

  Syftet med inhibering är att inte hindra eller förstöra sådant som kan bli oåterkalleligt. Juridiskt sett borde en redan pågående brytning enligt tidigare mängdkvot därför inte stoppas.

  Kanske.

  SvaraRadera