Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2021-09-05 16:57

Antagligen helt irrelevant att mäta amfetamin i avloppsvatten - används i ADHD-medicin

I dagarna gör sig folk i sociala medier lustiga över att Gävle ska ha uppmätts med de högsta halterna amfetamin i avloppsvattnet i Europa. Men antagligen är den största källan till amfetamin idag ADHD-medicin, och visar snarare var man var mer eller mindre skickliga i att diagnosticera syndromet och medicinera detta. 
ADHD
Barn som anses jobbiga att ha att göra med i skolan brukar man vilja sätta en sk diagnos på, för att skolan ska tilldelas resurser att anpassa undervisningen för barnen. En sådan diagnos är ADHD, och en medicinering mot ADHD är just amfetamin. Doserna är dock mycket låga, men tas dagligen, normalt på morgonen och ska vara väldigt effektiva och göra underverk. Biverkningar kan dock vara brist på aptit och svårigheter att sova ...

Med dagliga doser året runt så blir det förstås en hel del amfetaminspår i avloppsvattnet. Man borde titta på förekomsten av barn på orten, och t ex om stora nya villaområden har högre andelar amfetamin i avloppsvattnet, eftersom nyare villaområden ofta har många barn i skolåldern efter några år - de allra flesta som flyttar till nya villor är barnfamiljer. Överlag bör barntäta orter antagligen ha mer amfetamin i avloppen.

Det går alltså inte att säga något om drogmissbruk eller kriminalitet på en ort utifrån mängden amfetamin i avloppsvattnet. Patientsekretessen gör nog att det är svårt att få facit på antalet ADHD-diagnoser och medicineringen på orten.

Om Sverige exempelvis är väldigt skickliga i att diagnosticera ADHD, så kommer vi ha väldigt mycket mer amfetamin i avloppen än länder där man t ex inte diagnosticerar alls, än mindre behandlar. Det kan också skilja stort mellan olika kommuner och regioner huruvida skolan ligger på för att få diagnoser på eleverna och om regionerna ställer dessa.

Ska man titta på drogmissbruket bör man nog titta på något annat i avloppen än just amfetamin, där det idag kanske finns minst en elev i varje klass som dagligen tar amfetamin på recept, för att inte tala om alla vuxna som också fått diagnosen och läkemedlet.

Huruvida man ska eller inte ska ställa diagnoser på barn och huruvida man ska eller inte ska medicinera barn som vuxna är en annan diskussion och något man kan ha olika åsikter om. 

Ja, det är exakt noll skillnad vid provtagning mellan fultjack och ADHD-medicin, såväl urinprov som avloppsprov. Men kolla aldrig en bra story.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

18 kommentarer:

 1. -Har avloppsmätningarna korrigerats för socioekonomiska faktorer?
  -Det är en bra fråga tycker jag!

  Snart i politisk debatt nära dig när läkemedelsindustrins intressen skall försvaras från både höger och vänster.


  SvaraRadera
 2. Som du skrev är en annan diskussion men kan inte låta bli ändå: Kan bara belräfta (anektodiskt naturligtvis men ändå) att det är hårt tryck från skolan att ge ADHD diagnos, om du är tveksam kan du bli orosanmäld eftersom du inte gör det bästa för barnet. Orosanmälan hjälpte inte och sen kröp det fram att ekonomiskt för skolan va det bättre om diagnos fanns enligt rektorn.

  Tror att vi blir dömda hårt av framtiden, kom ihåg att du kan inte bli av med diagnosen ens som vuxen och arbetsgivarna blir inte fler med en diagnos och restrektivare kommer de att vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Arbetsgivare har knappast särskilt ofta tillgång till jornaler.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Var det inte fall av något sådant slag uppe i DO nyligen angående Försvarsmakten? Minns inte detaljerna.

   Radera
 3. Mäta användning av kontanter? Antar att inte kriminella kör med Swish.
  På något sätt ska väl också de svenska kontanta drogpengarna växlas till kontanta dollar som betalning till knarkbaronerna. Det borde finnas spår av denna verksamhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behöver isf justeras för andelen pensionärer på orten i fråga, de sista som använder kontanter.

   Radera
  2. Ja men det är några tjugor för kattmaten (förlåt mig)

   Radera
 4. Ökningen av amfetamin följs av en ökning av kokain, så känns inte rimligt att förklara med legal förskrivning

  SvaraRadera
 5. Stämmer inte, det skiljer en molekyl mellan ADHD medicin och amfetamin, borde se på den molekylen vilken sort det är...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och hur stor är merkostnaden för att testa skillnaden?

   Radera
 6. Det är väldigt mycket droger i Gävle. Inget att skämta om och inget som ska försöka bortförklaras. Tragisk utveckling

  SvaraRadera
 7. Barn som inte kan hantera en skolmiljö ger vi alltså knark.....låter sunt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är sjukt. Det är inte miljön det är fel på tydligen utan människan.
   Det finns en extrem utvecklingspotential i skolmiljön, men vi tragglar på i gamla spår.

   Radera
 8. "det är exakt noll skillnad vid provtagning mellan fultjack och ADHD-medicin"
  Nej, det beror på vilket sorts prov man gör. Det är en betydande skillnad mellan gatutjack och medicinsk amfetamin. Läs gärna på om kiralitet. Gatutjack är ett racemat medan medicinsk amfetamin är en ren isomer.

  SvaraRadera
 9. Påminner om diverse tester på youtube där folk käkar bröd med vallmofrö som också ger indikation på "missbruk". Ickenyhet som media älskar.

  SvaraRadera
 10. Vad är det nu läkarna säger?
  Svag begåvning och sömnbrist?

  SvaraRadera
 11. Bra analys!
  Undrar om någon har tänkt på det innan?

  SvaraRadera
 12. Det finns många olika sorters adhd-medicin. Många är närbesläktade till amfetamin och går således att skilja från amfetamin.

  Kanske kan man i framtiden lägga till något spår-ämne för att lättare skilja droger som skrivits ut av läkare eller köpts på gatan.

  Hur som helst. Behovet av amfetamin och amfetaminliknande preparat är stort i Gävle. Man bör fråga sig varför det behovet finns.
  Amfetamin hjälpte soldater att hålla fokus i krig. Alltså kan man tänka sig att adhd medicin hjälper människor som upplever hög stress (krigsliknande hög) att ändå hålla fokus.

  SvaraRadera