Aktuellt

Urbaniseringen avgörande för överdödligheten 2020 - men på olika sätt i Väst- och Östeuropa

Urbaniseringsgraden i EU/EES-länderna visar sig vara avgörande för överdödligheten 2020. Men sambandet är tvärt emot varandra i den forna up...

2021-09-20 08:22

Ännu en negativ börsvecka till handlingarna - kraftiga nedgångar i Hong Kong på måndagsmorgonen - starkare dollar

Med negativ börsvecka på Stockholmsbörsen lägger vi en andra negativ börsvecka till handlingarna. I Asien är det hårda ras på framför allt Hong Kong-börsen men också Australien, medan dollarn stärks på stigande räntor.
Veckochart OMXSPI
Vecka 37 innebar en nedgång på -1.21% för Stockholmsbörsens OMXSPI och med det är det andra veckan på raken med nedgångar och medräknat börsrekordveckan har hälften av de sex senaste veckorna varit negativa med en negativ trend. I övrigt stod just fredagen för -0.83% på OMXSPI och -0.87% för storbolagsindex OMXS30.

Även amerikanska Husse, S&P-500, backade förra veckan med -0.57%, men hela nedgången togs på fredagen med -0.91%. Det såg likadant ut för Nasse-100 med -0.69% för veckan varav -1.18% i fredags.

Dollarn stärks rejält och kostar nu 8:70 USDSEK och de amerikanska räntorna är också de högsta på några veckor. Samtidigt ligger fortfarande guldet kvar nere på 490:- SEK per gram och halkar efter. Det handlar om en rörelse till amerikansk dollar, inte en flykt till trygghet.

I Asien går ASX 200 -1.79% nu under morgonen och Hang Seng rasar hela -3.17% i Hong Kong. KOSPI går +0.33%, Nikkei 225 +0.58% och Straits Times -0.43%. Nedgångarna i Hong Kong beror på att fastighetsfloppen Evergrande kraschar med som värst 17% men har i skrivande stund återhämtat sig till -12.20%. I Australien ska gruvjättar som Rio Tinto och BHP sänka börsen. Ingetdera är kanske indikativt för hur Stockholmsbörsen ska gå idag, men allt annat lika har vi en negativ trend.

Men några börsrekord ska vi klara av idag. Mer om det i nästa blogginlägg.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

5 kommentarer:

 1. Spännande att se hur Evergrande & Co hanteras i Kina.

  SvaraRadera
 2. Börsanalytiker inom EU befarar att Evergrandes konkurs är i paritet med Lehman Brothers 2007.
  Riskerar att drabba Kinas ekonomi eftersom skuldsättning i fastighetsbubblan är enorm i Kina.
  Huruvida det kommer påverka finanssektorn i US/EU oklart ännu förutom att börserna dyker i synnerhet banksektorn.
  Finanskris 3.0 i uppsegling?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns gott om mekanisker som är varmkörda idag, som inte fanns 2007. Det här är en planerad sättning av Kineserna. Får se om det går som planerat...

   Radera
 3. Jag tror inte på en finanskris likt Lehman Brothers. Det kinesiska finansiella systemet är inte lika sammankopplat som det globala/västerländska. Jag har dock väntat länge på en krasch för den kinesiska fastighetsmarknaden och detta KAN vara gnistan. Marknaden utgör en stor del av Kinas BNP, arbetskraft, och skatteintäkter. En krasch skulle alltså dra med sig mycket annat och det skulle kunna få spridning utomlands, det är trots allt världens näst största ekonomi vi pratar om. Exempel Sverige: Evergrande äger Nevs.

  SvaraRadera