Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-09-09 08:38

Allt snabbare ras på börserna i Asien under torsdagsmorgonen

Börserna i de asiatiska tidszonerna rasar hårt, liksom de europiska och svenska gjorde igår. 
Mjau

Stockholmsbörsen stängde på -1.52% för OMXSPI och -1.29% för storbolagen i OMXS30. 

I USA var inte nedgångarna lika hårda och S&P-500 föll -0.25% och Nasdaq 100 -0.62%. Dollarn hittas på 8:63 USDSEK och de amerikanska marknadsräntorna backade något. Guldet ligger kvar på 496:- SEK per gram.

I de asiatiska tidszonerna ser det blodrött ut under morgonen.

ASX 200 -1.91%, Hang Seng -1.87%, KOSPI -1.54%, Nikkei 225 -0.57% och Straits Times enda positiva med +0.13%.

Tydligen ska någon amerikansk bank varnat för övervärderingar på börserna (duh!) eller vad nu berättelsen för dagen ska vara.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

12 kommentarer:

 1. Kanske kinesiska fastighetsbubblan håller på att spricka? www.bloomberg.com/news/articles/2021-09-08/evergrande-dollar-bonds-fall-after-suspended-loan-payment-report

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns helt overkligt hur mycket skulder de har och när man inser att de inte på något sätt är ensamma eller hur hela strukturen på den kinesiska fastighetsmarknaden ser ut så blir man fan mörkrädd på riktigt.

   Lite 2008 feeling på det här...

   Radera
  2. Jag pluggade i Kina för ca 10 år sedan (ekonom). Redan då tänkte man "det här kommer inte sluta väl", de har en kombination av statliga banker som konkurrerar mot varandra, semi-peggad valuta, och kapitalkontroller av in/utflöde. Lägg till det ett enormt tryck för folk att köpa bostäder (ex. du har svårt att gifta dig som man om du inte äger bostad), samt att "tur" i Kina ses som en personlig egenskap, något man föds med typ som att vara lång eller smart. OCH lägg på det en befolknings"pyramid" som är på god väg att bli upp- och nervänd pga av ettbarns-politiken. Det leder till minskad framtida efterfrågan på bostäder (dock många som fortfarande flyttar från landsbygd till städer), samt att det kommer behövas massiva transfereringar från unga till äldre (pension och sjukvård).

   Jag har haft fel i tio år dock, får se om det blir tio år till...

   Radera
  3. Tänker även på hur finansieringen av regionerna går till då denna till ligger på mellan 40-80 genom markförsäljning. Att fastigheterna skrivs av på 70 år och snitt avbetalningstiden är på över 55 år för en lägenhet som flera generationer gått ihop för att finansiera.

   Och tusen andra saker. Som sagt, man blir mörkrädd.

   Radera
  4. De flesta yngre (<40) jobbar 996-schema också så de kan nog se fram emot en generation som trillar av pinn i hjärtattack i 50-årsåldern samt är så utstressade att de inte orkar mer än sitta i en stol.

   Rädslan för att trilla ner från medelklass till underklass är enorm eftersom fallhöjden är så hög.

   Radera
  5. Ni verkar ha rätt bra koll på problematiken redan, annars kan jag rekommendera Polymaters Youtube-serie om Kinas framtida utmaningar, specifikt denna video om fastigheter: https://youtu.be/EgVXRtq5EIg

   Den sista videon i serien är även av intresse för de som undrar sig varför Kinas ambasadör i Sverige beter sig som en mupp, vi är inte ensamma om den erfarenheten.

   Radera
  6. Det finns i nuläget inte privat ägande av mark i Kina. Bara leaserättigheter med olika långa löptider.

   Om kinesisk fastighetsmarknad kollapsar modell större så finns ju kortet man hållt på, dvs privatisering att spela ut av staten så är racet igång.

   Radera
  7. Som vanligt med Kina så är det inte svart eller vitt, särskilt inte med "äganderätten".

   Utanför de riktigt stekiga nattklubbarna i Guangzhou kunde man se lyxbilarna som ungtupparna i släkterna som historiskt "ägde" marken i närliggande Dongguang (skotillverkningens epicentrum).

   Om det var staten som ägde marken, hur kunde de då vara så j-vla rika?

   Radera
 2. Kanske naturligt eftersom ECB skall sluta strössla pengar omkring sig genom obligationsköp inom PEPP. Från 80-85 GEUR/mån till 60-65 GEUR/mån - svindlande summor om de skulle vara på årsbasis.
  Är gratispengarnas tid förbi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle vilja se en diskussion om SDR och IMF... där vår finansminister är inblandad..
   Det tycks ske en hel del just där.. men vad betyder det?

   Radera
 3. Nu på eftermiddagen när husse gått igång är det bara sunny side up. Festen fortsätter for now.

  SvaraRadera