Aktuellt

Söndagsenkät: Vad tycker du om din lokala kollektivtrafik?

Dags för en söndagsenkät igen. Vad tycker du om din lokala kollektivtrafik? Svara nedan. Varning för spårvagn!

2021-09-13 11:12

204 öre per kWh oskattad el i SE4 södra Sverige ikväll - 328 öre per kWh skattat och klart för villaägaren

Elpriserna fortsätter mot nya rekord. Under dagen från klockan 06 i morse fram till midnatt ligger priserna konstant över en krona per kWh i SE södra Sverige, och toppar på 205 öre per kWh mellan klockan 19:00 och 20:00 ikväll. Före skatter, elhandelspåslag och moms. 
Priserna i euro per MWh nu klockan 19:06 Källa: Kontrollrummet

Som billigast kostade elen i SE4 96 öre per kWh i natt.

Med elskatten om 35.6 öre och elöverföringsavgiften från E.On, samt 4 öre elhandelspåslag så landar elpriset mellan 19:00 och 20:00 ikväll på 66.5 + 4*1.25 + 205*1.25=328 öre per kWh för villaägaren som har 16A huvudsäkring och gör av med mer än 8 000 kWh per år. Eller om man så vill över tre kronor per kWh.

Miljöpartiets politik firar alltså seger efter seger i takt med att man lägger ner kärnkraften. Till saken hör också att man via kraftvärmeskatten forcerat fram nedläggningar av kraftvärmeverk i Malmö, som alltså tidigare producerade lokal el mitt i stan. Ambitionen är att ingen el ska produceras alls, för det bästa för miljön är att det inte finns någon energi som kan driva vår ekonomi, vårt välstånd och vår välfärd.

Allt talar för att september kommer klå även augustis prisrekord för elen - de högsta priserna någonsin för en månad - och då har inte vintern börjat än.

SE4 omfattar Skåne,Blekinge och delar av södra Halland och Småland. Här i SE3 toppar elpriset bara på 108 öre per kWh före skatter och rörlig elnätsavgift.
Malmös skyline

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

51 kommentarer:

 1. God stämning med andra ord på partihögkvarteret. #progress #lifegoals

  SvaraRadera
 2. Hoppas de som skaffat elbil tagit höjd för detta i sina TCO-kalkyler.

  SvaraRadera
 3. Såg att det rök från en av Karlshamnsverkets skorstenar idag, det är ju härligt när energipolitiken får det genomslaget i praktiken.

  SvaraRadera
 4. Det är inte miljöpartiets fel att miljöpartiets politik firar seger efter seger. Det är de övriga partiernas fel med särskild hänvisning till Socialdemokraterna och Moderaterna vilka låter ett verklighetsförnekande parti som 95 av 100 väljare inte röstar på få ett avgörande och destruktivt inflytande över viktiga samhällsområden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får inte glömma att även Alliansen under Reinfeldt styrde med miljöpartiets stöd.

   Radera
  2. @Tim, håller 100% med dig. Det var Mr R som släppte in MP i värmen och gav dem, ett parti på runt 4 procent ett mandat på 25.

   Politk är ett långsamt verktyg så det vi ser nu är besluten tagna av Fru M och Herr R

   Radera
  3. Dessutom, nu lägger ju M fram en massa förslag för att bli det nya miljöpartiet, många bra förslag men jag undrar om int M och R brände mig, ska jag låta mig luras igen?

   Radera
 5. Undrar var detta ska sluta. Kommer man åka elbil, men värma med olja, då det är billigare? Har läst att oljepannor kostar ca 1.50:-/kWh. Har man direktverkande el, borde det vara en ren förlustaffär om prisutvecklingen fortsätter.
  ...fast då höjer de väl skatten på olja, så elen blir "billig" igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att lokalproducerat biobränsle snart kommer att bli vanligare som energikälla för bostadsuppvärmning.
   När dieseln kostar >17,5kr/l på mack tror jag inte det är så många som överväger att satsa på uppvärmning med olja

   Radera
  2. Det är väl inte samma skattesats på eldningsolja? Tror det ligger runt 13-14 kr litern.
   Många år sedan oljepannan fick ge vika för bergvärme, men minns att det låg runt 9 kr litern då.
   För övrigt tror jag också det kommer bli lokalproducerat bränsle framöver. Elberoende är snart farligare än knark.

   Radera
 6. Folk kommer fortsätta rösta på Socialdemokraterna och kommer aldrig förstå att det är de som ger Miljöpartiets makt. Rinse and repeat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hur många har läst detta inlägg, 10
   000 st? Resten av befolkningen är olyckligt ovetande och får höra om regeringen hantering av våra 2.4 miljarder skattekronor till något luddigt om att stoppa skogsnäringen.

   Radera
 7. Schysst bild med härligt ljus över Malmö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ljuset beror dessvärre på tonad ruta i ersättningsbuss Malmö-Lund.

   Radera
  2. Jaha jag trodde det var gryning eller nedgång. Ersättningsbussarna kommer vi nog får leva med ibland, men vi får ju fyraspår mellan syskonstäderna. Så det kan nog vara värt det. Vi har t o m en "cykelmotorväg" numera mellan städerna. Vilken hipster hade inte älskat, fin cykelasfalt i två filer.

   Radera
 8. Regeringen har som mål att Sverige skall bli världens första fossilfria välfärdsland. Det är ett mål som man delvis kommer att uppnå genom att göra Sverige till värdens första fossilfria före detta välfärdsland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi går före och visar andra länder hur man inte ska göra.

   Radera
  2. @Carl-Fredrik, menade du inte "världens första fossilfria u-land"?

   Radera
  3. Jag befarar, tyvärr, att vi snarare blir en form av energi råvarukoloni för övriga Europa när vi samtidigt bygger ut vår överföringskapacitet.

   Radera
 9. Inom marknadsekonomi bruka man tala om unikt försäjlningsargument en så kallad USP.
  I Sverige har vi haft billig elproduktion som ett unikt försäljnings argument vid företagetableringar.
  Vilket inte är så konstigt i och med skog och stålindustrin är så energikrävande industrier.
  Dessutom strävar vi nu mot en än mer energikrävande stålindustrin.

  Med den energipolitik vi nu har så försvinner väl vårt unika försäljningsargument med att vi har billig energi?

  Dessutom så lär väl elpriserna stiga än mer i de nordligaste elområderna när väl överföringskapaciteten ökar.

  Jag tror alltså inte att priset blir lägre i SE3 och SE4 framöver utan snarare blir priset på elen i SE1 och SE2 högre.
  Tack vare att betalningsviljan är högre på kontinenten.

  Eller vad tror ni?

  SvaraRadera
 10. Samtidigt som Kina på ett par dagar avger lika mycket koldioxid som Sverige gör på ett helt år ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl ändå ovidkommande? Sverige avger långt mycket mer än Gnarp också.

   Radera
 11. O här sitter man med under 30 öre /kWh i kostnad för solcellerna. Härligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur mycket ger de december-februari? Solceller gör annan elproduktion mindre lönsam på sommaren och tvingar därför upp elpriset på vintern. Nollsumma för dig kanske i slutändan, men högre elpris för alla oss som inte kan ha solceller.

   Radera
  2. Hur effektiva och lönsamma är de under perioden okt-mars då de flesta villaägare behöver köpa energi för bostadens uppvärmning?

   Mina eldstäder levererar värme då jag matar dem med bränsle oavsett om det är mörk midvinternatt eller ljus, solig, snöfri februaridag

   Radera
  3. Problemet med solceller är att man säljer billigt och köper tillbaka dyrt om man inte använder allt själv.
   Än så länge har det varit en vinst, men det ordnar sig antagligen snart.

   Radera
  4. Problemet med solceller är att staten subventionerar försäljningen så att det inte gäller... Nu kan du väl kvitta vinterns förbrukning mot sommarens tillverkning. Hur länge kommer det pågå? Jag har solvärme som precis täcker mitt behov sep-mars sen värmer jag poolen med resten

   Radera
  5. Men jösses. 4 månader om året ger det inte mkt. Då köper jag 40% av mitt årsbehov. Resten av året är jag självförsörjande och säljer till er andra. Bland annat dyrt hela sommaren när producenterna servar kärnkraften. 94 öre per kwh i augusti UTAN bidrag. Det jag säljer betalar räkningarna på vintern. Måste kännas jobbigt att någon kan investera sig ur ett beroende? Precis som elbilarna. Gissar att ni tankar arabolja o betalar 15 spänn skatt per liter fortfarande?

   Radera
  6. Du har inte investerat dig ur beroendet. Du är precis lika beroende som vi andra. Du är det "bara" 3-5 månader om året istället för 12 månader. Du har däremot gjort dig beroende av höga elpriser på dagtid under de andra 7-9 månaderna.

   Att du får betalt mer på sommaren än vad det kostar att köpa tillbaka på vintern kommer att ändras när fler skaffar solceller och effektbristen fortsätter att bli värre. Det är inte omöjligt att vi får negativa elpriser på blåsiga sommardagar och du får betala för att leverera el till nätet på samma sätt som Danmark och Tyskland haft tidigare år. Du kommer bli lika blåst som alla andra som behöver el.

   Radera
  7. Han kanske likt jag har en "lagra som vattenkraft"-avtal och får sitt överskott tillbaka som gratis vattenkraftsel på vintern?

   Radera
  8. Och hur länge tror du att du kommer slippa betala skatt på din förbrukning av egenproducerad el?

   Radera
  9. Tror att sådana avtal kommer att försvinna snart med tanke på de elpriser och den effektsituation vi har. De avtalen är gratis sponsring, de strider mot marknadsnyttan av vattenkraft? Vattenkraften kommer att få spilla förbi vatten på sommaren för att solcellerna överproducerar, sedan ska vattenkraften få dåligt betalt på vintern till solcellsägarna när alla andra vill köpa elen dyrt? Sådana avtal känns politisk motiverade - inte bra för nätet eller producenten.

   Radera
 12. Jag önskar av hela mit hjärta att vi får en nederbördsfattig höst, att det blir ytterligare förseningar på revisionen av Ringhals 3 samt en riktigt jävla lång och kall vinter så att elimporten skenar till rekordhöga priser. Sedan kan SVT ta in Bolund där han påtalar att vi i Sverige minsann har ett elnettoöverskott. Detta scenario är det enda som MÖJLIGTVIS skulle kunna få medelsvensson att inse vilka jubelidioter som vi har att göra med och att sossarna ytterst är ansvariga som låter detta förfall fortgå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1...jag har haft samma tanke. Lägg till några blackouts också. Hoppas oppositionen är alert och vässar sina argument.

   Tyvärr verkar kraftvärmeskattens effekter ha försvunnit i den allmänna diskussionen. Och hur är det med avfallsförbränningsskattens effekter (införd 2020 med 125 kr per ton)? Finns det någon sammanställning av allt detta någonstans?

   Radera
  2. Ja det blir aldrig tillråckligt sk1t för att våra folkvalda skall få förklara sig i kalla fakta.

   För mig som villaägare är det redan skarpt läge förstås.

   Radera
  3. Jo, förutom att det är väl ”centern” som är ytterst ansvariga. Sossarna har aldrig velat lägga ner kärnkraft om det inte var för dom och dom gröna khmererna. Äventyra basindustri etc etc..

   Radera
 13. Glöm inte att troligen kommer havsbaserad vindkraft att bli befriad från anslutningsavgifter vilka i sådana fall kommer fall på slutanvändarna och den elintensiva industrin.

  SvaraRadera
 14. Vad är det som drar så mycket el just nu?
  Vi har inte slagit igång elementen än så antar att det är varmvatten för vår del, blir en ganska mager räkning..

  SvaraRadera
 15. Facit:
  Nu är klockan kvart i sju och spotpriset för 19:00 blev 107 öre, dvs ganska exakt hälften mot det antagande som låg till grund för hela inlägget.
  Bloggen har lyckats med sitt mål att ha fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SE4 står det. Kolla Kontrollrummet så får du se att du har fel.

   Radera
  2. Du rapporterar SE3 och där är priset 108 öre som det står i blogginlägget.

   Radera
  3. ” SE4 omfattar Skåne,Blekinge och delar av södra Halland och Småland. Här i SE3 toppar elpriset bara på 108 öre per kWh före skatter och rörlig elnätsavgift.”

   Radera
  4. Övriga kan nu se skärmdumpen från Kontrollrummet ovan.

   Radera
 16. Band elpriset för 5 år på 48 öre. För 2 år sedan. Dålig affär initialt, men tycks bli min livs affär nu :-)
  Om nu inte elbolaget konkar.

  SvaraRadera
 17. Hur mkt beror de höga elprIserna idag på stängd kärnkraft i SE4, vs tex

  Rekordhöga gaspriser på TTF (lager ej återbygga efter förra vintern)
  Höga CO2 priser på kontinenten
  Maintence på stora inrikes el-kablar?

  SvaraRadera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 19. Nu ser jag fram emot att SVT/SR med Klotet tar sitt public service ansvar och ger oss fylliga reportage om prisutvecklingen och orsakerna till vad vi nu ser.

  SvaraRadera
 20. Vi skall nog vara glada så länge elpriset håller sig under 2 kr. I England får man imorgon betala 2,5 per kwh. Engelska pund per kwh......

  SvaraRadera