Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-08-19 13:44

Sverige har lägst smittspridning av Covid-19 i Norden - Island högst

Sverige har just nu lägst smittspridning per capita av Wuhan-pesten Covid-19 i Norden, och en av de lägsta i Europa. Ön Island har högst smittspridning i Norden trots sitt isolerade läge och hårda smittspårning, och bland de högsta i EU/EES tillsammans med andra öar som bland annat Cypern och Irland.
Smittspridning per capita Källa: ECDC
För övrigt ser man tydligt det bloggen konstaterat tidigare - hur Västeuropa och forna Östeuropa har olika spridningsmönster, antagligen beroende på att samhällena och demografin är olika på respektive sida om den forna järnridån, t ex att yngre flyttat till städerna medan de äldre bor kvar på sina fattiga självhushåll. Inga regler utan undantag dock, Bulgarien är bland de värst drabbade i EU.
Det verkar som att örikena allt mer bara sköt upp sin relativa smittspridning i tiden, men inte längre kan stå emot.

Nya Zeeland stängde nyligen ner hela landet efter ett enda fall av Covid-19. Man får inte ens prata med sina grannar i ännu en stenhård nedstängning som sätter fingret på frågan när ska man om man satsar på noll smittspridning någonsin kunna öppna upp?

Sverige har enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC nu 101 bekräftade fall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, och 0.10 döda per 100 000 invånare under samma period.

Smittspridningen placerar oss därmed som bäst i Norden. Norge har 122 fall per 100 000 invånare, Finland 185, Danmark 228 och Island 400, nästan 4x så hög smittspridning som Sverige. Då har ändå Island kunnat isolera sig från omvärlden och kört stenhårt med en smittspårningsapp för alla utländska besökare.

Smittspridningen på Island överträffas i själva verket bara av Frankrike, Spanien, Irland och värstingen Cypern. Värt att notera är att Island, Irland och Cypern alla är öar. Island är dessutom väldigt glesbefolkat, om man använder samma felaktiga argument som användes av de som smutskastade Sverige tidigare. Det som spelar roll är hur tätbefolkat man är där folk faktiskt bor, inte hur glest det är där ingen bor och ingen kan smittas.

Dödsfallen i Sverige per capita är de tredje lägsta i Europa just nu. Det väsentliga här är att man kan välja tidpunkter när man vill redovisa hur det går för olika länder utifrån vad man vill uppnå.

Det enda väsentliga i slutändan är att titta på den sammanlagda överdödligheten under 2020 och 2021 för att se de faktiska effekterna av pandemin och motåtgärderna. Genom att titta på hela tidsintervallet undviker man att snedvrida val av tidpunkt, och genom att titta på överdödligheten så får man se hur det faktiskt slagit i utfall.

Enligt en artikel i The Economist från slutet av juli såg Norden ut som följer i överdödlighet per 100 000 invånare:

Sverige 98
Finland 19
Danmark 4
Island -14
Norge -16

Dödligheten har alltså än så länge rent av minskat på Island och i Norge, och Sverige har avgjort högst överdödlighet i Norden. Däremot finns det 28 länder i Europa med högre överdödlighet än Sverige, inklusive  mycket välbärgade och välmående Schweiz på 114. Värst i Europa är Bulgarien med 498 personers överdödlighet per 100 000 invånare. Endast elva europeiska länder har lägre överdödlighet än Sverige.

Sverige är visserligen sämst i Norden på överdödligheten, men vi tillhör den bästa tredjedelen i Europa.

Den som förväntar sig att vara bäst på allt kommer alltid bli besviken, för bara en kan vara bäst. Samtidigt har Sveriges ekonomi klarat sig i det yttersta toppskiktet inom EU, samtidigt som svenskarna inte haft drakoniska och totalitära begränsningar av sina liv. Och just nu har vi lägst smittspridning i Norden av någon anledning. En del menar att i slutändan kommer de flesta länder klara sig lika dåligt, justerat för vaccinationsgrad och välstånd.

Källor

The Economist www.economist.com/graphic-detail/coronavirus-excess-deaths-tracker
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

49 kommentarer:

 1. Det var liknande siffror förra året vid den här tiden har jag för mig - Sverige låg på lägst smittspridning i Norden - fast alla länder låg på lägre smittspridning då.

  Sen drog det iväg och för Sveriges del på hösten och vintern medans alla andra nordiska länder slog till med storsläggan och stängde ner det mesta.

  Det är väl inte omöjligt att de andra Nordiska länderna nu kommer ligga över Sverige när det gäller smittspridning (och dödsfall trots vaccinernas skydd) men det kommer inte bli samma siffror - särskilt när det gäller dödsfallen.

  Nu verkar inget land i Norden sugna på mer lockdowns och skolstängningar.

  Personligen tycker jag Sverige gjorde rätt - det finns fler sätt att mäta hur ett land klarade pandemin än dödsfall. Danmark ligger t ex sedan April stadigt ganska kraftigt högre än oss i dödlighet. De ligger just nu på närmare 10% överdödlighet jämfört med Sverige som som ligger på runt 5% underdödlighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om alla länder dessutom testade på samma sätt så skulle den där kartan över fall vara intressant att titta på. Men nu kan man bara dra slutsatser över enskilda länder.

   Gotland ser rött ut. Inga covid-patienter i sjukvården alls och senaste dödsfallet i juni.. Vad är viktigt här egentligen?

   Radera
  2. Att Stockholmare stannade med sin segelbåt där för några veckor sedan ;-)

   Radera
  3. För danskar (och besökare också för den delen) så är test gratis och behöver inte bokas. Resultat inom 15 min. Krävs att man testats för att tex äta inne på restaurang (ute är ok utan).

   Radera
  4. Nja, behövdes verkligen inga test för några veckor sedan. Fri passage, förutom flygplatsen på då...

   Radera
 2. "Enligt en artikel i The Economist från slutet av juli såg Norden ut som följer i överdödlighet per 100 invånare:

  Sverige 98"

  Nåja - så farligt var det väl inte? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Saknas nog några nollor där. :)

   Radera
  2. 98000 tyska bögar per 100 invånare alltså?

   Radera
 3. Både Australien och Nya Zeeland verkar vara det man skrattar åt just nu men om man får nyansera det hela något så har vi (jag bor i Sydney) sen pandemins start till större del kunnat leva som vanligt. De äldre har fått träffa sina barnbarn, ungarna går i skolan, krogarna har varit öppna, konserter och idrottsevenemang har kunnat genomföras i de flesta fall utan begränsningar.

  Nu sitter vi i Sydney (och andra delar av AU) i lockdown igen pga ett utbrott av delta-varianten som visat sig extremt smittsam, vilket vi kunnat se även i många andra länder. Det går tufft just nu att få bukt på smittan här. Detta kunde ledarna i NZ följa och därför valde de att stänga ner direkt. Naturligtvis visste man att det fanns fler fall ute bland befolkningen än bara ett fall och idag är siffran uppe i 21.

  Sen vad gäller vägen fram efter Covid så har den presenterats i pressen här både för NZ och AU. Det är 70-80% vaccinationsgrad som gäller, därefter öppna upp mot lågriskländer samt köra vaccinationspass. Öppningen kommer förhoppningsvis ske med start i mars 2022.

  Det som NZ och AU kan naturligtvis kritiseras men det bör kanske göras mer nyanserat än vad som görs nu på många håll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nyansering hade ju varit trevligt. Säkert avseende Australien men kanske också andra länder.

   Radera
  2. Melbourne har varit i lockdown 200 av de senaste 511 dagarna sedan pandemin startade. Det är fullständigt bisarrt.
   Jag hittar ingen motsvarande lätt tillgänglig siffra för Sydney.

   Radera
  3. Australien får skylla sig själva, de lämnade ifrån sig sina vapen.

   Radera
  4. Angående att kritisera Australien, vi förväntas nå dessa vaccinations sifror om någon månad. Hur kan det ta Australien fram till mars nästa år.

   Radera
  5. @Holmberg: Här i AU hoppas man nå siffrorna i november. Men öppningen av landet kommer ske senare med beräknad start i mars 2022.

   Radera
 4. Lite mer siffror på dödlighet finns här : https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/

  SvaraRadera
 5. Det är väl primärt vaccinerade som sprider "Delta" varianten?
  Ovaccinerade har ju inte fått resa....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo - ovaccinerade har fått resa med negativt PCR-test.

   Kom hem mycket smitta i somras från Spanien och såna ställen när yngre kom hem.

   Vaccinet ger ju de första 6 månaderna ett bra skydd mot att smittas av Delta - inte 100% men vi pratar ändå upp mot 70-80% skydd.

   Radera
  2. Var just ovaccinerade som stod för smittspridningen vid hemkomst ifrån solkusten. Kanske följde det inte rekommendationerna att sätta sig själva i karantän i 14 dagar.

   Radera
  3. Du har lika hög virusdos med eller utan vaccin enligt nya studier (gällande delta) så oavsett vaccin eller ej så får man ta det lugnt.

   Radera
  4. Om du sprider viruset lika bra vaccinerad som ovaccinerad så borde det väl inte gå att uppnå flockimmunitet.

   Radera
  5. @ABC, nu blev ju inte utfallet så. Du får tro vad du vill vad gäller smittspridning. Utfallet var åter igen att Stockholmare och Uppsalabor som var i ålder 20-25 (ovaccinerade såklart), drog hem smittan. Kanske följde de inte förmaningen om att inte sitta i karantän i 14 dagar vi hemkomst ifall de inte var vaccinerade. Du missar tiden helt. Kanske p g a okunskap i ämnet. Lyssna på FHM råd!

   Radera
  6. *skippa ordet inte ovan.

   Radera
  7. Var är din studie? Denna skrevs det om på BBC igår. Är BBC fake news numera?
   "However, Delta infections after two vaccine doses had similar peak levels of virus to those in unvaccinated people"

   https://www.ndm.ox.ac.uk/covid-19/covid-19-infection-survey/results/new-studies

   Radera
 6. Island har dessutom en av Europas mest väl-vaccinerade befolkningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kollar jag på deras covid 19 dashboard så är det följande:

   Smittade:
   16:e Augusti - 45 ovaccinerade och 53 vaccinerade.
   17:e Augusti - 56 ovaccinerade och 64 vaccinerade.

   Fler i absoluta tal men ovaccinerade ligger mycket högre sett till per 100.000.

   Radera
  2. Om nu inte vaccinerade uppvisar symptom så finns det ingen anledning för dessa att testa sig, alltså kan antal vaccinerade som bär på smittan vara ännu större...

   Är du tidigare ovaccinerad och blir sjuk så håller du dig i regel hemma och ränner inte runt i världen och tror du är odödlig, som många vaccinerade tycks tro.

   Radera
  3. Ovaccinerade ska förstås följa rekommendationen att sätta sig i karantän i 14 dagar vi hemkomst och testa sig åter. Det behöver inte fullvaccinerade av uppenbara anledningar.

   Radera
  4. En fullvaccinerad följer väl restriktioner (vi slipper dock karantän av uppenbara anledningar), just tiden virus inte smittar verkar vara svårt för somliga att förstå. Nu har vi facit. FHM rekommendationer hade fungerat bättre ifall ovaccinerade följt dem. Lex Stockholm, Uppsala ala Solkusten. Inget oväntat där.

   Radera
  5. Om du inte har symtom är du förmodligen inte speciellt smittsam heller. Om du inte har symtom så replikerar viruset inte speciellt mycket, och du snorar och hostar inte heller och sprider viruset.

   Radera
  6. Stefan: ja, men utan symptom är man rimligen inte lika smittsam

   Radera
 7. Om Sveriges ökning (när man var värst i europa) berodde på att man börjat mäta mer, och inte att det var värre här, så tänker jag att man bör tänka att minskningen vi nu ser beror på att vi börjat minska våra mätningar snarare än att det på något sätt skulle vara bättre.

  SvaraRadera
 8. Smittade per 100 000 innevånare, hur kvalitetssäkrat är detta? Incitamentet att testa sig är ju tveksamt, om jag skulle känna mig lite krasslig så varför skulle jag testa mig? Whats in it for me? Om jag har semester, nej knappast, om jag jobbar så kanske för att vara ledig. Olika kulturer borde också ha stor påverkan. I ett visst land kanske siffrorna kan vara jämförbara över tid mellan olika länder ställer jag mig tveksam.
  Överdödlighet enligt euromomo däremot borde vara mer pålitligt även om en del saker även där gör mig tveksam, en del länder tycks inte ha någon säsongsinfluensa alls trots liknande klimatiska förhållande.

  SvaraRadera
 9. Ang jämförelsen av överdödligheten, avses det under hela pandemin eller någon annan tidsperiod?

  SvaraRadera
 10. Detta bekräftar bara det jag hörde från en virolog i början av pandemin. "En pandemi måste ha sin gång"
  Alla kommer för eller senare bli smittade, en del har genetisk slumpmässigt försvar för helt nya virus, en del har bra immunförsvar som inte tillåter nya okända virus att växa till sig farliga innan antikroppar bildas och en del blir sjuka, till och med dör.

  SvaraRadera
 11. Så Gotland, Frankrikes Gotland (Korsika) och Tysklands Gotland (Mallorca) ligger risigt till. Intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man räknar ju fall per 100000 invånare. Sen att 80% av fallen på Gotland inte är skrivna på ön tas det ingen hänsyn till. Ungefär som man jämför Systembolagets försäljning sommartid, där gotlänningarna har skyhög alkoholkonsumtion på capita. Säger m.a.o. inte ett skit.

   Radera
 12. Använder man den Svenska PISA modellen för att räkna smittade också? ;)

  SvaraRadera
 13. Vill man riktigt rättvisande siffror måste man även ta med hela 2019 med i beräkningen eftersom över/underdödligheten fluktuerar alltid och år med naturligt betingad underdödlighet följs av år med överdödlighet. Om jag minns rätt hade Sverige 2019 ett år med underdödlighet.

  SvaraRadera
 14. Det viktigaste är väl hur vi kan vrida det här till att Sverige är sämst? Några förslag? Tegnell har förfalskat siffrorna? Miljöpartister är inblandade? Kan vi avleda genom att nämna "svetsarn" och "tack för det Stefan Röfvén"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ben Dover: Behövs inga ytterligare ansträngningar rörande det nämnda ... De varom här är frågan sköter den saken till fulländning utan särskild uppmaning därtill.

   Radera
  2. Nej det är SDs fel så klart, jag hör stöveltrampet, det var så här det började på 30 talet...

   Radera
  3. Nja, nog för att det är en djärv strategi att skylla t ex tolkproblemet på sossarna när M annonserade redan 2014 att de löst frågan, men att skylla på SD som aldrig haft nåt politiskt inflytande oavsett hur de kovänt i t ex Natofrågan för att försöka vara attraktiva för M är nog lite för djärvt. Så nä.

   Radera
 15. Nationalekonomen Tino S skrev hejdundrande alarmistiska facebook-inlägg om behovet av nedstängningar under förra våren. Sen fick han själv C19 och lade av. Vet inte om det beror på att han insåg att det inte är så farligt för de flesta, om han fick långtidscovid eller bara tröttnade på att ropa vargen kommer…

  SvaraRadera
 16. Covid kommer i framtiden vara ett krav att klara av. Precis som att lära sig gå.

  SvaraRadera
 17. När andra länder kräver vaccinpass (Thailand, Spanien, Grekland etc ) kommer antivaccrörelsen här i Sverige att dö. Inget är så viktigt för svensken som att åka utomlands och posta fina bilder på hur lyckad man är på instagram. Tom en svensk antivaccer förstår att det är svårt att påverka ett annat lands värderingar Instagram är viktigare)SÅ JA till VACCINPASS.

  SvaraRadera
 18. Själv har jag nu fått andra dosen och är jäkligt besviken på bieffekterna. Allt som utlovats har inte infriats, uppkopplingen är lika usel som innnan, hade dessutom i naiv tro att jag kanske kunde skippa telefon och padda och vara direktuppkopplad direkt från hjärnan. Men nä inget av detta, tro inte på folk de bara ljuger.

  SvaraRadera
 19. Skulle man få för sig att jaga influensan på samma vis med pcr test, skulle man kunna göra det till ett problem i nivå med Corona.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer - förmodligen ännu större problem. Och numera tycks smittan vara det verkliga hotet oavsett om smittan i sig inte leder till allvarligare sjukdom än just influensan.

   Radera
 20. Danskarna sa: Det här är en influensa, och vi kommer behandla den så. Trevligt att någon är vuxen i sällskapet.

  SvaraRadera