Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-08-31 11:11

Svensk Värdeförvaring erbjuder säkra bankfack i centrala Stockholm

Detta inlägg presenteras i samarbete med Svensk Värdeförvaring. All text är dock min egen.

När allt fler banker stänger ner sina bankfack för kunderna så har äntligen en fristående och oberoende leverantör startat verksamheten, nämligen Svensk Värdeförvaring. Till en början erbjuder man säkra bankfack på Jakobsbergsgatan i Stockholm.

Bankfack Bild: Svensk Värdeförvaring

Behoven av bankfack är många - det kan vara för förvaring av investeringsmetall som guld- och silvertackor, dyra klockor eller smycken eller andra samlarföremål man inte vill förvara i hemmet, viktiga papper och även numera digitala mediabackuper. Saker man inte vill ska drabbas av stöld, brand eller skadegörelse i hemmet, och helt eller delvis föredrar att förvara säkert på en annan plats.

Dessvärre har allt fler banker, särskilt storbankerna i sina anonyma kontor utan kundkännedom, avvecklat sin bankfacksverksamhet.

Svensk Värdeförvaring erbjuder numera bankfack i AMF-ägda Mood-gallerian på Jakobsbergsgatan 13 i Stockholm, vilket gör att man kan gå dit diskret som kund utan att det är uppenbart att man är bankfackskund, då det också finns flera kontor vid ingången. Då Jakobsbergsgatan är en gågata minskar och det finns flera utgångar ur gallerian ökar säkerheten även på det viset.

Som renodlat bankfacksbolag har man också Sverigeledande säkerhet med bemannad reception där legitimationen kontrolleras via en autentiseringstjänst mot tredje part tillsammans med manuell kontroll. Tekniskt har man säkerhetsklassat skalskydd, säkerhetsslussar, kameraövervakning och seismiska sensorer. Aktiv säkerhet som dimgenerator och brandspjäll skyddar också vid intrång eller brand i fastigheten.
Svensk Värdeförvarings valv. Bild: Svensk Värdeförvaring

Bland annat har endast den registrerade kunden tillgång till facket och inga ombud tillåts. Man gör också bakgrundskontroller på de som ansöker om att öppna bankfack. Detta gör att bankfacken inte kan användas för olämplig verksamhet och höjer den personliga säkerheten för bankfacksinnehavarna.

Man försäkrar också innehållet i bankfacken för 50 000:- SEK i de fall hemförsäkringen inte täcker de osannolika förlusterna. Det går också att försäkra upp detta till 200 000:- SEK, vilket kommer att höjas inom kort. Beroende på försäkringsbolag och typ av egendomsskydd kan hemförsäkringen annars täcka, men en del försäkringsbolag kan bråka om investeringsguldmynt. Om dessa är klassade som lagliga betalningsmedel kan försäkringsbolaget hävda att de är kontanter och inte täcks.

Det finns två läsplatser i den befintliga anläggningen, som också kommer byggas ut ytterligare under hösten. Svensk Värdeförvaring kommer även öppna fler anläggningar.

Priserna är i bloggens tycke fullt rimliga med 1 500:- per år för det minsta facket och 4 700:- SEK för det största. Mellannivåerna kostar 2000:- och 2 600:- SEK, men är för tillfället slut. Nya fack i de storlekarna kommer i november. XL-facket kostar 3 300:- SEK.


På grund av pandemin behöver man just nu boka sina bankfackbesök för att undvika trängsel, en rutin som kommer behållas för att undvika köer. Ordinarie öppettider är vardagar 11:00 till 17:00, så öppettiderna är också bättre än gammelbankernas fack.

Bloggens personliga rekommendation är att aldrig förvara något i hemmet du inte kan lämna över direkt vid t ex hemrån eller bli av med vid inbrott. Investerar du i ädelmetaller eller samlar på dyra föremål så ska de förvaras i ett bankfack när de inte används - t ex ska en samling dyra klockor inte förvaras i hemmet. Du behöver bara en klocka åt gången. Din försäkring täcker visserligen inbrott och hemrån, förutom självrisken, men du ska aldrig utsätta dig eller dina anhöriga för den fara det innebär att riskera inbrott eller rån.

Det finns inte heller någon möjlighet för någon annan att följa med in eller hämta ut sakerna ur ditt fack hos Svensk Värdeförvaring, och ingen annan har därmed någon nytta av din nyckel. Om du tvingas att gå till ditt bankfack kommer du vara i säkerhet där inne och kan larma.

För att hantera svår och plötslig sjukdom eller skada bör man ha en framtidsfullmakt, lämpligen med sin partner, som därmed kan hantera eventuell nödvändig tillgång till bankfacket om det t ex finns viktiga papper som kan behövas medan man själv är oförmögen att agera.

Detta inlägg presenteras i samarbete med Svensk Värdeförvaring. All text är dock min egen.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

18 kommentarer:

 1. Men gäller det fortfarande om stat/myndighet vill kika så har de all rätt att göra så, ganska stort diktatur-beteende som etablerats!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kronofogdemyndigheten kan alltid begära tillträde.

   Radera
  2. Ja. När jag jobbade på bankkontor så hittades det oftast knark och vapen i skåpen. Enda vi ville var att avveckla skåpen då de främst användes av kriminella.

   Radera
  3. Nu slipper man ju det iom att endast ägaren får besöka skåpet, tillsammans med bakgrundskontrollerna. Därmed kan inte skåpen användas för utbyte av knark och vapen mellan personer.

   Radera
  4. Ja det låter intressant. Intresset för bankfack var större än utbudet men samtidigt sågs det mest som en kostnad hos storbanker.

   Radera
 2. Frågan är bara vilken storlek på fack man ska ha för viktiga företagspapper, off-line backup etc.

  Stockholm är inte optimalt för mig, men eftersom HQ ligger där så är man ju i trakterna några gånger om året (bortsett från pandemin).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Står nog på hemsidan hur stora facken är. tumregel - minsta facket är som en tunn pärm, mediumfacket som en tjock, largeacket som två pärmar och XL som 3.5 pärmar. Avser innehållet i pärmarna, utan omslaget.

   Radera
  2. Tack. Anmälde intresse för large, då får man plats med lite guld också.

   Radera
  3. För offline-backup kan jag rekommendera molntjänst i kombination med en backupmjukvara enligt Trust-No-One-tänket. Använder själv Cloudberry Backup som krypterar allt med AES innan data skickas till AWS S3.

   Radera
  4. Jag pratar här om fysisk backup av oersättlig data.

   Radera
 3. Synd bara att det ligger så otillgängligt. Skinnskatteberg ligger bättre til.

  SvaraRadera
 4. Hur skall/bör man tänka kring detta och SHTF-scenariot? Köper argumenten till att inte ha sina prepps hemma, men om de behövs bör de ju vara tillgängliga. Man kanske skall dela upp guldreserven i en ”värdesäkringsdel” (i bankfacket) och en ”muta norska gränsvakter att släppa in när ryssen invaderat-del” (i hemma-skåpet).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aldrig lägga alla ägg i en korg går väl bra att tillämpa här.

   Tycker din tanke om värdesäkringsguldet kan ligga bra i bankfack låter klok.

   För egen del så jobbar jag på att bygga upp en banknärvaro i Norge, planerna blev lite grusade av pandemin men ska ta tag i det till vintern igen. Kanske kör ett bankfack i Norge också.

   Radera
 5. Bloggens personliga rekommendation är att aldrig förvara något i hemmet du inte kan lämna över direkt vid t ex hemrån eller bli av med vid inbrott. Denna skrivning kan gynna SD.I övrigt är jag lika fylld av beundran av att du hela tiden kan leverera intressanta inlägg. Jag har följt dig från börjag då jag bjöd in dig till Lv 6 för tio-talet år sedan. Då var både kommunikationschefen och Säk oroliga: Vem är den där Wilderäng egentligen ?

  SvaraRadera
 6. Funkar ju annars bra att gräva ner sitt guld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det gör det inte alltid: Mina finska släktingar som blev krigsflyktingar från Karelen som blev ryskt, grävde ner sitt silver i åkern, efter att de plötsligt fick en order att evakuera. Boskapen nödslaktades, kattens huvud höggs av med en yxa på hugg-kubben och husen stacks i brand. Ändå hade ryssen hittat silvergömmorna nedgrävda under jorden i åkrarna.

   Finnarna fick ju återvända till Karelen, när Tyskland började kriga med ryssarna genom Finland. Då kunde man bara konstatera att silvret var borta. Man började återbygga Karelen, men ett par år miste man sitt hem på nytt och tvingades lämna Karelen för gott.

   Radera
  2. Aj, så sorgligt. Förmodligen var det ganska vanligt under den tiden att de grävde ner värdesaker på åkern. Bättre då att bege sig djupt in i skogen (fast någon kan ju följa efter en eller så glömmer man bort vart man grävde ner det).

   Radera
 7. "Du behöver bara en klocka åt gången": Jag har inte använt en klocka på över ett decennium, varken på handleden eller på väggen. Batterierna har inte bytts sedan jag började jobba på distans. Jag kollar tiden i datorn eller i mobilen. Man tittar på klockan alldeles för mycket i onödan.

  SvaraRadera