Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-08-22 12:50

Stefan Löfven avgår som partiledare och statsminister i november

Testskottet hos Aftonbladet 2019 visade sig alltså stämma och statsminister Stefan Löfven (S) offentliggjorde idag att han avgår som partiledare för Socialdemokraterna i november och vill bli entledigad som statsminister. Det senare innebär att riksdagen måste rösta om statsminister igen. 
Äntligen kan jag överge det sjunkande skeppet!
Stefan Löfven (S) avgår alltså som statsminister och partiledare i samband med partikongressen i början av november och en ny partiledare tar över och förväntas även axla rollen som statsminister om riksdagen väljer denne till det. Statsministervalet är trots allt av en enskild individ, inte en ordförande för ett parti, så det kan bli nytt käbbel och regeringskris.


Bloggläsarna vill ha Magdalena Andersson (S) som nästa partiledare, men detta varierar stort med vad man har för partiympatier, där Mikael Damberg (S) är mer populär bland de borgerliga väljarna.

Bland annat Morgan Johanssons (S) svansföring under sommaren har speglat att även han vill bli partiledare, men de verkliga kandidatoerna är Damberg, Andersson, Skeharabi, Baylan, Hallengren och dessvärre även Ygeman. Även utspel från försvarsminister Peter Hultqvist (S) ska ses som en del i en kandidatur

Sannolikt får vi Magdalena Andersson (S), eftersom hon är obefläckad, kompetent om än vänstervriden, och dessutom en kvinna vilket kommer framföras som argument oavsett om det är relevant eller ej. Hon är ändå den bästa kandidaten och borde därmed bli nästa partiledare, att hon är kvinna är en slump, och hon är rätt val.

Beskedet om Löfvens avgång ska gavs i hans sommartal, men eftersom Socialdemokraterna läcker till media mer än en rysk ubåt så hade redan såväl SvD som Ekot tagit del av intern partikommunikation om beskedet.

Sedan finns det ingen anledning till glädje. Man vet vad man har, men vet inte vad man får och man får aldrig som man vill. Löfvens avgång innebär åtminstone en kraftig höjning av begåvningsnivån i svensk politisk debatt på högsta nivå, så länge det inte blir Ygeman av ovanstående nämnda alternativ.

Det kan också bli en ny regeringskris, eftersom riksdagens val av statsminister inte är ett partis partiledare utan en individ. En ersättande permanent statsminister måste alltså väljas av riksdagen och då kan det bli nya försök att få Kristersson (M) på tronen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

50 kommentarer:

 1. Svar
  1. Låt oss hoppas på Annika Strandhäll som efterträdare!

   Radera
 2. Antar att Andersson eller Damberg ligger i korten… :-)

  SvaraRadera
 3. Bra. Tror kanske inte fullt ut på Maggan som partiledare. Kompetent som finansminister men partiledare är en helt annan femma där personen ska vara enande, visionär, karismatisk, realpolitiker, mittpolitiker, lite pk och samtidigt ha ett fläckfritt förflutet. Det kommer fortsatt vara helt jämt mellan blocken och svårt att bilda regering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, Andersson har ingen karisma, men det har inte Löfven heller.

   Radera
 4. Ygeman vore verkligen en katastrof. En rättshaverist som statsminister.
  Maggan gör sig bra som finansminister, men det logiska är att hon nu blir statsminister (ifall hon vill). Sen kan hon ju rekrytera lämplig finansminister externt, det är ju rätt tomt i de egna leden.

  Nu väntar vi med spänning på vad Chiefen har att säga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Chiefen: "Helt rätt beslut, jag har fullt förtroende för S och den kommande partiledaren".

   Radera
  2. Oavsett vem den kommande partiledaren blir...

   Radera
  3. Det är hr. Bloggarjävelns blogg, men nätmobbningen mot enskilda börjar kännas gammal.

   Radera
  4. Börjat storma för mycket intenrt hos S? De har ju ingen egen politik förutom att bita sig fast vid makten... Möjligheten att S-budgeten blir ev nedröstad kanske... En möjlighet för S att distansera sig från de 7 senaste åren med MP. återstår vilken falang som vinner inom S. Personligen så tycker jag Chiefen skall fortsätta argumentera för det han tror på även om han med det är faktaresistent, det är hans val att inte leva i verkligheten.

   Radera
  5. Cornucopia: Stefan Löfvens beslut är hans och hans allena och respekteras därför.
   Efterträdare som partiordförande är det Kongressens sak att besluta om.
   Efterträdare som Statminister och regeringsbildare är det Riksdagens sak att besluta om.

   Vilket förtroende jag personligen kommer att hysa för ny ordförande i partiet, oavsett vem det blir, respektive ny Statsminister och Regering, likaså oavsett vem och vilka det blir, avvaktar jag med att ta ställning till innan jag vet vilka de är.

   Radera
  6. @månskensbonde,
   Det var t o m en underdrift.

   Radera
  7. Bra svar Chiefen. Maggan får ändå ses som en favorit? Jag tror timingen här är välutstuderad. Nu har nästa ett år på sig att samla opinionssiffror. De lär behövas. Hoppas leden innehåller lite bättre kompetens, som kan presenteras vid nästa regeringsbildning.

   @Månskenbonde - nätmobbning?

   Radera
  8. chief karlsson är säkert mer hårdhudad med år av erfarenhet och tål mer än många känsliga yngre. Svaret 13:41 är av hög klass.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  9. Chef Karlsson.
   Jag gissar att du vill se Jan Emanuel som efterträdare?

   Radera
  10. Jan Emanuel - bygdens son i Norrtälje! En S-ledare som spontan-shoppar en klockan för 3 mille eller köper hela kvarter i Norrtälje, det vore något!

   Radera
 5. Löfvén har väl gett personliga garantier till Lööf på några punkter, som inte verkar förankrade i regeringen. Så får väl se hur Lööf ställer sig nu till en ny partiledare som kanske kommer gå mer i MPs ledband än Lööfs. Å andra sidan har väl Lööf visat att hon lägger sig platt när det kommer till kritan, iom för henne är precis allting viktigare än att en regering bildas med stöd av SD.

  SvaraRadera
 6. Sossarna behöver en riktig Dukakis kandidat. Bara jag som hoppas på Mogge? Förklädet Ygemans politiska framtid är klart hotad. Gissar att Damberg och Maggan har lägst odds. Fifflaren Pee-wee (Herman) Shekarabbi är såklart bubblare men det manöverutrymme han tidigare så framgångsrikt lyckats kuppa i ungdomsförbund etc kanske inte bär samma tyngd i högre division.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla älskar en bra comebackstory. Jag tror att Mona Sahlin är en dark horse i detta race. Hon hade ju dessutom faktiskt bättre siffror när hon avgick än vad Stefan någonsin haft, utom möjligen några enstaka dagar under sin långa sejour. En kandidat som personligen faller inom sfären Kriminellas Rätt I Samhället vore ju dessutom modern balanserande sossepolitik när man samtidigt måste utöka antalet poliser. Högoddsare - men med rätt kön - och många inom partiet verkar numera tycka att hon blev onödigt illa behandlad när det begav sig.

   Radera
  2. Mona, söta rara Mona. Det skulle verkligen höja S-siffror och jag köper och BETALAR hennes Toblerone! Nej, verkligen, tror det skulle vara ett perfekt val så kan vi kicka bort några i Bryssel och ge Maggan med flera ett 3-års jobb med bra lön?! Ja, Mona, Mona, äntligen!

   Radera
 7. Nu börjar det krattas för en danskliknande sväng av Socialdemokraterna för att återta väljare från SD (vi kan benämna dessa återtagna S-väljare som nyssrasister kanske?). Löfven har ju satsat hårt på den motsatta vägen, snart kanske vi också får höra att SD-politik från Sossar kallas internationell solidaritet med "hjälp på plats" samt mer prat om klass och arbetare mm. Allt beroende på vem som väljs och vad partieliten beslutar såklart. Snart får vi se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer inte ske så länge MP är med i bilden.

   Radera
  2. De skulle ju tjäna på det i längden, röst mässigt alltså...

   Radera
  3. Såväl S som MP skulle tjäna på en S-ledare som förespråkar minskad invandring och krafttag mot kriminaliteten, eftersom S då kan vinna röster från höger och MP kan spela upprörda och vinna röster på det sättet.

   Sen efter valet så blir det S/MP-regering igen. Det viktigaste är ju makten.

   Radera
  4. Och hur länge är MP med i bilden?
   Alla kan läsa opinionsundersökningar.

   Radera
  5. MP är en rysk påverkansoperation, vissa enskilda ledamöter undantagna kanske.

   Radera
 8. Klokt beslut av Löfven (cred till honom). Han sa väl också att det behövdes ny energi in i partiet. Den naturliga efterträdaren är Magdalena Andersson. Finns det några andra alternativ om S inte ska efterträdas av någon med likvärdig kapacitet som Löfven har just nu, eller t o m ännu sämre på en fallande skala? Löfven har tappat mycket de sista åren, så helt rätt beslut av honom. Magdalena är enda alternativet om S ska kunna växa till sig och fiska röster inför valet 2022. Med Magdalena vid rodret så tror jag faktiskt att det är möjligt att öka mer än endast marginellt.

  PS. Men det vore rätt intressant att få ett smakprov av en borgerlig regering fram till valet 2022. Vad hinner de uträtta på den tiden? Godkänt eller ej? Valet 2022 avgör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite delade meningar bland statsvetare angående Magdalena Andersson. Men jag säger Andersson (75%).

   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/magdalena-andersson-favorit-att-ta-over

   Radera
  2. Men en liten brasklapp är på sin plats. Magdalena kanske inte vill? Men jag tror att hon tar jobbet om Partiet kallar, även om hon tvekar.

   Radera
 9. Han tänker ju göra höstbudgeten till kabinettsfråga. Om den faller så är lär ju inte Löfven bli återvald för att sitta i två månader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fråga: Infaller budgetomröstningen i Riskdagen före eller efter partiledarbytesdagen?

   Radera
  2. Inget exakt datum, men en riktlinje nedan i länken. Det kan dra ut på tiden.

   https://www.svd.se/guide-kan-bli-ny-dramatik-i-host

   Radera
  3. I början av december menar Löfven i Ekot.

   Radera
 10. Även om jag inte har mycket till övers för Löfven som politiker, så gläds jag inte direkt åt detta. Blir en tjuvstart på valrörelsen 2022 på allvar, förmodligen ingen slump att han avgår efter höstbudgeten har lagt.

  Förstår att han väljer att kliva av, svårt att orka med att vara partiledare någon längre tid och lägg till statsminister på det. Att vara statsminister genom en pandemi är nog inte heller latjo.

  Tror dock inte att han kommer göra som Persson, Reinfelt eller Borg utan bli pensionär.

  SvaraRadera
 11. Sossarna kör stenhårt varannan damernas så alla karlar går bort.

  Och jag upprepar mig själv som jag sagt de senaste två åren. S + SD (... Vi tar ansvar...)

  SvaraRadera
 12. Det blir Magda, hon har ju erfarenhet av budgettrixandet. Hon är kvinna och är dessutom tefloninpackad av åren i regeringen.

  Till hennes nackdel är att hon fortfarande ofta resonerar i sin nuvarande roll som om hon fortfarande var chef över skatteverket (dvs maximera intag) inte att stimulera ekonomin. Vidare så lär det bli en utmaning att få Magda och Annie att dra jämt. Sedan skall hon lirka med MP och låtsas inte lirka med V och Kakabeveh.

  Listigt av Stefan att ta sin Mats ur skolan i den soppan.

  SvaraRadera
 13. S förbereder för en vänstersväng och att återta röster från V. Då är Lövfen en belastning.

  Man räknar att antingen blir C en lame duck som lägger ner rösterna pga alternativet är att stötta SD (kommer de tlåta) eller så stöttar de vänsterblocket i mindre radikala frågor.

  L är ju ute0och har ingen betydelse.

  Frågan är om ett högerblock får röster nog att ta makten?


  S kommer förmodligen köra den ohederligaste och smutsigaste valkampanjen med direkta lögner i SVT och så vidare för att trycka ner eller skrämma bort röster från högerpartierna och förhindra att C ens andas om att stötta dem i någon fråga.
  Man kommer nog itne ens dra sig för olagligheter.


  Jag tror S har räknat på detta noga.

  SvaraRadera
 14. Ygeman, Morgan och Damberg kommer att droppa av lite efter att Magda bevisat om on håller. Om så då vet de att de närmsta 7-10 åren är blockade och tar nåt najs styrelseordförandeskap i Folksam eller Coop.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller varför inte bank eller riskkapital som mp ta andra sossar?

   Radera
 15. Vi får hålla tummarna för Ygeman eller Strandhäll...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Drömmen skulle väl vara Dan Eliasson!

   Radera
 16. Han valde att meddela detta i Österåker, som har moderatstyret och landets lägsta kommunalskatt. Hoppfullt på något sätt.

  SvaraRadera
 17. Bra tajming av S. Hypen kring nästa partiledare kommer öka siffrorna för partiet innan valet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller inte. Bara olösliga problem som Cementa, beslut om kärnavfallet, skenande elpriser,skogsbruket/jordbruk vs naturvård, gängkriminaliteten, V ultimatum, C förhandlar inte med V, vänster/högerfalang i S och ett stort antal saker till.

   Vägen till helvetet är kantad med goda intentioner.

   Jag förstår honom helt och hållet. Nu får någon annan ärva problemen.

   Radera
  2. Sjunkbomben,
   Jag tänkte nästan att när just dom kriserna hamnar under luppen inför valet så skulle Stefan inte kunnat rädda dom vikande siffrorna hur som.. Däremot med en ny partiledare och en attack på just dom frågorna så kanske väljarna uppfattar det som en "ny" röst i debatten. Fast med "erfarenhet" i ryggen av svåra tider och besluten på senaste. Men då krävs nog någon annan i rutan än dom man alltid hört, magda, morgan, ygeman mfl.. S behöver något nytt för att överleva.

   Personligen känner jag varken eller nu, väljer parti senare.. Hösten blir hur som helst intressant politiskt sett. Bara hoppas att alla ovanstående problem får vettiga lösningar..

   Radera
 18. Karl-Petter Thorwaldsson?

  SvaraRadera
 19. Nu kör vi, SD och S tillsammans, historia som går hand i hand, ekonomi skiter vi i för den är förlorad.

  SvaraRadera
 20. Alltså, alla vet väl innerst inne att Dan Eliasson kommer gå vinnande ur detta?

  SvaraRadera