Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-08-04 12:26

Stark koppling mellan svensk och amerikansk marknadsränta

Det råder en stenhård koppling mellan den svenska och amerikanska marknadsräntan på 10-åriga statsobligationer, åtminstone under år 2021. Detta väcker en del frågor om vems köp av statsobligationer som egentligen spelar roll eller om Riksbanken hela tiden skuggar Federal Reserves agerande i de ständiga köpen av obligationerna?
Svenska och amerikanska 10-åriga statsobligationsräntor

Korrelation innebär inte kausalitet bla bla bla diagnos bla bla bla.

Korrelationen mellan de två tioårsräntorna på statsobligationerna i USA och Sverige är otroligt stark, hela 0.93. Kort sagt följer den svenska 10-åriga marknadsräntan på statsobligationerna slaviskt utvecklingen för den amerikanska. Det är knappast tvärt om som gäller sett till avtrycket i den globala ekonomin, även om de svenska räntan alltså är avsevärt lägre.

Frågan är då om i dagens genommanipulerade marknad det egentligen spelar någon roll om Riksbanken stödköper svenska statsobligationer, om det nu inte är så att man slaviskt följer de amerikanska centralbanksköpen och gör det samma.

Sedan är det förstås så att marknaden är global och det ena påverkar det andra. Men detta är en fånigt stark korrelation och visar väl om något hur stark marknadsmanipulationen av obligationsräntorna är.

Eller så visar det att investerare håller på att dra åt sig öronen kring börserna och håller på att flytta kapital mot obligationer, och det oavsett vilken börs eller valuta. Om detta nu inte är centralbankernas stödköp.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

3 kommentarer:

 1. Det kan väl knappast komma som överraskning för någon? USAs inflation styr våra bolåneräntor, troligen sjunker inflationen till hösten, så höjning tidigast -23/24. då det krävs löneinflation. Vilket Ingves o CO är väl medvetna om.

  SvaraRadera
 2. Hela den globala finansmarknaden blir mer och mer korrelerad varje år i takt med att tillgångarna hela tiden närmar sig kreditgivningen..

  SvaraRadera
 3. Internationell ränteparitet. I princip kommer den svenska räntan (och därmed valutan) skvalpa runt kring våra handelspartners (alltså främst Dollar och Euro, de andra är för små för att spela någon större roll).
  Så länge som vi har fria kapitalrörelser vill säga.

  SvaraRadera