Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-08-03 12:10

SSU vill socialistiskt omfördela svenskarnas bostäder och sommarstugor - men vet inte ens vad en fastighet är

"En stor del av bostadsbristen kan lösas omedelbart om den befintliga bostadsytan omfördelas. " - Neo Korths (SSU), Hariz Haxovic (S, SSU), Florind Haliti (SSU) 
 Socialdemokraternas ungdomsförbund skriver i en debattartikel i Sydsvenskan att de socialistiskt vill omfördela svenskarnas bostäder så att alla får lika mycket bostadsyta. De vet dock inte ens vad en fastighet är för något, trots att samtliga tre sitter i SSU:s bostadsutskott och en är ersättare i Lunds byggnadsnämnd.
SSU:s flagga
Ungdomsförbundens roll är förstås att vara mer eller mindre helt dumma i huvudet, likt exempelvis LUF ständigt bevisar, men det är från dessa ungdomar som framtidens politiker rekryteras.

Skribenterna konstaterar förvisso korrekt att alla i Sverige inte bor på samma bostadsyta, men vill i övrigt omfördela boendet så ingen bor större än andra. Landets sommarstugor ska förvandlas till permanentbostäder, helt utan konsekvensanalys av infrastrukturen inom t ex vägar, elnät och vatten- och avlopp eller huruvida någon vill på permanent på dessa ofta lite mer otillgängliga platser. Särskilt ungdomar som behöver nära till jobb och utbildning. Fast vem vet vem som ska omfördelas till Långtbortfrånstan?

Man föreslår en markskatt "eftersom enbart fastigheten och inte marken beskattas". Fast det är ju just marken som är fastigheten. Från första kapitlet, första paragrafen i Jordabalken (1970:994):
"Fast egendom är jord. Denna är indelad i fastigheter. En fastighet avgränsas antingen horisontellt eller både horisontellt och vertikalt. Om fastighetsbildning finns särskilda bestämmelser."

Lite svårt att ta ett bostadsutskott på allvar när de inte ens vet vad en fastighet är för något. 

SSU konstaterar att en del lever i bostäder som är "orimligt stora för dem" och detta kan lösa bostadsbristen genom en omedelbar omfördelning av bostadsytan, i sann socialistisk stil. Vad som ska hända med de som vägrar denna omfördelning framkommer inte. Kanske en skogsskola för vidareutbildning och med karaktärsdanande kroppsarbete, eller så kan man ju bara rada upp dem mot väggen och skjuta dem direkt kanske? Obs, det står gästkammare, inte gaskammare i texten så ni inte läser fel.

Man avrundar med att "det enda som saknas är politisk vilja" för att använda den befintliga bostadsytan "mer effektivt". 

Snart riksdagspolitiker i ett svenskt parlament nära dig?

Ja, vi har olika bostadsyta i Sverige. Den starkaste kopplingen har antagligen med åldern att göra - det är tämligen självklart att man som ungdom har det trängre än som medelålders när barnen lämnat boet, och man även med åldern fått betydligt högre inkomster. Fast det är klart, i Socialdemokraternas utopia ska ju alla ha samma inkomster så det finns noll klyftor.

För övrigt är det ju ett intressant utspel när man tänker på att det inte kommer byggas mer bostäder utan cement, men SSU har alltså lösningen omfördelning. Hur SSU ställer sig till konventionerna om de mänskliga rättigheterna och ägandet lämnar vi som en övning åt läsaren.

Källa

Sydsvenskan www.sydsvenskan.se/2021-07-30/en-stor-del-av-bostadsbristen-kan-losas-omedelbart-om-den-befintliga-bostadsytan-omfordelas

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

70 kommentarer:

 1. Det är lugnt, så fort dessa människor blir riksdagsledamöter och får fet lön, eller förlåt, arvode, lön är ju nått fult, så vill de också bo stort och kommer således skrota sådana förslag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det ser ut som om de får hyra sina fina lägenheter för en struntsumma. Sossarna har massor av underorg. under LO mm.

   Deras systemhack med lotteriet demonstrerar precis hur det kommer att utspela sig.

   Just nu pågår massor av nationellt destruktiva processer som antagligen kommer att spela utvecklingen i deras händer.

   -De har importerat/konstruerat fattigdom, utanförskap och krimminalitet.
   -Befolkningen har ökat m. över 10% på bara några år.
   -Organiskt byggande är omöjliggjort, reglerat bortom organisk möjlighet.
   -Ni slår de ut Svensk betong.

   I slutändan har deras radikalidioti skapat problem som kommer att driva deras radikalism vidare. Det händer nu. "Ta ditt vaccin, bär din mask och isolera dig".

   Radera
  2. Kanske är det dags för lite civil olydnad? Börja bygga hus oaktat bygglov.
   Bryta kalk för hand.
   Driv ditt eget vattenkraftverk!

   Radera
  3. Det är upp till var och en.
   Men jag blir bara stolt som medmänniska när jag ser folk lösa sina problem utanför Baathpartiets angivna ramar

   Radera
  4. Lite kul är att SSU har föreslagit gravt förenklade bygglovsregler och en byggamnesti för just olovligt byggda bostäder och fritidshus.

   Att sedan låtsas om att det skulle vara socialdemokraterna som ligger bakom alliansens och miljöpartiets migrationsöverenskommelse känns ju också härligt historierevisionistiskt.

   Radera
  5. För egen del anser jag i princip alla partier spela under Baathpartiets paraply. Skall de kunna göra en förändring måste minst hela toppen bort på våra sk. myndigheter, alt hela myndigheten bort. Typ och direkt vid övertagande av "rodret".

   Det partiet som gör mig en smula osäker är SD. De dansar efter sossarnas pipa och drivs av en längtan tillbaka till 80-talets sossesverige.

   Alla är därmed sossar enl. mig.
   Själv är jag liberal, men partiet L verkar vara mer sossar än självaste socialdemokraterna själva.

   Radera
  6. Vilket tramsigt sätt att vägra erkänna när man har blivit påkommen med en lögn. Alternativt att man har noll koll på svensk politik men är så ideologiskt indoktrinerad att man ändå känner att man måste jäva ur sig en massa dumheter.

   Radera
 2. Detta har väl börjat komma lite iom. ”Vita privilegier” diskussionen och det faktum att det är de bleka som bott i landet längst och således kunnat bygga upp en ”rikedom” i form av fastigheter typ sommarstugor och till taknocken belånade hus.

  Jag tyckte som 20 åring att de ”rika” i medelåldern som hade pengar ( pga. Utflyttade barn och lägre bolån) skulle dela detta med mig.

  Sen växte jag upp och lärde mig hur världen fungerar.

  Det är lite av en perfekt storm för vi har kvar röd socialism och kommunism parat med en riktigt stor utanförskapsgrupp (som man har skapat) och en ganska knivskarp etnisk markör på de som har och de som inte har.

  Alla som bor i hus vet ju hur det helvetet ser ut med livegenskap till banken men gör man inte det tror man det är paradiset på jorden med en villa i bromma.

  Sån här populism kan således bli väldigt populärt lite samma som fastighetsskatt för att ”sätta dit eliten”, över 7 mnkr är förslaget vilket ju är ned till varenda radhus i stockholm.

  Framgick det i SSU förslag om det som fick del av denna bostadsyta också tar över lika stor del av bolånet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det dom faktiskt vill göra är att beskatta bostäder som står tomma. För att göra dem tillgängliga för marknaden, så att den tillfaller de mest "betalningsvilliga" för att citera en Timbrozombie. Något egentligt "övertagande" är det väl därmed inte frågan om.

   Radera
  2. Man siktar in sig på sommarstugor?

   Nåt annat direkt tomt finns det väl inte eller är det typ attefallshuset på tomten som kommer få en fet skatt?

   Radera
  3. Och varför är de tomma då?
   För att de inte är lämpliga som permanentboende av flera orsaker oftast.

   Nästan alla bostäder som är lämpliga dör permanentboende är redan besatta, annat vore orimligt med dagens huspriser.

   Så oavsett är SSUarna dumma i huvudet som tror att ett sådant här förslag löser något.

   Sedan vill de såklart höja skatter påfastigheterna, kraftigt.

   Enklaste sättet att uppnå ett jämlikt samhälle är att sänka alla till lägre och lika nivå, snarare än att höja alla till en högre nivå.

   Men nu är det ungdomsförbund. Och de är dumma i huvudet, oavsett politik.

   Glöm inte Britt-Marie..

   Radera
  4. @J: ja, det är högst oklart. Man vill beskatta "överflödig bostadsyta". Exakt hur det ska definieras säger man inte. Men det är ju en fastighetsskatt v 2.0 man är ute efter på något sätt iaf.

   @Rickard Ohlin: Ja, det verkar som ett rätt korkat upplägg faktiskt.

   Radera
 3. Det som en illröd socialist aldrig reflekterar över är hur mycket de som har något ofta jobbat.

  Sen fattar jag aldrig hur det kan vara fult att tjäna egna pengar men sk1tbra att ta andras pengar enligt deras ideologi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så enkelt är det väl inte. Men det är klart, kan man tillskriva extrema åsikter till alla som inte håller med en så blir det kanske enklare.

   Radera
  2. Ena sidan vill bestämma över andra. Andra sidan vill bli lämnade ifred. Vems sida är man på tro.

   Radera
 4. Fast vad är ett fritidshus numera. Den fastighetskoden är sedan 2015 borttagen.
  Från Skatteverket:

  .../Ingen särskild typkod för fritidshus
  Från och med 2015 kommer småhus för permanentboende och fritidsboende båda att ha typkod 220 (småhusenhet, bebyggd). Obebyggd tomtmark kommer att få typkod 210 (småhusenhet, tomtmark) oavsett om den ska bebyggas med permanent- eller fritidshus./..

  Det visar, i vanlig ordning, att socialister har noll koll.

  https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/fastighetstaxering/typkoder/typkoderforsmahus.4.46ae6b26141980f1e2d3a0a.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. 210 har också full fastighetsskatt utan begränsningsregeln.

   Radera
 5. Vi kan också lösa bostadsproblemet genom att konfiskera bostäderna tillhörande samtliga i S/SSU och fackföreningarna. Det enda som saknas är politisk vilja.

  SvaraRadera
 6. Att fastighet definieras som jord stämmer ju inte längre eftersom vi har tredimensionell fastighetsindelning numera. En ägarlägenhet på 16:e våningen som utgör en fastighet kan inte i rimlig mening beskrivas som "jord", tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det har vi, är ett helvete när vi skall försöka fördela ansvar fastighetsägare- stad utifrån det.

   Radera
  2. Jo den definieras bara som jord med ett visst z-intervall.

   Radera
  3. Nu har ju visserligen fastighet lite olika betydelser beroende på sammanhang men det är ju mycket roligare att låtsas som att alla andra är idioter än att faktiskt ta hänsyn till saker som kontext, nyans och perspektiv.

   Radera
  4. Man kan ändå avkräva de som skriver politiska program med anspråk på att påverka lagstiftning kunskap om skillnaden mellan begreppen fastighet och byggnad.

   Radera
  5. @Stefan Larsson: ja, nu är det ju som sagt ett ungdomsförbund.

   Radera
  6. Med tanke på att de som leder förbundet närmar sig 30 - och att man som sagt skriver program som gör anspråk på att påverka framtida lagstiftning - tycker jag inte att ålder är någon ursäkt för att inte ta reda på vad begreppen man svänger sig med betyder.

   Radera
 7. Det finns säkert många som skulle hyra ut sitt fritidshus övrig säsong men det finns förstås ingen efterfrågan. Eftersom SSU inte förvärvsarbetar så känner de inte till att de flesta vill bo nära sina arbeten. "Tänkte inte på det"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Atteaktiva lägen går säkert som smör, typ tranholmen.

   Att det skulle börja befölka norrlands inland är nog ingen risk 😀

   Jädra cherrypicking hela tiden.

   Finns ju hela avfolkningsbygder som skriker efter folk men istället vill man sno folks boende i attraktiva lägen

   Radera
  2. Jag menar att alla förutsättningar finns redan med skattefrihet på 40.000 kr på hyresintäkter. SSU vill förstås bo billigt längs Ribban och inte i skogarna i Göinge.

   Radera
  3. Är det inte 50k? Annars har jag omedvetet skattefuskat.

   Radera
 8. Deras föräldrar (de "riktiga" politikerna) löser snart detta med en ny fastighetsskatt som gör att vi snart alla får bo i Attefallshus.

  SvaraRadera
 9. Jag har två rum, katterna har två rum var. Jag har redan delat med mig tycker jag...

  SvaraRadera
 10. Det är inte så enkelt och billigt att omvandla sommarstugor till permanentbostäder som dessa SSU-ungdomar tror. Det kan krävas bygglov för att bygga ett kök till en gäststuga som är en komplementbyggnad (om det ens beviljas), anslutning till ett godkänt avlopp, bra isolering i väggarna och taket, bra ventilation och el. Fast jag har många grannar, som har flera svartbyggen och gäststugor med en enkel stenkista som avlopp (som sätter igen och bidrar till Östersjöns övergödning).

  Attefallshus på 30 kvm som komplementbostadshus är någonting som SSU-folket skulle kunna få, men det byggs inte så många sådana på Värmdö, och om de byggs så är de oftast avsedda för den egna familjen, utan uthyrning till kreti och pleti. Lägenhetsavgiften för anslutning av en gäststuga till fastighetens befintliga vatten- och avloppsnät kostar ca 67.000 i min kommun, om man vill ha ett kök. Badrum kan anslutas billigare.

  SvaraRadera
 11. Ja det funkade ju bra i Sovjet så varför inte testa igen. NOT

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, även USA har väl fastighetsskatt så jag tänker att Sovjet har ganska lite med förslaget att göra eller hur tänker du? För du har väl läst själva texten och inte bara gått på rubriker i en bloggpost?

   Radera
  2. Sovjet hade även simhallar, så finns det några sådana i er kommun bör ni genast be politikerna riva dessa annars kan det bli ett kommunistiskt maktövertagande när som helst.

   Radera
  3. Det brukar lösa sig då kommunerna inte byggt nya simhallar sedan slutet av 70 talet, med sk Cementa betong som har ett vct tal som är bråkdelar av vad som krävs med resultatet att armeringen är körd och de flesta river sig själva såklart.

   Att vissa kommuner slängt upp sk äventyrsbad som förlustavdragsmaskin är en annan sak.

   Radera
  4. Lund byggde om/till sin för typ 10 år sen, Malmö byggde Hylliebadet och Burlöv bygger just nu ny simhall.

   Men vad vet jag, jag bor ju i den bra ändan av landet. Ovan Hallandsåsen bor ni fortfarande med stampat jordgolv har jag hört. Har ni barmark än?

   Radera
  5. Ja, när jag läste artikeln kom spontant bilden fram från filmen Dr Zjivago. När denne återvände efter fronttjänst från första världskriget fann han att hans och hustruns lägenhet styckats upp så att de numera endast hade en bråkdel av boytan kvar till sitt förfogande. Är det åt det hållet vi är på väg när våra rikspolitiker strävar efter att vidta vilka drastiska åtgärder som helst för att för död och pina slippa att erkänna att den förda politiken skapat en allt mer ohållbar situation på bl.a. bostadsmarknaden?

   Radera
  6. Att staten för våra skattepengar ska bygga simhallar kan jag starkt ifrågasätta, men jag tror att alla förstår att det inte är skadligt på samma sätt som att rekvirera och omfördela folks bostäder.

   Radera
  7. Tänk er ett liv där man inte ens kan skilja på stat och kommun.

   Radera
 12. Jag är så sjukt trött på klåfingriga politiker. Vad är det för idioter ärligt talat? De skapar ett problem, sen försöker de lösa det genom att skapa nya problem, men de löser ingenting det ända de skapar är problem. Reagans ord är ständigt aktuella: staten är inte lösningen, den är problemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stater som Reagan aktivt lade sig i driften av, förutom USA:

   Angola, Afghanistan, Libyen, Filippinerna, Guatemala, Ecuador, Nicaragua m fl.

   För att vara en staten-hands-off-kille fick han ju amerikanska staten inblandad i en jävla massa människors affärer. Konstigt.

   Radera
  2. @The engineer,
   Än vanligare egenskap bland politer är en, nu gör du som jag säger inte som jag gör, personlighet.
   Vilket Reagan ganska väl visade exempel på.

   Radera
  3. @ Ben Dover: vad Reagan syftade på var att staten bör avhålla sig från att blanda sig alltför mycket i privatpersoners affärer. Däremot pläderade han inte för att avskaffa staten i sig och de uppgifter som rätteligen hanteras av en stat. Vid exempelvis en konflikt mellan två länder är det knappast lämpligt att hantera en sådan på någon annan nivå än den statliga.
   Även när det gällde nedrustningsavtalen mellan USA och Sovjetunionen under Reagan respektive Gorbatjov, så sköttes dessa förhandlingar och avtal av respektive stats högsta företrädare.

   Radera
  4. Jag tror Bend Over vet det, men han har inte passerat trotsåldern än :D

   Radera
  5. @Palle: vilka konflikter hade han med de uppräknade staterna då? Vissa låg ju inte ens på samma kontinent?

   Radera
  6. @Ben,
   Att han var där var väl av ungefär samma skäl som när USA aktivt la sig i driften av flertalet länder i Europa två gånger under 1900 talet.
   Var det också dumt att USA gjorde det?

   Få presidenter från USA har inte skickat trupper eller startat krig utomlands, sådär direkt kommer jag att tänka på Donald Trump.

   Radera
  7. Han skickade väl tusentals soldater till Mellanöstern (bl. a till Saudiarabien) samt mördade en iransk minister? Så helt fredlig har han ju knappast varit. Sedan att han drog hem tusentals soldater från Tyskland och att Iran inte svarade på provokationerna är ju bra.

   Radera
  8. @Anders Rydén: Fundera lite på om Nicaragua osv verkligen var jämförbart med Hitlertyskland som invaderade alla sina grannländer. Återkom med detaljerat svar.

   Radera
  9. @Ben,
   Det var ett kallt krig mellan Sovjet och USA på den tiden.
   Doktrinen var att stoppa Sovjetunionens globala expansion.

   Sovjet var i allra högsta grad involverade i dessa länder innan USA la sig i.

   Redan då hade jag disskutioner med sovjetmedlöpare som hade samma typ av argumentation och syn på den så kallade USA imperialism som du nu har.

   Så det är allt lite gulligt att höra din pro Sovjetargumentation.
   Det väcker gamla minnen till liv.

   Men varför inte även ta upp fredsavtalen som Reagan hade med Sovjet.
   Eller det faktum att han vann och stoppade Sovjetunionens expansion?

   Radera
 13. Att ungdomsförbunden har en massa tokstollar utan verklighetskontakt går det att leva med och mest skratta över deras stolligheter. Det verkligt allvarliga i sammanhanget är att de i ungdomsförbunden som lärt sig behärska ränkspelet bäst är de som befordras till positioner med stor politisk makt över hur landets sköts.

  SvaraRadera
 14. Det låter ungefär som Finland gjorde efter kriget, det kom inspektörer hem till folk och mätte bostadens alla rum. Sedan bestämde de vilka rum som skulle överlåtas, mot en liten ersättning, till krigsflyktingarna från Karelen, som ryssen hade lagt beslag på, bl a min pappa med sin mamma och hans fem syskon, den yngsta föddes under kriget (farfar dog under kriget i diabetes och inte på fronten, pga att han hade blivit för dålig för att kunna kriga). Det var väldigt impopulärt att tvingas ta emot krigsflyktingar från det egna landet. Tänk själv om ni skulle behöva avstå från 1-2 rum och härbärgera en massa fattiga krigsflyktingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu var det kanske ett rätt extremt läge. Men även i Sverige gjordes ju liknande planer när man förväntade sig en enorm flyktingvåg så Sovjetunionen föll samman. Huruvida den skulle gått att realisera är svårt att bedöma.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Du borde nog påpeka att detta var den lösning man temporärt ytterst blev tvingad till de första efterkrigsåren innan en intensiv nyodling och byggnation gav resultat. Det var inte fråga om någon tvångssocialisering/överlåtelse av bostäder ens delvis.
   Se t ex Henrik Meinanders "Finlands Historia del 4", sid 296 - 306.

   Radera
  4. Min pappas familj fick flytta omkring ganska mycket under efterkrigstiden och de tvingades jobba väldigt hårt. Pappa var 10 år när Vinterkriget började och 15 när Fortsättningskriget slutade och han jobbade lika hårt som en vuxen man. Han var ett "arbetspar" med sin strängt religiösa mor, som han hade väldigt stor respekt för. Hans yngsta bror, som föddes under kriget, lämnades över till den äldsta systerns mans föräldrar och han fick växa upp på en idyllisk bondgård. Lustigt nog vågade pappa inte svära hemma, men han kunde hinka i sig en massa vodka utan problem.

   Han hade tyvärr haft väldigt små möjligheter att gå i skolan, men hans äldsta systers man, som var folkskollärare, fejkade hans betyg, där han fick väldigt höga vitsord. Han fick sedan arbete på en porslinsfabrik i Helsingfors, tack vare dessa fejkade betyg, och vann sedan en storvinst på tipset och kunde köpa en bra lägenhet till familjen och bygga en villa ännu senare. 55 kvadrat stor var den och vi var 8 personer i den under många år, pappas två kusiner och mammas kusin bodde hos oss då, förutom mina två syskon.

   Radera
  5. Syftningsfel, lägenheten var på 55 kvm och villan var på 120 kvm. Nu bor min gamla mamma ensam i den.

   Radera
  6. Max. Vad lustigt, jag har en bok "Finlands historia", men den är tryckt 1965 i Sverige och översatt från "A history of Finland", skriven 1962 av Jan Wennerblad och översatt till svenska. En f.d. kollega lånade den ut till mig, men jag har inte hunnit läsa den. Hans farbror stred som frivillig i kriget och han fick problem, när han återvände till Sverige efter kriget, pga att han var frisör till yrket, men händerna skakade så mycket att det blev svårt att jobba som frisör. "Rysskräcken" var anledningen till hans deltagande som frivillig på den finska sidan. Det var bättre att kriga i Finland i förebyggande syfte, för att slippa kriga med ryssen i Sverige.

   Radera
  7. Historier som dina och mina och den verklighet som ligger bakom är något som de i Sverige uppvuxna är lyckligt förskonade ifrån.

   Radera
  8. Det är fortfarande bättre att frivilligt strida på grannfolkets sida än att möta fienden på egen mark.
   Det kan bli nödvändigt igen då Putin har dålig respekt för grannländernas suveränitet.

   SSU tokerierna tar väl ingen på allvar? Utopiska tankar av naiva ungdomar utan tillräcklig kunskap om varken historia eller sammtid.

   Radera
  9. Max. Sverige har haft mer än 200 år av fred, medan Finland hade fyra krig under 1900-talet: Inbördeskriget (där mammas farfar stred på de rödas sida och dog på ett fångläger utan mat och vatten), vinterkriget, fortsättningskriget (med snabb evakuering med häst och kärra och tåg, medan fienden bombade civila) och Lapplandskriget (där man drev ut tyskarna från landet pga separatfred med Sovjetunionen).

   Det påstås att Stalins evakueringståg stod beredda att förflytta folket från Karelen till Sibirien. Många finnar tyckte också att karelerna var etniskt sett halvryssar och passade bra att skickas till Sibirien. De t o m såg ut som ryssar (mamma brukade säga att pappa såg ut som Brezjnev) och jag håller med, han såg ganska "vild" ut, särskilt när han blev arg. Finnarna var arga pga att man styckade av bitar från deras gårdar, så att de evakuerade karelerna kunde starta ett nytt jordbruk i Finland och få sin försörjning.

   Radera
  10. fri. Ja, det kan bli krig på nytt eller bara ett fientligt övertagande. Jag är uppvuxen med tron "att det bara är en tidsfråga, innan Sovjetunionen tar Finland". Särskilt de östra och norra delarna brukar nämnas som troliga områden, som Finland kan bli tvungen att avstå från. Då kan Sverige få Ryssland som sin granne, med en gemensam landgräns. Den rädslan finns fortfarande hos många finnar och det nya, ryska kärnkraftverket som byggs i Hanhikivi i norr, möjliggör att väldigt många ryssar (även de som inte är byggjobbare) får tillträde i landet, vilket kan vara riskabelt. Det sägs att det uppstod en glädjeyra hos den ryska underrättelsetjänsten efter beskedet att Rosatom fick uppdraget att bygga kärnkraftverket nära den svenska gränsen.

   Radera
 15. Varför ens lägga tid på dessa individers fjantasier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att de är arvtagarna till nuvarande politiker, om några år så är de dessa som bestämmer över oss.

   Radera
  2. Icke kommer dessa förmodat kommunistiska ungdomar i SSU få något framtida inflytande, det här var deras minuter i rampljuset och de trampade tydligt i klaveret.

   Visst har vänstern mer än 10% väljarstöd just nu men det måste ses som ett tecken på en ovanligt svag ledning i socialdemokratin.

   Radera
 16. Detta samtidigt som dels andrahandsuthyrning av bostadsrätter är förbjudet, dels marknadshyror är ett mycket fult ord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den borgerliga regeringen var nära att få igenom fri uthyrning av bostadsrätter men stoppades. Förslaget innebar att bostadsrättsföreningens veto skulle upphöra och ersättas med en skyldighet att informera bostadsrättsföreningen om uthyrningen istället för att begära tillstånd, något som bostadsrättsföreningar systematiskt säger nej till utöver två år.

   Radera
 17. Citat från artikeln: ”Fastighetsskatten bör bytas ut mot en markskatt. Genom att beskatta marken istället för fastigheten upphör det att vara lönsamt att äga obebyggd mark som en kapitalinvestering.
  För att uppmuntra förtätning i städer utan att slå hårt mot landsbygden måste markskatten vara geografiskt differentierad: högre i städer än på landsbygden.” Slut citat

  Citat Skatteverket: ” Obebyggda småhustomter
  Du som äger en obebyggd tomtmark ska betala 1 procent av taxeringsvärdet i statlig fastighetsskatt.”

  Helt otroligt att tre politiker i ett bostadsutskott sätter sig och skriver en debattartikel om något de uppenbarligen saknar grundläggande kunskaper om. Ungdomsförbundare ursäktar inte, de är trots allt vuxna även om de ger uttryck för ungdomligt oförstånd.

  Konfiskering av bostäder skedde i Sovjetunionen, det lever kvar än idag, du kan köpa enstaka rum i lägenheter. Vilket de inte skriver men tänker i det korthuggna stycket om 650 m2 villor i artikeln.

  Sveriges fiender finns inom socialdemokratin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knappast, möjligtvis innom SSU och troligare i det stora landet i öst.

   Radera
 18. Sovjetunionen fick man ha 9m2 bostadsyta per person, allt därutöver beskattades eller nationaliserades. Lägenheter delades upp tvångsmässigt. Kök, wc badrum blev gemensamma och myndigheterna bestämde vem som skulle flytta in. Angiveriet frodades. Sossarnas idé är strålande, riktigt stalinistik Tänk vi skulle kunna slippa segregerade områden genom att dela med oss av gästfrihet! F A S A N S F U L L T!

  SvaraRadera