Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-08-22 20:13

Söndagsenkät: Kommer Löfvens avgång leda till att Kristersson blir ny statsminister innan valet?

Stefan Löfvens avgång som statsminister mitt under en pandemi är förstås lika oansvarigt och ett lika stort hot mot demokratin som när han i våras avsattes av riksdagen. Eftersom det kommer krävas nya talmansrundor kan denna gång Ulf Kristersson (M) eller något annat parti istället för Socialdemokraterna bilda regering.
Uffe kisar mot statsministerposten
Det hängde på ett enda mandat sist och det räcker alltså att någon enskild eller oberoende riksdagsledamot ändrar åsikt, så kan nästa statsminister heta Ulf Kristersson (M) efter Stefan Löfvens (S) avgång. En frivillig avgång garanterar inte att samma parti tar över statsministerposten, utan det avgörs via talmansrundor i riksdagen.

Med Löfven borta och sannolikt vänsterkandidaten Magdalena Andersson (S) så ändras i grunden dynamiken i riksdagen, från en mitten-högersosse till en försvarsfientlig vänstersosse och det är långt ifrån säkert att C och L vill spela med längre då.

Vid tidigare frivilliga avgångar har det parlamentariska läget varit betydligt tydligare och inte hängt på ett enda mandat och samarbete över ideologiska gränser. Dessutom kan det mycket väl bli så att riksdagen klubbar igenom en M-KD-SD-budget, och varför skulle då en socialdemokrat vilja regera på motståndarnas budget fram till valet 2022?

Ett alternativ är en regeringskris fram till valet och att landet helt enkelt saknar regering tills dess. Förstås lika oansvarigt och ett lika stort hot mot demokratin som när Löfven röstades bort i våras...

Men vad tror ni? Blir Uffe nästa statsminister efter Löfvens avgång? Svara nedan.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

32 kommentarer:

 1. Nej det blir nog nye ordföranden i S som föreslås till statsminister u första rundan och C och V kommer inte rösta emot.

  Budgeten blir knepigare men C faller till föga eftersom alternativet enligt dem är att ge fascister inflytande och vad är väl lite höjda skatter i jämförelse med det?

  SvaraRadera
 2. C har två mål: 1, att göra AL till statsminister; 2, att vara stödparti till regimen.

  C kommer att släppa sina krav och i stället lägga nya, som de kan släppa lite senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ett otal politiska misstag som när de väl begåtts upphöjs till principer.

   Radera
 3. Den lilla kärnan som styr partiet gör allt som står till buds för att hålla reformisterna utanför. En uppslitande partiledarstrid efter valet vill dom inte ha

  SvaraRadera
 4. Dom har redan en efterträdare. Ringde nyss Sveavägen 68 men de ville inte svara. Osportsligt att de håller oss på halster.

  SvaraRadera
 5. Vid förra omröstningen (och även den direkt efter valet) var det rimligt att ge första bollen till Ulf, efetrsom Löfven precis blivit avsatt.

  Nu är ju läget annorlunda, han avgår "frivilligt" då han avgått som partiordförande, och då är det nog troligt att hans efterträdare då får första sparken på bollen. Ska bli intressant om C godkänner denne rakt av (kanske tom med med en blå budget).

  Fan, svensk politik är inte tråkigt! Dysfunktionellt ja, men inte tråkigt.

  SvaraRadera
 6. Sannolikt inte. S håller fast vid makten så länge det går. Kommande statsministeromröstning torde utfalla ungefär så som den förra. Det mest sannolika är i regel att vi i morgon får samma väder som idag.

  SvaraRadera
 7. Vilken pandemi? Det dör ju ingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte relevant. Det relevanta är smittspridningen...

   Radera
  2. Om smittspridningen var den relevanta faktorn så skulle vi ha minst en pandemi per år... men ordet förlorar lite sin innebörd isåfall eller hur.

   Radera
  3. Ändamålsglidningen är det verkliga ändamålet...

   Radera
 8. Tänkbart scenario:

  Löfven avgår, så då kan han inte längre klandras för att ha brutit sitt löfte att avgå om han inte får igenom sin budget.

  Borgerlig budget, expeditionsministär med Löfven som statsminister, ny sosseledare.

  Nya sosseledaren är inte bunden av JÖK och är fri att svinga vilt i valrörelsen --> bibehållna sosseröster.

  Ny sosseregim.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är troligen sosarnas anays av möjligheterna att vinan nästa val. Och att man kan göra sig av med MP med sista halvåret...

   Radera
  2. Måste han avgå som statsminister bara för att han avgår som partiledare?

   Han är ju "personvald" i en separat process av riksdagen som statminister.

   Radera
  3. Nej. "Teoretiskt sett kan Stefan Löfven sitta kvar och leda en övergångsregering ända till valet även om han begär sig entledigad."

   https://www.expressen.se/nyheter/kaoset-som-kan-vanta-i-host-oppnar-boxar-/

   Radera
  4. Jo det är ett tänkbart scenario.
   Jag kan även tänka mig uppföljningen till valet nästa år. Den nya partiledaren blir Magdalena Andersson, och då kommer de att satsa allt på att föra fram henne som Sveriges första kvinnliga statsminister. Kvinnorna på vänstersidan har hon redan med sig. Vissa kvinnliga centerväljare kommer att rösta på Magdalena i stället för Annie.

   Den största satsningen sossarna kommer att göra, blir att de kommer att göra allt för att övertyga feministiskt sinnade borgerliga väljare att rösta så att Magdalena blir den första kvinnliga statsministern. Hälften av liberalernas kvinnliga väljare kommer att rösta på sossarna, och detta blir början på slutet för detta parti.

   Radera
  5. Detta kan dock enkelt kontras om Uffe och Jimmie går ut och säger att Ebba får statministerposten i deras alternativ.

   Vilket också profylaktiskt skulle neutralisera valrörelsekukmätningen och mellan M och SD som förmodligen hamnar i närheten av varandra i storlek.

   Radera
 9. Tror inte "högern" ens kommer orka bry sig om denna omröstning. Frågan är väl vad folket kommer tycka när räkningen för budgeten kommer. V:s krav gick väl på en sådär 25 GSEK. MP vill låna upp så mycket pengar det går för "miljösatsningar (gissningsvis att lägga ned kärnkraften och bygga ny järnväg som saknar elektricitet) och C nöjer väl sig till sist så länge SD inte får inflytande så de behöver inte ges något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kakabavehs egna nio punkterslista finns också som en krydda i den rödgröna-röran. Det är bara för oppositionen att titta på när dessa förgör sig själva.

   Radera
 10. Ja, helt uteslutet är det kanske inte? Även om det förefaller ganska osannolikt. Från C-håll hörs:

  ”Vad som händer senare i höst vid en eventuell ny statsministervotering har vi självklart inte hunnit ta ställning till”,

  https://www.expressen.se/nyheter/kaoset-som-kan-vanta-i-host-oppnar-boxar-/

  SvaraRadera
 11. Så länge vi väljare inte blir inblandade så kommer förmodligen ingenting förändra dagens läge avsevärt, det är ju samma individer på beslutande position i övrigt.

  SvaraRadera
 12. Ser inte att Lövfen kommer att avgå som statsminister bara för att han avgår som partiledare. Men jag kanske har missat något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sa han inte själv igår i Agenda att han skulle kliva av som partiledare och samtidigt be om att få bli entledigad som statsminister?

   Radera
  2. Jo, så har jag också uppfattat det. Han skulle gå till talmannen.

   Radera
  3. Ja, alltså jag vet inte om han uttryckt sig exakt så i media ("gå till talmannen"), men det blir ju konsekvensen om han vill bli entledigad som statsminister.

   Radera
  4. Ah. Då hade jag missat något. Tack för uppdateringen!

   Radera
 13. Ulf Kristersson är ju skotträdd och vågade inte ens gå till omröstning förra gången.

  "You miss 100 percent of the shots you never take." - Wayne Gretzky

  Hade varit bra att få en högerledare med lite ryggrad som inte ängsligt smyger omkring och viskar i kulisserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är skönare att lajva opposition och ta en golfrunda. Kanske kan bli en fin ambassadörspost eller ett landshövdingsgig sen. Life is good.

   Radera
 14. Ingen som tror på förmågan Ann Linde som stadsminister?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som staDsminister kanske, men inte som staTsminister

   Radera
  2. Point taken, kan inte skylla på något mer än slarv...

   Radera
 15. Kristersson har inte velat regera, och han kommer att fortsätta att vela..

  SvaraRadera