Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-08-24 13:37

Södra Älvsborgs Sjukhus går upp i stabsläge - fullt av ovaccinerade covidpatienter

SVT rapporterar att SÄS - Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås - har gått upp i stabsläge sedan man fått fullt av covidpatienter. Samtliga patienter ska handla om ovaccinerade personer och flera av dem har blivit smittade på utlandsresor. Antivaxxers belastar alltså frivilligt sjukvården och hindrar andra från att få den vård de ofrivilligt behöver.
Akutrum på SÄS
Stabsläget kommer av den ökade belastningen tillströmningen av ovaccinerade covidpatienter innebär, vilket sätter press på vårdresurserna som behövs till de som ofrivilligt blivit sjuka. Att bli så sjuk i Covid-19 att man behöver läggas in på sjukhus är i praktiken något man blir frivilligt genom att inte vaccinera sig.

Undantaget den lilla del av befolkningen som av olika medicinska skäl inte kan vaccinera sig så är det ett aktivt beslut att inte ta vaccinen. Och de som inte får ta vaccin av medicinska skäl tillhör riskgrupper som knappast sätter sig på utlandsresa, där de flesta av patienterna på SÄS tydligen blivit smittade.

Genom att vägra vaccin utsätter du aktivt andra för livsfara, potentiellt dödsfall, på grund av den överbelastning av sjukvården vaccinvägran riskerar innebära. Du som antivaxxer kanske skiter i andra, men de vars livsviktiga vård försenas eller uteblir på grund av att du vägrat vaccin lider eller avlider ändå, och allt för din skull.

I Neal Stephensons roman Seveneves förbjuds i framtiden sociala medier, efter att desinformation nästan utplånade hela mänskligheten. Det finns en poäng där, nämligen att direkt farliga och skadliga påståenden numera kan spridas fritt och brett. Men sitt du där och var stolt över att du vägrar vaccin medan något barn dör av försenad vård pga covidöverblastad sjukvård - något som kunde undvikas om folk tar de vaccin de erbjuds utan extra kostnad.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

121 kommentarer:

 1. Finns väl väldigt många som belastar vården i onödan? Rökare, fortkörare, mobilpratare som kör bil, sparkcykelåkare m.m

  Skulle var kul med en uträkning om hur många % som är mer eller mindre onödigt belastar vården.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen av dessa skadar andra. Att vara ovaccinerad är mer som att köra på någon som rattfull sen säga att man inte tror på promillegränser.

   Radera
  2. Belastar ju ändå sjukvården som inte hinner med = Skadar andra

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Whataboutism. Att något annat är fel ursäktar inte fler fel. Att "Pelle mördade Anna alltså är det okej för mig att mörda Britta" är inte ett argument.

   Radera
  5. Förbjud motorcyklar. Livsfarligt.

   Radera
  6. Förbjud dörrar, livsfarligt på utsidan!

   Radera
  7. 80% av alla olyckor som kräver akut sjukvård sker i hemmet. Förbjud hemarbete och karantän.

   Radera
  8. Ja förbjud allt som medför den minsta risk som t ex bilkörning och övrig trafik med motorcykel, moped, elsparkcykel, bergsklättring, dykning, simning et c...
   Apropå pandemin så har världsberömde journalisten Glenn Greenwald publicerat en ny video där han talar om hur "endless war became endless pandemic". https://youtu.be/NWu7xHRXG0M

   Radera
  9. Varför inte sänka hastigheten i trafiken ? 100% sannolikhet att man räddar en hel del liv.

   Radera
  10. Att skrika whataboutism är inte ett sätt att vinna ett argument utan är i sig själv en form av whataboutism. Det som bloggaren försöker göra här är, rent krasst, att försvara en position som är ohållbar.

   Om vi ska undvika riskbeteenden som att avstå från vaccin (Liksom alla medicinska ingrepp finns det legitima skäl att avstå behandling) för att inte vara en belastning på sjukvården så bör vi (inklusive bloggaren) rimligtvis avstå från andra riskbeteenden som kan belasta sjukvården. Dock har vi mitt under brinnande pandemi sett följande riskbeteenden här: bloggen har gjort reklam för alkohol, bloggen har uppmuntrat folk att dricka alkohol, bloggaren har seglat, varit ute och rest, vi har sett bloggaren hemma fixa, och vi har sett bloggaren köpa ny bil. Det finns säkert fler saker som vore opassande mitt under en pandemi men jag följer inte bloggen så noggrant.

   Samtidigt som bloggaren inte vill avstå från sina riskbeteenden som han naturligtvis anser är berättigade så anser han att han själv ska få avgöra om andra människor bör avstå från sina riskbeteenden. Naturligtvis missunnar jag inte Lars att få tjäna pengar under pandemin eller få åka på lite utlandssemester men det blir lite falskt när bloggaren klagar på andra som åker utomlands när han själv satt på Franska Rivieran vid den här tiden förra året...

   Vi är alla lika jämlika på den här gården vissa är bara jämlikare än andra.

   Radera
  11. Folk på fyllan tenderar att skada sig och kräva mycket sjukhusvård. Sedan blir det en lång och dyr sjukskrivning. När jag bodde i Neglinge, var min hyresvärd full nästan för jämnan, han hade säkerhetstjänst och ansvar för hundratals människoliv dagligen och han var onykter på jobbet. Han åkte fast några gånger med att vara full på jobbet, där han ställde tågvägar etc. såg till att mötande tåg inte befann sig på samma spår och att banarbetare fick en förvarning om ett annalkande tåg. Han var jämt sjukskriven när han hade trillat omkull på fyllan. Idag skulle han få sparken omgående, men inte på "den gamla, goda tiden".

   Radera
 2. Gör som Australien och inför saftiga böter på frånvaro av vaccin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns dumt att ta efter ett land som ligger ca 25 procentenheter efter i vaccinationsgrad.

   Radera
  2. Låt andra länder göra jobbet åt oss, de kommer att införa någon form av vaccinpass och således vacciner sig även den själviska gruppen, så att de kan åka på sin utlandresa och ta fina bilder och lägga upp på instagram.

   Andra länder kommer att lösa det åt oss.

   Radera
  3. T, det tror jag också. Ovaccinerade får väl fortsätta sin hemester då de inte är välkomna till solländerna. Uppenbarligen räcker inte testerna, bäst verkar onekligen vaccinet vara för att inte sprida smittan vidare vid hemkomst

   Radera
  4. Australien är väldigt kära i det där med böter. Är det verkligen rätt sätt att göra det på? Rätt tveksam där.

   Radera
  5. "fortsätta sin hemester då de inte är välkomna till solländerna."

   Kan någon förklara för mig varför reser ni till solländerna när det nuförtiden är lika soligt och varmt som vid Medelhavet.

   Radera
  6. IngeGlid bara för att ett land gör vissa saker fel innebär inte att allt de gör är fel.

   Radera
  7. @pb. Varför går folk på bio när det finns tv.

   Radera
  8. @prins bertil, du menar väl när det är lika soligt och varmt här som det var när det var behagligt på sommaren runt medelhavet?

   Radera
  9. Var 25 grader här när jag åkte. 32-40 grader där, jag gillar värme på semestern. Givetvis är jag fullvaccinerad annars hade jag aldrig åkt. Så nä lill-prinsen du har lite dålig koll allt. Tänkte jag åker tillbaka i Oktober för att arbeta lite distans på takterassen.

   Radera
  10. Myspys med extremvärme. Var rätt varmt även i Sverige fick jag höra.

   Radera
  11. Tim: absolut inte men just vad gäller vaccinering verkar det ju inte vara så effektivt att ge böter. Iaf om man tar Australien som exempel.

   Radera
  12. Nog för att det är böter för en hel del saker här i Australien så är det inte böter för att inte vara vaccinerad. Det har diskuterats att arbetsgivare skall kunna kräva att du är vaccinerad för att få arbeta men inget tyder på att det kommer implementeras.

   Radera
 3. Detta gör mig så rasande. Aldrig har jag upplevt en sådan intolerans från min sida. Om jag träffar någon som inte har vaccinerat sig av någon vidskeplig anledning så hamnar de omedelbart på min blacklist över själviska och självcentrerade personer som jag inte vill ha att göra med överhuvudtaget.

  Det räcker inte med att folk dör för att de inte får vård, utan det värsta är den brist på intresse och förmåga att informera sig. Dessa individer har ofta inte gjort någon research överhuvudtaget, annat än vad något okänd person på sociala medier säger. De tycker att det är jobbigt att läsa på själva och i vissa fall är det bara blankt ointresserade.

  Det handlar inte om att de tror att vaccinet är dåligt utan i många fall är de bara totalt oinformerade och ointresserade av vad som pågår i världen i stort, de är endast intresserade av vad som händer framför deras ögon.

  denna nonchalans och ointresse för andras lidande är tolererbar, jag säger dra in sjukförsäkringen när det gäller ovaccinerade som blir sjuka in covid efter augusti. Alla har haft en chans att vaccinera sig nu, har man inte tagit den så kan man gott betala för sin sjukvård själv. Är du inte intresserad av att samexistera med samhället, så är samhället ointresserad av att samexistera med dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Det finns inget vaccin mot dumhet, det kommer fortsätta på detta sätt framledes också där huvuddelen vaccinerar sig och vissa väljer att inte göra det, vi människor är individer och gör våra egna val, tyvärr så kan dessa val påverka andra negativt. Den gamla svenska flockmentaliteten är borta, respekten för våra myndigheter är i vissa fall låg.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Det står inte hur många patienter som försatt sjukhuset i stabsläge. Dessutom hade man inte förbjudit ivermektin som botemedel mot influensa hade de flesta inte behövt vård.

   Radera
  5. @Balkongståarn, kan visserligen googla men ändå, vem och varför har man förbjudit ivermektin (vet inte vad det är) särskilt om det är effektivt mot influensa?

   Radera
  6. T, jag är inte antivaxer, har tagit en dos iaf. Men har noll förtroende för myndigheters nekande att använda ivermektin i tidig stadie. Mest då jag har förtroende för det FLCCC organisationen säger. Vet du inte vad det är så googla på det.
   Själv tror jag dom nekar det för att inte minska vaccinationsviljan samt för att det inte ska bli akut brist på läkemedlet i sig. Dessutom måste det, om det ska användas alls, ges direkt när man går reda på att personen blivit smittad. Medicinen sägs knappt funka när man varit smittad en längre period redan.
   För övrigt så blandar folk ihop den med djurvarianten när dom säger att den inte är godkänd för människor.

   Radera
  7. Vaccinet är för nödanvänande. Premisserna för detta är att det inte finns andra botemedel. Därför stoppar man ivermektin och klorokin. Dessutom tjänar man inga pengar på generika. Indien hade stora framgångar med ivermektin. Få se nu när Fisers vaccin är godkänt om man släpper alternativ fria.

   Radera
  8. https://www.fda.gov/coronavirus-disease-2019-covid-19/comirnaty-and-pfizer-biontech-covid-19-vaccine

   Läs Letter of Authorization under regulatorry information.

   Sista sidsan:

   "This EUA will be effective until the declaration that circumstances exist justifying the
   authorization of the emergency use of drugs and biological products during the COVID-19
   pandemic is terminated under Section 564(b)(2) of the Act or the EUA is revoked under Section
   564(g) of the Act. "

   Så, det är bara ett förlängt nödgodkännande. Inget fullt godkännande. Fake news som man säger.

   Radera
 4. I det här läget är också sjukvårdspersonalen sliten. De orkar inte hur mycket som helst. Redan existerande brister blir värre av att det blir fler covid patienter i onödan pga ej vaccinerade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många bland vårdpersonalen fick faktiskt äntligen en fyra veckors sammanhängande semester, på vissa håll åtminstone. Nu blir det skillnad: delta peakar i oktober (gammal prognos) och vi kommer att få en gigantisk vabb-våg, när de ovaccinerade barnen blir jättesjuka och behöver tillsyn hemma, med febermätning (kanske dags att åka till akuten?), vätskning mot uttorkning, febernedsättande tabletter och kanske intagning på någon infektionsavdelning.

   Radera
  2. Överdriv inte. För de allra flesta friska barn är inte Covid värre än influensa. Men om väldigt måhga smittas samtidigt pga deltas höga smittsamhet kan ändå en del barn behöva vård.
   Barn är förvånansvärt tåliga bara man ger dem vätska och vila, men det kan såklart bli långa konvalescenttider.

   Att då vara äldre antivaxxer innebär att man vid vårdplatsbrist lär sig den hårda vägen vad triage innebär.

   Barnen kommer gå före. I alla lägen.

   Radera
  3. Richard - om triagering skulle komma att behövas lär inte vaccinerad eller inte bli något urvalsunderlag, eftersom i princip alla sjukdomsfall > 18 år är ovaccinerade. Jag tror barn alltid är prioriterade även i normal vård.

   Radera
  4. Man blir inte utriagerad som konsekvens av att man inte är vaccinerad, man blir utriagerad för barn går före som du skriver.

   Men man hade med hög sannolikhet inte behövt vården om man tog vaccinet.

   Så konsekvensen av att vara anti vaxxer kan bli att man blir utan vård.

   Vårdpersonalen kanske inte offrar all sin hälsa och fritid heller för några som inte orkar vaccinera sig och väljer att skita i rekommendationer.

   Just sayin...

   Radera
  5. Rickard, låter som en rimlig konsekvens för anti-vaxxers. Ett vårdbesök är så pass mycket dyrare än två-tre mRNA doser. Lika bra att det naturliga urvalet tar ut sin rätt. De flesta Svenskar är troligen ändå under medelbegåvning, då vi ligger på IQ 99 i snitt i Sverige.

   Radera
 5. Det är just nu i princip ovaccinerade på sjukhus/IVA men antalet?

  Det är nu runt 50 på sjukhus pga Covid 19 i hela Västra götalands län jämfört med runt 400 i mitten av April.

  SvaraRadera
 6. Antar att lusten att vaccinera sig när en del ovaccinerade avlider i Covid-19… :-)

  SvaraRadera
 7. Antar att lusten att vaccinera sig ÖKAR när en del ovaccinerade avlider i covid-19… :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De som inte vill vaccinera sig, kanske inte heller har koll på läget inom akutvården genom media. De har inte koll på att delta är som ett helt nytt, annat virus, som gör barn mer sjuka och vårdkrävande, jämfört med ursprungs-Wuhan-pesten. Vi får se hur överfulla sjukhusen blir när delta toppar i oktober. Hur många föräldrar blir borta från jobbet, vabbar, när de allvarligt sjuka barnen inte kan lämnas hemma ensamma? Kommer bussen t ex eller bli vi stående på hållplatserna? Vårdcentralen? Då stryks alla icke-akuta tiderna. Jag var med om det en gång, hade fått en tid tre mån. senare och sedan precis när det var min tur, kom ett nytt brev om en ny tid efter ytterligare två mån., kul om man verkligen behöver behandling och inte bara förnya recept.

   Radera
 8. Det enda som vi vet säkert är att andelen vaccinerade ökar när ovaccinerade avlider. Resten är spekulation.

  SvaraRadera
 9. https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1009243/Technical_Briefing_20.pdf Specifikt sid 18-19 gäller Delta-varianten i UK och är lite konfunderande. Drygt 200% fler cases för Ovaccinerade (check), men 60% fler döda bland Vaccinerade (error?). Är UK en outlier och/eller borde jag träna hur man läser tabeller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De som ligger i farozonen är äldre. Du kan se att av det är många fler 50+ som läggs in som är vaccinerade (fullt väntat då de från början är mer känsliga), men i samma 50+-grupp _ovaccinerade_ är det fler som läggs in och fler som dör. Så man får jämföra lika med lika.

   Dvs:

   50+ med 2 doser: 21 472 fall, 389 dödsfall
   50+ ovaccinerade: 3 440 fall, 205 dödsfall

   Klart högre risk för död för ovaccinerade. Om alla hade varit ovaccinerade hade dödstalen alltså varit klart högre.

   Radera
  2. Tack Joakim för att du orkar bemöta sådana här inlägg. Ja Col. Sanders mega-error i din logik.

   Radera
  3. Jag ser en risk i att man som dubbelvaccinerad blir mindre försiktig och ökar diverse aktiviteter som t ex krogliv med mycket hojtande när musiken överröstar konversationen, samt dans, som är "ett lodrätt uttryck för ett vågrätt behov".

   Radera
 10. "Samtliga patienter ska handla om ovaccinerade personer"

  Tror inte på det påståendet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte omöjligt.

   Totalt antal vårdtillfällen på IVA i åldersgrupp 0-59 år i Sverige sedan 1:a Augusti tills nu:

   49 st.

   0 av dessa var vaccinerade (2 doser)

   Radera
  2. Har hygglig insyn på sjukhuset ifråga pga mitt arbete och har själv hört detta från personal som vårdar covidpatienter (dock förra veckan så lite föråldrad uppgift)

   Radera
  3. Att säga att dessa är vaccinerade är politiskt omöjligt, även om det skulle vara sant.


   Vad skulle hända med dig personligen om du rapporterade något som går mot narativet...

   Radera
  4. Karl - tror du att sjukhusen ljuger?

   Det finns data från SIR - och nej - skyddet är inte 100% men nästan.

   https://portal.icuregswe.org/siri/report/corona.vaccincovid

   Det rör ju sig inte om några mängder heller.

   Den 18:e Augusti så låg det 6 personer på SÄS pga Covid 19. Chansen att dessa 6 är ovaccinerade är ganska hög.

   Radera
  5. Så 6 pat räcker för att sätta i stabsläge? Måste vara ett pyttelitet sjukhus, en enrummare typ.

   Radera
  6. Karl - skulle inte hända mig något alls om jag gick emot det s.k ”narrativet”. Ett sjukhus är fullt av frispråkiga människor och starka viljor - att tro att all personal på ett sjukhus på något vis skulle kunna skrämmas till tystnad är bara naivt

   Radera
  7. Korrekt. I Borås tidnings artikel står det att en majoritet av de inlagda är ovaccinerade. Inte riktigt samma sak som samtliga. För övrigt är sjukhuset ej i stabsläge längre.

   Radera
 11. Tyvärr allt fler gamlingar som återinfekteras trots 2 sprutor.

  SvaraRadera
 12. Antar att många ungdomar verkar MER förnuftiga och tar bägge Pfizer-sprutorna… :-)

  SvaraRadera
 13. Antar att många ungdomar verkar MER förnuftiga och tar bägge Pfizer-sprutorna… :-)

  SvaraRadera
 14. Kompisens J.J.B. systerson har Asperger och är antivaxxer. Han tänker inte ta sprutan, han är 32 år gammal. Han gillar inte vaccinet i sig, med allt konstigt jux som har gömts i det och inte heller tidsbokningen och att behöva åka nånstans för att få ett litet stick. Hans mamma är förstås jätte-orolig för sin son, Nej, sonen tycker inte att covid berör honom. Han jobbar som programmerare i nåt kontorslandskap i City. Kul för hans kollegor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon av kollegorna läser nog kommentarerna här också. Just saying. ;)

   Radera
  2. De kanske tar på sig andningsskyddet och ökar ventilationen. Kanske t o m frågar och om personen säger att han är ovaxxad, byter till en annan del av kontorslandskapet. Det måste vara en mardröm med covid+kontorslandskap! Just nu väntar jag på en brådskande jobb-beställning, men jag har mitt eget trädgårdslandskap, utan ovaxxade personer så långt som ögat kan nå!

   Radera
 15. Det mest vaccinerade landet i världen (Israel) har också störst ökning av covid sjuka.

  Alla jag känner som åkt utomlands har vaccinerat sig om de haft möjligheten, eftersom det i princip är ett krav och är billigare än pcr testen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och ökningen av covidsjuka i Israel är väl främst bland ovaccinerade.. de har ju också problem med ojämn vaccinationstäckning

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Hälften av alla inlagda på sjukhus just nu pga. covid i Israel är vaccinerade. Därför de börjat med en tredje dos där.

   Radera
  4. Det stämmer, men så är också en majoritet vaccinerade och det är förväntat med en viss mängd "breakthrough infections" samt att skyddet tycks avta med tiden.

   Källa: https://www.sciencemag.org/news/2021/08/grim-warning-israel-vaccination-blunts-does-not-defeat-delta

   "What is clear is that “breakthrough” cases are not the rare events the term implies. As of 15 August, 514 Israelis were hospitalized with severe or critical COVID-19, a 31% increase from just 4 days earlier. Of the 514, 59% were fully vaccinated. Of the vaccinated, 87% were 60 or older. “There are so many breakthrough infections that they dominate and most of the hospitalized patients are actually vaccinated,” says Uri Shalit, a bioinformatician at the Israel Institute of Technology (Technion) who has consulted on COVID-19 for the government. “One of the big stories from Israel [is]: ‘Vaccines work, but not well enough.’”"

   Dvs, tredje dos tycks absolut nödvändig, särskilt om det gått säg 5-6 månader sedan dos 2.

   Radera
  5. För att förstå att vaccination ändå såklart är att föredra, så kan man se tidigare statistik i tråden, plus tankeexperiment:

   Låt oss säga att du har en befolkning på 100 personer, 99 vaccinerade och 1 ovaccinerad, som alla utsätts för smitta.

   Utav de 99 vaccinerade blir 10 sjuka nog att behöva sjukhusvård. Den ovaccinerade behöver också sjukhusvård.

   Av de 10 sjuka vaccinerade dör 2 personer. Den ovaccinerade dör också.

   Då dör det dubbelt så många vaccinerade som ovaccinerade, samtidigt som en majoritet av de som är inlagda är vaccinerade. Men det hänger alltså ihop med vaccinationsgraden i befolkningen -- vaccin fungerar ändå och dämpar risken för svår sjukdom och död.

   Radera
 16. Fast det är typ inga som dör nu så jag tror den effekten är försumbar.

  SvaraRadera
 17. Jag fattar inte varför man bryr sig om man är vaccinerad, det ska väl skydda mot sjukdomen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vaccin skyddar populationer inte nödvändigtvis individer. Nu ligger just dessa vaccin ganska högt ~90% i skyddsgrad men många vaccin är ner mot 60-50% på individnivå.

   Det stora syftet med vaccin är att minska r-talet och få smittan att sluta sprida sig.

   Radera
  2. Mässlingen (som är utrotat pga vaccinering i Sverige) har en skyddsgrad på runt 70% har jag för mig.

   Radera
  3. Det skyddar en själv mot svår sjukdom, men inte nödvändigtvis mot risken att sprida smitta till t.ex. nära anhöriga som av medicinska skäl rekommenderats att tills vidare avvakta med vaccinering.

   Dvs ju fler av de som utan bedömt förhöjd risk kan vaccinera sig som väljer att INTE vaccinera sig, desto större risk för de som f.n inte kan vaccinera sig. Ergo - de som kan vaccinera sig men inte gör det är själviska egoister.

   Radera
  4. Så vaccineringen stoppar inte spridningen? Frågar åt en kompis.

   Radera
  5. Greenious - stoppar inte men försvårar/minskar spridning

   Radera
  6. Greenious, din kompis verkar inte så kunnig. Läs vad Hippo ovan skrev och förmedla kunskapen till din utmanade kompis. Annars är det väl enkla forskningsresultat, de hittar du säkert enkelt åt din kompis. Bara googla och servera hen.

   Radera
  7. Jag bryr mig inte om folk vaccinerar sig eller inte. Antingen litar man på vaccinet och då spelar det ingen roll, eller så gör man det inte och då spelar det heller ingen roll...

   Tror folk projicerar sin egen osäkerhet på de ovaccinerade. Faktiskt.

   Vissa här är ju lika rabiata som antivaxxers, fast åt andra hållet. Lite roligt är det ju att vara lite motvalls i kommentarerna och ställa de dumma frågorna.

   Radera
 18. Vi som är dubbelvaccinerade, ska snart få ett gäng polska hantverkare hit. Jag tvivlar på att de är överhuvudtaget vaccinerade. De får inte komma in, så de får bara jobba från utsidan. Mugga och fika får de göra i gäststugan och sedan blir det vädring till max, alla dörrar och fönster öppna och fläktar på samt desinfektion av ytorna. Nästa dag bör viruset ha försvunnit, hoppas jag. Men även då vädring och desinfektion till max.

  SvaraRadera
 19. Är inte antivaxxare ett problem först när det blir doser över som måste kasseras?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är fortfarande problem att få tider om man har ett liv i övrigt, de bästa tiderna försvinner snabbt.

   Blir lite smått löjligt när man läser vissa inlägg från folk som stått först i kön pekar finger åt de som fortfarande står och väntar...

   Radera
  2. Precis Marjatta för 30+ är det inga konstigheter att få tid. Allt annat är mest ursäkter. Jag som dryga 40 år fick min andra spruta för snart 2 månader sen. Hoppas nu på en tredje, kanske redan till senhösten (?)

   Radera
 20. Hur ser det ut med antal sjuka/ilagda/IVA-fall/döda som ...
  1) är ovaccinerade och inte varit inekterade/haft sjukdomen
  2) är ovaccinerade och varit infekterade/haft sjukdomen
  3) är vaccinerade och inte varit infekterad/haft sjukdomen
  4) är vaccinerade och varit infekterade/haft sjukdomen

  Hade detta inträffat på 80-talet så hade folk i gemen litat på det som sägs i typ DN och på Rapport. Nu har vi lärt oss att media inte går att lita på (Belinda Olssons senaste alster på SvT visar det, i jämförelse med NRKs Hjernevask som kom redan för tio år sedan, bara som ett exempel) vilket komplicerar informationsflödet och informationsupptaget. I dagens medialandskap observerar folk i högre utsträckning vad som sker också i andra länder. Retoriken där från bl.a. politiker, t.ex. lotterier och eller mutor/gåvor till de som går med på att ta vaccinet imponerar förmodligen inte.

  Jag är personligen inte emot vaccin generellt, men skeptisk till just covidvaccinen just nu då jag bedömer hälsoriskerna som något större vid att ta vaccinet än vid att inte göra det. Jag har haft Covid-19 och för mig som medelålders (typ bloggarens ålder) var det ungefär som en lunginflammation. Som jag har uppfattat det jag läst har man ett tämligen stort skydd efter genmgången infektion. Hur många av de som smittas nu har genomgången infektion?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade Covid för nästan 1,5 år sedan. 9 månader därefter hade jag inga antikroppar. Men det hade mina barn som haft det 3-4 månader vid testtillfället. Vaccinet väger tyngre, det är vad forskningen visar iaf.

   Radera
  2. Min bild är att all kännedom om immunförsvaret och virus av aktuell typ pekar på att genomgången infektion ger ett väsentligt bättre skydd, då du får en bred T-cellsimmunitet som även regerar på virusets inre proteiner och inte bara på spikproteinet som de nya vaccinerna gör. Anledningen till detta är att spikproteinet ändras fortare medan virusets inre proteiner har svårt att ändras genom mutationer utan att virusets funktion ska försämras eller upphöra helt. Med immunologiskt minne kan din kropp även tillverka nya antikroppar vid behov.

   Anledningen till detta fpokus på just antikroppar är att de är förhållandevis enkla och billiga att detektera.

   Radera
 21. Ingen i min bekantskapskrets har fått vaccin på bostadsorten, undantaget de över 70. Övriga fått åka 5-20 mil enkel resa för detta. Trots stora satsningar på vaccination i arenor på orten.
  Vissa tröttnade på att det saknades tider/vaccin, saknade körkort för att ta sig till annan ort. Och nu finns vaccin endast för dos 2 på orten. Dessa är och verkar förbli ovaccinerade.
  Åt barnen som önskar ta vaccin finns inga tider heller fast de hänger på låset... De har inte möjligheten att ta bussen under skoltid för vaccination på annan ort. Uppsala som skickade ut tider för födda 05-07 verkar proaktivt, men ganska ensamma om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om de hade delat ut en miljon kronor 20 mil bort hade samtliga tagit sig dit. Nu är det deras död som står på spel och då var det inte så viktigt.

   Radera
  2. Problemet med den tanken är att de flesta som är skeptiska till vaccinet även är skeptiska till sjukdomen. Typ som en snuva resonerar de. Förmodligen har de inte sett någon i sin närhet dö eller ens bli sjukare än att de tappat lukt och smak.

   Radera
  3. Problemet med den jämförelsen är att en miljon både betalar en full tank, barnvakt och ledigt från jobbet, med pengar över.

   En hel del människor i sverige har åtaganden och räkningar att betala. Det är många som inte har råd att vara hysteriska över nåt som 99%+ i arbetsför ålder överlever.

   Radera
  4. Inte stor risk att man dör. År 2020 dog det inte fler än åren 2000-2012. Korkat att säga att döden står på spel. Mycket annat är dödligare. Dålig mat och stress tex.

   Radera
  5. Såklart skolbarn får åka och vaccinera sig på skoltid. Det räknas som läkarbesök och regleras i skollagen. För övrigt så är lärare såklart mycket glada över att elever vaccinerar sig (om de inte själva är anti-vaxxer). Antar att resten också är bara gissningar och hitte-på.

   Radera
 22. Jag lägger in ett rungande bifall på sista stycket, förbjud omedelbart sociala medier!

  SvaraRadera
 23. Var finns informationen om att det bara är ovaccinerade som just nu får covidvård på sjukhus?

  Nån som vet?

  Jag är väl bara allmänt dum i huvudet men har inte hittat nåt trots att jag letat.

  Ange gärna tillförlitlig källa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och ja. Det är en seriös fråga. Är inte antivaxxer men vill bara försöka förstå hur vaccinet fungerar

   Radera
  2. BT, Borås Tidning har bakom betalvägg en artikel där det skrivs att de inlagda är ovaccinerade.

   Länk till Omni:
   https://omni.se/antalet-covidsmittade-okar-sjukhus-upp-i-stabslage/a/34BrPP

   Citat i länktext till BT (på Omni):
   "Inlagda patienterna är personer som inte är vaccinerade"

   Länk till BT:
   https://www.bt.se/boras/sas-gar-upp-i-stabslage-8f5abbe3/

   Oavsett så är det oansvarigt att ovaccinerad dra på resa mitt i en pandemi och släpa hem virussmitta. Det går säkert att resa ansvarsfullt men när antivaxxers och liknande foliehattar som "inte tror på covid-19" drar runt och sprider smitta och dessutom själva blir sjuka och hindrar vård för andra så ställer de till med enorm skada.

   Radera
  3. Är lokaltidningen BT tillförlitlig källa? Tänkte kanske mer Fohm eller Läkemedelsverket. Är så många lokalreportrar som aldrig faktakollar innan de skriver

   Radera
  4. Nej, det går inte att lita på tidningar. Det finns politiska intressen i frågan och man vill att de som kan ska vaccinera sig, (man ska ha respekt för de som har sjukdomsorsaker som gör att de avstår). Dvs stor risk för propaganda från media som i de flesta fall är politiskt färgade och långt ifrån så fria som man skulle önska.

   Radera
 24. Inre ENBART. "På Säs har man framför allt sett att de inlagda patienterna är personer som inte är vaccinerade och att flera av dem blivit sjuka efter utlandsvistelser."

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/antalet-smittade-okar-sjukhus-upp-i-stabslage

  https://tt.omni.se/antalet-smittade-okar-sjukhus-upp-i-stabslage/a/pWM7r6

  Men jag vet inget om statusen och ingångångsvärdet på resp. patient (vaccinerade som ovaccinerade) där och annorstädes.

  PS. Tydligen inget stabsläge längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. (Svaret förstås till pensionär 55)

   Radera
  2. Tackar. Märkligt att det inte finns säkerställda uppgifter. Är ju högintressant för alla att veta. Skyddar vaccinet mot allvarlig covid eller inte?

   Radera
  3. Ja, data tyder på att det skyddar mot allvarlig covid.

   Vid en av de senaste presskonferenserna från FHM visades grafik som tydde på att cirka 90% av inlagda inte var fullvaccinerade, som exempel.

   Stämmer bra med resultaten från fas-3-studierna från vaccinen dessutom.

   Här kan du studera en studie om Pfizer-vaccinets effektivitet. Jag citerar:

   "Conclusion Vaccination with either one dose of BNT162b2 or ChAdOx1-S was associated with a significant reduction in symptomatic covid-19 in older adults, and with further protection against severe disease. Both vaccines showed similar effects. Protection was maintained for the duration of follow-up (>6 weeks). A second dose of BNT162b2 was associated with further protection against symptomatic disease. A clear effect of the vaccines against the B.1.1.7 variant was found.

   "

   Det var en av många träffar i högen. Om du vill kan jag länka flera studier om vacciners effektivitet.

   Radera
  4. Tack. Ja gör gärna det.

   Radera
  5. Senaste resultatet publicerat i Nature kan hittas här som sammanfattar nuläget rätt bra.

   "The results, published in a preprint on 19 August1, suggest that both vaccines are effective against Delta after two doses, but that the protection they offer wanes with time. The vaccine made by Pfizer in New York City and BioNTech in Mainz, Germany, was 92% effective at keeping people from developing a high viral load — a high concentration of the virus in their test samples — 14 days after the second dose. But the vaccine’s effectiveness fell to 90%, 85% and 78% after 30, 60 and 90 days, respectively."

   ... utöver det, kanske denna artikel med data från Israel kan vara av intresse. Pekar åt samma håll:

   "Vaccine effectiveness in preventing both infection and symptomatic disease fell to 64% since June 6, the Health Ministry said. At the same time the vaccine was 93% effective in preventing hospitalizations and serious illness from the coronavirus."

   Ser därför ut att fortsatt fungera mycket bra mot allvarlig sjukdom.

   Radera
  6. "Ser därför ut att fortsatt fungera mycket bra mot allvarlig sjukdom."

   Ja, det verkar åtminstone vara fakta som inte går att ifrågasätta.

   Radera
  7. Tack. Ja detta är ju starka argument för fortsatt vaccinering. I alla fall med den evidens som finns för tillfället.

   Radera
 25. Lyssna gärna på Nordegren & Epstein idag. Om Philip Carr Valentine var en amerikansk konservativ talradiovärd, författare och skådespelare. Han sände dagligen på WWTN. Anti vaxxer som dog i Covid här om dagen.

  https://sverigesradio.se/nordegrenepsteinip1

  SvaraRadera
 26. I en knapp vecka gammal artikel i New York times uttrycks tvivel över Covid vaccinernas effektivitet, med anledning av nya data från Israel, världens testlaboratorium vaccinerna.
  Efter att ha under en period haft inga dödsfall, har man senaste månaden fått 230 dödsfall (aug), i samband med att deltavarianten spritt sig i takt med att restriktionerna tagits bort och samhället öppnats upp för att få igång ekonomin. Omkring 78% av befolkningen från 12 år och uppåt är fullvaccinerade. Data från juli visar att Pfizers vaccin bara är 39% effektivt vad det gäller att förhindra infektion, dock ska det vara 90% effektivt angående att förhindra allvarlig sjukdom. Till skillnad från tidigare utbrott som mest drabbat ultraortodoxa så har de senaste utbrotten skett bland välvaccinerade medelklassområden.
  Min kommentar är att i Israel tillåts läkare inte förskriva vare sig ivermectin eller klorokin, precis som i Sverige. Bedrövligt. Jag själv skulle mycket hellre ta dessa preparat som profylax än årliga boosterdoser.
  https://www.nytimes.com/2021/08/18/world/middleeast/israel-virus-infections-booster.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast nu finns det då inget vetenskapligt stöd för att Ivermectin eller Hydroxyklorokin har den effekt du antyder.

   Se Nature:

   "Throughout the pandemic, the anti-parasite drug ivermectin has attracted much attention, particularly in Latin America, as a potential way to treat COVID-19. But scientists say that recent, shocking revelations of widespread flaws in the data of a preprint study reporting that the medication greatly reduces COVID-19 deaths dampens ivermectin’s promise — and highlights the challenges of investigating drug efficacy during a pandemic.

   "

   Det återstår alltså att se om Ivermectin är effektivt.

   Hydroxyklorokin, metastudie:

   "Results: Seven randomized clinical trials (RCTs) and 14 cohort studies were included (20 979 patients). Thirteen studies (1 RCT and 12 cohort studies) with 15 938 hospitalized patients examined the effect of HCQ on short-term mortality. The pooled adjusted OR was 1.05 (95% CI 0.96-1.15, I2 = 0%). Six cohort studies examined the effect of the HCQ+azithromycin combination with a pooled adjusted OR of 1.32 (95% CI 1.00-1.75, I2 = 68.1%). Two cohort studies and four RCTs found no effect of HCQ on viral clearance. One small RCT demonstrated improved viral clearance with CQ and HCQ. Three cohort studies found that HCQ had no significant effect on mechanical ventilation/ICU admission. Two RCTs found no effect for HCQ on hospitalization risk in outpatients with COVID-19.

   Conclusions: Moderate certainty evidence suggests that HCQ, with or without azithromycin, lacks efficacy in reducing short-term mortality in patients hospitalized with COVID-19 or risk of hospitalization in outpatients with COVID-19."

   Inte något som övertygar direkt, samtidigt som vaccindata är mycket tydligare, även om effektiviteten tycks minska med tiden. Dock mycket god effekt mot allvarlig sjukdom och död.

   Radera
  2. Joakim, håll med om att det är lite underligt, med tanke på hur mkt pengar sjukdomen kostat samhället, att inga "riktiga" (gold standard) studier klaras av att göras på ivermektin. Fast Remdesevir som knappt bevisats effektiv blev godkänd på några månader, en kan ju tro att det finns ekonomiska intressen av att inte lyfta fram gamla billiga mediciner.

   Radera
  3. Det finns visst stöd att ivermektin fungerar. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.05.31.21258081v1

   Radera
  4. @Balkongtåarn
   Det är en preprint som ännu inte genomgått någon granskning/peer review. Ur ett vetenskapligt perspektiv är det alltså inte validerat av någon utomstående.

   Radera
 27. När får vi en undersökning så i vet hur stor del av blogglädarna som är vaccinerade? Och varför man k te är det om så är fallet?

  SvaraRadera
 28. Antivaccare innebär inget problem egentligen, innan Delta fanns. Vi har minst 1 miljon testade för positiv smitta , mörkertalet är stort, kanske man kan ta om 2 miljoner som redan gått igenom Covid och bildat naturliga antikroppar. Dessvärre hjälper det inte för en muterad variant tar sig lättare in i en mänsklig cell för att börja replikera sina anlag.

  SvaraRadera
 29. Fast om man själv är vaccinerad så antar jag att det är arbetarna du är rädd om? Så du inte smittar dom menar jag. Glöm inte att 2 vaccin + en covidinfektion ger rejält mkt bättre skydd än enbart 2 sprutor, så se det som att du får 4 sprutor... Vill mig minnas att dom som hade 2 sprutor + tidigare haft covid hade 10 ggr fler antikroppar i sig. För att inte nämna det knappt mätbara T cells försvaret blir tränat.

  SvaraRadera
 30. Pfizer*2 ger 42% skydd mot delta. Dvs att smittas av det; däremot kan man sprida viruset vidare till folk och kanske grannens feta katt. Däremot ger det ett bra skydd mot den svåra formen, där man blir sängliggande eller t o m behöver sjukhusvård. Jag har massor av jobb på väg in och de är som vanligt, extremt brådskande. Dessutom kan man få långtids-covid, hjärndimma eller ännu värre, "långtids-dövid". Eller "långtids-dumvid". Förekommer redan, uppenbarligen.

  SvaraRadera
 31. Jag tycker det är ok att inte vaccinera sig om man då väljer att fortsätta alla åtgärder för att inte bli smittad och smitta andra. Hålla avstånd, inte gå ut på krogen, ha fest osv. Att åka ut och resa nu eller göra ovanstående ovaccinerad är oförsvarligt.

  SvaraRadera
 32. Sanningen är att ingen egentligen vet någonting om vad som är bra/dåligt, rätt/fel, vad som fungerar/inte fungerar.

  Om några år vet vi förhoppningsvis.

  SvaraRadera