Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-08-25 13:47

Socialdemokraternas valresultat 1960 - 2018 och aktuellt läge

Socialdemokraterna tappar i princip linjärt i opinionen för varje val sedan 90-talet och ligger just nu under 25% i konsensusopinionen. Generellt verkar alla regeringspartier som samarbetar med det för landet destruktiva Miljöpartiet alltid tappa i opinionen. Den som tar över som partiledare har att se fram emot att gå till historien som Socialdemokraternas allra sämsta partiledare.
Socialdemokraternas valresultat i riksdagsvalet och opinionen juli 2021 Data: Wikipedia

En gyllene regel som Göran Persson (S) införde och Moderaterna sedan ärvde var att ett regeringsparti som samarbetar med Miljöpartiet utplånar sig själv i opinionen. Undantaget den lilla minoriteten om en på tjugo till en på tjugfem svenskar som stöder MP, så innebär samarbete med de gröna att man tappar i opinionen. Kraftigt.

Utifrån aktuell konsensusopinion sammanställd på Wikipedia får S nu 24.72% av väljarstödet om det vore val idag. Antagligen kommer man lyckas tappa ytterligare någon procentenhet på samarbetet med MP fram till valet.

Att alls nå Löfvens numera drömsiffror om 28.3% och det dittills sämsta valet för Socialdemokraterna någonsin ter sig omöjligt, utan frågan blir snarare om man klarar sig över 20%. Den nya partiledare kommer alltså gå till historien som den som gjort det sämsta socialdemokratiska riksdagsvalet någonsin.

Frågan är om någon politisk karriärist verkligen vill ta över S i det här läget. För ärligt talat är ingen av kandidaterna kompetent och karismatisk nog att kunna vända den stenhårda trenden.

Socialdemokraterna behöver bryta med MP lämpligen i samband med statsministerutbytet i november-december om det ska finnas någon socialdemokrati kvar att rädda. Den nuvarande helt principlösa fjäskandet för MP kommer utplåna partiet och de enda som fortsätter rösta på dem kommer vara de sk sistagångsväljarna som "hellre dör än röstar på något annat än sossarna", samt lite politruker och bidragstagare.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

21 kommentarer:

 1. Och Cementa fick avslag igen :-/.

  SvaraRadera
 2. Socialdemokratisk valanalys januari 2023 (redan nu):

  -Hur i helvete kunde vi få bara 16% trots att vi nu har en kvinnlig partiledare och importerat 500000 nya väljare???
  -Vi missade att deras Gud har bestämt att en ledare måste ha kuk och skägg, så de röstade på andra partier...
  -Shit, den såg vi inte komma!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bordefunka att sätta conchita wurst på partiledarposten då?

   Radera
  2. De 500 000 nya väljarna valde ett rösta på partiet Nyans...frågan är således hur stoppa dessa väljare att från att rösta "fel".

   Radera
  3. Lite väl mycket Breivik-varning på idén att flyktingar skulle vara importerade valboskap...

   Radera
 3. Ett delat ledarskap a la Miljöpartiet hade kunnat vara något; varför inte powerduon Annika Strandhäll och Dan Eliasson?

  Mer seriöst: inte omöjligt att Magdalena Andersson föredrar att sitta som finansminister ett år, till dess att sossarna förlorar makten och sedan bli vald till partiledare då, som frälsaren efter katastrofen.

  Ingen större merit att bli Sveriges första kvinnliga statsminister om det bara är för några få månader. Dessutom kommer någon annan att kunna titulera sig som Sveriges första FOLKVALDA kvinnliga statsminister, vilket lätt trumfar en sosseutnämning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en Juholt-lösning ha någon som absolut ingen tror på under valet för att sedan komma med Maggan som frälsare. Personligen tror jag dock att Maggan är för mycket vänster för den (numera) normale, icke bidragstagande, S-väljaren. Att Suhonen och Reformisterna larma och gör sig till tror jag Partihögkvarteret bortser från - alla Sossar jag känner identifierar sig som medelklass och bor i villa och jag tror att VU är väldigt medvetna om detta.

   Radera
  2. Det är väl partiledare hon ska bli, inte statsminister?

   Radera
  3. Hon blir statsminister mellan löfvens avgång och nya valet, givet att hon accepteras.

   Radera
 4. Jan Emanuel har ju meddelat att han kandiderar, samt att han inte har stöd av någon partifalang i riksdagen.

  Med andra ord, det betyder att han är en perfekt kompromisskandidat, för då har han ju inte automatiskt någon falang emot sig heller av internpositionella skäl. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter lite som hur Margot Wallström var den perfekta fredsmäklaren i Mellanöstern: alla sidor var överens om att de ogillade henne, så det var i alla fall en minsta gemensam nämnare de kunde utgå från.

   Radera
  2. Ultra-högern i partiet tror jag stöttar honom! Vem annars köper klockor och stadskvarter som vi andra handlar falukorv på ICA?

   Radera
 5. @Chief Karlsson - var kvalar du in döende, politruk eller bidragstagare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att detta börjar gå lite överstyr med alla påhopp på Chief Karlsson. Chief Karlsson är visserligen anonym men lite respekt bör även anonyma på internet bemötas med. Jag håller alltsom oftast inte med honom, men i min bedömning är han inte ett troll.

   Min kommentar riktar sig inte till Brasklapps kommentar specifikt utan snarare mot den generella tonen kring profilen i kommentarsfältet den senaste tiden.

   Radera
  2. Brasklapp: Döende är vi alla från det ögonblick vi föds.
   Socialdemokratin ansluter jag till som konsekvens av den världsbild jag omfattar och det oavsett opinionsundersökningar och prognosticerade valresultat.
   Samt är jag pensionär efter mer än 45 år i arbetslivet och lever tämligen gott på den pension jag intjänat.

   Radera
  3. Benämningen internettroll har väl blivit lite som rasist, ett pejorativt ord att använda på alla som inte tycker som en själv.

   Hellre ett välformulerat troll än en intetsägande NPC-person. Det är inget fel att bli lite uppretad ibland, tvärtom kan ju folk som käftar emot få en att inse vilken bubbla man själv befinner sig i. För bubblor är vi i allihopa.

   Radera
  4. @Östergren, du kan vara lugn - det var inget påhopp på Chiefen. Jag tycker han är en härlig lirare och vi har bollat lite här till och från. Det var mer en humoristisk reflektion kring hans, likt Catos, upprepning av "mitt förtroende för regeringen och statsminister Löfven står orubbligt fast" kopplat till avslutningen på blogginlägget som föranledde lite mörk humor.

   Jag är säker på att den gode Chiefen inte tog illa vid sig, han är hårdare än så.

   För övrig, jag kände en Chief Karlsson en gång, han hette Roland och delade din världsbild Chiefen.

   Radera
 6. Snygg graf på en bearish reversal. Trenden är som Cornu skriver långsiktigt nedåtgående, men med vissa år där partiet pekat uppåt igen (1968, 1982, 1994, 2002, 2014). Dvs siffrorna stiger fast för varje gång på allt lägre nivåer än tidigare toppar - trenden förblir björnaktig. 1968, 2002 och 2014 i sammanhanget var valår som inte var ett "återställarval" i bemärkelsen att S fick en mängd röster från annars borgerliga väljare som tröttnat på föregående regeringskriser etc. 2014 var en del säkert trötta på Alliansregeringen men det var å andra sidan inget val som föregåtts av fleråriga regeringskriser som Fälldin och Bildt drogs med utan handlade om Sverigedemokraternas entré och ansträngningar att hålla dem borta från inflytande.  Vill du kan du lägga in Vänsterpartiets siffror för att få med båda gamla socialistpartierna, och då blir bilden ännu dystrare. Bortsett från "återställarvalet" 1994 har S+V inte haft någon egen riksdagsmajoritet sedan 1988. 2002 är ett bra exempel då S vann röster på V:s bekostnad så regeringen ändock behövde stöd från MP. Sedan 2018 når inte ens S + ett parti till egen riksdagsmajoritet, så nu måste minst tre partier komma överens för att nå egen majoritet. Samma trend ser vi f.ö. i Tyskland som kulturellt liknar Sverige på många punkter, förbundsdagsvalet där om en månad kan också sluta i att det kommer krävas minst tre partier för att nå majoritet även där.

  SvaraRadera
 7. Sossarna har i princip bara väljare över 50 år och i den åldersgruppen är hälften sossar. Med 11 miljoner invånare som i snitt avlider vid 85 års ålder så dör det 130 000 människor per år, varav 65 000 är sossar.

  Så vid allt annat lika så tappar (s) 65 000 väljare per år. Det finns fog gör att hävda att sossarna är ett döende parti. (sic!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på det borde det vara ett starkare argument att norska pensionärer har dubbelt så hög pension som svenska.

   Radera
 8. Ändå imponerande att de hade 36% redan anno 1008!

  SvaraRadera