Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-08-16 10:20

Samtliga nitton utsända svenskar på ambassaden i Kabul evakuerade till Doha - räddades av USA

Svenska UD lyckades evakuera samtliga nitton utsända svenskar på ambassaden i Kabul meddelar utrikesminister Ann Linde (S) på en presskonferens nu. De evakuerades via helikopter och flyg och befinner sig nu i Doha.
Den civila flygplatsen i Doha
Det verkar som att man alltså fick amerikansk hjälp att evakuera från svenska ambassaden med helikopter, något som USA gick ut med som erbjudande till alla ambassader igår. Därefter ska man suttit på golvet på ett flygplan utan tillgång till mat, så antagligen var det ett amerikanskt militärplan man evakuerades med. Personalen befinner sig nu på en amerikansk militärbas i Doha, vilket bekräftar att svenskarna räddades av USA.

Utan USA hade de nitton svenska utsända blivit kvar i Kabul. Sverige och svenskarna räddades alltså av USA och inte av svenska UD, vars saktfärdighet i att agera riskerade personalens liv.

Däremot är svenska lokalanställda och de tolkar som Sverige hade anställda fram till 2014 kvar i Kabul och Afghanistan och planerna att få ut även dem har gått om intet.

Flygplatsen är nu stängd för kommersiellt flyg och eventuellt kan inte heller militärt flyg starta och landa på grund av hundratals, kanske tusentals, afghaner som tagit sig in på flygplatsen i panik i tron att de ska få en chans att flyga därifrån.

USA uppmanar sina medborgare att söka skydd där de är och inte söka sig till flygplatsen, där säkerhetsläget uppges vara katastrofalt.

Filmsnutten nedan visar hur en amerikansk Apache-helikopter används för att med rotorerna driva bort folk från banan så en amerikansk C-17 kan taxa fram.
Ett av de amerikanska flygplanen sägs enligt mediauppgifter ha haft 800 personer ombord (eventuellt en C-17 Globemaster - ska normalt ha säten för 54 - 134 personer beroende på lastkonfiguration, men klarar 77 ton last, vilket bör vara ca 800 personers vikt)  vilket talar för att man onekligen fick sitta som packade sillar på golvet. Huruvida det var flygplanet som svenskarna var på är en annan fråga.

Här är en filmsnutt på hur personer som klamrat sig fast vid landningsställen på en Globemaster faller från hög höjd. Inte för att de överlevt på högre höjd ändå, där de frusit ihjäl i de -40 till -70 grader som råder, kombinerat med effekten av vind i 800 km/h.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

52 kommentarer:

 1. Nu är jag inte på något sätt en anhängare av regeringen eller imponerad av deras agerande men det känns ju inte särskilt långsökt att man skulle kunna ha fått garantier av USA om man fortsatte att hålla ambassaden öppen.

  Att detta i sin tur innebar ett övergivande av tolkar och annan lokal personal är ju en annan fråga och fortfarande en skamfläck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att riskera 19 svenska liv helt i onödan baserat på ett antagande måste ses som ett grovt övertramp.

   Radera
  2. USA är alltid bra att ha när det kniper, särskilt när svenskt stormaktslajvande går åt helvete.

   Radera
  3. Vem säger något om ett antagande? Man kan mycket väl fått explicita löften om hjälp med eventuell evakuering.

   Radera
  4. Svenskarna på ambassaden kan ju haft armband och handhjärtan redo om talibanerna skulle dyka upp?

   Radera
  5. Man behöver inte vara halvbror till Einstein för att förstå att det fanns flera evakuerings alternativ sedan en tid tillbaka.

   Radera
 2. OK - så ändringarna som Regeringen snabb-beslutade om igår gäller dessa 19 personer? Fattar faktiskt ingenting! https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2021/08/regeringsbeslut-med-anledning-av-laget-i-afghanistan/

  ”Bland annat så tas kravet på att personer måste befinna sig i tredjeland för att kunna vidarebosättas tillfälligt bort. Det innebär att Migrationsverket nu kan besluta om vidarebosättning så fort personer har lämnat Afghanistan.

  Genom ett regeringskanslibeslut så har också 500-gränsen för akutplatser inom ramen för kvotflyktingsystemet tillfälligt tagits bort, för att ge utrymme åt Migrationsverket att besluta om de platser som behövs. Enligt gällande regler så kan svenska utlandsmyndigheter föreslå vilka enskilda individer som kan komma ifråga för vidarebosättning.”

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, de 19 är UD-anställda svenskar och eventuellt deras anhöriga i den mån de följt med till en högriskambassad som Kabul. Handlar inte om lokal personal.

   Radera
  2. Diplomaterna helt enkelt.

   Radera
  3. Tycker fortfarande det luktar lite ruttet och anknyter till mitt inlägg igår där jag undrar varför Linde och Johansson upprepade gånger sa att ambassaden i Kabul inte stängts utan ”flyttats till Stockholm”.
   ”Never waste a good crisis” tycker jag det känns som.

   Radera
  4. Annars hade de ju kommit hem och direkt ökat på arbetslöshetsstatikstiken med +19 förstår du väl.

   Radera
  5. Eller så innebär det att de ~7000 personer med av/utvisningsbeslut (källa Jesper Strömbäck, Borås Tidning 2021-08-01) snart kan knalla ned till Arvfurstens och ansöka om visum på ”Sveriges Ambassad i Kabul” och sedan kan dessa med ett giltigt visum processas vidare tack vare undantagen som beslutades igår och via det borttagna kravet på tredje land direkt slussas in här i Sverige. Problemet med en massa illegalister i landet löst inför valrörelsen.
   Mogge kanske gjorde en freudiansk felsägning när han för en vecka sedan snackade om 10000 personer?

   Radera
  6. Haha, "flyttar till Stockholm", det var en skön omskrivning på detta clusterfuck. Kul när politiker är ofrivilligt roliga.

   Radera
  7. Alltså, det är liksom inte första gången en ambassad blev "stockholmsbaserad". Det har även skett med t ex Elfenbenskustens ambassad som fortfarande är "stockholmsbaserad":

   https://www.mynewsdesk.com/se/utrikesdepartementet/pressreleases/sveriges-ambassad-i-elfenbenskusten-evakuerad-40017

   https://www.swedenabroad.se/sv/utlandsmyndigheter/elfenbenskusten-stockholm/

   Radera
  8. Skillnaden är väl nu att Regeringen sitter på en tickande bomb av gymnasielag, icke-utförda avvisningar och ett MP som skall blidkas.
   Kanske var det en massa från Elfenbenskusten som kom 2015 också, vad vet jag.

   Radera
  9. Dörrmattorna C och V får således omvandlas till sprängmattor ett tag?

   Radera
  10. @Månskensbonde:

   Du menar att omlokaliseringen av ambassaden skulle ha nåt med migration att göra? Eller vad menar du? Jag tycker det är rätt uppenbart att "flytten" är föranledd av säkerhetssituationen?

   Radera
  11. @Ben:
   Utrymningen är ju helt klart ett resultat av Talibanernas intåg i Kabul, inga frågetecken från min sida där.
   Jag undrar helt stilla om man inte (medvetet eller omedvetet) öppnat någon sorts bakdörr för (exv) visumansökningar (som ju skall göras på ambassaden i landet man lämnar) genom detta drag.

   Kanske har jag för höga tankar om våra politiker eftersom jag tror att de kan hitta på en sådan listig plot…

   Från https://sverigesradio.se/avsnitt/1782520 - Ann Linde:
   ”Ambassadens verksamhet kommer fortsatt att bedrivas från Stockholm” (04:30)
   ”Sveriges ambassad stänger alltså inte utan arbetet kommer fortsätta från Stockholm” (05:45)
   ”Tillfälligt tar bort kravet på att man befinner sig i tredje land för att kunna vidarebosättas” (Morgan 11:40, har inte sett beslutet annat är en pressrelease. Man kan ju hoppas att detta beslut enbart gäller lokalanställda + familjer på ambassaden + ev tolkar. I nästa mening pratar han om ett ”regeringskanslibeslut” där 500 gränsen tas bort. ”Det är ambassaden som beslutar vilka enskilda individer det rätt sig om”.)

   Radera
  12. @Ben:
   Både Norge och Finland STÄNGER sina ambassader i Kabul (från NRK och YLE) och tar hem alla anställda.

   Radera
 3. Det var väl bara självklart att USA fixade biffen men jag ser verkligen fram emot en upprörd tweet nu från våra svenska slagkraftiga politiker av alla dess färger!

  Alltså sitta på golvet och utan mat, WTF!!! Det minsta man kan begära av imperielistsvinen är väl att dom ställer en Boeing Business Jet 3 till förfogande när det är svenskar som ska flygas ut och tillika diplomater!!!

  Skärpning USA!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk om Trump fortfarande hade varit president och med exakt samma händelseförlopp i Afghanistan.
   Det är en kul tankeövning.

   Radera
  2. Jag hittar inget i oberoende svensk media om att amerikanerna räddat 19 Svenskar.

   Radera
  3. USA räddade den svenska regeringen från den belastning i valrörelsen som 19 dödade diplomater hade inneburit. Tolkarna är inte en så svår black om foten ... Men hur gör man med de flera tiotal svenskar som mot UD:s inrådan vistas i Afghanistan? Tänk om deras öde blir en visserligen självförvållad tragedi i valrörelsen?

   Radera
  4. De får skylla sig själva. UD har varit väldigt tydliga med vad som gäller och det är bara några få vänstertomtar som kommer driva frågan, och ledarsidan på AB (beroende på hur valrörelsen ser ut).

   Så länge kvinnorna har nikab och de håller låg profil kommer inte talibanerna röra dem, utan snarare diskret skjutsa dem till Pakistanska gränsen så får de ta sig hem via reguljärflyg via lämpliga vägar.
   På egen bekostnad dvs. Talibanerna har ingen vinst i att döda dem om de inte är ett problem. Problemet försvinner om man deporterar dem.

   Tips:res inte till länder där din reseförsäkring inte gäller.

   Radera
  5. Stämmer, Pakistan har dessutom meddelat att de öppnar gränsen för den här typen av "ömmande fall" (efterblivna idioter). Alla utländska medborgare ska tillåtas lämna Afghanistan via Pakistan. Så kan hon bara ta sig till gränsen får hon väl ett tvåveckors visum eller nåt så dom kan boka ett flyg från Karachi till Sthlm.

   Radera
  6. Ja, alltså talibanerna är helt fucked up in all directions, men de är inte dumma i huvudet i ledarskapet.

   Så puckot kommer vare sig hon vill det eller ej bli deporterad till gränsen för en handful dollar. Gratis blir det inte men det är inte vårt problem, som sagt.

   Radera
 4. För övrigt, tragiska bilder med dom som trillar av planet...

  SvaraRadera
 5. Varför har vi nitton utsända i Afghanistan? Noll utsända och en lokal konsul skulle vara mer lagom? Sverige har noll glädje av att ha personal på plats där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har fram till för lite dryg en månad sen utvisat personer till Afghanistan.

   Sådant är nästan omöjligt utan folk på plats.

   Radera
  2. Gissar typ 1-miljard skäl, det går väl åt så många för ett bistånd på runt miljarden per år.
   Mycket ska kanske invigas och påtalas om svenskt stöd.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. "Däremot är svenska lokalanställda och de tolkar som Sverige hade anställda fram till 2014 kvar i Kabul och Afghanistan och planerna att få ut även dem har gått om intet."

  Man får lite vibbar av baltutlämningen då man läser detta. Sverige förnekar sig inte

  SvaraRadera
 8. Råkar vara bekant med en av de evakuerade, kan meddela att iaf hon är utbildad för denna typen av händelser inför placering i Kabul. De har tex gått kurser där nån säkerhetsfirma har skenkidnappat dem för att lära sig hur man kan agera under såna situationer. Så det är inga höns på ambassaden som sitter och gråter över att ha fått sitta på golvet i ett flygplan som någon antydde. Kan lova att hon varit med om ett och annat i verkligheten.

  Hon hade en rätt hyfsad lägenhet där nere också till vilket hon hade fått skeppa en relativt stor mängd bohag, de där plylarna antar jag nog att hon sett för sista gången :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så vad du säger är att hon gått igenom motsvarande SERE school? Kul också att hon varit med om ett och annat, fick ju min fantasi att skena lite här på hemmakontoret om vad som händer i utlandet med UD personal...

   För övrigt om det är mitt inlägg du refererar till med att tvingas sitta på golvet så har du missat cynismen och ironin i det. Jag ska förklara, det var alltså en hänvisning till att "någon" hade tagit upp att man fick sitta på golvet i ett evakueringsplan och inte fick mat serverad när man, relativt, hastigt evaktuerats från en av, förmodligen, världens just nu mest osäkra platser. Jag ska vara tydligare nästa gång!

   Radera
  2. Denne någon var Ann Linde (S), som sade det på presskonferensen, dvs att de var lite trötta och så efter att ha suttit på golvet på flygplanet och inte fått någon mat.

   Radera
  3. Jag misstänkte att så var fallet och i samma sekund som jag skrev det insåg jag att min text möjligen antydde att det var herr Bloggare som var källan och att jag skulle få en ny förklaringspost på halsen.

   Tack och lov är herr Bloggare både smartare (och ser igenom mitt misstag) och mera tjockhudad än så.

   Radera
 9. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/kaos-pa-flygplats-nar-folk-forsoker-fly-kabul

  De här tjommarna förvirrar mig:
  https://imgur.com/a/UU8QOlU

  Hur är stämningen?

  SvaraRadera
 10. Intressant podcast med Callis Amid (Årets Veteran 2016) som beskriver sina uppdrag i afganistan, kamp för afgantolkarna, berättar om fighter med talibaner mm
  https://poddtoppen.se/podcast/1545858966/sista-maltiden/patreon-41-tolkarna

  SvaraRadera
  Svar
  1. ....inspelad innan Kabul föll.

   Radera
 11. Antar att Chiefen snart dyker upp och prisar Ann Linde och regeringen när egentligen jänkarna säger now or never och räddar de saktfärdiga över skranket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Abbe: Peek-a-boo! ... Har sagt i stort sett vad jag har att säga i ämnet ... och står fast vid det tidigare sagda.
   De instanser som informerar Regeringen och på vars informationer Regeringen tar beslut; UD och Försvarsdepartementet, besitter vid vart tillfälle större kunskap och insikt än den samlade expertisen på internets kommentarsfält.
   I detta ingår som en självklar del kontinuerligt informationsutbyte med andra länders instanser av vilka det senare dock som en självklarhet till stor del omfattas av sekretess och således ej skrives på näsan på tidigarenämnda tangentbordsexperter.

   Radera
  2. Chief: Och jag står definitivt fast vid min bedömning att en viss kritik mot regeringens förfarande är på sin plats. Det har INTE skötts prickfritt. Men du vet bättre eftersom du har inblick i hemligheter som UD och Försvarsmakten besitter? Skulle inte tro det. Men skillnaden kan vara att jag behandlar frågan med öppna ögon utan någon partisk ingång.

   PS. Jag besitter hemlig strikt sekretessklassad information om saken, och är därför förbjuden att yppa mer.

   Radera
  3. Observer: Dina inledande två meningar respekterar jag som varande din åsikt där jag dock inte delar densamma.
   Resterande ser jag som en halmgubbe ej värt att närmare replikera.

   Radera
  4. Chief: Halmgubbe? Ok, då ber jag om ursäkt. Visste inte att du har tillgång till UD:s och Försvarsmaktens hemliga material.

   Radera
  5. Chief: Du ger intryck av att ha tillgång till materialet, eftersom du så kraftfullt försvarar regeringen (därför som jag skrev så). Om du inte har det så är det ju ren tro.

   Det går inte att vara opartisk och samtidigt ha starka politiska åsikter. Men å andra sidan kan man inte missförstå dig. Att jag respekterar din åsikt behöver egentligen ej skrivas. Jag vet hur olika människor ser på världen. Mer olika än vi tror.

   Radera
  6. Observer: Jag har ingenstans uttryckt att jag besitter någon sådan kunskap som den du av någon för mig ej närmare känd anledning uppenbarligen läser in i mina formuleringar.
   Därav mitt påstående om halmgubbe.

   Där har alltid funnits, finns och kommer alltid att finnas detaljer av militär, polisiär, diplomatisk och utrikespolitisk art som är belagd med sekretess och som Regering, Departement och Myndigheter ej offentliggör. Att leva i föreställningen att det är på annat sätt ser jag som naivt.
   Jag ser det som alldeles självklart att bl.a. UD, Linde och Hultqvist har haft internationella kontakter i ärendet men att man med hänvisning till Rikets Säkerhet inte har för avsikt att offentliggöra någonting därom. Relevant information i riksdagsutskott rörande det aktuella får antas ske bakom lyckta dörrar.
   Enligt min mening rena självklarheter ...

   Radera
  7. Chief: Ok, då vet jag att du inte har sådan information (vilket jag förstås förstod). Men man får det intrycket eftersom du så starkt kan försvara S och regeringen i detta och i andra fall. Regeringen är fläckfria (eller näst intill). Då kan jag inte se annat än att grunden till din starka övertygelse bygger på auktoritetstro, åtminstone när det gäller S och regeringen. Ingen kritik får drabba dem och därmed din världsbild. Ja, det är ju ditt val. Då är det enligt min mening du som är naiv och inte jag. Så länge man låter politiska åsikter styra så finns det ingen möjlighet att nå någon slags helhetsbild. Du uppnår då bara fragment av den.

   Regeringen har enligt mitt förmenande ej gjort en adekvat egen självständig analys av läget, utan har i panik agerat på amerikanarnas larm om ett akut läge. Strax därefter agerade regeringen i skarpt läge (vilket Linde också erkände). Om regeringen inte enbart förlitat sig på den information som fanns att tillgå från andra länder, utan agerat självständigt, så hade de kanske inte behövt att agera i panik. Så en viss kritik är på sin plats.

   Radera
  8. PS. Jag läste nyss en ledare i Expressen som jag i huvudsak kan skriva under på. Dock är jag något mildare i min kritik.

   https://www.expressen.se/ledare/sveriges-sjabblande-nar--kabul-foll-ar-oforlatligt/

   Radera
 12. Efter o titta runt lite på internet, finns det bara grabbar i afganistan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Betvivlar jag men konstigt nog så fort det blir lite stimmigt, lite upplopp och annat så tenderar en övervägande majoritet av de närvarande deltagarna att vara grabbar!

   Radera
 13. Varför vill afghaner dra från landet, oavsett vad det gjort för USA/NATO/allierade? Det är väl bara att säga de "tappat bort" sina handlingar.

  SvaraRadera