Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-08-15 15:37

Sammanbrott i ett isolerat Kabul - svenska ambassaden evakuerar

Det går fort i afghansk fotboll. Efter att Mazar-e-Sharif fallit och sedan Jalalabad har inte den afghanska regeringen längre någon kontakt landvägen med andra länder, och Kabul är isolerat. Talibanernas trupper ska redan ha nått staden, långt innan till och med de tidsestimat som USA gett. Svenska ambassaden i Kabul ska nu evakueras rapporterar regeringen, men kaos råder i Kabul och viktig tid har gått förlorad.
Utrikesminister Ann Linde (S)
Talibanska trupper klippte alltså av Kabul från omvägen genom att inta Jalalabad, där guvernören helt enkelt kapitulerade och lämnade över staden. Mazar-e-Sharif, där den svenska truppen tidigare funnits och antagligen väldigt många av de som arbetat åt svensk trupp är bosatta, har också fallit och därmed har regeringen ingen kontroll över landets gränsövergångar längre, i den mån regeringen kan sägas ha kontroll över något i landet annat än på pappret.

I Kabul ska kaos råda när alla utlänningar försöker evakuera, och det rapporteras bland annat att alla vägar till flygplatsen korkat igen. Oavsett finns det inte civilt flyg till alla. USA ska ha erbjudit ambassadspersonal från västländer helikoptertransport till flygplatsen, men vad kapaciteten är där är oklart.

Regeringen meddelar nu att man nu evakuerar den svenska ambassaden och tidigare besked att det inte var aktuellt med evakuering var lika långvarigt som en socialdemokrats politiska åsikter. Man kan ju starkt ifrågasätta omdömet, varför man väntade extra dagar efter att Danmark och Norge tagit samma beslut tidigare i veckan. Man påstår att samtlig svensk ambassadpersonal ska ha lämnat landet på måndag.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) meddelar att regeringen ändrat regler som gör att svenskanställd personal i Afghanistan enklare ska kunna få skydd i Sverige. Vi får se om någon börjar muttra något om ministerstyre.

Försvarsminister Hultqvist (S) meddelar att ambassaden i Kabul har begärt stöd av Försvarsmakten med transportresurser, och svenskt försvar ska ha satt berörda förmågor i beredskap.

Det är nu bara en tidsfråga till Kabul faller, kanske inom timmar. USA sägs ha flugit in ytterligare 1000 soldater för att skydda flygplatsen. Det lyfter hela tiden flygplan från flygplatsen enligt FlightRadar24, mycket privatflyg. Frågan är väl mest om regeringen kapitulerar eller om det blir omfattande blodsspillan. Det ska tydligen pågå förhandlingar mellan talibanerna och regeringen om kapitulation, men det är inte så att regeringstrupperna lyder regeringen ändå, så vi får se hur detta slutar.

Något förenklat kan man säga att talibanerna är som IS, fast lite mer politiskt skickliga med ambitioner att få förhandla med även regeringar utomlands, och inte fullt så sadistiska, utan brukar mest bara skjuta eller hugga ihjäl folk istället för att tortera dem till döds. Man ger dock alla ogifta kvinnor (eller de änkor man skapar) till talibankrigarna, ungefär som IS, så chansen att få ligga är kopplat till erövringar och att man skjuter ihjäl besegrade män.

Det är inte säkert att talibanerna skulle avrätta alla utlänningar, då man trots allt har ambitioner att tas på allvar som Afghanistans legitima regering, men det betyder inte att inte enskilda krigare eller grupper av krigare kan få feeling och ta saken i egna händer. Lokalbefolkningen är en annan fråga - där finns inget annat land som kan bli upprörda över morden och det påverkar därmed inte internationella relationer mer än indirekt.

Att talibanerna får hållas är ett resultat av förhandlingarna med USA under Donald Trump, och så länge talibanerna inte ägnar sig åt terrorism mot länder i väst får de även hållas. Vad deras misstag var förra vändan var att upplåta hemvist åt al Qaida, som i sin tur genomförda angreppen mot USA den elfte september. Om talibanerna, till skillnad mot IS, som även begick terrordåd mot väst, bara ger sig på befolkningen inom Afghanistan så kommer ingen i det internationella samfundet att lägga sig i. Det som kan sägas varit vändpunkten för IS var terrordåden i Paris i november 2015, som fick Frankrike och västvärlden att sluta se genom fingrarna med IS framfart och kraftigt eskalera insatsen mot den dödsdyrkande terrorsekten.

Återstår att se om talibanerna kan hålla sig denna gång, eller om al Qaida återigen är välkomna, eller något värre.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

93 kommentarer:

 1. Carl Bildt twittrade ju för fem dagar sen att Mazar minsann inte skulle falla. Där ser man hur smart han är.

  Jalalabads sittande guvernör hade tydligen förhandlat med talibanerna om ett fredligt övertagande i hemlighet i två månader. Det är onekligen förräderi, men civilbefolkningen är väl tacksam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Följer inte Bildt längre. Han skrev tidigare i år något så urbota korkat att jag förlorade all respekt som fanns kvar för honom och han är en i raden av exempel som borde lagt av vid 70 innan de förstör den renommé de byggt upp under ett livs karriär.

   Exakt vad och i vilket ämne det korkade var kommer jag inte ihåg, men jag bryr mig ej längre om vad han skriver.

   Radera
  2. Har tyckt om Bildt och tycker han har varit bra...men har en liten gnagande känsla om att jag höjt honom lite för högt, och nu fick den sidan av mig vatten på sin kvarn med din kommentar. Säker på att du inte kommer ihåg ditt skäl till avföljandet.

   Radera
  3. Jag håller med skribenten. Även jag har helt tappat förtroendet för Bildt. För några år sedan tillstod Bildt att han föregående dag konsumerat lite för mycket vin och kände sig seg. Kanske blivit en vana vad vet jag .Sen har i vart fall vägen burit utför. Enbart ålder behöver ju inte diskvalificera någon. Är själv snart 80. Kommer ihåg att min far första gången han såg Bildt på tv sa "han kommer gå långt som politiker." Men det var som sagt i forntiden.

   Radera
  4. Finns det någon känd politiker som framstår så arrogant som Carl Bildt? Varje gång han öppnar munnen så får man kännslan av att han tror han vet allt och ser ner på "vanligt folk". Jag hoppas ju på en regering ledd av Ulf Kristersson, men hoppas inte att Carl Bildt kommer tillbaka i någon inflytelserik roll

   Radera
 2. Och var tog 300 000 USA-utbildade soldater vägen? Är inte detta ett tecken om något att man kan inte lita på någon som delar den religionen?

  Starka sympatier för Talibanerna måste vara orsaken till den "hjälplöshet" som Afghanerna har visat och som möjliggjort det snabba och relativt oblodiga övertagandet av landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättebra analys här, "dem gav upp för dem är muslimer". Tror du får ett toppenerbjudande från RISS eller Rand corp vilken dag som helst.

   Radera
  2. All analys är bättre än ingen analys. Har du någon Ben Dover?

   Radera
  3. Uppenbarligen har man inte lyckats skramla fram tillräckligt många kompetenta officerare. Vidspridd korruption, spöksoldater, och ett klientel till 90% bestående av killar som inte alls vill vara soldater men inte hade någon annan möljighet att få en lön. Antagligen dålig logistik som gör det svårt att få fram förnödenheter på grund av en blandning av inkompetens och korruption (grejer "försvinner" på vägen). Uppenbarligen tyckte ingen att den afghanska regeringen och statsskicket var värt att riskera livet för. De soldater som inte redan deserterat verkar haft ett totalt sammanbrott av moral så snart flygunderstödet försvann. Vad jag förstår så fanns ett fåtal afghanska förband, special forces och kanske ett få tall andra, som hade en bra ledarskap, träning och stridsmoral och klarade att ta egna initiativ, men dessa utgjorde bara en liten bråkdel av den på pappret 300k starka ANA och var i verkligheten rejält utnumrerade av talibanerna. Lägg därtill en inkompetent högsta ledning som antagligen gjorde ett dessa få välfungerande resurser inte användes på ett effektivt och koordinerat sätt. Ett totalt fiasko alltså och extremt pinsamt.

   Radera
  4. Afganisyan är ju ett land med våldsam historia och jag tror det är så att man på någotvis vant sig vid att tvingas välja sida dvs den sida som är starkast för tillfället.

   Men men, det är lätt för oss att slå oss för bröstet att vara principfasta i ett skymningsläge i Sverige, försvaret här är välutbildat och motiverat men du och jag? Vi som får ångest av att huset behöver målas om att någon jävel smällt in dörren på din nya bil...Hur skulle vi reager om fi va två kilometer från vår stad, kommun eller by? Visst svaret idag är ju att vi hade tagit fram jaktgevären och söagits till sista man. Men hade vi det, eller lockats av tonerna från fi att allt blir bra, ingen självrisk på bilskador om ni ger upp.

   Radera
  5. Dokumentären "This is what winning looks like" på youtube porträtterar väldigt tydligt hur svårigheterna med att bygga upp en stat och militär i världens mest korrupta land.

   Den är förvisso från bara ett par år in i uppbyggandet men vad jag hört från dem jag talat med som arbetat i Afghanistan fram till 2018 så har problemen sett likadana ut fram tills åtminstone då.

   Radera
 3. Afghanistan, en kostsam historia för svenska skattebetalare.
  14 miljarder i bistånd under 20 år
  Den militära insatsen under 20 år, minst samma belopp.
  Kostnader för afghaner i Sverige???
  Det kostar att lajva stormakt :-/

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att dom var värda det. Och jag vet att jag har de borgerliga med mig i den här frågan:

   https://www.expressen.se/debatt/till-alla-er-som-var-emot-insatsen-i-afghanistan/

   Radera
  2. *skriker osammanhängande*

   https://bulletin.nu/wiechel-sd-naivt-att-tro-att-det-gar-att-forhandla-med-talibanerna

   SD vill att Afghanistan under talibanerna ska få ett "effektivt och generöst bistånd" från svenska skattebetalare, så du kan nog lägga till några rader på slutnotan tack vare Åkesson, Kenneth.

   Radera
  3. Ja det gör det kanske, Jan G skrev idag något liknande på AB där titeln är "En skam för Sverige att gick in i dårskapet" Lite förvirrad text men hans argument är att USA,västländerna och framföralöt Sverige nu hetsat talibanerna så till den milda grad att det inte längre är detas fel på att de måste utföra dessa grymma handlingar, dvs han verkar ha sympati för va de gör.

   Att han vill framstå som en machoman vet vi väl sen tidigare men att han vill det till den milda grad att han så tydlogt struntar i kvinnor, flickor och barn och ignorera fullständigt dem och vilka framsteg som kunde göras för dem när västländerna va där. Det är för mig en gåta

   Radera
  4. Vad avser båda dessa herrar, får de ju tycka det om de vill.
   Men likväl, är det dyrt att lajva stormakt med andras pengar.

   Radera
  5. Båda Aftonbladet och SVT kommer att få jobba övertid och vinkla hårt för att reparera det här fiaskot - förväntar mig om några dagar något i stil med att den svenska evakueringen hade världsbäst genusprofil (flest kvinnor och non-binarys i förhållande till evakuerade män) av alla berörda länder, samt att allt hemligt material på ambassaden som man inte kunde ta med sig och som därför måste akutbrännas destruerades med miljövänliga metoder.

   Radera
  6. @Kenneth, "Dyrt att lajva stormakt", om vi tar på oss de cyniska glasögonen och bortser från mänskligt lidande för en stund och endast ser till det ekonomiska, så kanske de där 14 miljarderna *2 är väldigt billigt. Ni vet ju hur svårt det är att få någon miljard i ökat anslag till försvaret, debatten går höga. Den som hjälper andra hjälper sig själv. Kan ju vara så att eftersom vi är lojala mot USA har vi fått mångdubbelt upp i försvarsgarantier frå USA, mer än någon politiker i Sverige skulle drömma om att bevilja
   till försvaret.

   Radera
  7. Tragiskt att alla dessa människor som fått sätta sitt liv för att hjälpa Afghanistan har varit förgäves. Och alla dessa ofrivilligt betalda Skatte kronor. Allt förgäves och kunde används till nått bättre.

   Radera
  8. Tillägg till mitt ursprungliga inlägg.
   Enligt uppgifter på nätet (jo jag vet, Facebooksanning)har kostnaden för försvarsmaktens engagemang i Afghanistan landat på totalt 28 miljarder. Är det någon som har orkat kolla upp det?

   Radera
  9. @T Jag trodde de garantierna ingick i köpet av Patriotsystemet ;-)

   Radera
  10. Eller ännu fler och bättre garantier

   Radera
  11. @T Aha! Samma typ av garantier som den numera avsatta afghanska regeringen fick, eller?

   Radera
  12. Sitter nog en analysgrupp i ett land öster om Östersjön och funderar på detta.

   Radera
  13. Sveriges befolkning utgör bara 1,25 PROMILLE* av världens totala befolkning - så yes, "lajva stormakt" är i princip en korrekt beskrivning från Kenneth.

   * 10 miljoner dividerat med 8 miljarder - mellanstadiematte för den som vill kontrollräkna.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Det som var verklighet igår är inte verklighet idag och därför alldeles utmärkt att Sveriges Regering så snabbt har förmåga ställa om beslut i enlighet med rådande verklighet.
  Alldeles nyss lyssnat till Utrikesminister Linde och även Justitieminister Johansson och Försvarsminister Hultqvist i presskonferens och särskilt Utrikesministern ger en fullt plausibel förklaring till Regeringens både tidigare och nya hållning i frågan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, även om S-regeringen skulle ritualsexmörda spädbarn så skulle du stödja regeringen.

   Radera
  2. Det var en äkta socialdemokratisk kappvändning. Well played, well played, chiefen.

   Det tarvar samma respekt som Morgan Johanssons
   Twittrande.

   Radera
  3. Cornucopia: Den vändan har du kört vid ett antal tidigare tillfällen och lika fel då som nu!
   Du har mitt ord på att om så skulle inträffa att en svensk socialdemokratiskt ledd Regering skulle vidtaga någon åtgärd som jag finner felaktig eller på något sätt klandervärd så kommer du att bli bland de första jag meddelar sådan åsikt.
   Ockå det vet du sedan tidigare.

   Radera
  4. Socialdemokrater som inte såg det komma igen. Någon som är förvånad?

   Radera
  5. Rickard Ohlin: Inom mitt tidigare yrke så kallades det omtag av BIS (Beslut i stort) till följd av ändrat beslutsunderlag.
   Om du och andra med dig betitlar det kappvändning får stå för dig.

   Radera
  6. Vad har förändrats i Afghanistan sen igår Karlsson?

   Radera
  7. Coolt yrke chief karlsson. I mitt yrke kallades det undermålig omfallsplanering och sågs som IG på kompetens.

   Radera
  8. Jag är mest imponerad över hur fort S kan vända en kappa.

   Det måste vara dugligt folk inom FM eller så som stått för olika utfallsanalyser, regeringen kan knappast ens begripa vad som händer.

   Radera
  9. IngeGlid: Följer man nyhetsändningarna så är just den frågan överflödig.

   Radera
  10. Patrik: Måhända i ditt ... dock icke i mitt.

   Radera
  11. 10.00 idag så gick amerikanarna ut och uppmanade att all utländsk personal skulle/borde evakueras. Strax därefter (i panik?) tog Sverige beslut om att göra så. Det låter på mig som att Sverige hade bristande framförhållning, och att de tidigare inte hade full koll på läget (även fast de själva påstått det). En viss senfärdighet som förhoppningsvis inte får några allvarliga konsekvenser.

   Radera
  12. Eller mer korrekt: någon gång runt 10.00 var tidpunkten som Linde tydligen fick informationen.

   Radera
  13. Chiefen, nu får du skärpa dig. Alla såg den komma. USA flög in med helikoptrar för evakuering, att du försvara S för dessa pinsamheter, får verkligen stå för dig.

   Genom eld. Nä det är fan en katastrof som S ställt till med. Deras respekt är sen länge begraven.

   Ska bli trist att se vad som händer nu. Gissar på Ryssland konfisker ytterligare mark med pansar och bombmattor.

   Radera
  14. Karlsson.
   Jag hade en brandmästare av gamla skolan, som aldrig hade fel.
   Och motbevisade han så hade han inte fel då heller då han hade ÄNDRAT sig...

   Radera
  15. Mjau: Som du säkert uppfattat så är jag av annan mening ... d.v.s. det existerar vare sig pinsamheter, fiaskon eller katastrof i det sätt Regeringen agerat och tydligtvis fortsätter agera. Och detta på basis av den information som delges av UD och Försvarsdepartementet där jag fortsatt lever i föreställningen att dessa två instanser har tillgång till långt mer adekvat information än den geopolitiska expertis som florerar i kommentarsfälten på internet.

   Radera
  16. Sena beslut?? Flygplatsen beskjuts med granatkastare och SPG-9 raketer av talibaner. USA uppmanar medborgare att inte ta sig till flygplatsen där det nu är kaos.

   Radera
  17. Turboprop: Sådana gentlemän av den gamla stammen var legio och det var under sådana chiefar och 1:ar jag gjorde mina läroår.

   Radera
  18. Well.jag är inte så gammal men man kan säga att jag fostrades också i den skolan men min ledarstil är ödmjukare.
   Förtroende är viktiga grejer...

   Radera
  19. Karlsson: Följde man nyhetssändningar mer än sista dagar kommer stormningen av Kabul inte som en överraskning. Men det ska sägas att vi kanske inte fick vara med och dela på den information som USA, Norge och Danmark satt på när de grundade sina beslut.

   Radera
  20. Synd att vi inte är med i NATO, så vi kunde fått denna NATO.-information i tid, just saying...

   Radera
 6. Både Linde och Mogge var väldigt tydliga med att säga att ambassaden i Kabul(l) inte stängts utan ”flyttats till Stockholm”. Har man därmed öppnat för alla afghaner som illegalt befinner sig här att utföra saker som egentligen borde gjorts i Kabul (visumansökan exv)? Känner mig dessutom tveksam till att man tagit bort gränsen för antalet kvotflyktingar. Skall man sticka sig en foliehatt?

  SvaraRadera
 7. Snart har talibanerna ambassad i Sverige. ;) Thihi! Antar att de får agremang. Det om något borde Linde ge besked asap!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flako: Ja alldeles självklart att så kommer att bli fallet så snart Sverige erkänt legal status hos den nya regeringen i Kabul. ... Samt att nuvarande Afghanska Ambassadör i Sverige kommer att söka politisk asyl här och sannolikt beviljas sådan.

   Radera
  2. Förra talibanregimen fick inget erkännande. Förhoppningsvis är man lite restriktiv med att erkänna det nya styret, då håller de sig kanske lite mer i skinnet.

   Radera
  3. Om Joe Biden och/eller EU erkänner talibanregeringen så kommer Stefan Löfvén också att göra det.

   De mest intressanta frågorna (av de som inte diskuteras) just nu är väl annars vem som har kontroll över bankväsendet i Afghanistan, hur mycket de hinner smussla undan i väst (bland annat Sverige?), och vem som kommer att förse den nya regeringen med nya datorer, IT-system och dito reservdelar där kriget har skördat digitala offer.

   Radera
  4. Ben Dover: Jag betvivlar inte dina ord men konstaterar samtidigt att Sverige ej har för avsikt att bryta de diplomatiska förbindelserna även om Ambassaden vad som uppges tillfälligtvis kommer att verka från Stockholm där dock ambitionen säges vara att a.s.a.p. återvända till Kabul.

   Radera
  5. @chief

   Ja, syftet med det lär inte vara att upprätta mellanstatliga relationer i alla fall. Snarare att stötta Ghani-regeringens anseende så att säga genom att inte räkna ut dem.

   Radera
  6. Ben Dover: Du kan säkert ha både en och två poänger i det.

   Radera
 8. Läste att (kaptenen), eller presidenten nu har lämnat landet (sjunkande skeppet). Brukligt är väl att stolt och rak i stadig rygg att lämna sist, vilket innebär att det nog nu är jobbigt att få ut de där tolkarna eller annat Afghanskt folk.

  SvaraRadera
 9. De närmaste dagarna lär vi få se en repris på Saigons fall 1975 och den amerikanska evakueringen, bestormad av skräckslagna vietnameser som ville följa med. Men då fanns US Navy inom bekvämt räckhåll för talrika helikoptrar. Har Talibanerna sådan kontroll över sina soldater att de kan förhindra en monumental segerfest i Kabul med plundring, övergrepp och allt som historiskt är segrarens lön? "Ve de besegrade!"

  SvaraRadera
 10. Flightradar visar många stora transport och tankplan från USA i luften UAE över på väg mot Kabul så verkar aktiverat en hel del styrkor i Mellanöstern för denna operation. Såg även plan lyfta mot sydväst så möjligt att personal flygs hem via Europa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exempelvis detta plan: https://fr24.com/B762/28cae64a

   Radera
 11. Finns det något rapporterat om tortyr och våldsamheter som hos IS bland de städer som talibanerna erövrat?

  SvaraRadera
 12. Talibanerna må vara brutala men man vet i alla fall vad de står för. Vill minnas att de skapade ordning och reda i landet efter att Sovjet lämnade. Men så bestämde sig USA för att ödelägga landet i jakten på Usama. Som flera år senare visade sig sitta i Pakistan och kura. Det är inte bara svenska politiker som är inkompententa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu låter du lite som min åldriga och numera avlidna granne: "Säga vad man vill om Saddam Hussein men ordning och reda mellan folkgeupoer lyckades han iallafall med, nu är det ju ett jävla stök"

   Radera
  2. Nu vet jag inte om du bott i ett arabland. Men det har jag. Jordanien. Och så mycket kan jag säga att var det något som man ville ha där var det just ordning och reda. Så jag tror att talibanerna välkomnas med öppna armar av majoriteten av i alla fall pashtun (cirka 65 procent av befolkningen). Att sen du och Joe Biden kanske tycker annorlunda är en annan diskussion.

   Radera
  3. Ordning? Tja Mussolini fick tåget att gå och Hitler byggde autobahn?
   Talibanerna var innan 11 september en av världshistoriens grymmaste och mest vedervärdiga regimer.

   Radera
  4. Lägger ingen värdering i om det som händer nu är bra eller dåligt. Pekar bara på det faktum att alla inte tänker på ett västerländskt sätt

   men det verkar väldigt få svenskar ha svårt att förstå

   talibanerna har ett oerhört starkt stöd av sitt eget folk

   Radera
  5. Saddam genomförde ju lite folkmord på kurder och träskaraber. Vet inte om det kan kallas "ordning". När talibanerna intog Mazar 1998 slog de ihjäl flera tusen. Stora skogar skövlades och såldes till Pakistan för att finansiera kriget. Och så opium förstås. Men de skapade ju en slags "fred" I guess.

   Radera
  6. Och är så klart främst därför de kan ta över så oerhört snabbt

   Radera
  7. Helt korrekt Ben. Men glöm inte USAs lilla äventyr har orsakat mer än 100.000 dödsfall i Afganistan de senaste 20 åren. Så vem är egentligen de värsta krigsförbrytarna?

   Radera
 13. Hörde på Ekot att det lär brinna i närheten av en flygplats (dock verkar det inte vara bekräftade uppgifter).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Talibanerna uppger ju att de gått in i stadskärnan (SR). Utgår ifrån att det är ännu obekräftat (propaganda?).

   Radera
  2. Expressen skriver om skottlossning vid flygplatsen i Kabul. Något pågår där uppenbarligen. Det är ju synnerligen allvarligt. Kaos.

   Radera
  3. Då är det slut på evakueringen.

   Radera
  4. Ja, det tänkte jag också. De är fast, och får förlita sig på Talibanernas "goda vilja"?

   Radera
  5. Och enligt SRs egna reporter Massood Qiam så kommer talibanerna snällt stå utanför staden och vänta på förhandlingar (Ekot Extra 15:03). SR eller Taliban-propaganda?

   Radera
  6. Tror inte på några förhandlingar. Det hela var enbart ett spel från talibanernas sida. Det blir ingen övergångsregering. De tänker, som väntat, själv styra skutan. De ska snart (vad det innebär) ha en presskonferens, som det verkar.

   Radera
  7. Förhandlingar blir det nog, men talibanerna har ju alla äss på hand så det blir kanske bara en formalitet? De kommer säkert att kunna diktera villkoren. Men de vill nog undvika nya amerikanska interventioner, så de skippar nog de värsta massakrerna för tillfället. Till skillnad från förra gången verkar de fatta PR lite bättre.

   Radera
  8. Ev förhandlingar handlar nog mest om att låta ledargarnityret fly med statskassan (eller vad som återstår av den)

   Radera
  9. Det verkar ju som om USA skickat 3000 man till Kabul för att skydda evakueringen. Talibanerna har ju tiden på sin sida så de kan nog vänta tills evakueringen är över.

   https://warisboring.com/us-rapid-delpoys-3000-infantry-troops-to-evacuate-afghan-embassy-staff-as-taliban-advances/

   Radera
  10. USA:s ambassad i Kabul instruerar att amerikanska medborgare ska skydda sig på platsen där de befinner sig, och inte bege sig till ambassaden. Snacka om försämrat läge. Jag tror dock inte att talibanerna är så urbota dumma att de försöker sig på något.

   Radera
  11. Osmart av talibanerna att ge sig på USA:s eller annan ambassadpersonal.

   Radera
  12. "US Embassy says to avoid airport because it’s taking fire"

   Radera
  13. Amerikanerna har, vad det verkar, full kontroll över flygplatsen. Så evakueringen bör gå relativt smärtfritt.

   Radera
  14. Kabuls flygplats är nu stängd för all kommersiell trafik (enl CNN). Den amerikanska ambassaden avråder alla från att ge sig till flygplatsen innan klara order därom ges.

   Radera
  15. Observer: Nja, ganska dålig stämning just nu med obekräftat antal dödade inne på flygplatsen.

   Radera
  16. Vi får se. Oklart läge. Men jag tror att folket från ambassaden får flyga iväg inom den närmaste tiden. Sämre utsikter för övriga.

   Radera
  17. Linde säger nu att de är evakuerade ut ur Kabul, för vidare färd mot Sverige.

   Radera
  18. Det hände redan igår.

   Radera
  19. De lär för tillfället befinna sig i Doha Qatar.

   Radera
 14. Nåja,
  Nu fattas väl bara att Kina försöker styra upp landet genom att skicka in trupper.
  Då har väl typ alla stormakter genom världshistorien försökt göra det.

  Under tiden kan vi roa oss med att googla: kabul 60s och välja bilder i sökrubriken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg ju fint ut på en del bilder, trist utveckling onekligen.

   Radera
 15. Testa att googla Cairo university 60s också.

  SvaraRadera