Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-08-29 10:04

Profetiskt tal av Stefan Löfven (S)

"Om det är någonting som behövs i Sverige nu, kanske mer än på många många år, då är det att någon faktiskt är beredd att ta ansvar. Just nu har Sverige en regering som har gjort till sin paradgren att inte ta ansvar för någonting. Den stigande arbetslösheten, sjunkande skolresultat, brister i välfärden - enligt regeringen är allting någon annans fel. De skyller till och med sina misslyckanden på oss, fast det var över sex år sedan vi hade makten. Det är faktiskt så att ju längre de har suttit vid makten, ju mer verkar det bli vårt fel, så mäktiga är tydligen vi socialdemokrater." - Stefan Löfven 20130403 profetiskt om sin kommande tid vid regeringsmakten

Stefan Löfven (S) förutsåg i princip ordagrannat vad som skulle ske under hans tid som statsminister. EU:s tredje högsta arbetslöshet, sjunkande skolresultat och brister i välfärden. Och allt skulle sägas vara oppositionens fel, trots att de inte haft makten på över sex år. Inte konstigt att Löfven nu gör det enda rätta och avgår, med självinsikten att han har blivit allt som han anklagade den så kallad Alliansen för.

Jorå, satiren är inte död
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. Skulle jag göra son MP eller S på mitt jabb hade jag varit arbetslös och oanställbar.

  Rätt märkligt att de som styr landet får bete sig på detta sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Well, du får vad du röstade på. Spelar ingen roll vilket parti, en röst är ett JA till systemet!

   Radera
  2. Robert Anton Wilson brukade rösta "nej" på en blank sedel

   Radera
 2. https://youtu.be/ghtXzoSe-90

  Jag vet att bloggaren inte gillar dutuben men om han har 17 sekunder över så tror jag det klippet blir uppskattat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller det senaste sommartalet, https://youtube.com/watch?v=dC-mFDEEc5A

   Radera
  2. @MartinJ
   Å fy fan vad ointressant och tråkigt klipp.

   Radera
  3. Mycket underhållande kanal, det hade hela familjen roligt åt i en halvtimma.

   Radera
 3. För att anknyta till tidigare inlägg om upplåning och bostadsbubbla. Den höga arbetslösheten är klart inflationsdämpande, så att medelklassen har kunnat få billiga bolån. En annan konsekvens är den massiva tillgångsinflationen (som inte är speciellt unikt för Sverige) gjort att klasskillnaderna ökat. Detta har socialdemokraterna lyckats med. Vad säger Chiefen om det? Är det så man bygger ett fint socialistiskt samhälle ;) Åtgärder på den

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mjau: Jag bygger inte mina ställningstaganden på vad en minoritetsregering åstadkommit eller misslyckats åstadkomma i en Riksdag med borgerlig majoritet.
   Jag bygger mina ställningstaganden på att jag ansluter till det Partiprogram som antogs av Kongressen 2013 och de Politiska Riktlinjer som antogs av Kongressen 2017.

   Radera
  2. Då är vi överens, åtgärder på den alltså. Låt oss börja med en vettig fastighetsskatt i skatteparadiset Sverige vad gäller detta.

   Radera
  3. Mjau.
   Det måste vara tråkigt att svara så missunsam mot andra.

   Radera
  4. Mjau: Gärna för min del och mer därtill ... Jag är dock tämligen säker på att en riksdagsmajoritet är av annan mening och därför tillbaka till vad en minoritetsregering har möjlighet åstadkomma om majoriteten i Kammaren emotsätter sig ...

   Radera
  5. @Turbo, missunnsam mot vem? Mannen på gatan? Eller undersköterskan i en HR? Chiefen förstod nog precis. Det var förväntat av en klok människa. Argumentera för din sak, istället för att slänga ur dig one-liners. Gissar du bor i ett hus ;)

   Radera
  6. Ja, jag som knegare bor i hus och flera av mina kollegor är hårt kämpande småbarnsföräldrar i hus i sthlm. Mitt intresse är att inte förstöra deras ekonomi med skatt på boendet eller ännu värre tvinga dem att flytta pga bittra socialister vill förstöra deras liv.
   Vi vet hur det gick 2006 när ni missunsama ville förstöra för medelklassen.

   Radera
  7. Btw. Min svärmor är usk och bor i hus.

   Radera
  8. Ok Turbo, nu är vi ett skatteparadis i förhållande till EU-15. Jag är inte missunnsam, men det är bra beskattningsunderlag ;). Det är de lärde överens om

   Radera
  9. 850000 Som inte är självförsörjande 190000 av dessa är långidsarbetslösa, Löfven och därmed S sade att Sverige skulle ha EU:s lägsta abretslöshet 2020, att de misslyckats är helt och hållet S eget fel-inte någon annans. Problemet är att S inte medger sina misslyckanden, de skyller hela tiden på någon annan som ansvarig... Så fungerar S, de är aldrig ansvariga... De har blivit fega råttor som överger skeppet och skyller på isberget som de inte såg komma. De har i sak misslyckats med det mesta.

   Radera
 4. Det där var ett lite sorgligt arkivfynd.
  Man kan skratta men både Reinfeld 2 och Löfenregeringarna led av att koalitionerna bara höll ihop om verkligheten ignorerades och verksamma beslut undveks då verkligheten var för plågsam för drömmar och övertygelser.

  Jag tror det finns en chans att en borgerlig regering som stödjer sig på SD undviker mycket av den fällan, om inte annat för att SD har så lite drömskt anseende att förlora och redan har rivit ur många men inte alla lik ur garderoberna och paraderar runt dem. Men ändå vill jag ha lite drömmande i lösningarna som genomför så de siktar på något som kan bli bättre än hur det är i dag.

  Sedan är min förutsägelse att den kommande borgerliga regeringen blir en stor besvikelse eftersom behoven av förändringar är enorma och förväntningarna blir större än så och aldrig kan uppnås. Jag hoppas innerligt att representanterna för viljan att åtgärda problem inte viker ner sig för små skitstormar från de egna och stora från oppositionen och att några områden lyckas så väl med förändringarna att vi får minst en andra mandatperiod.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folkomröstning...ar!

   En borgerlig 60-procentskoaliation kan lösa alla besvärliga knutar för en generation framåt genom att anorda en hög med folkomröstningar, gärna 10-12 stycken på en gång så som de har gjort i t.ex Schweitz.

   Fritt skolval, eller inte.
   Avskaffa systembolagsmonopolet, eller inte.
   Snabbtågsjärnväg Fjollträsk-Flötesborg, eller inte?
   Kärngraft Geneation IV, eller inte.
   Etc, etc

   Gärna mitt i mandatperioden, eller kanske t.o.m tredje mandatåret, så får den nya regeringen välbehövlig arbetsro fram till dess med att röja upp i allt elände som Löfvén & Co lämnar efter sig.

   Radera
  2. Exakt vad talar för att den nuvarande borgerligheten skulle gå all-in på folkomröstningar? Absolut ingenting(?). Jag har aldrig hört någon av dem uttrycka starka direktdemokratiska åsikter, och de lär snarast dyka på chansen att försöka genomdriva sina respektive käpphästar. Oavsett folkopinion i de specifika frågeställningarna.

   Radera
  3. @ fuw: Just därför - de rödgröna kommer att bli tagna på sängen, "vi såg det inte komma" säger alla fyra nära M/KD/SD/L-regeringen utlöser 12 folkomröstningar. :-)

   Radera
  4. Ja, i allas våra feberdrömmar...

   Radera
 5. Ja, min bedömning är att det är stor risk att S skjutit sig själva i foten. Knappast ens Magda kan hjälpa till med att rädda partiet. Håller S fast vid den förda politiken så går alltfler över över till V, och det blir katastrofsiffror i valet. S nonchalerade V och trodde att de kunde komma undan med det.

  SvaraRadera
 6. Observer: Jag tillhör dem som inte nödvändigtvis definierar ett parti som dess partiledare, som exempelvis uppenbarligen tvärtemot tycks vara fallet med dem som ansluter till den företeelse som sedan 10 år finns i Riksdagen.
  Jag identifierar ett parti som dess medlemmar och program.
  Därför för egen del alla diskussioner om framtida partiordförande i SAP oväsentliga.
  Samt att ett parti håller fast vid den politik som beslutats av partiets högsta instans, Kongressen, och det partiprogram som där antagits.
  Risken finns alltid att majoriteten av den samlade valmanskåren föredrar en annan politik och det blir då den verklighet partiet har att förhålla sig till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Chief: Observera: "hjälpa till".

   Radera
  2. Observer: Förvisso ... Förändrar dock inte min huvudsakliga ståndpunkt.

   Radera
  3. Chief: Eftersom jag i min världsbild inte utgår ifrån något specifikt politiskt parti/partiprogram, så var det endast det ("hjälpa till") som jag fann nödvändigt att understryka/kommentera. Det övriga du skrev är således av föga intresse för mig, och inget jag kommenterar.

   Radera
  4. Observer: Inte heller min Världsbild utgår från något specifikt politiskt parti/partiprogram utan snarare tvärtom att det parti vars program jag ansluter till utgår från min Världsbild.

   Radera
  5. Chief: Jag ansluter mig över huvud taget inte till något parti alls. Min världsbild skulle inte tillåta det.

   Radera
  6. Observer: En fullt legitim ståndpunkt.

   Radera
  7. När verkligheten inte stämmer med kartan är det alltid kartan som gäller. Socialism har aldrig hjälpt någon och alltid slutat med fattigdom och/eller förtryck men det var förstås inte fråga om riktig socialism osv. Jag håller iaf tummarna för att majoriteten inte vill bli avtvingade frihet och pengar under vapenhot.

   Radera
 7. Tycker ännu roligare är Maggans uttalande när sossarna tillsammans med Sd röstade ner förslaget om sänkt skatt då var det "inte oppositionens roll att lotsa regeringens budget genom riksdagen"
  Nu är det istället "centern som har ett ansvar att se till så budgeten går genom".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Paul: Inte för att jag ser vad du ser som roligt ... Finansminsiter Anderssons två uttalanden kan ses som rena självklarheter och där finns ingen inbördes motsättning dem emellan.
   1) Det är ju en fundamental självklarhet att det inte är oppositionens roll att säkra Regeringens budget.
   2) Även om Januariavtalet formellt upphörde i och med förliden juli månad så kvarstår dock att Regeringen fortsätter det 73-punktsprogram man åtagit sig arbeta för under mandatperioden mot Centerns åtagande att stöda Regeringens budget under mandatperioden. Det är således Centerns ansvar att leva upp till ingånget avtal på samma sätt som Regeringen lever upp till detsamma.
   Konstigare än så är det inte.

   Radera
 8. Antar att det viktiga bland dagens riksplanspolitiker är att synas och höras. ”Populister i alla länder förenen eder.” Det gäller att välja den minst dåliga populisten… :-)

  SvaraRadera