Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-08-23 07:54

Positiv måndagsmorgon i Asien efter negativ börsvecka

Börsveckan inleds positivt i de asiatiska tidszonerna, efter en negativ vecka för de flesta index här i Europa och borta i USA. Dollar försvagas något från sitt årshögsta mot svenska kronan.
Dagschart OMXSPI
Veckan som gick innebar att Stockholmsbörsens OMXSPI föll och stängde med -1.43% för veckan. OMXS30 gick -1.93%. Husse S&P-500 i USA gick -0.59% och Nasse gick -0.29%. Detta trots återhämtningar i fredags när t ex OMXSPI gick +1.21% och S&P-500 +0.81%.

Under måndagsmorgonen ser det starkt positivt ut i de asiatiska tidszonerna.

ASX 200 +0.30%, Hang Seng +1.67%, KOSPI +1.65%, Nikkei 225 +1.84% men Straits Times oförändrat eller kanske stängt på -0.00%.

Dollarn hittas nu på 8:78 USDSEK, ner något från fredagens årshögsta 8:81. De amerikanska räntorna steg något i fredags. Guldpriset hittas på 504:- SEK per gram.

Veckochart OMXSPI

För Stockholmsbörsen var förra veckan den första negativa sedan innan midsommar, och kanske inte direkt något att hetsa upp sig över.

Än. Det är ju alltid den första negativa veckan som det vänder ned ...

Svenskt Näringslivs tidningen Näringslivet skriver att 10 000-tals företag kan gå i konkurs i höst när de ska betala den uppskjutna skatt på 50 miljarder kronor som gavs som coronastöd, om inte regeringen förlänger avbetalningsperioden i någon form. Huruvida det är sant eller en partsinlaga låter bloggen vara osagt, men om det ligger sanning bakom detta har Sverige alltså tusentals zombieföretag, som bara överlevt coronakrisen för att de sluppit betala skatten.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

2 kommentarer:

  1. Den 31/8 återinförs amorteringskravet för bolån som ju varit pausat. Bäva månne alla zombiehushåll.

    SvaraRadera
  2. A propos zombieföretag är, enligt mitt förmenande, ett av de stora problemen med den krishantering som styrt under inte bara pandemin utan sedan finanskrisen att den inte tillåter den normala evolutionen genom utslagning av dysfunktionella företag. Det går bra att hanka sig fram i en halv evighet även på en dåligt genomförd svag affärsidé, eftersom pengar i princip är gratis.

    SvaraRadera