Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-08-12 13:52

Plötsligt händer det - PostNord skriver ut åtta etiketter per A4!

Ibland går utvecklingen åt rätt håll, även för PostNord. Till författarens överraskning har man nu slutat att leverera frankeringsetiketter för mindre försändelser med två per A4-sida, utan nu istället åtta stycken.
Plötsligt händer det
PostNord har envisats att via sin skicka-tjänst skriva ut högst två etiketter per A4 även för små försänderlser som Skicka Lätt, med samma avlånga layout som för de större etiketterna för tunga paket.

Så dö om min förvåning idag när man äntligen kunde få åtta etiketter per A4.
Åtta etiketter. Mottagare och försändelse-ID samt dessa streckoder är obfuskerade

En rejäl förbättring, både miljömässigt och förstås ekonomiskt. Nu kostar det mig bara 66:- SEK i porto att skicka en bok, plus 9:25 ex moms för bokförpackningen från Rajapack och i bästa fall bara 30 öre för etiketten (oräknat skrivarbläcket), mot tidigare 1:20 i bästa fall. Varje etikett-A4 kostar 2:38 SEK.

Ja, kostnaden för mig att skicka en bok kostar i sämsta fall 66+9.24+2.40=77:64 SEK ex moms och nu i bästa fall 66+9.24+2.40/8=75:54 SEK. Därav att jag tar 100:- SEK för en pocketbok. Onlinebokhandlarna har lite andra portoavtal än vad jag kan ha med bara några hundra försändelser om året.
Nya Drönarhjärta av Lars Wilderäng

Någon extra förtjänst i att sälja böcker på distans direkt till läsare finns inte på grund av portokostnaden, särskilt inte om man ska räkna på timpenningen, utan det handlar om läsarservice för fans. Detta trots att böckerna köps in till bokhandelns F-pris. Om ni undrar varför en del (de flesta?) författare inte gör detta så hittar ni iaf förklaringen i ekonomin.
Mitt bokskåp med böcker till salu är rätt fullt pga de uteblivna framträdandena Wuhan-pesten medfört

De böcker som gick iväg idag var från de första åtta auktionerna av numrerade böcker, av vilka det nu kvarstår två. Jag tar inga förbokningar av signerade böcker i övrigt, utan där får ni höra av er efter boken är släppt i handeln, om det inte gäller äldre titlar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

12 kommentarer:

 1. Vilken utveckling! Snart kanske de t.o.m. tillhandahåller ännu mindre såna här etiketter på ännu mindre ark, eller t.o.m. på rulle!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, är nog få som har rulleskrivare hemma eller på kontoret.

   Radera
  2. *blir nostalgisk* Etikettrulleskrivare fasades ut ur den sjukvård jag hade insikt i när det inte längre gick att köpa nya eller få tag i reservdelar till de gamla. Rullarna kunde iofs innehålla tusentals etiketter för de största modellerna, så någonstans fick det säkert enstaka kvar, om någon Britt-Marie på regionslagret varit smart nog att köpa in för tio år framöver när info kom att de snart skulle utgå ur leverantörens sortiment. :-)

   Radera
 2. Kör du bläckstråleskrivare fortfarande?

  SvaraRadera
 3. Tips: Skicka som varubrev istället? S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nope. Enstaka varubrev i samma viktklass kostar inklusive moms istället 70:- SEK som avtalkund. Om man har så kallade sändningar blir det billigare, men det är då minst 100 stycken försändelser åt gången. Jag har kanske 1-10 om dagen så det är inte aktuellt.

   Radera
 4. Det är ju en förbättring. Jag inväntar fortfarande att man skall kunna skriva längre namn, adresser och annat i deras fält men det går fortfarande inte. det kan vara ett jävla mög när man skall skicka saker utomlands...

  SvaraRadera
 5. Har du kikat på att använda rabattfrimärken i stället? Bordekunna få iväg en bok för 20 kr i porto då (du köper dom på andrahandsmarknaden i frimärkssamlargrupper)

  Postnord kommer väl "tappa bort" en eller annan bok men besparingen på detta sätt lär väl täcka upp för dessa slarv - du kan ju inte skicka spårbart med rabattfrimärkena.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skickade m porto förr, men slutade med det då försvunna brev tog bort all vinst. Spårbart bättre.

   Radera
  2. Tror runt 10% försvann och PostNord förnekar allt.

   Radera
  3. Usch, men någon på posten med god litterär smak i alla fall...

   Radera
 6. Posten har blivit bättre/mindre dåliga.
  Bring däremot, de är logistiska sopor. De skickar data till säljare om att ens paket är framme, medan man som kund spårar och får vänta i två dagar extra på sin leverans till utlämningsstället. Logistiskt bedrägeri.

  SvaraRadera