Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-08-27 07:57

Paus i börsrekorden - nedgångar i USA och svagt i Asien under fredagsmorgonen

Efter en racka börsrekord i USA har uppgångarna tagit paus åtminstone tillfälligt med nedgångar i USA under torsdagen och svaga siffror från börserna i de asiatiska tidszonerna under fredagsmorgonen svensk tid.
USA
Man kanske inte ska bli förvånad om det blir ytterligare vinsthemtagningaelt ur idag.

Börsrekorden upphörde med att S&P-500 gick -0.58% och Nasdaq 100 -0.59% efter att Stockholmsbörsen återigen stängt beskedligt ner med OMXSPI -0.11% och OMXS30 -0.19%. Överlag är de här små negativa rörelserna intressanta på Stockholmsbörsen - är det början på en fundamental nedvärdering, helt utan panik och externa chocker? När börsen rör sig i små rörelser så brukar den ha rätt till skillnad mot hysteriska rörelser åt någotdera håll.

Guldpriset stärktes som svar på nedgångarna i USA och guldet kostar trots oförändrad USDSEK nu 504:- SEK upp från gårdagsmorgonens 499:-. Därmed agerar återigen guldet hedge för stunden. 

USDSEK ligger kvar stabilt på 8:70 och den amerikanska tioåringen tappar en punkt på räntan.

Möjligen kan det finnas oro att IS genom sitt terrordåd mot flygplatsen i Kabul, där elva tolv amerikanska soldater ska ha dödats tillsammans med ett ej fastställt antal civila afghaner gör att USA tvingas stanna kvar i landet, nu för att bekämpa IS. Dock verkar talibanerna vara på pucken, så det blir väl ett inbördeskrig IS-talibanerna om vem som är mest fundamentalist. Samtidigt kan terrordådet tolkas som att USA:s beslut att ge sig av var rätt, för att minimera de amerikanska förlusterna, men innebär också en bekräftelse på att man överger det afghanska folket. Ironiskt nog kan detta resultera i att USA ger flygunderstöd till talibanerna mot IS.

I Asien ser det svagt ut i skrivande stund, även om det även där i mycket är små rörelser.

ASX 200 -0.03%, HAng Seng +0.19%, KOSPI +0.15%, Nikkei 225 -0.46% och i Singapore klämde Straits Times till med -0.86%.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

1 kommentar:

  1. Kan du göra en uppföljning på cornucopia.cornubot.se/2014/10/det-var-battre-forr-penningmangden-och.html Hur har relationen mellan M3 och BNP utvecklats senaste 10 åren?

    SvaraRadera