Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-08-29 15:30

Orkanen Ida uppgraderad till kategori 4 och når land - starkare än Rita och Katrina

Orkanen Ida håller just nu på att nå land i den amerikanska delstaten Louisiana. Orkanen uppgraderas nyss till en kategori 4 orkan på den femgradiga skalan, vilket gör henne till den kraftigaste orkanen att nå land på mycket länge. Rita och Katrina var kategori 3 när de nådde land, men Ida kommer förstås snabbt nedgraderas över land.
Lite vågor på Island. Svårt att få proportioner på en bild dock, men klippan på bilden är väl runt 20 meter hög.
Orkanen Ida drivs av värmen i Mexikanska Gulfen, vilket innebär att hon snabbt kommer minska i styrka när hon når land, så det kan fortfarande bli en nedgradering till nivå 3 när inte det varma vattnet tillför energi till orkanen längre. Vilket förstås är illa nog. Andra menar att orkanen kommer uppgraderas till 5/5 innan hon når land.

Ida har inte gett någon större påverkan på oljepriset och USA är inte heller lika beroende av offshoreoljan från Mexikanska Gulfen som man var 2005, och marknaden prisar förstås in konsekvenserna av Ida. Det kan rent av bli så att oljepriset faller tillbaka efter orkanen i den mån priset spekulerats upp kortsiktigt. Dock är det söndag morgon i USA och marknaderna är förstås stängda.

Förutom själva orkanens vind så väntas översvämningar i kombinationen av höjt vattenstånd på grund av vinden, tillsammans med regnet. Därtill är Louisiana och floddeltat konstruerat så att denna effekt dubblas när både flodvattnet, regnvattnet och trycket från havet kombineras.Man ska ha beordrat evakuering från områden som saknar översvämningsskydd.

Faktisk påverkan på börsen och på oljepriset vet vi inte egentligen förrän marknaderna öppnar.

Vad vi vet är att det kommer bli skador för många miljarder dollar för en amerikansk ekonomi som redan idag är baserad på massiva underskott och lån, samt att tiotusentals, kanske hundratusentals eller miljontals kommer få sina hem förstörda och hundratals eller i värsta fall tusentals kommer dödas.

CNN rapporterar också att syrgas håller på att ta slut på amerikanska sjukhus, inklusive i Louisiana, på grund av att ovaccinerade smittade och sjuka av Delta-mutationen av Covid-19 översvämmar sjukhusen. 2 450 ska vara inlagda på sjukhus enbart i Louisiana och man ser nu dödsfall bland ovaccinerade Delta-smittade i åldern 30 - 50 år. 475 patienter ska ligga i respirator nu när man förväntar sig strömavbrott från orkanen. Inte en enda vaccinerad ligger på intensiven och inga vaccinerade ska ha dött av smittan heller.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

14 kommentarer:

 1. Orkanen Ida? Det är väl inte ens ett amerikanskt namn? De får styra upp det här med namnen lite bättre snart - orkanen Ripley eller orkanen McGregor eller något sånt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var tvungen att kolla upp det och det var tydligen populärt i USA runt förra sekelskiftet och höll en topp 100 plats in på 1930 talet.

   Radera
  2. Lär visst ha varit väldigt populärt i Idaho.

   Radera
  3. Många smålänningar som drog till Minnesota under andra halvan av 1800-talet, det kanske raskt spred sig därifrån ett tag?

   Radera
 2. Strömavbrott i samhället drabbar inte sjukhus som alltid har dieselgeneratorer i reserv. Men även de sekunder som går innan generatorerna drar igång kan vara prekära för någon på livsuppehållande behandling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tror inte sjukhus har rutiner och utrustning som undviker dessa sekunder?

   Radera
  2. Från Juli månad i år:

   https://sverigesradio.se/artikel/askovader-gjorde-norrlands-universitetssjukhus-stromlost--2

   Radera
  3. Det brukar finnas backupbatterier som matar nätet tills dieselgeneratorerna har kommit igång.

   Radera
  4. Hjärt-lungmaskiner har batterier som tar över i "glappet". Övrigt som belysning osv slocknar och tänds igen. Det brukar ta mellan 20-30 sekunder.

   Radera
 3. Tragiskt att dom hittade lite metallämnen i ett par batcher av över 5 miljarder doser vaccin, nu får ju foliehattarna rätt...

  SvaraRadera
 4. Vi går i bokstavsordning och kön. Nästa gång J som i Jesus, något Ebba B.T och Jehovas Vittnen borde tänka på och kanske använda i debatten?

  SvaraRadera
 5. Som det verkar nu så träffar den inte new Orleans så det borde inte bli så illa som vid Katrina, speciellt med tanke på de nya dräneringssystemen. Men vem vet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker snarare det ser ut som att den bakre och östra väggen, där vinden är som kraftigast pga att det är den riktningen som orkanen också rör sig, kommer gå rakt över New Orleans.

   Radera
 6. Orkanen fick en direkt träff mot ett centrum för USA:s oljeindustri:
  "Ida’s eye scored a direct hit on Port Fourchon, a critical hub for the U.S. oil industry. " vilket bl.a. kan läsas här: https://yaleclimateconnections.org/2021/08/catastrophic-hurricane-ida-hits-louisiana-with-150-mph-winds/

  SvaraRadera