Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-08-03 15:34

Oberoende svensk statsmedia skrev om att busringarna lurade Nordmakedonien - men inte när Ann Linde (S) blev blåst

Den oberoende tvångsfinansierade statsmediet Sveriges Radio skrev 2019 en artikel och har ett två minuter långt inslag om hur de ryska regimvänliga busringarna blåste Makedoniens president. Men när nu samma ryska regimvänliga busringare blåste Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) så är det tyst från Sveriges Radio. Det är en påminnelse att oberoende inte är samma sak som objektiv och balanserad eller relevanta nyheter, utan oberoendet innebär att ingen politiker ska kunna pilla på finansieringen.
Tomma stolar hos oberoende statsmedia
Oberoende Public Service är alltså inte objektiv, balanserade eller politiskt neutrala. Oberoendet handlar istället om att finansieringen ska vara obetoende av politiken, så det inte kan bli några neddragningar eller utrensningar i vuxendagiset om det blir en regering som inte är vänster. Införandet av tvångsfinansieringen var till för att trygga vuxendagiset, så den politiska inriktningen och dominansen för vänster och miljöpartiet kunde kvarstå. Det är ett mirakel att de så kallat borgerliga blev så uppspelade på läktaren att man alls gick med på detta, men så var man livrädda för att SVT och SR skulle börja kampanja aktivt mot dem inför valet 2018.

Ett tydligt bevis på att oberoende inte är nuetralitet  är hur man gjorde inslag och skrev om att Nordmakedoniens president blev lurad av de ryska regimvänliga busringarna. Nordmakedonien har nästan inga kopplingar alls till Sverige och ligger inte ens i närområdet, men det hela förtjänade tydligen ändå Sveriges Radios uppmärksamhet.

När utrikesminister Ann Linde (S) alltså blev blåst av samma ryssar, så är det helt tyst från Sveriges Radio. Det låg i den svenska allmänhetens intresse att få reda på det när det handlar om Nordmakedonien, men inte när det handlar om Arvfurstens palats på Stockholms finaste adress.

Tack Sveriges Radio, det är ju skönt att se mina tvångsfinansierade skatter avgifter gå till att så tydligt visa hur objektiva, neutrala och relevanta ni är. Sparka inte uppåt mot den svenska högsta makten bara.

Sedan ökar varje sådant här agerande chansen att Public Service tvångsfinansiering avskaffas eller att kostymen krymps och avgifterna sänks efter riksdagsvalet 2022. Eller att Public Service helt läggs ner. Allt som krävs är ett riksdagsbeslut. Så man kanske ska vara nöjd med agerandet?

UD i Arvfurstens palats mellan Sagerska palatset och Operan.


Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

10 kommentarer:

 1. Enda fördelen är väl att man har dem. Radio och TV-huset är dagens mentalinstutioner.
  Vissa dörrar bör låsas från utsidan...

  SvaraRadera
 2. Att undvika att rapportera om en sådan händelse är en indirekt lögn från statsmedia. Det finns många sätt att ljuga. Det här är ett av de mera svårfångade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Selektiv sanning. Man väljer ut vad man berättar men är ännu noggrannare då man väljer ut vad man inte berättar. Man väljer också ut vilket som skall få stort utrymme och vilket endast skall bli en kort undanskymd notis.

   Man intervjusvar företrädesvis de som framför önskat budskap och ger dessa ledande frågor till stöd att framföra budskapet. När någon med fel budskap intervjuas gäller det att komma med kritiska frågor för att försöka undergräva budskapets och personens trovärdighet.

   Den selektiva sanningen är en mycket effektivare metod att bedriva propaganda än att använda lögner.

   Radera
  2. Helt korrekt, och det finns det en term för: psyops (psykologiska operationer). Och det är vi skattebetalare tvingade att betala för...

   Radera
 3. Ska man vara petig så handlar Sveriges radios inslag om Nordmakedoniens President om att oppositionen krävde hans avgång efter busringningen. Tydligen så har busringarna även ringt till Turkiets president Erdogan och Frankrikes president Macron utan att det genererade några artiklar i Sveriges radio (även om de nämner det i samma artikel som de skriver avgångskraven på Nordmakedoniens president). Om Kristersson kräver att Linde ska avgå tror jag nog att SR kommer att rapportera.

  Sedan bör man ju givetvis ha högre krav på rapportering av inrikespolitiska händelser men artikeln om tidigare busringningar är inte något riktmärke.

  SvaraRadera
 4. De har inte rapporterat mycket om kalkbrytningen heller.

  SvaraRadera
 5. Hade det varit Trump som blev busringd hade det pratats om i en månad i svensk public service.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade nog varit ett mer underhållande samtal också ;)

   Radera
 6. Det är trist men ju mer makt politikerna har över media desto sämre granskas makten, känslan är att det går åt mer politisk påverkan och inflytande.

  Det kan inte vara bra för vår demokrati om man väljer bort nyhetsrapportering av rädsla för någon eller något.

  SvaraRadera
 7. Man blir lite lätt konspiratatorisk. Finns det någon som förser kriminella med vapen, förlöjligar regeringen och vill påverka valet? Inte för jag är en anhängare av nuvarande regering men om en utländsk makt genomför en massiv påverkansoperation på alla plan samtidigt så måste de belysas t.ex. av grävande journalistik.

  SvaraRadera